Delavnica ročne izdelave papirja iz japonskega dresnika

Delavnica ročne izdelave papirja iz japonskega dresnika

MGLC Ljubljana, 18. junij 2016 ― četrtek, 7. julij, 17.30–20.00 Japonski dresnik spada med sto najinvazivnejših rastlin sveta in ga tudi v naši okolici srečujemo vedno pogosteje. Naučimo se prepoznavati in odstranjevati to invazivno rastlino, seznanimo se z možnimi načini njene uporabe in z osnovami ročne izdelave papirja iz celuloze japonskega dresnika. Delavnico izvaja društvo Re-generacija in je primerna za vse starosti ter družine.  Prijave do zapolnitve mest (največ 25 udeležencev) na lili.sturm@mglc-lj.si.
Slovenski filmi na festivalu ob Gardskem jezeru

Slovenski filmi na festivalu ob Gardskem jezeru

Slovenci.si, 18. junij 2016 ― Gardsko jezero – Na 9. filmskem festivalu ob Gardskem jezeru se predstavlja tudi slovenski film. Danes sta na sporedu festivala film Drevo, prvenec Sonje Prosenc iz leta 2014, ter grozljivka Idila, lanskoletni žanrski celovečerni prvenec Tomaža Gorkiča. V nedeljo bodo prikazali še celovečerno komično dramo Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča. Film Drevo je uvrščen v tekmovalni […] The post Slovenski filmi na festivalu ob Gardskem jezeru appeared first on Slovenci.
Ona s konji, on z opicami

Ona s konji, on z opicami

Marijan Zlobec, 18. junij 2016 ― Slikarka Huiqin Wang je za razstavo v ljubljanski galeriji Zala povabila k sodelovanju slikarja Vladimirja Lebna. Njuno soustvarjalno sožitje je predvsem “živalske narave”, in sicer tako, da je ona na slike najprej narisala konje, on pa njene slike nadgradil z opicami, kar je pripeljalo do zanimivege in redkega živalskega para, kot ga ne bi našli […]

Mežanova je 90!

Borštnikovo srečanje, 18. junij 2016 ― Gledališka, filmska in televizijska igralka Ivanka Mežan se je rodila v Mariboru, 18. junija 1926. Na oder je prvič stopila v Slovenskem narodnem gledališču na osvobojenem ozemlju v Črnomlju leta 1944 in se nato vpisala na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani. Redna članica ljubljanske Drame je bila od leta 1945 do leta 1979, po upokojitvi pa je redno nastopala tudi v drugih slovenskih gledališčih.
Čezmejno pevsko sodelovanje

Čezmejno pevsko sodelovanje

Slovenci.si, 18. junij 2016 ― Loška dolina –V župnijski cerkvi Sv. Jurija v Starem trgu pri Ložu je bila nedeljska sveta maša minuli konec tedna obarvana z bogatim petjem kar štirih zborovskih zasedb.  V gosteh sta bila cerkveni pevski zbor iz Loč in zbor Singkreis iz Glanegga na Avstrijskem Koroškem. Poleg gostov sta nastopila tudi domači Mešani pevski zbor sv. […] The post Čezmejno pevsko sodelovanje appeared first on Slovenci.

BODI ZDRAVA, DOMOVINA

Glasbena matica, 18. junij 2016 ― Koncert v počastitev 25-letnice samostojne Slovenije četrtek, 23. junij 2016, ob 20.00, Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine Goriški oktet Vrtnica Zdovčeve dečve, kvartet sester Potočnik Andreja Zakonjšek Krt, sopran Bernarda Fink, mezzosopran Lucas Somoza Osterc, bariton Marcos Fink, basbariton Tadej … Continue reading → The post BODI ZDRAVA, DOMOVINA appeared first on Glasbena Matica Ljubljana.
V Berlinu začetek evropske poti razstave I Feel Slovenia. I Feel 25

V Berlinu začetek evropske poti razstave I Feel Slovenia. I Feel 25

Slovenci.si, 18. junij 2016 ― Ljubljana – V Berlinu bo do 23. junija na ogled razstava fotografij ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije, ki bo potekala pod naslovom I Feel Slovenia. I Feel 25. Po Berlinu bodo utrinki Slovenije, ujeti v objektiv uveljavljenih slovenskih fotografov, na ogled še na Dunaju, v Ženevi, Helsinkih, Talinu in v Rigi. Serija fotografij predstavlja Slovenijo […] The post V Berlinu začetek evropske poti razstave I Feel Slovenia. I Feel 25 appeared first on Slovenci.
Klapa Galeb z Binno in drugimi gosti privzdignila cerkniško občinstvo

Klapa Galeb z Binno in drugimi gosti privzdignila cerkniško občinstvo

Notranjsko primorske novice » Kultura, 18. junij 2016 ― Cerknica – Na dve uri trajajočem koncertu so člani Klape Galeb sinoči navdušili polno dvorano cerkniškega kulturnega doma. Skupaj z gosti jim je uspelo ustvariti enkratno vzdušje, občinstvo pa je uživalo ob dalmatinski glasbi.   Foto: Tine Šubic Z Galebi je na oder stopila pevka Binna, sicer domačinka Sabina Veber, ki je bila finalistka oddaje Slovenija ima talent, občinstvo so navdušili tudi Senožeški tamburaši iz Dolskega pri Litiji in član Klape Galeb Dejan Stojanov, ki je zaigral na kitaro. Koncert je popestril godalni orkester Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica. Z dalmatinskimi napevi so glasbeniki poskrbeli za neponovljivo vzdušje in privzdignili poslušalce, da jih kar niso hoteli spustiti z odra in so zahtevali dodatne pesmi.

BENEŠKI BIENALE 2016: PAVILJON ZDA ALI FRONTA V DETROITU

OUTSIDER, 18. junij 2016 ― Združene države Amerike v Benetkah domujejo v paviljonu, zasnovanem v stilu brezhibnega, obenem pa malo pustega neoklasicizma. Nič nenavadnega za reprezentacijo družbe, ki je še na začetku dvajsetega stoletja svoj manjvrednostni kompleks pred Starim svetom reševala tako, da mu je poskušala biti kar se da podobna. Šele nekaj desetletij pozneje, v dvajsetih in tridesetih letih, [&hellip
Mariborska Drama z Višnjevim vrtom na gostovanju v Zagrebu

Mariborska Drama z Višnjevim vrtom na gostovanju v Zagrebu

Slovenci.si, 18. junij 2016 ― Zagreb- Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje na Hrvaško, kjer so včeraj v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu uprizorila Višnjev vrt Antona Pavloviča Čehova v režiji Gaborja Tompe. Gre za še eno v vrsti izmenjav med gledališkima hišama. SNG Maribor in HNK vežejo sicer že dolgoletne vezi, v prihajajoči sezoni pa […] The post Mariborska Drama z Višnjevim vrtom na gostovanju v Zagrebu appeared first on Slovenci.
Vabilo na novinarsko konferenco pred 19. mednarodnim festivalom uličnega gledališča

Vabilo na novinarsko konferenco pred 19. mednarodnim festivalom uličnega gledališča

Ana Monro, 18. junij 2016 ― NOVINARSKA KONFERENCA PRED 19. MEDNARODNIM FESTIVALOM ULIČNEGA GLEDALIŠČA DRUŽINA ANA DESETNICA, NOVA TRADICIJA ULIČNEGA GLEDALIŠČA Vabimo vas na novinarsko konferenco pred 19. mednarodnim festivalom uličnega gledališča, ki ima od letos novo ime, tj. Družina Ana Desetnica, nova tradicija uličnega gledališča. Festival bo potekal od 25. junija do 9. julija in bo gostoval na trgih, ulicah in drugih urbanih prostorih 11 slovenskih mest, 31. julija pa bo Ana v okviru programa ZUBIDEAK/Crossing Bridges obiskala tudi San Sebastian v Španiji, ki je ena od dveh Evropskih prestolnic kulture v letu 2016. Novinarska konferenca bo v torek, 21. junija 2016 ob 10. uri v kavarni TAM TAM (Cigaletova 3, Ljubljana – pri Miklošičevem parku, v bližini je tudi vrhovno sodišče).   Z vami bodo: Goro OSOJNIK, vodja Gledališča Ane Monro in direktor festivala Družina Ana Desetnica, nova tradicija uličnega gledališča, Vesna KELBL, vodja knjigarne Goga in prireditvenega programa knjigarne, Tea VIDMAR, pedagoška vodja ŠUGLE, Dave EGGINTON, asistent produkcije, odgovoren za strokovne in profesionalne goste festivala, Urška SAVIČ, uporabnica Tovarne Rog, Iker TOLOSA in Maria AGUIRRE, predstavnika Evropske prestolnice kulture Donostia San Sebastian 2016.   Več informacij na: leja.anamonro@gmail.com ali (031) 546 234.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 18. junij 2016 ― Mariborska založba Litera je izdala roman Toneta Partljiča, založba Družina pa knjigo Edija Gobca Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji. Pri Didakti je izšel priročnik ameriške psihiatrinje Shimi Kang Delfinja vzgoja, pri založbi Zala pa slikanica Davida Barrowa Ste kje videli slona?
Herta Müller nova članica Akademije umetnosti v Berlinu

Herta Müller nova članica Akademije umetnosti v Berlinu

Misli, 18. junij 2016 ― Nemška pisateljica in Nobelova nagrajenka za literaturo Herta Müller je bila imenovana za članico Akademije umetnosti v Berlinu. Letos so v akademijo sprejeli 22 novih članov, med drugim še dramatičarko in pisateljico Deo Loher, vizualnega umetnika Marcela Odenbacha in avtorja Ulfa Stolterfohta, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.
še novic