Zagovornik dialoga in zamejcev Boris Pahor praznuje 103. rojstni dan

Zagovornik dialoga in zamejcev Boris Pahor praznuje 103. rojstni dan

Slovenci.si, 26. avgust 2016 ― Zagovornik zamejcev, pričevalec zgodovine, pisatelj in mislec Boris Pahor danes praznuje 103. rojstni dan. Ob jubileju bo v Konzorciju predstavil najnovejšo knjigo V imenu dialoga, sestavljeno iz dnevniških zapisov, navedb starejšega datuma, citatov in pisem. Po predstavitvi bo Pahorja na slavnostnem kosilu gostil predsednik vlade Miro Cerar.   Pahor je ob bližnjem 103. rojstnem dnevu […] The post Zagovornik dialoga in zamejcev Boris Pahor praznuje 103. rojstni dan appeared first on Slovenci.

Toleranca in strpnost: nepopoln prevod

Razpotja, 26. avgust 2016 ― Aljoša Kravanja »Nestrpnost« je zanimiva beseda. Nestrpen je v izvornem smislu tisti človek, ki ne zna potrpeti v zamudnih okoliščinah. »Ne bodi tako nestrpen«, rečemo nepotrpežljivemu otroku v dolgi vrsti. A izraz ima – preko metaforične razširitve – tudi političen pomen. Z njim se označuje tiste ljudi, ki ne sprejemajo drugih rasnih, religioznih in spolnih skupin. »Ne bodi tako nestrpen«, rečemo človeku, ki noče biti v vrsti skupaj s Kitajcem. Ta razsežnost besede se je uveljavila zlasti v devetdesetih letih. V nastajajoči politični stvarnosti je igrala dvojno vlogo. Po eni strani je odgovarjala zahtevam nove, identitetno naravnane politične debate, ki je nadomestilna idejni ali svetovnonazorski politični diskurz, značilen za vzhodno Evropo in Balkan pred padcem komunizma.
Boris Pahor že teče proti 104

Boris Pahor že teče proti 104

Marijan Zlobec, 26. avgust 2016 ― Lepo je bilo poslušati Borisa Pahorja na njegov sto tretji rojstni dan, ki ga po tradiciji vsako leto najprej obhaja v Ljubljani, najraje pa v knjigarni Konzorcij s kakšno novo svojo knjigo. Tokrat je Cankarjeva založba pripravila knjigo V imenu dialoga  Dnevniški zapisi. Knjiga obsega dnevnike iz leta 2005 in še kasnejše spominske zapise, govore, […]
Kulturna panorama

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 26. avgust 2016 ― Teme tokratne Kulturne panorame so: Ars in 1. program Radia Slovenija na Nočeh v Stari Ljubljani; razstava del iz podarjene zbirke umetnin duhovnika Antona Vindišarja v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki; razstava Mail art – Umetnost po pošti na Gradu Kromberk; razstava o pionirkah slovenske arhitekture in oblikovanja v galeriji Dessa v Ljubljani […]
Mrzel veter tebe žene

Mrzel veter tebe žene

Slovenci.si, 26. avgust 2016 ― Dolgoletni sodelavec revij za Slovence po svetu Peter Štefe je v samozaložbi izdal knjigo Mrzel veter tebe žene. Nekatere od svojih že objavljenih prispevkov oziroma pogovorov z zanimivimi slovenskimi rojaki iz izseljenstva je predelal za knjižno obliko in tako je nastal zbir kratkih predstavitev dela, življenja ali razmišljanj kar 54 rojakov, ki živijo in delajo […] The post Mrzel veter tebe žene appeared first on Slovenci.
Boris Pahor vztraja pri pomenu resnice, svobode in nacionalne zavesti

Boris Pahor vztraja pri pomenu resnice, svobode in nacionalne zavesti

Misli, 26. avgust 2016 ― Pisatelj in mislec Boris Pahor je bil ob 103. rojstnemu dnevu danes v Konzorciju sprejet odprtih rok. Ponovno je izpostavil misel, da svet v današnjih težkih časih lahko reši zgolj dialog, usmerjen k razumu. Predstavitev knjige V imenu dialoga je postala platforma za prosto razmišljanje človeka, ki od svojih stališč ne odstopa - do zadnjega.
APP mix – Maribor 2016

APP mix – Maribor 2016

Rajzefiber-biro, 26. avgust 2016 ― S fotografsko razstavo Bibe Derlek v Rajzefiber Biroju naznanjamo ponudbo nove linije razglednic Maribora, ki naše mesto domačim in tujim turistom prikaže na umetniško dovršen in domišljijski način. Kdor je obiskal mesto Maribor bo presunjen, kdor ga še ne pozna, pa ga bodo fotografije začarale. Fotografije Maribora so nastale letos in to sila spontano, kot igra in eksperiment hkrati.   Otvoritev: petek, 2. 9. 2016, ob 18:00 uri, v Rajzefiber Biro Razstava bo potekala od 2. 9. do 25. 9. 2016.   Več o projektu: APP mix Photo Project, Maribor 2016 Fotografije so nastale kot izdelek samostojnega APP-a, ki uravnava enojno fotografijo in njene mere ter obdelave. Sama aplikacija je igra in manifestacija domišljije z enojnimi fotografijami. APP sam določi, ali sta dve meri dovolj kompatibilni za izdelavo nove, unikatne. Ime APPa v spletni trgovini: True HDR. Več o avtorici: Biba Derlek https://www.facebook.com/biba.de
POSLOVIL SE JE DRAMSKI IGRALEC ALEKSANDER KROŠL (1930–2016)

POSLOVIL SE JE DRAMSKI IGRALEC ALEKSANDER KROŠL (1930–2016)

SLG Celje, 26. avgust 2016 ― Sporočamo žalostno vest, da se je poslovil dramski igralec Aleksander Krošl, ki je bil član ansambla SLG Celje od 1. 8. 1954 do 16. 7. 1980.Dramski igralec in nosilec Borštnikovega prstana Aleksander Krošl se je rodil 31. oktobra 1930 v Ljubljani. Dramsko igro je študiral na AIU v Ljubljani. Bil je član mnogih slovenskih gledališč, dve desetletji je bil član v SLG Celje, potem član SNG Nova Gorica, krajši čas pa tudi član mariborske in ljubljanske Drame. Kot igralec karakternih likov s smislom za satiro je bil med nosilci repertoarja v Celju in Novi Gorici, vmes je ob številnih gledaliških vlogah ustvaril tudi pomembne filmske in televizijske vloge. Za svoje stvaritve je leta 1967 prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1971 nagrado Borštnikovega srečanja in Severjevo nagrado, za življenjsko delo pa je leta 2000 prejel Borštnikov prstan. Za njegovo izbiro igralskega poklica so bili odločilni trije »krivci«: igralca Stane Sever in Mira Stupica ter pokojni mariborski gledališčnik Jože Mlakar, ki ga je povabil k sodelovanju z amatersko gledališko skupino. Nekaj mesecev kasneje je uspešno opravil avdicijo v ptujskem poklicnem Okrajnem gledališču, kjer je leta 1950 debitiral z vlogo Mirka v Žižkovi priredbi Miklove Zale. Polletnemu ptujskemu obdobju je sledil študij igre na ljubljanski Akademiji, temu pa angažmaji v različnih gledališčih. Dragi Sandi, počivaj v miru!
Nova nagrada Damjanu Kozoletu za režijo filma Nočno življenje

Nova nagrada Damjanu Kozoletu za režijo filma Nočno življenje

Misli, 26. avgust 2016 ― Damjan Kozole je za svoj film Nočno življenje na 7. filmskem festivalu Avvantura v Zadru prejel nagrado za najboljšega režiserja. Glavno festivalsko nagrado je prejel bolgarski film Slava v režiji Kristine Grozeve in Petara Valchanova. Kozole je za Nočno življenje nagrado za najboljšega režiserja prejel tudi na festivalu v Karlovyh Varyh.
Gospe in gospodje, na Gosposko! Promenada klobučkov

Gospe in gospodje, na Gosposko! Promenada klobučkov

Rajzefiber-biro, 26. avgust 2016 ― Pozdravljene gospe, pozdravljeni gospodje   Gospa Franziska Scherbaum vas in vaše klobučke pričakuje v soboto, 3. septembra 2016, ob 10.00 pred Muzejem narodne osvoboditve Maribor, Ulica heroja Tomšiča 5. Podali se bomo na Gosposko, se sprehodili, zaplesali, se fotografirali in se predali ponudbi lokalnih trgovin in lokalov. Predvsem pa se bomo družili in poskrbeli, da bo Gosposka znova živahna in (pre)ozka. Veselimo se srečanja z vami!    
V imenu dialoga

V imenu dialoga

ARS Svet kulture, 26. avgust 2016 ― V imenu dialoga je naslov najnovejše knjige enega najpomembnejših živečih  slovenskih pisateljev Borisa Pahorja, ki danes praznuje 103. rojstni dan. Knjiga, ki je klic po bolj pravičnem svetu in etičnosti v njem,  je sestavljena iz dnevniških zapiskov navedb, citatov in pisem, zato se bomo avtorju in njegovemu delu posvetili tudi v oddaji Svet kulture, medtem, […]
še novic