V Izrael potuje Valerie Wolf Gang

MGML, 20. junij 2017 ― Na podlagi javnega poziva Muzeja in galerij mesta Ljubljane je bila za umetniško rezidenco v Izraelskem centru za digitalno umetnost v Holonu izbrana filmska ustvarjalka in vizualna umetnica Valerie Wolf Gang. Umetnica deluje na področju neodvisne filmske produkcije in sodobnih umetniških praks. Pri svojem delu uporablja različne medije in ustvarja multimedijske instalacije, ki vključujejo njene kratke filme in videe, ki so bili predstavljene v številnih mednarodnih galerijah, njeno delo pa je bilo predstavljeno tudi na različnih filmskih festivalih in v kinematografih.
Ekotrošnja

Ekotrošnja

Literatura v živo, 20. junij 2017 ― Ekološka pridelava, samooskrba, homeopatska zdravila in alternativna medicina – kako globoko je človeško telo v resnici onesnaženo in kako zdrav je lahko človek, ki je prepričan, da vse to potrebuje?
Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti

Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti

Zgodovina na dlani, 20. junij 2017 ― Zgodnje teorije ne razlikujejo med (samo)obrambo oseb in zaščito premoženja. Ali zavestno ali ne, to temelji na rimskem pravu po načelu Dominium, kjer je vsak napad na družinske člane ali premoženje osebni napad na Pater familias. Pravica do samoobrambe je oblikovana, kot načelo Vim vi repellere licet, pri čemer je … Preberi The post Zgodovina samoobrambe v kontekstu fizične varnosti appeared first on Zgodovina na dlani.

Vabilo na kresovanje

Društvo Slovenski staroverci, 20. junij 2017 ― Rodnoverna župa Veles vas v organizaciji društva Veles vabi v soboto, 24.6.2017, na praznovanje kresne noči.  Obred bo sooblikovala še zasedba Jage Babe z večglasno tradicionalno obredno pesmijo. Za vse natančnejše informacije pišite na drustvo.veles[at]gmail.com.

8. bienale Brumen: odprte prijave

Fundacija Brumen, 20. junij 2017 ― Začele so se prijave na 8. bienale slovenskega oblikovanja Brumen!   Iščemo odlično slovensko oblikovanje, zato vas vabimo, da prijavite svoje najboljše projekte in se potegujete za najvišje nacionalne strokovne oblikovalske nagrade.   Več informacij o poti do nagrad, razlogih za prijavo in novih kategorijah si preberite v razpisu. Povezavo do našega novega prijavnega sistema najdete tukaj.    The post 8. bienale Brumen: odprte prijave appeared first on Fundacija Brumen.

Dejan Koban: Frekvence votlih prostorov

Koridor, 20. junij 2017 ― Dejan Koban je pesniška institucija. Ne glede na to, kaj si mislimo o njegovih naporih in poskusih, o presežku dogodkov, ki jih poganja – navsezadnje o njegovi poeziji –, nekaj si mislimo. Dejan Koban je kult osebnosti, izgradil se je tako daleč, da ločnica med njim in neko (tudi njegovo) poezijo ne obstaja več. Dejan […] The post Dejan Koban: Frekvence votlih prostorov appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
48. Tabor slovenskih pevskih zborov s petjem napolnil Šentvid pri Stični

48. Tabor slovenskih pevskih zborov s petjem napolnil Šentvid pri Stični

Slovenci.si, 20. junij 2017 ― Na osrednji nedeljski prireditvi 48. Tabora slovenskih pevskih zborov je ob 13. uri v okviru več kot 100 pevskih zborov skupaj zapelo več kot 1.500 pevcev. Navzočih je tudi devet slovenskih pevskih zborov iz tujine. Pred osrednjo nedeljsko prireditvijo se je ob 12. uri v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih […] The post 48. Tabor slovenskih pevskih zborov s petjem napolnil Šentvid pri Stični appeared first on Slovenci.

Pri Mladinski knjigi šest romanov za poletno branje

Misli, 20. junij 2017 ― Pri Mladinski knjigi so predstavili romane za poletno branje: Knjigo o Baltimorskih Joela Dickerja, E-romanco Rainbow Rowell, knjigo Juliana Barnesa Hrumenje časa, roman Laurenta Bineta Sedma funkcija jezika, knjigo Curtis Sittenfeld po vzoru Jane Austen Za oženit in mladinski roman Shermana Alexiea o indijanskem najstniku.

Sodoben pogled na Plečnika v novi monografiji Večni arhitekt

MGML, 20. junij 2017 ― Monografija z naslovom Večni arhitekt: življenje in delo Jožeta Plečnika, modernističnega mistika je nova in dobrodošla knjižna pridobitev v Plečnikovem letu 2017. Knjiga, ki predstavlja pomemben doprinos k proučevanju Plečnikovega opusa, je delo dr. Noaha Charneya, ameriškega avtorja, ki živi in dela v Sloveniji. Večni arhitekt je sočasno izšel v slovenski in angleški izdaji v založništvu Muzeja in galerij mesta Ljubljane, v sodelovanju z založniško hišo Totaliteta.

V Aksiomi »Trgovina z darili zasebnosti«

CED, 20. junij 2017 ― Podatki, nadzor in zasebnost so rdeča nit predavanja (20. 6.), razstave (21. 6.–21. 7.), konceptne trgovine in instalacije »Think Privacy« ameriškega umetnika Adama Harveya, ki ga Aksioma v Ljubljani predstavlja v okviru projekta State Machines s podporo Ustvarjalne Evrope.
Ištvan Išt Huzjan v Mestni galeriji

Ištvan Išt Huzjan v Mestni galeriji

ARS Likovni odmevi, 20. junij 2017 ― V Mestni galeriji v Ljubljani se s pregledno razstavo z naslovom Mere predstavlja dobitnik Velike nagrade 31. grafičnega bienala Ištvan Išt Huzjan. Razstava je razdeljena v dva vsebinska sklopa – v prvem nadstropju so predstavljeni projekti, ki se nanašajo na potovanja v kontekstu umetnikovih preizpraševanj družbenega sistema, zgodovinsko relevantnih dejstev, geografskih danosti in odnosov med […]
Pot iz Sirije v Ljubljano

Pot iz Sirije v Ljubljano

ARS Svet kulture, 20. junij 2017 ― Sirski založnik in književnik palestinskega rodu Mohamed Abdul Munem se je rodil leta 1965 v Alepu. Med arabsko-izraelsko vojno leta 1948 je njegov ded prebežal iz mesta Hajfe v Sirijo. Že njegov oče, priznani sirski književnik je v Alepu ustanovil literarno založniško hišo, pozneje je Mohamed Abdul Munem ustanovil še svojo, ki je delovala vse […]
še novic