Pisatelj Boris Pahor na pragu 104. rojstnega dne

Pisatelj Boris Pahor na pragu 104. rojstnega dne

Marijan Zlobec, 20. avgust 2017 ― Slovenski pisatelj Boris Pahor bo v soboto, 26. avgusta, obhajal stočetrti rojstni dan (104 leta, da ne bo pomete), kar ga uvršča ne le med najstarejše Zemljane, Evropejce in Slovence, ampak med ljudi, ki so se v vsej zgodovini pri taki doseženi starosti z lahkoto intelektualno izražali, javno nastopali, predavali, pisali, polemizirali, kritizirali, imeli literarne […]

Otvoritev razstave Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar

Center arhitekture Slovenije, 20. avgust 2017 ― Ponedeljek 2. oktober 2017 Odprtje razstave Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost UL v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Razstava bo na ogled do 16.oktobra 2017 DARILO SLOVENSKE ARHITEKTURE je kolekcija izdelkov z motivi iz ključnih del slovenske arhitekturne dediščine in sodobnosti. Izdelki so nastali v sodelovanju Centra arhitekture Slovenije [...] The post Otvoritev razstave Darilo slovenske arhitekture: Edvard Ravnikar appeared first on Center arhitekture Slovenije.
Umetniki bodo na lendavskem gradu do 5. septembra odlivali v bron

Umetniki bodo na lendavskem gradu do 5. septembra odlivali v bron

Misli, 20. avgust 2017 ― Galerija-Muzej Lendava na lendavskem gradu pripravlja že 45. mednarodno likovno kolonijo Lendava - odlivanje v bron, ki bo potekala od danes do 5. septembra. Lendavčani so na kolonijo posebej ponosni, saj kontinuirano poteka že od leta 1973 in je ena prvih likovnih kolonij v Sloveniji, do danes pa se je na njej zvrstilo okoli dvesto ustvarjalcev.

Poletno branje – 2. del

OUTSIDER, 20. avgust 2017 ― Kljub trenutnim ohladitvam je pred nami še en mesec poletja. Čas za uživanje in iskanje novih inspiracij in dobro branje je bogat vir. Predstavljamo vam 2. del izbora poletnega branja sodelavcev uredništva revije Outsider. Priporočamo za branje v nadaljevanju poletja. Poleg aktualne številke revije Outsider. Janja Brodar, gostujoča urednica: Umerto Saba: ERNESTO, Cankarjeva založba, 2008  Tanka…

Ormož: Pisan program v knjižnici

Štajerski tednik, 20. avgust 2017 ― Knjižnica Ormož tudi to poletje privablja številne obiskovalce ne samo s polnimi knjižnimi policami, pač pa še zlasti z razgibanim in raznovrstnim programom, ki so ga pripravili za vse tiste, ki so si pripravljeni privoščiti nekaj več.

Ptuj:Znate »prebrati« rimske SMS-je?

Štajerski tednik, 20. avgust 2017 ― BRB ... WTF ... LP ... ASAP ... Znate »prebrati« te okrajšave? Ali so vam bližje tele: TOZD, SZDL, AVNOJ, AFŽ, OZNA? V katerokoli starostno skupino že spadate (prva skupina okrajšav je za tiste okrog 20 let, druga okrog 60), vedite, da ima vsako človeško obdobje, odkar uporablja človek pisavo, svoj sistem kratkih sporočil (SMS-jev oziroma esemesov – kakorkoli pač to zapišete). In mislite, da je bilo drugače v času, ko je svetu vladala latinščina?
Prihaja kitajska Madame Butterfly

Prihaja kitajska Madame Butterfly

Marijan Zlobec, 20. avgust 2017 ― V Ljubljano na 65. Ljubljana Festival prihaja kitajska Puccinijeva Madame Butterfly, ena najbolj znanih oper v zgodovini. V Gallusovo dvorano Cankarjevega doma se vrača Kitajska nacionalna operna hiša iz Pekinga, ki je navdušila ljubljansko festivalsko občinstvo že s svojo izvedbo prav tako Puccinijeve opere Turandot. Tokrat se bosta v priljubljeni operi Madame Butterfly v  glavnih vlogah […]

Unsane v Ljubljani | Novica

13. brat, 20. avgust 2017 ― Nastopi tujih bendov pri nas se kar množijo. Obiski kultnih ali legendarnih skupin, raznolike forme, so prav tako pogosti. Vsekakor pa bo obisk njujorških hrupnežev Unsane posebno doživetje. Sodobniki veliko bolj uveljavljenih Helmet in dediči dolgoletne tradicije hrupa iz Velikega jabolka so v svoji dolgi karieri ustvarili kar nekaj brezkompromisnih albumov. V Kino Šiška bodo zahrumeli 6. novembra 2017, kar je izvrstna priložnost, da preverimo in čim bolje občutimo njihovo noro obvladovanje hrupa. Za pokušino pa njihova starejša zadeva.    
1961 Žilce – Odkritje spomenika

1961 Žilce – Odkritje spomenika

Stare slike (Cerknica), 20. avgust 2017 ― Današnji dve sliki sem našla v albumu mojega očeta. Iz zapisanega vidimo, da jih je dobil po sodelovanju na odkritju spomenika pri Svetem Vidu, od predsednika pevskega zbora. Spomenik so postavili na partizanskem pokopališču, kjer je bilo pokopanih 38 neznanih borcev iz XVIII. divizije, ki so padli v dneh od 5. do 28. IX. 1944. Vse […]

V Berlinu septembra mednarodni kongres za demokracijo in svobodo

Misli, 20. avgust 2017 ― Berlinski Sklad Petra Weissa za politiko in umetnost bo od 8. do 10. septembra v času mednarodnega literarnega festivala v Berlinu pripravil kongres s 120 gosti in 30 okroglimi mizami. Ugledni intelektualci različnih disciplin bodo v dialogu z javnostjo razmišljali o trenutnih izzivih in priložnostih za demokracijo in svobodo.
še novic