Kronika Sv. Jakoba in zgodovina Galicije

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 21. oktober 2017 ― Krajevna skupnost Galicija in Medobčinska splošna knjižnica Žalec sta združili moči ter organizirali predstavitev knjige Kronika Sv. Jakoba in zgodovina Galicije. Dogodek je potekal v Domu krajanov v Galiciji. Nova knjižna pridobitev Krajevne skupnosti Galicija je dvojezična, pisana je namreč v slovenskem in nemškem jeziku. Avtorja knjige sta nekdanji galicijski duhovnik Jožef Matoh, ki je pisal kroniko od leta 1864 do leta 1889, in dr. Peter Zimmermann, ki je opravil transkripcijo njegovega rokopisa, pisanega v nemški gotici. Kot prevajalec v slovenski jezik in oblikovalec je pri knjigi sodeloval tudi Lado ...
Medeji grand prix za najboljšo uprizoritev, Nataši Matjašec Rošker nagrada za najboljšo žensko vlogo na 32. festivalu »Gavelline večeri« na Hrvaškem

Medeji grand prix za najboljšo uprizoritev, Nataši Matjašec Rošker nagrada za najboljšo žensko vlogo na 32. festivalu »Gavelline večeri« na Hrvaškem

SNG Maribor, 21. oktober 2017 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića na 32. festivalu "Gavelline večeri" osvojila kar dve nagradi. Člani žirije, Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat in Damir Karakaš, so jo izbrali za najboljšo uprizoritev ter ji podelili grand prix, Nataša Matjašec Rošker pa je prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.
Socialistična vzgoja v Jugoslaviji

Socialistična vzgoja v Jugoslaviji

Zgodovina na dlani, 21. oktober 2017 ― Predstave in javni govor o mladosti in mladini v Sloveniji po drugi svetovni vojni so bili, tako kot v vseh vzhodnih socialističnih družbah v tem obdobju, podrejeni ideološkim projektom in projekcijam. Vloga mladine je bila integracijska in posebno prva leta po vojni izrazito produktivistična, saj so bili mladi v prvih … Preberi The post Socialistična vzgoja v Jugoslaviji appeared first on Zgodovina na dlani.
Začetek pianističnega zorenja

Začetek pianističnega zorenja

Marijan Zlobec, 21. oktober 2017 ― Na uvodnem koncertu jubilejnih že petindvajsetih Mladih virtuozov v organizaciji Festivala Ljubljana smo v Viteški dvorani Križank poslušali nastop dveh zelo mladih gruzijskih pianistov. Najprej bi se zaustavil pri trinajstletni pianistki Ekaterini Nikoladze. Ekaterina Nikoladze, vse fotografije Marijan Zlobec V Ljubljano je prišla s svojo mamo in učiteljico klavirja Tinatino Endeladze, seveda ni manjkal še […]

Zlati abonma bo odprl filharmonični orkester iz Turčije

Misli, 21. oktober 2017 ― Novo sezono zlatega abonmaja Cankarjevega doma bo nocoj v Gallusovi dvorani odprl Filharmonični orkester Borusan iz Istanbula. Prvi gostujoči orkester prihaja iz glasbeno bogate prestolnice, kjer pomembno sooblikuje kulturni utrip sekularne Turčije tako z rednimi koncerti kot rezidenčnimi nastopi na mednarodnem istanbulskem glasbenem festivalu.

Zveneče skulpture odpirajo novo sezono cikla Choregie

Misli, 21. oktober 2017 ― Prva epizoda letošnjega cikla Choregie, ki predstavlja osrednji steber celoletnega programa vokalnega gledališča Carmina Slovenica, je projekt Zveneče skulpture. V njem se združuje ustvarjalnost ansambla Slovenski tolkalni projekt (SToP), dramskega igralca Jureta Ivanušiča in treh kiparjev. Je hkrati koncert in razstava skulptur.

V CD premiera predstave za mlade Marie Curie in radioaktivnost!

Misli, 21. oktober 2017 ― V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi premiera predstave Neustrašna raziskovalka Marie Curie in radioaktivnost!. Režijo predstave, ki se na zabaven in sproščen način ukvarja z radioaktivnostjo, z znanstvenim delom Marie Curie in družbenimi okoliščinami, v katerih je delala, podpisuje Justin Durel.

Državno priznanje poimenovali po Celjanu

Celje.info, 21. oktober 2017 ― Po pred petimi leti preminulem celjskem kulturniku mag. Branku Goropevšku bo poslej poimenovana  najvišja knjižničarska nagrada za delo na področju domoznanstva The post Državno priznanje poimenovali po Celjanu appeared first on Celje.info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 21. oktober 2017 ― Pri Knjižnici MGL je izšla knjiga Vera v lutko Edija Majarona, pri Mohorjevi založbi pa so izdali knjigo z zgodovinsko tematiko Marjana Linasija Koroške vojne zgodbe. Založba Mladinska knjiga je izdala mladinski fantazijski roman Pošastna varuška finske pisateljice Tuutikki Tolonen ter slikanico Kroki praznuje avtorice Mete Brulec.
1958 Rakov Škocjan – Prvomajski shod

1958 Rakov Škocjan – Prvomajski shod

Stare slike (Cerknica), 21. oktober 2017 ― V petdesetih in šestdesetih letih so bili vsako leto za 1. maj, praznik dela tradicionalni in dobro obiskani shodi domačinov iz vasi Slivice, Unec in Rakek v Rakovem Škocjanu. To so bili časi, ko smo se tja seveda podali peš. Sprehodili smo mimo spomenika padlim partizanom na Podbojevem lazu, preko Velikega naravnega mosta, ostankov cerkvice sv. Kancijana, […]

Pred 100 leti se je rodil jazzovski velikan Dizzy Gillespie

Misli, 21. oktober 2017 ― Na današnji dan pred 100 leti se je rodil ameriški jazzovski velikan John Birks Gillespie, popularno Dizzy Gillespie. Bil je eden največjih virtuozov na trobenti poleg Louisa Armstronga in Milesa Davisa. Glasbena zgodovina mu danes pripisuje velike zasluge za razvoj zvrsti. Pripomogel je k popularizaciji jazzovskega sloga, imenovanega bebop.

Joseu nagrada za igro na festivalu v Banjaluki

Misli, 21. oktober 2017 ― Ob zaključku 16. mednarodnega festivala gledališč za otroke v Banjaluki je nagrado za najboljšega igralca festivala prejel Jose za vlogo v predstavi Mini teatra Kakčeve dogodivščine/Zgodba o kakcu v režiji Ivice Buljana. Gran prix festivala je sicer pripadel predstavi Vžigalnik v produkciji Varšavskega lutkovnega gledališča.
še novic