Preprosto, toda resnično!

Preprosto, toda resnično!

Odzven, 1. november 2017 ― Gorenjski death metal kvartet Brutart se po dekadi kreativnega dremeža oglaša s polnokrvnim glasbenim izdelkom z enajstimi pesmimi v angleškem jeziku. Glavna lastnost njegovega glasbenega izraza je preseganje okvirov lastnega glavnega žanra in nagib proti doomu in post rocku.
Katalonci bi morali v slovensko šolo osamosvajanja

Katalonci bi morali v slovensko šolo osamosvajanja

Marijan Zlobec, 1. november 2017 ― Kako naj si razlagam dejstvo, da celo osrednji katalonski dnevnik LaVanguardia, ki nenehno objavlja kroniko dogajanja v novi državi Republiki Kataloniji, ne ve  natančno, kaj se dogaja z lastnim predsednikom vlade Carlesom Puigdemontom ? Je bila predsednikova pozno sinočnja poteza v resnici velika mimikrija lastnega sicer javnega početja? Lažno upanje, da bo v Bruslju drugače […]

DARILO IMETNIKOM ABONMAJČKA, W. A. Mozart BASTIEN IN BASTIENA, sobota, 16. decembra, ob 10.00 in 17.00

SLG Celje, 1. november 2017 ― V soboto, 16. decembra 2017, bo za imetnike Abonmajčka na sporedu dodatna predstava, komična opera za otroke.   V sodelovanju z Glasbeno šolo Celje in I. gimnazijo v Celju   W. A. Mozart BASTIEN IN BASTIENA   Zaljubljeni pastirček Bastien (tenor) in pastirica Bastiena (sopran) sta se sprla, ker se je v Bastiena zaljubila bogata kraljična. Premamilo ga je bogastvo, zato se je preselil na kraljičnin grad. Kljub razkošnemu življenju in velikemu bogastvu se Bastien strašno dolgočasi, uboga Bastiene pa se utaplja v solzah. Čarovnik Colas (bas) se odloči, da jima bo pomagal in s pomočjo neverjetnih čarovnij in njegovih pametnih nasvetov se Bastien in Bastiena spet zaljubita, Bastien pa je bogatejši za spoznanje, da denar ne prinaša sreče.   Predstava traja 50 minut brez odmora.   Abonmajček dopoldanski 10.00   Abonmajček popoldanski 17.00
Iztok Sitar za STA: Striparjem še dolgo ne bo zmanjkalo dela in idej

Iztok Sitar za STA: Striparjem še dolgo ne bo zmanjkalo dela in idej

Misli, 1. november 2017 ― O slovenskem stripu veliko ve Iztok Sitar, ki stripe ustvarja, bere, kupuje in preučuje že od otroštva. O zgodovini slovenskega stripa je izdal dve knjigi, prvo pred desetimi leti, letos pa tudi njeno bogatejšo različico. Po njegovem mnenju striparjem zaradi družbenih tem, ki so snov angažiranih stripov, "še dolgo ne bo zmanjkalo dela in idej".

HELENA BLAGNE in ANICA KUMER v izvrstni žgečkljivi komediji NAJSTAREJŠA OBRT – torek, 19. decembra 2017, ob 19.30

SLG Celje, 1. november 2017 ― NAJSTAREJŠA OBRT – izvrstna žgečkljiva komedija   Jesenski gledališki trojček   Torek, 19. decembra, ob 19.30 Mestno gledališče Ptuj Paula Vogel Najstarejša obrt  Režiser Peter Srpčič   V žgečkljivi komediji nastopa pet dam, ki se ukvarjajo z »najstarejšo obrtjo«, njihova starost se giblje med dvainsedemdeset in triinosemdeset. Gre za dame stare šole, ki svoj poklic dvomljivega slovesa opravljajo s stilom in maniro. Kadar se skupaj znajde pet zgovornih žensk, ki se presneto dobro poznajo, je normalno, da med njimi prihaja do nesoglasij in trenj. Še posebej aktualno je vprašanje nasledstva, saj bo najstarejša med njimi, ki je tudi zvodnica tega krdela, v kratkem odšla v težko prislužen pokoj, in tako bo morala ena od ostalih prevzeti skrb za družino prijateljic noči.   V komediji Najstarejša obrt nastopata tudi legenda celjskega gledališča Anica Kumer in diva slovenske zabavne glasbe Helena Blagne.   Spletna prodaja: https://goo.gl/gPEjfy Torek, 19. decembra, ob 19.30

HELENA BLAGNE in ANICA KUMER V IZVRSTNI ŽGEČKLJIVI KOMEDIJI NAJSTAREJŠA OBRT, torek, 19. decembra 2017, ob 19.30

SLG Celje, 1. november 2017 ― Jesenski gledališki trojček   Mestno gledališče Ptuj Paula Vogel Najstarejša obrt  Režiser Peter Srpčič   V žgečkljivi komediji nastopa pet dam, ki se ukvarjajo z »najstarejšo obrtjo«, njihova starost se giblje med dvainsedemdeset in triinosemdeset. Gre za dame stare šole, ki svoj poklic dvomljivega slovesa opravljajo s stilom in maniro. Kadar se skupaj znajde pet zgovornih žensk, ki se presneto dobro poznajo, je normalno, da med njimi prihaja do nesoglasij in trenj. Še posebej aktualno je vprašanje nasledstva, saj bo najstarejša med njimi, ki je tudi zvodnica tega krdela, v kratkem odšla v težko prislužen pokoj, in tako bo morala ena od ostalih prevzeti skrb za družino prijateljic noči.   V komediji Najstarejša obrt nastopata tudi legenda celjskega gledališča Anica Kumer in diva slovenske zabavne glasbe Helena Blagne.   Spletna prodaja: https://goo.gl/gPEjfy Torek, 19. decembra, ob 19.30

TA VESELI DAN KULTURE, 3. decembra 2017

SLG Celje, 1. november 2017 3. decembra 2017 ob 19.30 na dan odprtih vrat slovenske kulture bo v SLG Celje prijateljsko gostovanje Gledališča Virovitica z uprizoritvijo drame Davida Paqueta 2:14 h.   2:14 h je drama Kanadčana Davida Paqueta, namenjena najstnikom, njihovim staršem in učiteljem. Govori o štirih nezainteresiranih najstnikih in njihovem profesorju, ki se muči, da bi svojim učencem razložil osnovne življenjske nauke. Vsi liki so povezujejo, njihove usode se naključno prepletajo, vsi iščejo spremembe, samega sebe in svojo vlogo v družbi in svetu. Vsak izmed njih na to pot usode krene na različen način, bodisi s prehranjevanjem s črvi, s fantomsko boleznijo, z odpiranjem vrat tisočim osebam ali s kritičnim mišljenjem o realnosti zaradi peščene lazanje. Prav v teh nadrealnih stanjih likov pa se najbolje kažejo dvojnost, protislovja in ekstremi, koncept angela in hudiča na ramenih vsakega izmed njih, ki ju upravlja neviden lutkar, ki ima v rokah vse vrvi. Njihova pot je včasih smešna, mnogokrat resna, vendar vedno presenetljiva. Na koncu se koščki sestavljanke sestavijo in raztreščijo obenem. Ura razodetja takrat kaže 2:14.     Brezplačne vstopnice lahko prevzamete pri blagajni SLG Celje ob predhodni najavi in rezervaciji vstopnic po telefonu (03 4264 208) ali spletni pošti blagajna@slg-ce.si. 
Slovenski (super)junak Martin Krpan še v animiranem filmu

Slovenski (super)junak Martin Krpan še v animiranem filmu

Misli, 1. november 2017 ― V letu, ko obeležujemo 100-letnico izida prve izvirne slovenske slikanice Martin Krpan Frana Levstika, so pri Strup produkciji ustvarili kratki animirani film o tem "slovenskem (super)junaku iz 19. stoletja". Režiser filma Nejc Saje je za STA povedal, da so si želeli Krpana predstaviti v novi in sveži oblikovni formi, ki bo blizu otrokom.

Amfiteatrov simpozij na temo Kastracija političnega in sodobno slovensko gledališče

SiGledal Novice, 1. november 2017 ― Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Slovenski gledališki inštitut in revija Amfiteater organizirajo Amfiteatrov simpozij na temo "Kastracija političnega in sodobno slovensko gledališče". Simpozij bo potekal v torek, 7. novembra 2017, s pričetkom ob 9.15 v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

10. obletnica ŠUGLE in letno srečanje mreže Circostrada

SiGledal Novice, 1. november 2017 ― V torek, 7. novembra 2017, bo minilo natanko 10 let, odkar so v Gledališču Ane Monro začeli izvajati program neformalnega izobraževanja in usposabljanja na področju performativnih in uličnih umetnosti, imenovan ŠUGLA. Ob tej priložnosti bodo v Ljubljani med drugim gostili letno srečanje mreže Circostrada, ki bo v čast 10. obletnice ŠUGLE v celoti posvečeno izobraževanju in usposabljanju v uličnih umetnostih.

Festival plesne ustvarjalnosti Živa 2017

SiGledal Novice, 1. november 2017 ― Med 8. in 10. novembrom bo v Španskih borcih v Ljubljani v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in območne izpostave JSKD Ljubljana ponovno potekal Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa, ki vsako leto prinaša presek aktualne plesne ustvarjalnosti izbranih plesnih skupin in posameznikov/posameznic iz vse Slovenije, festivala pa se udeležijo tudi gostje iz tujine.
Pozabljene fotografije Johna Lennona prihodnje leto na dražbi

Pozabljene fotografije Johna Lennona prihodnje leto na dražbi

Misli, 1. november 2017 ― Nedavno so luč sveta ugledale doslej še nevidene fotografije Johna Lennona, ki so več kot 30 let ležale v predalniku. Po besedah njihovega lastnika, ki ne želi biti imenovan, je bilo 36 negativov iz leta 1970 spravljenih v predalu, ker so menili, da so brez vrednosti. Prihodnje leto bodo na dražbi, dražilec jih je ocenil na 13.000 dolarjev.

JAVNA DRAŽBA umetniških del slovenskih in tujih avtorjev, ki ustvarjajo na področju MINIMALIZMA, KONSTRUKTIVIZMA in KONCEPTUALIZMA, v petek, 22. decembra, ob 18.00

SLG Celje, 1. november 2017 ― Avkcijska hiša LUDENS bo 22. decembra 2017 v Slovenskem ljudskem gledališču Celje priredila javno dražbo umetniških del slovenskih in tujih avtorjev, ki ustvarjajo na področju minimalizma, konstruktivizma in konceptualizma, s pričetkom ob 18.00 uri. Vsa dela, ki bodo uvrščena na dražbo si bo možno ogledati v katalogu, objavljen na spletni strani avkcijske hiše.   Likovna dela si bo možno ogledati tudi dve uri pred pričetkom avkcije, kjer se boste zainteresirani lahko prijavili na dražbo.   Možna bo tudi prijava na avkcijo v vaši »odsotnosti« (obrazec je objavljen na spletni strani s katalogom). Za vse dodatne informacije smo vam na voljo preko info@ludens.si ali po telefonu 041 864 329.

Tretja predstava ABONMAJČKA, JAKEC IN BRESKEV VELIKANKA, 23. decembra 2017, ob 10.00 in 17.00

SLG Celje, 1. november 2017 ― V soboto, 16. decembra 2017, bo za imetnike Abonmajčka na sporedu tretja predstava Abonmajčka.    Roald Dahl in David Wood  JAKEC IN BRESKEV VELIKANKA    Jakec in breskev velikanka je zgodba o prijateljstvu in pogumu, ovita v čudovit domišljijski svet, kjer oživijo tako rastline kot živali. Jakcu pomagajo, da se znebi zlobnih tet in najde prave prijatelje. Čeprav je življenje včasih grozno in nepravično, vsak najde prijatelje in svoje mesto na tem svetu, če mu le ne zmanjka poguma.   Predstava traja 1 uro in 5 minut brez odmora.   Abonmajček dopoldanski 10.00   Abonmajček popoldanski 17.00     OPOZORILO V PREDSTAVI UPORABLJAMO STROBOSKOP S SVETLOBNIMI UČINKI.
še novic