Potopisna predstavitev In smo šle – mame in hčere na Caminu

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. januar 2018 ― V četrtek, 18. januarja 2018, smo v Občinski knjižnici Polzela prisluhnili potopisni predstavitvi Mojce Grešak o pohodniškem doživetju na Jakobovi poti Camino del Norte, ki že več kot tisoč let privlači romarje vseh dežel. Dve mami, prijateljici in sorodni duši Mojca in Eva, sta s seboj vzeli svoji najstniški hčeri, Marjo in Sanjo, ter prvič odpotovali skupaj. Z nahrbtniki, vsaj dvakrat večjimi in težjimi od vsega, kar so si kdaj oprtale na hrbte, so prehodile 270-kilometrsko pot Irun–Santander, prvo tretjino Camina del Norte. Ne da bi vedele, kje bodo spale, kaj ...

RAVNOVESJE NA VISOKIH PETKAH, DA LAŽJE UBEŽIMO DEMENCI – pogovorni večer z avtorico knjige Slavico Biderman

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. januar 2018 ― Demenca je vse pogostejša beseda v različnih okoljih,  tudi tistih, ki skrbijo za radoživost in pestrost življenja, da bi ljudje tej bolezni ubežali. Avtorica knjige Ravnovesje na visokih petkah, da lažje ubežimo demenci je Slavice Biderman, slikarka, oblikovalka, glasbenica. V pogovoru z Ireno Štusej je govorila tudi o letih, ko je delovala v okolju dementnih ljudi (Francija, Slovenija), kjer je z različnimi dejavnostmi spodbujala njihovo telesno in umsko aktivnost. Sicer pa živi v Celju. Navajeni smo, da nam za bolezenske tegobe predpišejo zdravila, ki jih jemljemo v odmerjenem času in čakamo ...

Krasni novi svet

LUD Literatura, 18. januar 2018 ― Gipijeva Dežela potomcev nam prikazuje svet v nedoločljivi prihodnosti. Ni več držav, narodov in civilizacije. So samo še surovi in primitivni posamezniki, ki na zastrupljeni in opustošeni zemlji iščejo vsakodnevno hrano in bijejo svoj boj za obstanek.

Janušu nagrada mesta Celovec

Slovenci.si, 18. januar 2018 ― Pesnik, prevajalec in slikar Gustav Januš prejme tretjo literarno nagrado, ki jo je mesto Celovec poimenovalo po publicistu Humbertu Finku. Člana žirije Cvetka Lipuš in Josef Winkler sta izbrala slovenskega koroškega avtorja kot naslednjega v nizu prejemnikov nagrade. Literarno nagrado Humberta Finka podeljujejo izmenično z nagrado Gerta Jonkeja vsaki dve leti in je vredna 12.000 […] The post Janušu nagrada mesta Celovec appeared first on Slovenci.

Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick)

Koridor, 18. januar 2018 ― Romantična komedija, ki sledi standardnim principom žanra – srečen par, ki se je zaradi zunanjih dejavnikov prisiljen raziti, konflikt interesov in nepogrešljiv srečen konec. Vse to je Ljubezen na prvo bolezen. Film, ki sprejme vse slabosti in klišeje romantične komedije ter jih s svojo iskrenostjo naredi prepričljive in čustvene. Zgodba je navdahnjena z resničnimi dogodki, […] The post Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
The Florida Project (2017)

The Florida Project (2017)

Deseta umetnost, 18. januar 2018 ― Projekt Florida je film osupljivih nasprotij. Je vpogled v življenje ameriškega nižjega razreda skozi oči šestletne deklice. Njene vsakodnevne vragolije pod žgočim floridskim soncem naredijo tisto, kar gledamo, za silo znosno, saj iz drugega plana vselej pretita revščina in kriminal. Režiser Sean Baker je nase resno opozoril pred dvema letoma na festivalu Sundance z gverilskim […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  4 comments on this item You might be interested in this:    World War Z (2013)  The Autopsy of Jane Doe (2016)  Zlati globusi: Zvezda večera voditelj Ricky Gervais  Bo Vojna zvezd znova spremenila Hollywood?  Dawn of the Planet of the Apes (2014) Copyright © Deseta umetnost [The Florida Project (2017)], All Right Reserved. 2018.
Umestitev Umetnine

Umestitev Umetnine

Airbeletrina, 18. januar 2018 ― Dnevi, ko sem prebirala Zolajevo Umetnino, so korelirali z dnevi, v katerih je postalo jasno, da Delo za vsaj tri mesece prekinja sodelovanje z zunanjimi (prekarnimi) sodelavkami_ci, da kulturne ter umetniške institucije letošnje leto kljub »koncu krize« začenjajo z nižjimi državnimi sredstvi kot v letih krize, da so nekatere – med njimi tudi vrhunske institucije – ostale povsem brez finančne podpore, da število kritiških zapisov o slovenski literarni in gledališki produkciji upada, narašča pa – tudi v polstrokovnih medijih, ki so nekdaj objavljali resne analitične kritiške tekste – pojavnost režiranih recepcij ter recepcij, vezanih na idejne preference.

Taborišča – intervju z Borisom Pahorjem ter projekcija dokumentarnega filma Mihaela Toša

Kamra.si, 18. januar 2018 ― Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta v Sinagogi Maribor tudi letos nadaljujejo s sklopom prireditev Šoa - spominjajmo se. Tako vas v torek, 23. januarja 2018, ob 18. uri vabimo v Salon uporabnih umetnosti na pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem o holokavstu in življenju v taboriščih, ki ga je izkusil sam, potem ko so ga Nemci februarja 1944 deportirali, ter na projekcijo dokumentarnega filma Mihaela Toša. Vljudno vabljeni!

Anže Rozman – Ko te povabi v službo Hans Zimmer

Slovenci.si, 18. januar 2018 ― Za mnoge v filmskem in glasbenem poslu je poseben izziv delati v Los Angelesu za visokoproducijske hollywoodske filme. Takšno priložnost je dobil mlad in uveljavljen slovenski skladatelj Anže Rozman. Že pakira kovčke. K sodelovanju ga je povabil trenutno najbolj cenjen skladatelj filmske glasbe Hans Zimmer, avtor glasbe za številne izjemne filme, kot so Levji kralj, […] The post Anže Rozman – Ko te povabi v službo Hans Zimmer appeared first on Slovenci.

Muzejski vikend za družine

Kamra.si, 18. januar 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož vabi na Muzejski vikend, ki bo v soboto, 20. januarja 2018, od 10. do 16. ure, na Ptujskem gradu. Prireditev je namenjena družinam z otroki, starimi več kot 4 leta. Vstopnine ni. Ste vedeli, da si v muzeju lahko ogledate tudi živali? Pa ne mislimo na miške v kleti, netopirje na podstrešju ali golobe na grajskem dvorišču. V muzeju lahko vidite živali, upodobljene na slikah: konje, pse, mačke, celo muhe … in še kaj bi se našlo! Na tokratnem Muzejskem vikendu se bomo sprehodili po grajskih zbirkah in poiskali upodobitve živali, nato pa si bomo izdelali konjička na palici, ga zajahali in oddirjali v daljne kraje! Vabljeni!
še novic