Bogo Zupančič: pogovor o novi knjigi Plečnikovi študenti in drugi jugoslovanski arhitekti v Le Corbusierovem ateljeju

OUTSIDER, 17. februar 2018 ― Plečnikovo leto je za nami. Bogo Zupančič ga je med drugim posvetil raziskavi o Plečnikovih študentih, ki so delali v pariškem ateljeju pri Le Corbusieru. Rezultat je obsežna knjiga, ki razkriva zanimive zgodbe mladih arhitektov iz pred stoletja, ki so zapustili milje ljubljanskega mojstra in skušali ujeti vodilni tok moderne arhitekture. Leta 2007 ste v…

Obrobje in kultura v Sloveniji

Andrej Srakar, 17. februar 2018 ― Spodaj najdete kratek povzetek predstavitve s festivala Fronta, Murska Sobota, 1.9.2017, ki ga objavljam po daljšem času v luči vsega, kar berem te dni – različnih napadov na področje kulture, ki se zdijo precej nevarni, saj občasno prihajajo od posameznikov, ki imajo precejšen političen vpliv v Sloveniji (verjetno pa so resnično del kakšne njihove predvolilne [...]
QUEEN KONG SLO

QUEEN KONG SLO

Kurja polt, 17. februar 2018 ― QUEEN KONG Razočarana nad njegovo nezmožnostjo, da bi dosegel erekcijo, pobegne v gozd. Brezvoljno ji sledi, toda v gozdu ga pričaka Queen Kong. In ne bo ga izpustila, dokler je ne poteši. Monica Stambrini znova oživi in posodobi nekoč živahen žanr filmske “horrotike”. Queen Kong je ženska različica in popolna sopotnica Borowczykove Zveri. [...] The post QUEEN KONG SLO appeared first on Kurja polt.
BAHUBALI 2: ZAKLJUČEK

BAHUBALI 2: ZAKLJUČEK

Kurja polt, 17. februar 2018 ― BAAHUBALI 2: THE CONCLUSION Ko Mahendra Bahubali spozna resnico o svojem pravem poreklu, maščuje umor svojega očeta in zapriseže maščevanje še tiranskemu vladarju kraljestva Mahišmati, lakomnemu in spletkarskemu stricu Balaladevu. Močan kot bik, dober kot kruh in večji kot življenje samo. Naš najljubši junak se vrača na platno v vsem svojem blišču, v maratonski [...] The post BAHUBALI 2: ZAKLJUČEK appeared first on Kurja polt.
BAHUBALI: ZAČETEK

BAHUBALI: ZAČETEK

Kurja polt, 17. februar 2018 ― BAAHUBALI: THE BEGINNING V starodavnem indijskem kraljestvu ženska v obupanem begu pred vojaki žrtvuje življenje, da bi rešila otroka. Najdejo ga dobrohotni vaščani, ga vzamejo medse in poimenujejo Shivudu. Toda dečku radovednost ne da miru. In ko odraste v krepkega moža, se poda na epsko popotovanje, da bi odkril svoje korenine, izpolnil svojo usodo [...] The post BAHUBALI: ZAČETEK appeared first on Kurja polt.
RAVS V ZAPORNIŠKEM KRILU

RAVS V ZAPORNIŠKEM KRILU

Kurja polt, 17. februar 2018 ― BRAWL IN CELL BLOCK 99 Ko se bivši boksar Bradley Thomas (Vince Vaughn) kot vsako jutro zglasi na delu v mehanični delavnici, izve, da je izgubil službo. Po sili razmer postane kurir mamilaške združbe in po spodleteli kupčiji se kmalu znajde v zaporu. Pod budnim očesom sadističnega upravnika (Don Johnson) mora zdaj izpeljati samomorilsko [...] The post RAVS V ZAPORNIŠKEM KRILU appeared first on Kurja polt.
MOJSTER MEČA 3D

MOJSTER MEČA 3D

Kurja polt, 17. februar 2018 ― SAN SHAO YE DE JIAN 3D Tretji mojster slovi kot najboljši mečevalec v vsej deželi. Ker pa se je naveličal prelivanja krvi, zaigra lastno smrt, se zateče k alkoholu, naseli v lokalni bordel, tam pa se zaljubi v mlado kurtizano. Tudi Yan sila spretno vihti meč, zato ga pogosto zamenjajo za Tretjega mojstra, on [...] The post MOJSTER MEČA 3D appeared first on Kurja polt.

1600 – Sežgan Giordano Bruno

Zgodovina na dlani, 17. februar 2018 17. februarja leta 1600 je bil na rimskem trgu Campo de’ Fiori javno sežgan italijanski filozof, pesnik, matematik, satirik, okulist, profesor, kozmolog in dominikanski redovnik Giordano Bruno. Sežgala ga je rimska inkvizicija, ki ga je obtožila herezije. Njegov pepel so odvrgli v reko Tiber. Star je bil 52 let. Samo … Preberi The post 1600 – Sežgan Giordano Bruno appeared first on Zgodovina na dlani.
Vietnamci izobešajo svoje zastave

Vietnamci izobešajo svoje zastave

Marijan Zlobec, 17. februar 2018 ― V Vietnamu so novoletni pazniki. Malo sem pogledal naokrog, kako Vietnamci izobešajo svoje državne zastave, potem ko se je doma pojavila množična polemika v zvezi z nekim dogodkom, ki se je sicer zgodil že pred desetimi leti, fotografija s slovensko zastavo…pa je bila objavljena pred kratkim in vzbudila množične odmeve. Med drugim so mnogi spraševali […]
še novic