Zemlja: Nepozaben dan

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― V teku enega samega dne sledimo soncu od najvišjih gora do najbolj oddaljenih otokov, od eksotičnih do urbanih džungel. Osupljivi preboji filmske tehnologije nas prestavijo v neposredno bližino zasedbe nepozabnih likov: zebrinega mladička, ki si obupano želi prečkati naraslo reko; pingvina, ki se junaško poda na vratolomno dnevno pot, da bi nahranil svoj zarod; družine […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dawn of the Planet of the Apes (2014)  Noah (2014)  Dunkirk (2017)  "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  Insidious: The Last Key (2018) Copyright © Deseta umetnost [Zemlja: Nepozaben dan], All Right Reserved. 2018.

Želja po maščevanju

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― Vrnitev Brucea Willisa v novi priredbi filma Death Wish iz leta 1974, posnetega po istoimenskem romanu Briana Garfielda. Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) je kirurg, ki je vsak dan priča posledicam nasilja v svojem mestu. Nekega dne prideta tako v bolnišnico tudi njegova soproga (Elisabeth Shue) in hči (Camila Morrone), ki sta bili žrtvi napada […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Dark Knight Rises (2012)  The Salt of the Earth (2014)  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Frank (2014)  The Frozen Ground (2013) Copyright © Deseta umetnost [Želja po maščevanju], All Right Reserved. 2018.

Taksi 5

Deseta umetnost, 13. april 2018 ― Policijski uslužbenec, ki ga premestijo na policijsko postajo Marseilla, dobi nalogo prijeti skupino italijanskih roparjev v ferrarijih. Pregoni po ozkih ulicah in tudi po avtocesti bodo tudi tokrat v obilju, v tem nadaljevanju pa bo imel eno ključnih vlog legendarni beli peugeot 407. Peto nadaljevanje najslavnejše francoske akcijske komedije, ki jo je pred skoraj 20 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    On the Milky Road (2016)  [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012)  The Sunset Limited (2011)  Shaun Of The Dead (2004)  Grimsby (2016) Copyright © Deseta umetnost [Taksi 5], All Right Reserved. 2018.

Dve nagradi na 27. SOFu

Kinodvor, 13. april 2018 ― Dva radijska oglasa, Čista tišina – Morilec in Projekcije, ki ju je za nas pripravil Radio Študent, sta na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejela nagradi.

Nagradi na 27. SOFu

Kinodvor, 13. april 2018 ― Radijska oglasa Čista tišina – Morilec in Projekcije, ki ju je za nas pripravil Radio Študent, sta na 27. Slovenskem oglaševalskem festivalu prejela nagradi.

Mathias Énard: Alkohol in nostalgija

Koridor, 13. april 2018 ― Za vse tiste, ki ste leta 2009/2010 opravljali maturo, pozor: doživeli boste nostalgično spominjanje na ruske stepe in domišljijski Pariz, s to razliko, da tokrat veselega in sijočega Pariza praktično ni, nadomešča pa ga požrešna in temna Moskva. Na Zahodu torej nič novega.   Mathias Énard je »mlad« francoski avtor (saj v Franciji mladi avtorji […] The post Mathias Énard: Alkohol in nostalgija appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Spomin na Katalonijo

Razpotja, 13. april 2018 ― Drago Jančar Voznik taksija s pritiskanjem na gumb radijskega sprejemnika išče glasbo, morda poročila, vsekakor nekaj, kar bi želel poslušati v tem nervoznem popoldnevu, ko se vozimo po Avinguda Paral.lel, mogoče tudi po kakšni drugi avingudi, vsekakor nekam proti Plaça de Catalunya. Brisalec na prednji šipi pred menoj odriva kaplje dežja, cesta je mokra, polna vozil, glasna, hupajoča, videti je, da so vsi nekoliko živčni, voznik še posebej, ko išče glasbo ali nemara poročila, ki jih hoče poslušati in ga pri tem nič ne zanima, ali bi hoteli to poslušati trije njegovi sopotniki: jaz na prednjem sedežu, na zadnjih pa Jaume Cabré in Simona Škrabec. 
Izšel je 2. del ŠKATLE!

Izšel je 2. del ŠKATLE!

Vigevageknjige, 13. april 2018 ― Pa prav na petek, trinajstega – kot se za hobi-izumitelje in njihove najboljše prijatelje spodobi, razveseljeni objavljamo, da je izšla nova Škatla! No, pravzaprav slovenski prevod drugega dela otroške stripovske serije Škatla s podnaslovom BEGOMARČKI … več »

Zbornik Mestnega muzeja Radovljica

Muzeji radovljiške občine, 13. april 2018 ―   21. maja letos je minilo 100 let od smrti radovljiškega športnika Boštjana Olipa (1892–1918). Njegovo ime je povezano z začetki radovljiškega sokolskega telovadnega društva, ki je bilo ustanovljeno leta 1908 in bilo do prve svetovne vojne zelo aktivno v lokalnem in širšem regijskem področju. Boštjan Olip se je kot… ... več o tem

idea:list studio: Poslovni prostori Art Rebel 9

OUTSIDER, 13. april 2018 ― Odprt in fleksibilen delovni prostor, ki presega definicije ‘odprtega’ in ‘fleksibilnega’ ter išče nova ravnovesja med javnim in zasebnim, so oblikovali v studiu idea:list. Z današnjim dnem se začenja festival Odprte hiše, ki radovednežem na stežaj odpira vrata v zanimive in kakovostne arhitekture po Sloveniji. Pozorno oko bo letos nekaj novincev zasledilo ne le med…

Zofka Kveder - prva slovenska klasikinja

Kamra.si, 13. april 2018 ― Zveza kulturnih društev Maribor vabi v ponedeljek, 16. aprila 2018, ob 17. uri v Glazerjevo dvorano UKM na Spominjanja ob sto štiridesetletnici rojstva Zofke Kveder. O Zofki Kveder (1878-1926), prvi slovenski poklicni pisateljici, urednici, publicistki, prevajalki in dejavni feministki bo spregovorila urednica njenega Zbranega dela dr. Katja Mihurko Poniž. Z njo se bo pogovarjala mag. Majda Potrata. Veselimo se srečanja z vami!
FILMI O BELOKRANJSKI NESNOVNI KULTURNI DEDIŠČINI

FILMI O BELOKRANJSKI NESNOVNI KULTURNI DEDIŠČINI

SEM, 13. april 2018 ― Belokranjski muzej Metlika in Slovenski etnografski muzej vabita na predstavitev petih filmov o nesnovni kulturni dediščini Bele krajine, ki bo v četrtek, 19. aprila 2018, ob 19. uri v Belokranjskem muzeju v Metliki. V pozdravnem nagovoru bo direktorica dr. Tanja Roženbergar predstavila Slovenski etnografski muzej, ki koordinira varovanje nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Kustosinja za etnografski film Nadja Valentinčič Furlan bo spregovorila o najnovejših smernicah za snemanje nesnovne kulturne dediščine za potrebe Registra tovrstne dediščine in nominacij na Unescove sezname. Sledil bo ogled treh filmov, ki jih je etnologinja in kulturna antropologinja Manca Filak izdelala v sklopu usposabljanja na delovnem mestu v Kustodiatu za etnografski film Slovenskega etnografskega muzeja. Prikazujejo pripravo belokranjske pogače in proste povitice ter izdelavo belokranjskih pisanic. Program zaključujeta film Sreča Muca o Soseski Drašiči in skupno delo Sreča Muca, Staneta Križa in Danila Orliča o vuzemskih plesih in igrah v Metliki. Vseh pet filmov predstavlja belokranjsko dediščino v registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Več podatkov o filmih v Vabilu. Za prijeten zaključek večera bo poskrbelo Društvo kmečkih žena Metlika s pokušino tradicionalnih jedi, prikazanih v filmih.
še novic