Avengers: Infinity War (2018)

Avengers: Infinity War (2018)

Deseta umetnost, 27. april 2018 ― Ko pred blagajnami kinematografa vidiš trume ljudi, ki nestrpno čakajo v vrsti in se z velikimi očmi ter nasmeški na obrazih premikajo proti vhodnim vratom, veš, da gre za najnovejšo izmed Marvelovih inštalacij. Skorajda poletni blockbuster v pravem pomenu besede, katerega osnovna igra je igra številk. Bodimo odkriti. Box office kampanja se je začela. Vedeli […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Dial M for Murder (1954)  Spirited Away (2001)  Shaun Of The Dead (2004)  Počutim se lepo  Wonder Woman (2017) Copyright © Deseta umetnost [Avengers: Infinity War (2018)], All Right Reserved. 2018.
Toy Story (1995)

Toy Story (1995)

Deseta umetnost, 27. april 2018 ― Morda je res pričela tisto CGI potovanje in sprožila revolucijo (v dobrem in slabem), ampak Pixarjeva prva celovečerna animiranka ne blesti samo zaradi tega dosežka, namig je v naslovu. Odlično oblikovana zgodba o prijateljstvu, ljubezni, strahu pred zapustitvijo in iskanju identitete. Medtem ko ima dovoljšno količino čara, da vas spravi v smeh. Woody, navihani kavboj, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - There Will Be Blood (2007)  Insidious: The Last Key (2018)  I, Frankenstein (2014)  Peter Zajec  Gaston Zgaga Copyright © Deseta umetnost [Toy Story (1995)], All Right Reserved. 2018.

27. aprila 1907 se je rodil France Mihelič, slovenski slikar ...

Kamra.si, 27. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. aprila 1907 se je rodil France Mihelič, slovenski slikar, grafik in ilustrator. Umrl je  1. avgusta 1998. Miheličevi so se s Tolminskega preselili v Virmaše, ko je oče dobil delo na železnici. Čeprav so že od leta 1909 živeli v Ribniški dolini, je France ohranjal stik z rojstnim krajem. V Ribnici je hodil v ljudsko in meščansko šolo, njen ravnatelj - amaterski slikar Janko Trošt pa je bil njegov prvi likovni učitelj. Od leta 1923 do 1927 je France obiskoval učiteljišče v Ljubljani, stanoval pa je v Virmašah. Hkrati se je šolal na zasebni risarski šoli Probuda pri Mateju Sternenu in Mirku Šubicu.

27. aprila 1846 je v Celje pripeljal prvi vlak

Kamra.si, 27. april 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...27. aprila 1846  je v Celje pripeljal prvi vlak. »Kjer so pred enim letam še zeleni travniki in cveteči verti bili, zdej kolodvor (Bahn- hof) stoji, veličansko kot kakiga kneza poslopje, gré železnica (železna cesta), in hru- mejo železni sloni, hlaponi (Lokomotiven) imenovani. Že več dni poskušajo te železne konje, kakor jih kmetje okoli Celja imenujejo. Perpravljeni so že trije hlaponi, kteri imajo imena: Ocean, Grossglockner in Idria. 27. dan pretečeniga mesca je vikši ogleda c.k. železnice D. Ghega pervo poskušnjo s hlaponam storil in se od Marburga v Celje nazaj v dveh urah in 45 minutah perpeljal. Ko vihar dirjajo hlaponi do Marburga in nazaj; v Gradec nas bodo perhodnji mesec vozili. – Kaj druziga; imamo že lepo spomlad, ali bolj po pravim govoriti, vroče poletje. Žito visoko, hoste zelene, sadne drevesa in vinske gorice v cvetji rodovitno letino nam obetajo.« Tako je prihod prvega vlaka v Celje opisal celjski zdravnik in dopisnik Novicam dr. Jožef Šubic.  

Mlada velika nagrada Evrope

Naši zbori, 27. april 2018 ―   Ko otroški zbori in zbori odraslih pevcev tekmujejo v isti kategoriji, si navadno predstavljamo, da bodo mlajši pevci imeli… The post Mlada velika nagrada Evrope appeared first on Naši zbori.

1907 – Rojen France Mihelič

Zgodovina na dlani, 27. april 2018 27. aprila leta 1907 se je v Virmašah pri Škofji Loki rodil slovenski slikar, grafik in ilustrator France Mihelič. Štejemo ga za enega največjih slovenskih slikarjev v 20. stoletju. France Mihelič se je izobraževal na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer je študiral slikarstvo v letih 1927-1931. Po zaključku študija … Preberi The post 1907 – Rojen France Mihelič appeared first on Zgodovina na dlani.
Sevniški grajski park redek primer celovite prenove grajske okolice

Sevniški grajski park redek primer celovite prenove grajske okolice

Misli, 27. april 2018 ― Park iz 19. stoletja ob sevniškem gradu so leta 2013 celovito prenovili, skupaj z gradom pa sestavlja edinstveno celoto kulturne dediščine. Ta redek primer celovito obnovljenega grajskega parka na Slovenskem bodo v okviru medobčinskega projekta Zelena doživetja Posavja letos še dodatno uredili, Sevničani pa imajo s parkom dodatne načrte.
Kako sestavljati fragmente spomina

Kako sestavljati fragmente spomina

LUD Literatura, 27. april 2018 ― V romanu Ubežni delci se prepletata spomin in zgodovina prepletata. Zasebno in javno sicer vedno hodita skupaj skozi prostor in čas, vendar uradna zgodovina ne ustreza vedno subjektivnim izpovedim prič in tistih, ki so njihove zgodbe podedovali.

Bitcoin stanovanja

OUTSIDER, 27. april 2018 ― Naslov članka je namerno zavajajoč: novo krožišče v Kranju uradno obeležuje tehnologijo veriženja podatkovnih blokov oziroma »blockchain« tehnologijo, v resnici pa je oglaševalski pano neke špekulativne valute. Mene pa, ravno obratno, zanima potencial skokovito se razvijajoče »blockchain« tehnologije za rešitev stanovanjske krize, članku pa sem dal naslov »bitcoin stanovanja« samo zato, da bo nanj kliknilo…

Benjamin Zajc bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 27. april 2018 ― Benjamin Zajc, študent dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Eve Kučera Šmon. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst jerebika, štrudelj, ples pa še kaj Simone Semenič.

Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 27. april 2018 ― Jure Žavbi, študent prvega letnika dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Urše Majcen. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Zakaj ptiči pojejo Nebojše Pop-Tasića.

Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 27. april 2018 ― Vanja Kretič je študentka magistrskega študijskega programa Oblike govora na AGRFT. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Tomaža Gubenška. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Človek, ki je prodal svet Mitje Lovšeta.

Drago Ivanuša bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 27. april 2018 ― Drago Ivanuša, skladatelj in glasbenik, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Sebastijana Horvata. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ljubi Vili Simone Semenič.
Na Japonskem načrtujejo tematski park po načrtih Studia Ghibli

Na Japonskem načrtujejo tematski park po načrtih Studia Ghibli

Misli, 27. april 2018 ― Fantazijski svet z oskarjem nagrajenega animatorja Hayaoja Miyazakija bo po načrtih japonskih lokalnih oblasti do leta 2022 zaživel kot tematski park. Miyazaki je soustanovitelj znamenitega japonskega studia animacije Ghibli. Ustvaril je mednarodno uspešna animirana filma Princesa Mononoke in Čudežno potovanje.
še novic