Protesti in pečene piške

Protesti in pečene piške

LUD Literatura, 8. junij 2018 ― Ploščad se je počasi polnila z ljudmi, nekateri so imeli s sabo transparente, drugi otroke, tretji oboje, četrti nič od tega. Ni kazalo, da bi človeška reka vzvalovala, da bi prestopila meje trga nasproti parlamenta, se prelila na ulice in v svoj tok posrkala še koga. Prišli so prepričani, angažirani, v protestih prekaljeni. Drugi so še naprej pestovali svojo brezbrižnost ali jo prav tisti trenutek sprehajali po trgovinah, pojili s pivom ali aperolom in ji privoščili mirno sedenje kje v senčki.

8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj ...

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1983 je v Ljubljani umrl Miško Kranjec, slovenski pisatelj in urednik. Rodil se je 15. septembra 1908 v Veliki Polani. Po osnovni šoli v domači vasi je končal gimnazijo v Ljubljani. Kot dijak je sodeloval pri različnih leposlovnih listih. V prekmurskem jeziku je objavljal v Kleklovih Novinah in Kalendarju Srca Jezušovoga, knjižna slovenščina pa je kasneje v njegovem pisanju začela prevladovati. Po maturi se je na ljubljanski univerzi vpisal na slavistiko, vendar študija ni dokončal, saj se je vse bolj posvečal pisanju. Že pred 2. svetovno vojno se je navzel takrat prevladujočih političnih idej in se od katoliškega tiska začel odmikati. Socialna vprašanja okolja, ki ga je poznal, je postopoma ubesedoval in prenašal na papir, navezoval pa je tudi stike s takrat vodilnimi izobraženci in komunisti, ki so zagovarjali podobne ideje kot on sam.

8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8./9. junija 1508 se je rodil Primož Trubar, protestantski duhovnik in prevajalec. Umrl je 28. junija 1586.  Primož Trubar se je rodil julija v letu 1508 ali 1509 na Rašici pri Velikih Laščah oziroma v neposredni bližini vasi. Kraja in datuma rojstva se ne da zagotovo določiti, ker krstnih matičnih knjig takrat še niso poznali; uporabljali pa so tudi staro koledarsko štetje. Ni bil rojen na lokaciji mlina, kjer je danes muzej, ampak v nekdanjem Šklopovem mlinu, ki je stal vsaj 400 m vstran, više ob istem potoku. Ostanke tega so lastniki v zadnjih letih podrli. Po očetu se je pisal Malnar (mlinar), Truber oziroma izvorno Trobar pa se je pisala njegova mati. Primož je ta priimek prevzel najpozneje leta 1526. Od leta 1528 naprej se je v pismih dosledno podpisoval Truber in ne Trubar.

Letni kino Manzioli bodo svetlili Mestni vrtovi

Kino Otok, 8. junij 2018 ― Program tretjega festivalskega dne 14. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema v Izoli bo v izolsko mestno jedro ob 21. uri pripeljal Mestne vrtove, film o Centru za pomoč migrantom, v katerem je ostalo le še šest afriških fantov. Film bosta predstavila otoška...

Mednarodno srečanje “Interpretacija in promocija arheološke dediščine”

CED, 8. junij 2018 ― ZVKDS skupaj s partnerji soorganizira mednarodno strokovno srečanje, namenjeno prikazu sodobnih teoretskih pristopov na področju arheološke dediščine, ki se uveljavljajo v evropskem prostoru (Hiša EU, Ljubljana, 13. jun. 2018). Tam bo tudi Motovila. Dan kasneje (14. jun., Novo mesto) bo izobraževanje za muzealce in druge strokovne delavce s področja interpretacije dediščine.

8. junija 1918 se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1918  se je v Litiji rodil Nace Simončič, slovenski lutkar. Umrl je 21. januarja 2001 v Ljubljani. Bil je mizar, ki je II. svetovno vojno preživel v NOB, od leta 1943 je bil vodja Belokranjske gledališke skupine v Črnomlju, kjer je leta 1944 postal član SNG na osvobojenem ozemlju. Prav v tem vojnem času je iz mizarja zrasel inšpicient in igralec Nace Simončič. Ob teh prvih biografskih podatkih se utrne skromna asociacija, na njegovo predanost marionetnemu gledališču in na Rezbarja Pepeta iz Collodijevega Ostržka, eno izmed njegovih izvrstnih karakternih vlog. Po vojni je nadaljeval delo inšpicienta in igralca epizodnih vlog v ljubljanski Drami do leta 1954, ko je bil stalno angažiran v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot igralec in režiser, vse do leta 1963.

8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj

Kamra.si, 8. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. junija 1896 se je v Črnomlju rodil Danilo Bučar, slovenski skladatelj, dirigent in igralec. Umrl je 8. avgusta 1971 v Ljubljani. Njegov pravi rojstni datum pa je verjetno 8. julij, kakor navajajo katalogi novomeške gimnazije. Gimnazijo je obiskoval v  Novem mestu, kjer je bil učenec Ignacija Hladnika, učitelja glasbe in kapiteljskega organista. Kljub temu, da je študiral farmacijo in bil od začetka prve svetovne vojne do leta 1949 zaposlen v lekarništvu, je bila glasba njegova prava strast. Nadarjenost za glasbo je podedoval po očetu. Že kot otrok se je skrivaj učil igrati klavir. V gimnaziji je igral v tamburaški skupini. Igral je skoraj vse instrumente, sodeloval pri zboru, dirigiral orkester in prirejal očetove skladbe za tamburaški zbor.
14. festival Kino otok

14. festival Kino otok

ARS Gremo v kino, 8. junij 2018 ― Izolski festival vabi na filmsko pot v kraje, ki jih ne vidimo pogosto, z režiserji, ki iščejo drugačnost, ostrino in tišino. V Izoli do nedelje poteka 14. festival Kino otok, ki spet vabi na filmsko pot v kraje, ki jih ne vidimo pogosto, z režiserji, ki iščejo drugačnost, ostrino in tišino. Med filmi je Tovarna nič, portugalski slavospev delavskemu razredu. V kinu je tudi filmska Knjigarna, ki je nastala po nagrajenem romanu Penelope Fitzgerald, v režiji Isabel Coixet, in seveda pripoveduje o ljubezni do knjig. Ocenili bomo še novi Jurski park: Padlo kraljestvo in slišali reportažo z dunajskega festivala kratkih filmov.
Seznam predavateljev na simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja, Kobarid, 18. 8. 2018

Seznam predavateljev na simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja, Kobarid, 18. 8. 2018

Društvo Slovenski staroverci, 8. junij 2018 ― Na letošnjem simpoziju Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja bodo nastopili naslednji predavatelji z zanimivimi referati: Alja Žorž: Jame kot središče naravoverskega sveta Goran Živec: Gradišča na Krasu – neme priče zgodovine Cirila Toplak: Sveti kraji posoškega staroverstva med reifikacijo in desakralizacijo Marko Hren: Razvojne strategije in varovanje predkrščanske dediščine Boris Čok: Svete rastline starovercev na Krasu […]

Na Kongresnem trgu deseti festival Junij v Ljubljani

SiGledal Novice, 8. junij 2018 ― Na Kongresnem trgu bo od danes do 21. junija potekal festival Junij v Ljubljani, ki bo deseto leto po vrsti ponudil plesne, gledališke in glasbene dogodke. Dopoldanski in popoldanski del bo namenjen otrokom, večeri pa večjim umetniškim prireditvam. Nocoj ob 21. uri ga bo odprla baletna predstava Labodje jezero v izvedbi mariborskega gledališča.
še novic