Podelitev Župančičevih nagrad za leto 2018 – Karpo Godina

Podelitev Župančičevih nagrad za leto 2018 – Karpo Godina

ARS Kulturna panorama, 16. junij 2018 ― Dnevi razstav, glasbe, zvoka – in jubilejnih dogodkov Pregled pomembnejših kulturnih dogodkov teh dni začenjamo z dobitnikom Župančičeve nagrade za življenjsko delo, Karpom Godino. Nadaljujemo s pregledom dogajanja ob letošnji Poletni muzejski noči, nato pa se ustavimo pri osrednjih razstavah, ki zaznamujeta Cankarjevo leto 2018, in ob razstavi Monumentalnost in množica Draga Tršarja. Drugi del oddaje je posvečen glasbi, radiofoniji in radijski igri. Pričel se je jubilejni festival Imago Sloveniae, več o njem v oddaji, pa tudi o srečanju evroradijske skupine Ars acustica, v okviru katerega je potekala predstavitev slovenske zvočne umetnosti tujim in domačim gostom. Oddajo zaključujemo ob monografiji Aleša Jana Slišati sliko, videti zvok – Zgodovina radijske igre v Sloveniji – knjiga je izšla ob 90. jubileju radijske igre v Sloveniji.
Vabilo poletna noč 2018

Vabilo poletna noč 2018

Muzej Žiri, 16. junij 2018 ―   V soboto 16. junija vas vabimo na Poletno muzejsko noč v Kulturno središče Stare Žiri. Po medgeneracijskih domoznanskih  predavanjih (glej priponko)  se bomo ob 20.00 v procesiji sprehodili po treh starožirovskih znamenitostih, ki smo jih zaznamovali s tremi različnimi dramsko-plesno-glasbenimi dogodki.   ​​​​Zaključili bomo s koncertom ob ponudbi stojnic!   Vljudno vabljeni!   

Scapelab: Nevidni most na Bledu

OUTSIDER, 16. junij 2018 ― Arhitekti iz pisarne Scapelab so razmislek o slovenskem turističnem biseru, Blejskem jezeru, prevedli v duhovit idejni projekt nevidnega mostu.   Prepoznavna kulisa z jezera, otoka s cerkvico in gradu na vrhu klifa je blagovna znamka Bleda, ene najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Sloveniji. Prav zato so arhitekturne intervencije na tem območju za implementacijo izjemno težavne.…
Uroš Rojko

Uroš Rojko

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 16. junij 2018 ― Prejemnik letošnje Kozinove nagrade DSS za zaokrožen skladateljski opus V  začetku junija so v Ljubljani podelili Kozinove nagrade. Za zaokrožen skladateljski opus je Društvo slovenskih skladateljev letos nagradilo skladatelja, klarinetista in pedagoga Uroša Rojka. Vabimo vas, da prisluhnete pogovoru z umetnikom, ki ga je pred dvema letoma pripravil Marko Šetinc.
Jana Jevtović & Engin Can: Teleskopiranje | Telescoping

Jana Jevtović & Engin Can: Teleskopiranje | Telescoping

Cirkulacija 2, 16. junij 2018 ― On Monday 18th and Tuesday 19th June – at 19.00: welcome to the dance performance  at Cirkulacija 2 | Tobačna Ljubljana Slovenia: Telescoping Danced, choreographed, practiced by: Jana Jevtović and Engin Can Sound and light design: Zoran Grabarac Collaborator: Rok Vevar With music by: Suzanne Ciani / Buchla Concerts 1975 / Finders Keepers Records / UK 2016 With text by: Marie-Louise Angerer “Too Much Time: On the Productive Difference of the Interval” (from Time and (In)Completion – Imag...
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 16. junij 2018 ― Kulturni center Maribor je v zbirko Frontier dodal osebno zgodbo Rasta Božiča Osamosvojitelj, pri Založbi Miš je izšla slikanica Gaje Kos in Zvonka Čoha Grdavši in presenečenje. V beri poletnega branja pri Mladinski knjigi je knjiga J.K. Rowling Zelo dobra življenja, Založba ZRC pa je izdala znanstveno monografijo Mariborske osebnosti.
Muzej novejše zgodovine Slovenije v iskanju (r)evolucije in svobode

Muzej novejše zgodovine Slovenije v iskanju (r)evolucije in svobode

Misli, 16. junij 2018 ― V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo zvečer odprli razstavo (R)evolucija muzeja 1948-2018, s katero obeležujejo svojo 70-letnico. Sprehodila se bo skozi zgodovino muzeja in predstavila predmete, fotografije in osebne zgodbe, ki so del njihove bogate kulturne dediščine. Na ogled bo tudi nova mednarodna razstava V iskanju svobode: 1968-2018.

1943 – Konec Bitke na Sutjeski

Zgodovina na dlani, 16. junij 2018 16. junija leta 1943 se je končala Bitka na Sutjeski, znana tudi pod nazivom peta sovražnikova ofenziva. Več o tej znameniti bitki pa v našem članku Bitka na Sutjeski. Preberi The post 1943 – Konec Bitke na Sutjeski appeared first on Zgodovina na dlani.
še novic