Recital britanske orglavke Gillian Weir

Recital britanske orglavke Gillian Weir

ARS Obiski kraljice, 22. julij 2018 ― Britanska orglavka Gillian Weir sodi med najbolj eminentne orgelske poustvarjalce na svetu Britanska orglavka Gillian Weir sodi med najbolj eminentne orgelske poustvarjalce na svetu. V svoji koncertni karieri beleži več kot tisoč nastopov, med njimi so koncerti v najbolj uglednih dvoranah in katedralah po svetu, sodelovala je tudi z mnogimi priznanimi dirigenti in orkestri. Na njenem repertoarju so orgelska dela od renesanse do sodobnosti, še posebno pozornost pa umetnica posveča glasbi francoskega skladatelja Oliviera Messiaena. Na koncertu v baziliki sv. Jakoba v Pragi je pred nekaj leti izvajala dela Josepha Jongena, Johanna Sebastiana Bacha, Jirija Ropka in Franza Liszta.  

Misija: Nemogoče – Izpad

Deseta umetnost, 22. julij 2018 ― Agent Hunt se bo tudi tokrat odpravil na novo nemogočo misijo, ki spet obljublja niz dih jemajočih akcijskih prizorov na robu mogočega. Nekatere franšize svojo zgodbo vedno znova nadgradijo s presenetljivimi preobrati ter postrežejo z napetimi akcijskimi preobrati, ki predstavljajo popolni odklop od vsakdanjika. Med njimi ima svoje častno mesto nedvomno tudi Misija: Nemogoče, ki svoja […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    La La Land (2016)  The First Purge (2018)  Captain America: Civil War (2016)  Léon (1994)  Gone Girl (2014) Copyright © Deseta umetnost [Misija: Nemogoče - Izpad], All Right Reserved. 2018.

Mamma mia: Spet začenja se

Deseta umetnost, 22. julij 2018 ― Deset let po prvem delu uspešnice, ki je osvojila gledalce po vsem svetu, se filmska ekipa vrača na velika platna. Tudi tokrat bo veliko plesa, petja, zabave, smeha in še in še. Da si malce osvežimo spomin, preverimo, kdo je (in bo) igral koga – v vlogi Donne bo znova blestela oskarjevka Meryl Streep, njeni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Blu-ray] – The Dark Knight Rises (2012)  Prisoners (2013)  Terminal  Annihilation (2018)  Frank (2014) Copyright © Deseta umetnost [Mamma mia: Spet začenja se], All Right Reserved. 2018.

Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje

Deseta umetnost, 22. julij 2018 ― Nalezljivi humor in neverjetne pustolovščine Drakule in njegove pošastne ekipe nas bodo letos odpeljali na najbolj odbito križarjenje, za katerega ne boste hoteli, da se konča. Najbolj znana družina pošasti se bo vrnila na velika platna v enaki sestavi, ampak z novimi dogodivščinami in nevšečnostmi ter v povsem novem okolju. Čas je za dopust! Ker se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mamma mia: Spet začenja se  Nocturnal Animals (2016)  Spider-Man: Homecoming (2017)  Ready Player One (2018)  I Feel Pretty (2018) Copyright © Deseta umetnost [Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje], All Right Reserved. 2018.

1941 – Dan vstaje naroda Slovenije

Zgodovina na dlani, 22. julij 2018 22. julija leta 1941 je Šmarnogorska ilegalna skupina izvedla prvo oboroženo akcijo med Tacnom in Šmartnim v podnožju Šmarne gore, s čimer se je aktivno pričela narodnoosvobodilna vojna v Sloveniji. Ta dan je bil kasneje zaznamovan kot dan vstaje naroda Slovenije. Po tej akciji se je skupina združila še z … Preberi The post 1941 – Dan vstaje naroda Slovenije appeared first on Zgodovina na dlani.

22. julija 1880 se je rodil Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma

Kamra.si, 22. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...22. julija 1880 se je v Ljubljani rodil Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma. Umrl je 19. oktobra 1948 v Ljubljani.  Dr. Rudolf Andrejka je študiral  pravo na Dunaju in ga zaključil z doktoratom leta 1903. Znani dunajski predavatelji pravne stroke so mu dali osnovo, iz katere se je razvil v odličnega poznavalca upravnega prava. Že pred zaključkom študija (1902) se je zaposlil pri deželni vladi v Ljubljani in se kmalu uveljavil kot eden naših najbolj plodovitih pravnih pisateljev. Njegov interes je pogosto posegal tudi na področja zgodovine in planinstva, vseskozi pa je ohranjal tudi stik s slovensko literaturo in jezikom. Leta 1926 je postal predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti in to delo kot redno ali honorarno s prekinitvami opravljal skoraj do smrti.
Dolina Plistos

Dolina Plistos

KUD Logos, 21. julij 2018 ― Omfalos Preročišče je pravzaprav to modro nebo, ki se je razsulo povsod okrog nas, beli vrhovi, izgubljeni med belimi oblaki, na mlačnem soncu, tukaj sta se srečala dva orla in sem smo padli mi, samo da se oddaljujemo, ne stojimo, modri avto, popek sveta, medtem ko vse okoli nas na veliko žrtvuje in prerokuje in […]
SODOBNO SLOVENSKO SLIKARSTVO: DRUGA GENERACIJA

SODOBNO SLOVENSKO SLIKARSTVO: DRUGA GENERACIJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 21. julij 2018 ― Emerik Bernard, Metka Krašovec, Živko Marušič, Marko Jakše v Pilonovi galeriji Ajdovščina. Bernardovi diptihi in triptihi nam raz/kažejo nek krožni most, se pravi kroženje: Obkroženje okoli manjka temelja upodobitve slike. Gradijo sliko prav tam, da ta zapolni nek substancialni manko: Praznino zadaj za podobo, ki govori z istrsko ikonografijo, z istrskim paysageom. Istrska krajina je tu zato ,samo zato, da nadomesti manko prvotne in prvobitne upodobitve...ko gledamo ta istrski paysage, ne gledamo, ne vidimo samo krajine, ampak samo slika mi, se pravi "jaz", ki gledam, sem pogled, ki slika sliko....jaz sem v resnici slika, ki me upodobi kot objet barre, zaprečeni subjekt: Gledalec kot pogled in slika. Metka Krašovec je v zadnjem obdobju slikala nekakšne mistične peysage, ki govorijo o nekem drugem, "drugem" stranju, stanju duše: Duše z veliko začetnico, ki zdaj prežema sliko. Sliko kot popolno utajitev....nekakšen "chiaro scuro", ki preveva njene nezgodovinske, parazgodovinske prapodobe. Ciprese tu-in-tam, v strogi geometrični postavi: V postavju, ki govori gledalcem...o nekem miru in umiritvi, ne-miru, ki pokriva pomanjšane figure v osprednjem delu platna....v pokončni drži, ki sovpada z naslikano krajino....in brez začudenja, z začudenjem nad senčno in osenčeno pojavo: pojavitvijo oseb, dreves in temno/svetlo metafizično svatlobo. In brez zunanje, z notranjo svetlobo...tišina neskončnega in večnega trenutka...čista poezija, ponovno najden paradiž. Živko Marušič slika figuralno tkanje, v ospredju je figura, "zalepljena" v dekor. V dekoracijo ozadja, ki ga izpolni z vegetativnim tkanjem kot podlogo za osrednje mimetične premike...za gibanje figure:Prelomno in krožeče gibanje telesa in telesnih delov, rok in nog, obraza in zasukanih telesnih "zon", ki samezase govorijo o neki vzhičenosti in dinamiki, ki preseneti in začudi z zapognjenostjo, z dynamis in energeio figuralnih delov slike. Ta dihotonimija zznotraj/zadaj, zunaj in navznoter in navzven, iz točke nič: Popoln
Mentorski priročnik: Pokliči me po svojem imenu

Mentorski priročnik: Pokliči me po svojem imenu

MAF - Mad About Film, 21. julij 2018 ― Mad About Film (MAF) Mentorski priročnik: Pokliči me po svojem imenu V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje za nadaljnje razmisleke. Mentorski priročnik: POKLIČI ME PO SVOJEM IMENU (Gradivo si lahko naložite v PDF obliki. ) Avtor: Patricija Fašalek Vir fotografij: Sony Pictures POKLIČI ME PO SVOJEM IMENU (Call me by your name) Režija: Luca Guadagnino Scenarij: James […] Mentorski priročnik: Pokliči me po svojem imenu

Zmagovalna recenzija na natečaju Mlada kritika festivala Pranger

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 21. julij 2018 ― Tone Škrjanec: Dihaj (Center za slovensko književnost, 2017) Napisal Tomaž Rode Pesniška zbirka Dihaj, nova stvaritev Toneta Škrjanca, ohranja avtorjev prepoznavni slog in se ustavlja pri podobnih tematikah, kot njegova zadnja zbirka Sladke pogačice. V njej je veliko prostora za opazovanje, posedanje in doživljanje malenkosti, ki igrajo osrednjo vlogo v Škrjančevem svetu. K pristnosti in prodornosti njegove poezije veliko pripomorejo pomenska natančnost in zmožnost lahkotnega prehajanja med različnimi ravnmi jezika. Svežina zbirke Dihaj, ki ne predstavlja nikakršnega preloma v avtorjevem ustvarjanju, priča o učinkovitosti njegovih pesmi.
Dvoje »kresnih« rojstev na Tržaškem

Dvoje »kresnih« rojstev na Tržaškem

Vrabec Anarhist, 21. julij 2018 ― Avtorja sta šele v zrelih letih prestopila prag slovenske literarne scene, a sta njuni deli kljub temu izviren, s svežo neobremenjenostjo izpisan odziv na tesnobo časa in na razpuščenost prostora: v svetu brez mej in s samimi robovi ter zarobki. The post Dvoje »kresnih« rojstev na Tržaškem appeared first on Vrabec Anarhist.
Maruši Majer zlata arena na filmskem festivalu v Pulju

Maruši Majer zlata arena na filmskem festivalu v Pulju

Misli, 21. julij 2018 ― Celovečerec Mali režiserja Antonija Nuića je najboljši hrvaški film na letošnjem 65. Pula Film Festivalu, ki ga bodo sklenili zvečer s podelitvijo nagrad. Med nagrajenci je tudi slovenska igralka Maruša Majer, ki bo prejela zlato areno za glavno žensko vlogo v kategoriji koprodukcij za vlogo Mare v filmu Ivan režiserja Janeza Burgerja.

Bojan Golčar - ONKRAJ TIŠINE

Fotogalerija Stolp, 21. julij 2018 ― Fotograf Bojan Golčar nam na tokratni samostojni razstavi predstavlja fotografije iz serije Onkraj tišine, ki nam prikazujejo problematiko opuščanja in propadanja prostorov. Navdih zanje je dobil nekaj let nazaj, ko se je odločil, da bo dokumentiral stare stavbe in njihovo stanje v Mariboru, ki je tudi njegovo domače mesto. Odločil se je namreč, da bo »fotografiral to, kar se v vsem mojem življenju ni spremenilo oziroma je ostalo v istem stanju«. V tem času se je v njegovi okolici zelo malo...
Napovedujemo: Umetniški spektakel na gradu Snežnik

Napovedujemo: Umetniški spektakel na gradu Snežnik

Notranjsko primorske novice » Kultura, 21. julij 2018 ― Snežnik – Že od torka je Loška dolina, predvsem okolica gradu Snežnik, v znamenju letošnjega festivala Plavajoči grad. Osemdesetčlanski Etno Histeria World Orchestra je v sredo pričel z vajami, sinoči pa je imel prvi koncert,- tradicionalno – za vaščane Kozarišč in Šmarate. Večer, ki se je začel koncertno – orkester je predstavil skladbe držav, iz katerih prihajajo člani, – se je nadaljeval plesno z druženjem glasbenikov in poslušalcev. Do začetka festivala, ki bo 26.julija, bodo glasbeniki gostovali še v nekaterih slovenskih mestih; v Ljubljani na Prešernovem trgu to nedeljo, do pričetka festivala, prihodnji četrtek pa bodo na slovenski obali. Foto: Nataša Mele Vikend glasbe, gledališča in vizualne umetnosti Že šesto leto bo v času festivala grad Snežnik,- kulturni in naravni biser Notranjske in Slovenije, zaživel v povsem novi dimenziji. V, na in ob gradu se bo na 16 raznolikih in unikatnih prizoriščih zvrstilo več kot 110 nastopajočih. Pripravili bodo tako intimne glasbene nastope za sladokusce, večje koncerte, spontane jam-sessione, vizualni spektakel v obliki projekcij na grad, nastopil bo Etno Histeria World Orchestra, ki ga vsako leto sestavlja raznolika, mednarodna zasedba, prihaja ulično gledališče, pripravljajo se lutkovne predstave in predstave za odrasle, ustvarjalne delavnice, cirkuške točke, akrobatske predstave, oči si boste lahko napasli tudi na velikih lutkah in lampionih, raznovrstnih razstavah in performansih. Na festivalu plavajoči grad ima domišljija sodelujočih prosto pot in mnogo nastopov na festivalu je unikatnih in neponovljivih. 20.000 milj pod Ložem, Nautilus in utopična mesta Posebnost festivala je tudi izvirna ureditev prostora – letos se boste potopili 20.000 milj pod Lož v ‘Podsvetove – utopije’. Na Plavajočem gradu boste tako srečali čudne, podvodne stvore, z Nautilusom boste lahko potovali v utopična mesta (ki bodo pravzaprav odri), tudi obzidja, izviri, drevesa, čolni, dvorane, lojtrniki in kupole se bodo spreminja

21. julija 1924 se je rodil Alojz Rebula, pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec

Kamra.si, 21. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. julija 1924  se je rodil Alojz Rebula, pisatelj, dramaturg, esejist in prevajalec. Alojz Rebula, rojen, 21. julija 1924, v Šempolaju pri Trstu, sodi med tiste, danes že redke predstavnike slovenske književnosti v Italiji, ki so ustvarjali vse povojno obdobje.Rebula je med 1936 in 1940 obiskoval italijansko klasično gimnazijo v Gorici in jo od 1940 do 1944 nadaljeval v Vidmu, kjer je tudi maturiral. Leta 1949 je diplomiral iz klasične filologije na Univerzi v Ljubljani, kjer je študiral tudi arheologijo in angleščino. Leta 1960 je v Rimu doktoriral z disertacijo o Dantejevi Božanski komediji v slovenskih prevodih. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu. Stanoval je na Opčinah, zadnja leta pa večinoma prebiva v Loki pri Zidanem Mostu. Poročen je s pisateljico Zoro Tavčar.
Maksimiljana Ipavec iz Kombinata za STA: Želimo si dneva, ko bi pesmi upora prepevale zgolj iz veselja

Maksimiljana Ipavec iz Kombinata za STA: Želimo si dneva, ko bi pesmi upora prepevale zgolj iz veselja

Misli, 21. julij 2018 ― Za ženskim pevskim zborom Kombinat je deset let delovanja, ki so, kot je za STA v njihovem imenu povedala članica Maksimiljana Ipavec, minila mimogrede. Če so se zbrale zaradi vrednot, ki jih po njihovem mnenju primanjkuje, po prvem jubileju ugotavljajo, da jih je danes še manj - do dneva, ko bi pesmi upora prepevale zgolj iz veselja, je še daleč.
še novic