Borštnik že poleti? Zakaj pa ne!

Borštnikovo srečanje, 20. avgust 2018 ― V soboto, 25. avgusta, se bo odvil zaključni dogodek Letnega kina Minoriti, ki hkrati predstavlja uvodno dejanje v 53. edicijo Festivala Borštnikovo srečanje. Združili smo moči z Društvom za razvoj filmske kulture in Zavodom EN-KNAP in v Maribor pripeljali glasbeno-filmski performans "Potujoči kino Bridka Bebiča predstavlja: Od kovača do knapa". Bratko Bibič je s sodelavcema Eduardom Raonom in Vidom Drašlerjem zasnoval petdesetminutni audiovizualni kolaž izbranih segmentov iz sodobno plesnih zvočnih filmov, nastalih po zamislih mednarodno priznanega koreografa in plesalca Iztoka Kovača v produkciji Zavoda EN-KNAP od leta 1995 do 2014. Po otvoritvi z refleksijo o umetnosti glasbene improvizacije se potovanje gledalca/poslušalca nadaljuje skozi različne situacije in akcije plesalk in plesalcev: hoje, čakanja, ustvarjanja zvokov in glasbe, srečevanja in seveda plesa na navpičnih skalnih pečinah, po opuščenih tovarniških dvoranah in na brezpotjih rudniških predorov in podzemlja, kjer se srečujejo in soočajo s preteklim in sodobnim rudarskim delom in kulturo. Bibič obenem s to pripovedno in vizualno razsežnostjo razvija svoj izvirni koncept raziskovanja historičnih in aktualnih razmerij med filmom, zvokom in (koncertno) instrumentalno glasbo; performans bodo ustvarjalci namreč opremili in pospremili z živo glasbo. Vstopnice po ceni 5 eur so naprodaj na spletu in pri blagajni Mariboxa, eno uro pred dogodkom pa tudi v avditoriju Minoritov. Dogodek bo v vsakem vremenu, v primeru neugodnih vremenskih razmer se preselimo v Veliko dvorano Lutkovnega gledališča.

Skrivnostno življenje mačk

Deseta umetnost, 20. avgust 2018 ― Maček po imenu Dekca živi s sinom Puhkom v stanovanju njune prijazne lastnice. Nič jima ne manjka, imata lepo in mirno mačje življenje. Oče je popolnoma zadovoljen, saj je sit in mu je zelo udobno na njegovi mehki blazini. A vedoželjnega sina močno daje radovednost, kaj se skriva na drugi strani okna. Ko oče sinu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Oskarji: Največ kipcev lovi Povratnik, nominiran tudi Sylvester Stallone  Gaston Zgaga  On the Milky Road (2016)  Podelitev filmskih nagrad bafta v znamenju Povratnika  The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) Copyright © Deseta umetnost [Skrivnostno življenje mačk], All Right Reserved. 2018.

Pravičnik 2

Deseta umetnost, 20. avgust 2018 ― Dobitnik dveh oskarjev Denzel Washington in režiser Antoine Fuqua sta ponovno združila moči in nam prinašata nadaljevanje, na katero smo čakali štiri leta. V filmu Pravičnik 2 (The Equalizer 2) se Washington ponovno spusti v vlogo Roberta McCalla, akcijskega junaka in borca za pravico. Akcijski triler Pravičnik je bil najbolje ocenjeni film s cenzorsko oznako […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    "Horror-comedy" - tanka črta med terorjem in humorjem  Love, Simon (2018)  [Pozor, hud prizor] - Spartacus (1960)  Svet prihodnosti  Si Del Torova Oblika vode res zasluži 13 nominacij za oskarja? Copyright © Deseta umetnost [Pravičnik 2], All Right Reserved. 2018.

Vohun, ki me je nategnil

Deseta umetnost, 20. avgust 2018 ― Zgodba o dveh prijateljicah Audrey (Kunis) in Morgan (McKinnon), ki nevede postaneta vpleteni v mednarodno prevaro po tem, ko ena izmed njiju ugotovi, da je bil njen bivši fant, ki jo je zapustil, dejansko vohun pod krinko. Audrey (Mila Kunis) in Morgan (Kate McKinnon), tridesetletni prijateljici iz Los Angelesa, se nepričakovano zapleteta v mednarodno zaroto, ko […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Shaun Of The Dead (2004)  Rampage: Veliko razdejanje  Kingsman: The Golden Circle (2017)  Stand By Me (1986)  Room (2015) Copyright © Deseta umetnost [Vohun, ki me je nategnil], All Right Reserved. 2018.

Slender Man

Deseta umetnost, 20. avgust 2018 ― Najbolj znano izmišljeno nadnaravno bitje, ki je že svojevrstna horor ikona, prihaja na velika platna v najsrhljivejši grozljivki Slender Man. Slender Man je vse prej kot klasična grozljivka, saj je pravzaprav svojevrsten horor fenomen, ki je obnorel mladino po vsem svetu. Pojavil se je leta 2009 kot strašen mem, ki se je hitro razširil po internetu […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Warrior (2011)  Oldboy (2003)  Tag (2018)  The Master (2012)  Dokumentarca o genocidu, za katerega svetu ni bilo mar Copyright © Deseta umetnost [Slender Man], All Right Reserved. 2018.
Memento (2000)

Memento (2000)

Deseta umetnost, 20. avgust 2018 ― Christopher Nolan si je podredil celoten filmski svet, ko je občinstvo pripravil, da so skupaj z glavnimi liki poskušali razvozlati dogajanje v maščevalnem kriminalnem trilerju, ki nas je izzival, če smo zmožni osredotočeni spremljati vsako najmanjšo podrobnost na zaslonu. Vsak prizor traja ravno toliko kot misli protagonista Leonarda Shelbyja, ki trpi za izgubo kratkoročnega spomina. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Avengers (2012)  Insidious: The Last Key (2018)  [Pozor, hud prizor] – Any Given Sunday (1999)  Gravity (2013)  Nevesta Copyright © Deseta umetnost [Memento (2000)], All Right Reserved. 2018.
4. FeKK – Festival kratkega filma Ljubljana

4. FeKK – Festival kratkega filma Ljubljana

ARS Svet kulture, 20. avgust 2018 ― FeKK, ki se začenja danes, bo v prestolnici nizal dogodke vse do sobote Leto 2018 je deseta obletnica smrti Janeza Lenassija, kiparja primorske, katerega ustvarjalnost je segla tudi daleč čez meje. V zgodovino se je zapisal kot inovativen umetnik tako glede rabe materialov kot oblikovanja. Poznan je med drugim po javnih in spomeniških plastikah ter scenografijah. Spregovorili bomo o razstavi Hommage Janezu Lenassiju, ki jo drevi odprejo v atriju vhoda v prostore Festivala Ljubljana. V oddaji tudi o Festivalu kratkega filma Ljubljana – FeKK, ki se začenja danes, v prestolnici pa bo nizal dogodke vse do sobote.
Projekt Lazarus prinaša baročno osvežitev s Hvara

Projekt Lazarus prinaša baročno osvežitev s Hvara

Seviqc Brežice, 20. avgust 2018 ― Vabljeni na zadnji letošnji koncert festivala Seviqc Brežice, ki bo v soboto, 25. avgusta 2018 v Bistriškem gradu. Hrvaški ansambel Projekt Lazarus bo nastopil s koncertnim programom Brevis et facilis pslamorum, baročna osvežitev s Hvara, s katerim bodo predstavili tudi zbirko psalmov hrvaškega skladatelja Damjana Nembrija, rojenega na Hvaru leta 1584. Zbirka Brevis et facilis psalmorum je eden najpomembnejših spomenikov hrvaške baročne glasbe.

Volja do paternalizma

Razpotja, 20. avgust 2018 ― Mojca Pišek Iz letošnje predvolilne kampanje mi je v spominu najbolj ostala kampanja kulturnikov. Kar je zanimivo, če za trenutek pomislimo. Kulturniki niso politična stranka ali druga oblika politično aktivne civilne skupnosti, a kljub temu so za predvolilno obdobje oblikovali čisto pravo kampanjo in jo tako tudi poimenovali. Kot da bi bili kulturniki ena od strank, ki so se potegovale za mesto v parlamentu. Zadeva je še bolj bizarna, ko se zavemo, da kulturniki ne le, da niso in nimajo svoje politične stranke, pač pa niso niti organizirana, kaj šele koherentna skupnost ali interesna skupina. Kulturniki so v najboljšem primeru močno razdrobljena, nepovezana, nasprotij in konfliktov polna družbena skupina, kar se pokaže vsakič, ko se zberejo na kupu, da bi se poenotili glede … pravzaprav glede česarkoli.
še novic