Intervju: Demolition Group, Bitch Boys

Intervju: Demolition Group, Bitch Boys

Kunigunda, 25. avgust 2018 ― Velenje, 25. 8. 2018 Intervju: Demolition Group, Bitch Boys Bitch Boys Ikone slovenskega surf rocka, Bitch Boys, so se odzvali na surfrevival, sprožen s soundtrackom kultnega Tarantinovega filma Pulp Fiction sredi devetdesetih let in uspeli tudi v tujini. Pogovarjali smo se s pevcem Robijem. Zanimivo je, da snemate skupaj The post Intervju: Demolition Group, Bitch Boys appeared first on Kunigunda.
Festival Vilenica vabi na Kavo z literarnimi posredniki

Festival Vilenica vabi na Kavo z literarnimi posredniki

Javna agencija za knjigo, 25. avgust 2018 ― Festival Vilenica v četrtek, 6. septembra ob 10.00 v Klubu Cankarjevega doma prireja Kavo z literarnimi posredniki, na kateri bodo imeli domači založniki priložnost neformalno poklepetati z mednarodnimi literarnimi posredniki, ki letos prihajajo na festival Vilenica: John O’Brien (Dalkey Archive Press, ZDA / Irska) Geoffrey E. Taylor (International Festival of Authors, Kanada) Daniela Kocmut (Kulturvermittlung Steiermark, Avstrija) Prijave so možne do petka, 31. avgusta, na nana.vogrin(at)vilenica.si
Poezija in vino v vseh skritih in manj skritih kotičkih Ptuja

Poezija in vino v vseh skritih in manj skritih kotičkih Ptuja

Misli, 25. avgust 2018 ― Tišina na Vrazovem trgu ob večernih pesniških branjih. Lampijoni z verzi, ki brlijo v nebo. Vinske steklenice, napolnjene s poezijo, kot travnik, na katerem si lahko utrgaš svojo pesniško cvetlico. Agi Mishol, očarana, ker je vse "oh, tako zeleno". Michael Krüger z veliko skrivnostmi: "Vam povem kakšno?" Vse to so letošnji Dnevi poezije in vina.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 25. avgust 2018 ― Kulturni center Maribor je ob 105. rojstnem dnevu pisatelja Borisa Pahorja izdal knjigo novinarke Darke Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor - Najini pogovori. Cankarjeva založba je v zbirki Najst izdala romana Središče sveta Andreasa Steinhöfla in Pes pa v smeh Juraja Šebeste, založba Učila International pa biografijo Robbieja Williamsa.

1530 – Rojen Ivan Grozni

Zgodovina na dlani, 25. avgust 2018 25. avgusta leta 1530 se je v rezidenci ruskih vladarjev Kolomenskoje (danes del Moskve) rodil Ivan IV. Vasiljevič imenovan tudi Ivan Grozni. Bil je veliki moskovski knez, ko je bil star 17 let pa se je proglasil za carja vseh Rusov. To titulo so nato nosili vsi njegovi nasledniki do … Preberi The post 1530 – Rojen Ivan Grozni appeared first on Zgodovina na dlani.

25. avgusta 1992 je umrl pater Simon Ašič

Kamra.si, 25. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. avgusta 1992 je v Stični umrl pater Simon Ašič (rojen Jožef Ašič), katoliški duhovnik in zeliščar. Rodil se je 30. novembra 1906 v Raztezu (po domače Trebež) pri Gorici.  Ob kmetovanju sta starša družino preživljala s priložnostnimi deli (oče kot kovaški mojster, mati kot šivilja). Mati Marija je bila globoko verna in je tako vzgajala tudi svoja otroka Pepija (Jožefa) in Micko (Marijo). Družina je obiskovala bogoslužje v cerkvi sv. Petra v Rajhenburgu (danes Brestanici), nedaleč od trapistovskega samostana na gradu Rajhenburg, kjer je bil menih že materin bratranec p. Angel Pečnik. Že v predšolski dobi se je moral Jožef soočiti s trdim delom, živahni deček pa je našel tudi najboljšega prijatelja, tri leta mlajšega Ludovika Ašiča iz bližnjega Jeričdola, ki je pozneje postal stiški opat (z redovnim imenom Rafael). Zaradi življenja v veliki revščini se je oče Franc odločil, da kot kovač poskusi srečo v Ameriki, in je 1910 odpotoval na drugo celino. Ker tam ni našel ustreznega delovnega mesta, se je oprijel prve zaposlitve v rudniku. Prihranke je pošiljal družini v domovino, s čimer si je ta vsaj nekoliko opomogla.
1965 Cerknica – Prospekt jezera in okolice

1965 Cerknica – Prospekt jezera in okolice

Stare slike (Cerknica), 25. avgust 2018 ― V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so bili turistični prospekti posameznih jugoslovanskih krajev z opisi znamenitosti in možnostmi nočitev, prehranjevanja in fakultativnih izletov po okolici tedanji internet. Delili so jih v vseh turističnih agencijah. Sama jih imam polno škatlo od škornjev iz cele Evrope pa tudi iz Azije in Amerike. Rada sem jih imela in vsakega, […]

25. avgusta 1857 se je rodil Franc (Kodila) Ivanocy, katoliški duhovnik in narodni buditelj

Kamra.si, 25. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. avgusta 1857 se je v Ivanovcih rodil Franc (Kodila) Ivanocy ali Ferenc Ivanoci (tudi Franc Ivanoci, madž. Ivanóczy Ferenc), slovenski rimskokatoliški duhovnik in narodni buditelj. Umrl je  29. avgusta 1913 v Tišini. Franc Ivanocy kot edinec malega posestnika Adama Kodile in Rozalije Hujs, je obiskoval šolo v rojstnem kraju, s pomočjo župnika M. Sisekija je bil brezplačno sprejet v Kelcz-Adelfyjevo sirotišnico v Kőszegu (1868), kjer je spremenil rodbinsko ime Kodela v Ivanóczy (Ivanoci) iz spoštovanja do odličnih duhovnikov-rojakov tega imena. Tu je pod vodstvom benediktincev dokončal osnovno šolo in nižjo gimnazijo (1875), višje štiri razrede v treh letih v Sombotelju (1878) ter bogoslovje v centralnem semenišču v Budimpešti, bil v Győru 1882 posvečen v duhovnika, eno leto kaplanoval v Murski Soboti, 1883 postal prefekt v somboteljskem semenišču, 1884 profesor dogmatike. Leta 1885 je doktoriral z madžarsko disertacijo o svetem pismu in klinopisnih spomenikih. Prijateljsko mu naklonjeni škof Kornél Hidasy ga je 1885 imenoval za člana izpraševalne komisije za srednješolske profesorje, od marca 1889 do smrti je deloval na Tišini kot župnik, bil od 1893 dekan in šolski nadzornik sombotelskega okraja, 1907 ga je kralj imenoval za častnega kanonika.
Pred 100 leti se je rodil Leonard Bernstein

Pred 100 leti se je rodil Leonard Bernstein

Misli, 25. avgust 2018 ― Na današnji dan pred 100 leti se je rodil ameriški pianist, dirigent, skladatelj in pedagog Leonard Bernstein. Bil je eden prvih dirigentov iz ZDA, ki so dosegli mednarodni ugled. Kot skladatelj je ustvaril dela različnih oblik, najbolj je uspel z muzikalom Zgodba z zahodne strani. Klasično glasbo je znal približati širši množici.
Uspela delna vrnitev Miladojke (Youneed)

Uspela delna vrnitev Miladojke (Youneed)

Odzven, 25. avgust 2018 ― Ko je sredi poletja po spletu zaokrožil letak s fotografijo skupine Miladojka Youneed starejšega datuma (tam iz okoli leta 1990), ki je vabil na koncert v Novi Gorici, je sprožil kar nekaj začudenih pogledov in privzdignjenih obrvi: za kaj pravzaprav gre?
še novic