Kulturna premišljevanja: Jadranka Plut

Asociacija, 2. oktober 2018 ― Koalicijska pogodba še nikoli ni bila tako naklonjena nevladnemu sektorju in samostojnim ustvarjalcem, a zdaj je vse odvisno od tega, ali se bodo obljube tudi uresničile. Ob začetku mandata novega ministra za kulturo smo k pisanju tokratne kolumne povabili dolgoletno predsednico Asociacije Jadranko Plut, ki je nedavno ponudila svoj odstop na čelu mreže ter se … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Jadranka Plut

Hvala!

Festival Maribor, 2. oktober 2018 ― Kako čas beži, kadar nam je lepo! Težko je verjeti, da je Festival Maribor 2018 že za nami. Bilo je strastno, udarjale so strele, občudovali smo moč srca in uživali v otroškem smehu. Čudili smo se bučanju narave in slavili večna prijateljstva, predvsem pa uživali v osmih čudovitih dneh in nočeh polnih dobre glasbe. Zanje […]

Jesenska opravila na samooskrbnem vrtu

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 2. oktober 2018 ― V torek, 2. oktobra 2018, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo izjemno zanimivo predavanje o jesenskih opravilih na samooskrbnem vrtu, ki ga je izvedla Nevenka Breznik, strokovnjakinja in agronomka v Klubu Gaia. Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili njenim praktičnim nasvetom. Predavateljica je povedala, da je za samooskrbni vrt značilno, da na njem v rastni sezoni pridelamo večino zelenjave za svojo oskrbo. Jeseni, ko se zunaj ohladi, poberemo večino vrtnin, razen različnih vrst ohrovta, radiča, zimskih solat, motovilca, zimskega pora in tistih, ki lahko lepo prezimijo v zemlji. Prazne gredice je treba ...
Podelitev državne nagrade Lipušu

Podelitev državne nagrade Lipušu

Slovenci.si, 2. oktober 2018 ― Pisatelj Florjan Lipuš je v ponedeljek na Dunaju prejel Veliko avstrijsko državno nagrado za dosežke s področja umetnosti in kulture. Dobil jo je za literaturo v slovenskem jeziku. Lipuš je prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado. „Estetska, avtonomna in inovativna literatura“ „Lipuševa literatura temelji na estetski avtonomiji, jezikovnem eksperimentu in literarni inovaciji,“ je ob […] The post Podelitev državne nagrade Lipušu appeared first on Slovenci.
Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje

Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje

ARS Kulturna panorama, 2. oktober 2018 ― Panoramski pogled poudarkov iztekajočega se tedna Vabimo vas, da se pridružite panoramskemu pogledu po poudarkih iztekajočega se tedna, v naslednjih vsebinah: Florjanu Lipušu najvišje avstrijsko državno odlikovanje, napoved Frankfurtskega knjižnega sejma, o razstavi Osebno/Personal v galeriji Kibla Portal, o mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj: Geometrija – racionalnost pogleda, ter o razstavi Navdihujoča racionalnost, kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem in festivalu Tinta. Vabimo vas k poslušanju!
Tinta v različnih festivalskih barvah

Tinta v različnih festivalskih barvah

ARS Svet kulture, 2. oktober 2018 ― V Ljubljani, Kranju in Kopru se bo v naslednjih dneh zvrstila kopica dogodkov, ki v ospredje postavljajo strip, ilustracijo in pripovedovanje v slikah V Ljubljani, Kranju in Kopru se bo v naslednjih dneh zvrstila kopica dogodkov, ki v ospredje postavljajo strip, ilustracijo, pripovedovanje v slikah, govor v stripu in celoten likovni izraz. Na festival Tinta prihajajo tuji in domači gostje, mi pa se bomo v oddaji Svet kulture po 16.uri preselili tudi na Tržaško, na razstavo slikarja Deziderija Švare, prelistali nov roman Alojza Rebule z naslovom Ob pritoku Jangcenkjanga.
Prejemnik Sovretove nagrade je Uroš Kalčič

Prejemnik Sovretove nagrade je Uroš Kalčič

Misli, 2. oktober 2018 ― Komisija za nagrade in priznanja pri Društvu slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je za prejemnika Sovretove nagrade 2018 izbrala prevajalca Uroša Kalčiča za "polnokrvno poustvaritev" dveh romanov Donne Tartt Skrivna zgodovina in Lišček, ki sta izšli pri Cankarjevi založbi. Nagrado bodo Kalčiču izročili 24. oktobra na sedežu društva.

Forenziki železne dobe

CED, 2. oktober 2018 ― Motovila (CED Slovenija) spodbuja medsektorsko sodelovanje v okviru različnih evropskih programov financiranja. Predstavljamo projekt ENTRANS – Encounters and Transformations in Iron Age Europe, s podporo EU programa Obzorje 2020/HERA, pri katerem kot partner sodeluje Univerza v Ljubljani.

Dve Svetlani ter polna dvorana obiskovalcev (in ščurkov)

Kamnik.info, 2. oktober 2018 ― V nabito polni dvorani Kino kluba Doma kulture Kamnik se je sinoči odvil prav prijeten, zanimiv ter celo duhovito zabaven pogovorni večer z dvema spoštovanja in občudovanja vrednima Svetlanama – dr. Svetlano Slapšak in Svetlano Makarovič, s katerima se je pogovarjal Noah Charney. Obe, četudi povsem različni Svetlani, ki sta bili gostji sinočnjega kamniškega pogovornega ... The post Dve Svetlani ter polna dvorana obiskovalcev (in ščurkov) appeared first on Kamnik Info.
še novic