It’s a Wonderful Life (1946)

It’s a Wonderful Life (1946)

Deseta umetnost, 8. oktober 2018 ― Božična fantazija režiserja Franka Capre je bil film, ki je spravil Jamesa Stewarta nazaj v igralski posel, in kako smo lahko veseli, da se je to zgodilo. Ko njegovo podjetje propade, se George Bailey (Stewart) za božič znajde na mostu, kjer skuša storiti samomor. Nato ga obišče angel (Travers) in mu pokaže, kakšen bi bil […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Zvezda je rojena  Non-Stop (2014)  Oceanovih 8  Logan Lucky (2017) Copyright © Deseta umetnost [It’s a Wonderful Life (1946)], All Right Reserved. 2018.
RŠ INTERVJU: The Skull

RŠ INTERVJU: The Skull

Radio Študent, 8. oktober 2018 ― V torek, 9. 10., bodo Ljubljano prvič obiskali doomerji The Skull, ki so nastali iz kultne zasedbe Trouble, v svojih vrstah pa gostijo še člane kultnih Cathedral, Divinity Compromised ter Witch Mountain.
Strahopetci: Danny Smiřický in njegova revolucija

Strahopetci: Danny Smiřický in njegova revolucija

Konteksti (Tomaž Bešter), 8. oktober 2018 ― vir slike: emka.si Za seboj imam še eno prijetno branje Modernih klasikov. V 103. ediciji zbirke prinašajo pripoved o zadnjih dnevih vojne. O tem, kako prebivalci Kostelca na Češkoslovaškem doživljajo konec nemške agresije, pričakujejo ruske vojake in se doma skušajo bolj ali manj uspešno organizirati v vojaške skupine, ki bo poskrbela za nadvse miren začetek nove dobe. Dobe po koncu druge svetovne vojne. Beremo dnevniške zapise mladega fanta, ki ga bolj kot kar koli drugega zanimajo dekleta in položaj, ki ga išče v družbi, da bo zakorakal v prihodnost, ki mu jo politična situacija pravkar odpira. Josef Škvorecký, ki je življenje večinoma preživel v Kanadi, je ta roman spisal po koncu vojne  v letih 1948-1949; delo je nekaj let ostalo v predalu in bilo objavljeno kasneje, 1958. Danes gre za izjemno pomembnega pisca in prav tako izjemno pomembno delo, tako Nives Vidrih, prevajalka romana, v odlični spremni besedi, tako tudi že George Gibian leta 1980 (Škvorecký's "The Cowards" Twenty Years Later. World Literature Today, 54(4), 540-543), ko je po dvajsetih letih izdaje pisal o tem, kako roman večini Čehom pomeni simbol svobodne literature.Romanu je naslov Strahopetci.Doživljanje Strahopetcev je sila zanimivo. Bralec sledi dnevnim peripetijam Dannyja Smiřickýja v začetku maja 1945. Hitler je mrtev, med prebivalci krajev, ki imajo končno dočakati konec vojne, buči v pričakovanju, kaj se bo pravzaprav zgodilo. Bodo Nemci šli brez boja? Se bodo predali? Kako bo, ko pridejo Rusi? V to sliko se pridružimo Dannyju, ki s prijatelji iz skupine, kjer igra saksafon, vadi in se pogovarja o revoluciji. V zraku je negotovost, nihče prav dobro ne ve, kaj se bo zgodilo. A življenje jim, tako se zdi, vojna ne obremenjuje povsem v meri, kot bi z današnje perspektive pričakovali. Revolucija prihaja. Prihajajo časi, ko se bo potrebno organizirati v skupine, prevzeti vojaško komando nad mestom in uspešno nadzirati vse do prihoda Rusov. In to se je tudi zgodilo. Danny se vsak ve
Venom (2018)

Venom (2018)

Deseta umetnost, 8. oktober 2018 ― Za začetek nekaj iskrenosti; navkljub temu, da sem odraščal z branjem stripov in pustolovšinami supeherojev kot sta Batman in Spider-Man, mi je navdušenje za tovrstne filme v zadnjih letih močno upadlo. Dandanes redko naletim na superherojski film, ki bi ga pogledal več kot enkrat, večina jih je namreč tako formulaičnih in pozabljivih, da dobesedno zletijo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Singin’ In The Rain (1952)  Dokumentarca o genocidu, za katerega svetu ni bilo mar  Memento (2000)  The Predator (2018) Copyright © Deseta umetnost [Venom (2018)], All Right Reserved. 2018.

1912 – Začetek I. balkanske vojne

Zgodovina na dlani, 8. oktober 2018 8. oktobra leta 1912 je Črna gora napovedala vojno Osmanskemu cesarstvu, s čimer se je začela I. balkanska vojna. Ostale balkanske države – Srbija, Grčija in Bolgarija so se postavile v obrambo mali balkanski zaveznici in kmalu se je začela brutalna vojna, ki je potekala na treh frontah. Po italijanskem… Preberi The post 1912 – Začetek I. balkanske vojne appeared first on Zgodovina na dlani.

PODMORNICA, dnevni center za otroke in mladostnike, v žalski knjižnici na pripovedovanju zgodb

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 8. oktober 2018 ― V dnevnem centru za otroke in mladostnike Podmornica iz Žalca so v začetku poletja izrazili željo, da bi otroci, ki so popoldne v njihovem varstvu, v žalski knjižnici mesečno poslušali pravljice in tako opravili posebno bralno značko, ki smo jo v preteklem šolskem letu izvedli že z Društvom Sožitje Žalec. Z veseljem smo jih sprejeli prvi ponedeljek v oktobru. Prišlo jih je dvanajst. Od oktobra 2018 do maja 2019 bodo tako vsak prvi ponedeljek v mesecu od 18. do 19. ure otroci iz Podmornice poslušali eno ljudsko in eno avtorsko pravljico. ...
Film o zgodovini za zgodovino

Film o zgodovini za zgodovino

ARS Svet kulture, 8. oktober 2018 ― Slovenska filmska dediščina je prvi pomnik filmski umetnosti postavila v Baški grapi, kjer je pred 70. leti nastajal celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji Slovenska filmska dediščina je prvi pomnik filmski umetnosti postavila v Baški grapi, kjer je pred 70. leti nastajal celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji. Ideja o Rastoči knjigi pa je dobila novo uresničitev in obeležje v prostorih Gimnazije Novo mesto, kjer je postavljen kip Gimnazijke Tomislava Blaževića. Poslušajte oddajo Svet kulture.

8. oktobra 2003 je v Ljubljani umrl Vilko Novak, etnolog, slavist, literarni zgodovinar, urednik in prevajalec

Kamra.si, 8. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. oktobra 2003 je v Ljubljani umrl Vilko Novak,  etnolog, slavist, literarni zgodovinar, urednik in prevajalec. Rodil se je 28. aprila 1909 v Beltincih. Otroška in mladostna leta je preživel pri svojem stricu, župniku Ivanu Baši, v Bogojini in tam obiskoval tudi osnovno ljudsko šolo. Nadaljeval je na realni gimnaziji v Murski Soboti (1920 - 1926) in v Ljubljani (1926 - 1928), kjer je tudi maturiral. Zatem se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, smer slavistika in leta 1933 diplomiral. Po diplomi je kot srednješolski profesor nastopil svojo prvo službo v Mariboru, kjer je ostal do leta 1937. V to obdobje segajo tudi začetki njegovega raziskovalnega dela, ki so bili vezani predvsem na slovstveno zgodovino, hkrati pa se je ob tem vse pogosteje srečeval z vprašanji ljudske kulture. Zatem je v letih 1937 in 1938 deloval na soboški gimnaziji, med leti 1938 in 1941 pa v Kranju. Ob ustanovitvi oddelka za etnologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1940 je začel etnologijo tudi študirati in jo končal z diplomo leta 1946. Vmes, leta 1944, pa je v Budimpešti doktoriral še iz literature (Štefan Küzmič, prekmurski prevajalec Biblije). Ob izbruhu druge svetovne vojne se je vrnil na gimnazijo v Mursko Soboto, leta 1942 pa je odšel v Sento v Bački, kjer je ostal do konca vojne. Nato se je kot srednješolski profesor vrnil v Mursko Soboto, leta 1946 znova odšel v Kranj, naslednje leto pa v Ljubljano. Leta 1948 je po zagovoru doktorata (Ljudska prehrana v Prekmurju) nastopil mesto asistenta na oddelku za etnologijo, leta 1955 bil izvoljen za docenta, leta 1957 pa je prevzel vodstvo oddelka. Leta 1965 je bil izvoljen za izrednega in leta 1972 še za rednega profesorja. Predaval je narodno etnologijo (slovansko in južnoslovansko), občo etnologijo in etnologijo Evrope. Tudi po upokojitvi leta 1975 je še nekaj let predaval.

8. oktobra 1826 se je v Podgorju pri Kamniku rodil Luka Svetec, pravnik, politik, pisatelj in jezikoslovec

Kamra.si, 8. oktober 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. oktobra 1826 se je v Podgorju pri Kamniku rodil Luka Svetec, pravnik, politik, pisatelj in jezikoslovec. Umrl je 21. januarja 1921 v Litiji. Osnovno šolo je obiskoval pri frančiškanih v Kamniku, gimnazijo pa kot gojenec Alojzijevišča v Ljubljani. Licejski študij je končal v Ljubljani in v letih 1848-1849 tu poslušal pravna predavanja v slovenščini. Leta 1853 je doštudiral pravo na dunajski univerzi in nato služboval na Hrvaškem. Od leta 1861 je bil pomožni uradnik v Mokronogu in Kočevju, leta1864 je postal sodnik na Brdu pri Lukovici, leta 1866 policijski komisar na ljubljanskem magistratu. Med leti 1871 in 1872 je bil notar v Idriji, od leta 1873 dalje pa v Litiji. Njegovo zgodnje pesništvo je zaznamovano z domoljubjem (Lipi, Rojakom, 1849), pripovedništvo pa z romantiko (povest Vladimir i Kosara, Slovenska bčela, 1851). Napisal je tudi narodni ep o Petru Klepcu (1851), ki pa je le obsežnejša pripovedna pesem. Leta 1865 se je kritično odzval na izid pesniške zbirke Simona Jenka in bil jezikovni mentor Josipa Vošnjaka. 

GLASBENA OLIMPIJADA – uradni rezultati

Glasbena mladina, 8. oktober 2018 ― Objavljamo uradne rezultate Osme slovenske glasbene olimpijade: URADNI REZULTATI Osme slovenske glasbene olimpijade Mentorjem in tekmovalcem iskreno čestitam0 za uspešne nastope in osvojena priznanja!   Slovenska glasbena olimpijada Ljubljana, 10. marca 2019   “Najvišja umetnost učitelja je prebuditi veselje do ustvarjalnega izražanja in znanja.” Albert Einstein Spoštovane učiteljice in učitelji glasbene umetnosti, želimo vas spodbuditi, da […]

V Cankarjevem domu mali plesni simpozij in premiera predstave Fight Bright

SiGledal Novice, 8. oktober 2018 ― V Cankarjevem domu (CD) bo v ponedeljek, 9 oktobra, popoldne mali plesni simpozij, posvečen slovaškemu plesalcu in koreografu Milanu Tomašiku, zvečer bo sledila premiera predstave Fight Bright. To je Tomašik ustvaril v sodelovanju s tujimi in slovenskimi plesalci in bo zaokrožila trilogijo skupinskih predstav, v kateri sta še Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015).
še novic