26. novembra 1864 se je v Kobaridu rodil Andrej Gabršček, slovenski publicist, založnik, urednik, politik in časnikar.

Kamra.si, 26. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. novembra 1864 se je v Kobaridu rodil Andrej Gabršček, slovenski publicist, založnik, urednik, politik in časnikar. Umrl je 23. junija 1938 v Ljubljani.    Andrej Gabršček se je rodil očetu Jožefu in materi Jožefi. Najprej se je šolal v Kobaridu, potem pa nadaljeval v Kopru na učiteljišču. Poklicno pot je začel kot učitelj v domačih krajih. Leta 1889 se je poročil z Rozino; istega leta  se je preselil v Gorico, kjer je na povabilo dr. Antona Gregorčiča začel urejevati list Soča. Z dvema prekinitvama ga je vodil do leta 1915. Bil je politično aktiven, ukvarjal se je z novinarstvom, prevajanjem, založništvom in ustanovil je Goriško tiskarno. Pred prvo svetovno vojno je bil nekaj mesecev interniran v Gorici in drugje, kasneje pa  konfiniran na Dunaju, kjer potem živel še do leta 1933 in med drugim deloval kot dopisnik in sodeloval pri reševanju begunskih vprašanj. Potem je živel v Ljubljani.

Glasba za lepši in boljši svet

Naši zbori, 26. november 2018 ―   Med 12. in 18. novembrom je v Ljubljani gostoval priznani dirigent James Wood – vsestranski glasbenik, skladatelj, muzikolog in… The post Glasba za lepši in boljši svet appeared first on Naši zbori.
Noč evropskega filma

Noč evropskega filma

Kinodvor, 26. november 2018 ― V sredo, 5. decembra bo v Kinodvoru potekala prva Noč evropskega filma. Ob 19. uri bo v okviru festivala Animateka na ogled film Samouni Road. Vstop je prost!

V SMG o ženskem vidiku vojne ter odnosu med spominom in zgodovino

SiGledal Novice, 26. november 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo v četrtek, 29. novembra, premierno uprizorili drugi del projekta Narodna sprava, naslovljen Krajine svobode. V tujini živeči srbski umetnici in teoretičarki Marta Popivoda in Ana Vujanović sta prek dokumentarnega gradiva in intervjujev s partizankami izpostavili ženski vidik vojne ter odnos med spominom in zgodovino.
Seven (1995)

Seven (1995)

Deseta umetnost, 26. november 2018 ― Šele drugi dolgometražni film Davida Finchera (prvi leta 1992 – Osmi potnik 3), ki je v fazi načrtovanja zvenel kot pust triler o serijskem morilcu, a se je na koncu izkazal za globoko provokativen psihološki misterij, ki gledalca ujame nepripravljenega in že po polovici filma navrže prvi vsebinski zasuk. Ta je tako prepričljiv, da so igralca […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Vsi vedo  John Carpenter’s The Thing (1982)  Hrestač in štiri kraljestva  The First Purge (2018) Copyright © Deseta umetnost [Seven (1995)], All Right Reserved. 2018.
Boris Pahor in Najini pogovori

Boris Pahor in Najini pogovori

ARS Svet kulture, 26. november 2018 ― Boris Pahor se ob obisku Ljubljane ni izognil obsodbi shoda neofašistov v Trstu v začetku meseca. Dejal je, da shoda Italija ne bi smela dopustiti. V naslednjih minutah bomo govorili o knjigi intervjujev Darke Zvonar Predan z Borisom Pahorjem, ki je nastajala več let. Predstavili bomo tudi tudi monografijo o vlogi filma pri dokumentiranju in predstavljanju nesnovne kulturne dediščine ter razstavo slik Franca Mesariča v Murski Soboti.

Erasmus+ internship offers

Fakulteta za dizajn, 26. november 2018 ― Private language school KONTAKT CJO from Poland, who has been successfully hosting Erasmus+ interns from different countries has a placement offer for those interested in taking the internship in Poland. They are offering 2 places: one for becoming English/German/Spanish language & cultural assistants and the other for Digital marketing/Graphics design/Photography assistant: We believe that teaching […]

Javno pismo: časa za odlašanje ni več

Asociacija, 26. november 2018 ― Pred parlamentarnimi volitvami smo se kulturnice in kulturniki zbrali v kampanji Čas je za kulturo in umetnost in izpostavili nujne reforme kulture, ki se morajo zgoditi v mandatu prihodnje vlade. Dejavni smo bili tudi v času nastanka koalicije, ko smo izborili nekatere pozitivne opredelitve v koalicijski pogodbi. V koalicijski pogodbi je med drugim navedeno, da … Preberi več o Javno pismo: časa za odlašanje ni več
še novic