Sedma sila: Asociacija v medijih (november 18)

Asociacija, 4. december 2018 ― Če ste zamudili aktualne medijske polemike glede kulturne politike na polju samozaposlenih in nevladnih organizacij v kulturi, za vas vsak mesec zberemo nekaj najzanimivejših odzivov. V nadaljevanju si lahko preberete izbor prispevkov, ki poročajo o aktivnostih in stališčih Asociacije. Radio Študent (27. november 2018): “Čas je, ker časa za odlašanje ni več.” Mladina (29. november … Preberi več o Sedma sila: Asociacija v medijih (november 18)

Razpisi v kulturi (december 2018)

Asociacija, 4. december 2018 ― V Asociaciji vsak mesec izberemo nekaj najzanimivejših domačih razpisnih priložnosti za nevladnike in samozaposlene v kulturi. Tokrat izpostavljamo priložnost za intermedjske ustvarjalce ter dramaturge. Priložnost za dramaturge – Prešernovo Gledališče Kranj razpisuje natečaj za Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji. Prijave zbirajo do 31. decembra. Več informacij. Do 21. januarja so odprte prijave Ministrstva … Preberi več o Razpisi v kulturi (december 2018)
NEŽA KNEZ: PREMESTITVE

NEŽA KNEZ: PREMESTITVE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 4. december 2018 ― Neža Knez je vizualna umetnica mlajše generacije, ki se v svojem delu ukvarja s prehajanjem meja med umetnostjo in vsakdanjim življenjem, na način, ki gledalca spodbudi, da začne o svetu razmišljati drugače. Njen interes je usmerjen v vsakdanje stvari, pojave in situacije, ki so tako samoumevni, da o njih ne razmišljamo več. S svojo umetniško prakso, ki vključuje raziskovanje percepcije z različnimi čuti, mišljenje skozi telo, komunikacijo med telesom, prostorom in predmeti v njem..., skuša to samoumevnost razbiti in pokazati na »nekaj vmes», nekakšne zmuzljive »slepe pege«, ki jih ni mogoče izraziti z jezikom ali podobo. Njena dela, ki izhajajo iz te prakse, delujejo kot nekakšni rezi v vsakdanje življenje, ki razkrivajo obstoječe družbene meje, jih razpirajo in krivijo po svoji lastni logiki, s tem pa nudijo možnosti za nov in drugačen pogled na svet. Izhodišče tokratne razstave Neže Knez je performans z naslovom Branje (2017), ki ga je izvedla v javni knjižnici v Milanu. V okviru performansa je sedeč med ljudmi v knjižnici glasno brala poezijo T. S. Eliota v italijanskem jeziku, čeprav ga ne govori in ne razume. S tem se je v dejanju branja ustvaril prostor neznanega, saj glas ni bil podrejen običajnemu pomenu besed, ampak je skozi odsotnost razumljivega ustvarjal svoj lastni pomen. Razstava je rezultat ponovnega premisleka performansa in poskus njegove premestitve v novo obliko, ki bo odprl prostor za nove vmesnosti in neujemljivosti, s tem pa tudi iskanje novih pomenov. Neža Knez (1990) je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2014 diplomirala in tri leta kasneje magistrirala. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini in zanj prejela več nagrad in priznanj, med drugim univerzitetno Prešernovo nagrado in nagrado skupine OHO. Živi in dela v Ljubljani.

Iz prve vrste: Beletrina

Asociacija, 4. december 2018 ― V Kulturosferi nadaljujemo s predstavljanjem članic in članov Asociacije. V tokratni rubriki Iz prve vrste predstavljamo Zavod za založniško dejavnost Beletrina. Pogovarjali smo se z njenim direktorjem Mitjo Čandrom in izvršno direktorico Almo Čaušević. Beletrina je ena izmed največjih NVO v kulturi pri nas z vrsto zaposlenimi ter številnimi lokalnimi, nacionalnimi in evropskimi projekti. V … Preberi več o Iz prve vrste: Beletrina
Zgodba in zabava leta

Zgodba in zabava leta

Airbeletrina, 4. december 2018 ― Dobro leto potrebuje dobro zgodbo. Airbeletrina je tudi v letu 2018 razpisala natečaj za najboljšo. V četrtek, 13. decembra, bomo ob 20.00 v kavarni SNG Drame lahko prisluhnili najboljšim petim, nato pa nazdravili zgodbam, ki jih je pisalo leto 2018 – in tistim, ki prihajajo v 2019.
Šumski

Šumski

Radio Študent, 4. december 2018 ― Zgornja slika zagrebškega benda Šumski je iz leta 1991, ko je bend komaj začel igrati. Od takrat naprej se je temu bendu marsikaj zgodilo, zdaj pa se je po res dooolgem obdobju polovične (oziroma skoraj nikakršne) aktivnosti zasedba spet zbrala, posnela in izdala album z naslovom Ostrvo ledenog kita.

Kulturna premišljevanja: Dušan Dovč

Asociacija, 4. december 2018 ― V Asociaciji si že vrsto let prizadevamo, da bi ministrstvo za kulturo začelo sistematično razvijati in priznavati podporne mehanizme za samozaposlene in nevladne organizacije v kulturi. Za nemoten razvoj umetnosti je ustrezen podporni administrativni sistem v vse bolj birokratiziranemu svetu namreč nujen.                                                          Zato smo tokrat v času, ko nadgrajujemo Asociacijin servis za samozaposlene v … Preberi več o Kulturna premišljevanja: Dušan Dovč
DA BI PLES MISLIL IN MISEL PLESALA

DA BI PLES MISLIL IN MISEL PLESALA

Revija Primus, 4. december 2018 ― Piše: Jasmina Založnik Živa – festival plesne ustvarjalnosti mladih V Španskih borcih se je v treh festivalskih dneh, med 15. in 17. novembrom, predstavilo kar 43 plesnih minatur in 7 predstav, v izedbi okoli 300 plesalk in plesalcev. Za dosežke na področju plesne umetnosti pa so bile podeljene tri plakete Mete Vidmar, ki so jih ...
Casablanca (1942)

Casablanca (1942)

Deseta umetnost, 4. december 2018 ― Ko imaš natančno izdelan načrt dobrega proti zlemu v drugi svetovni vojni, ki v središče zgodbe postavi antiheroja in mu v črno-belem konfliktu nameni netipično sivkasto vmesno vlogo, rabiš resnični pogum, da o tem posnameš še film. Rick (Humphrey Bogart) na koncu vendarle naredi “pravo” stvar, ampak njegovo nagibanje med uporom in nacizmom do zadnjega trenutka […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Kingsman: The Golden Circle (2017)  Ljubiti Pabla  [Pozor, hud prizor] - Finding Nemo (2003)  Film v jeseni 2013  Mamma Mia! Here We Go Again (2018) Copyright © Deseta umetnost [Casablanca (1942)], All Right Reserved. 2018.

Odziv na Pravilnik o strokovnih komisijah

Asociacija, 4. december 2018 ― Ministrstvo za kulturo je v javno razpravo posredovalo predlog novega Pravilnika o strokovnih komisijah. Pravilnik na novo določa število, sestavo, trajanje mandata, naloge, način dela in financiranje stalnih ter začasnih strokovnih komisij za posamezna področja oziroma vidike kulture. Pravilnik je izjemnega pomena za vse ustvarjalce na področju kulture, saj strukturira eno najpomembnejših odločevalskih teles, katera … Preberi več o Odziv na Pravilnik o strokovnih komisijah
Animateka 2018

Animateka 2018

ARS Gremo v kino, 4. december 2018 ― Poročamo o 15. ediciji festivala Animateka (3. 12.9. 12.) V ospredju oddaje bo festival Animateka – med drugim bomo razmišljali o tekmovalnem programu festivala in o zgodovini madžarskega animiranega filma. V oddaji bomo poleg tega ocenili novi film Thomasa Vinterberga Kursk in priredbo kultnega dela italijanskega gialla Suspiria, pod katero se podpisuje Luca Guadagnino.
Podobe različnih oči

Podobe različnih oči

ARS Svet kulture, 4. december 2018 ― V Galeriji Jakopič drevi odpirajo fotografsko razstavo Na moje oči: zgodbe iz Iraka V Cankarjevem letu sledimo številnim dogodkom, povezanimi z imenom našega velikega pripovednika, esejista, dramatika in pesnika. V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki si tako lahko ogledate razstavo upodobitev Ivana Cankarja. Povsem drugačne podobe pa v tem trenutku nastajajo v svetu, ki do nas prihaja predvsem s posredovanjem medijev. Fotografska razstava Na moje oči: zgodbe iz Iraka, ki jo nocoj odpirajo v Galeriji Jakopič, stereotipe in klišeje o Iraku, predvsem Kurdistanu, poskuša preseči, saj gre za videnje vizualne krajine »od znotraj«, tam namreč razstavlja skupina iraških fotografov. O tem in likovni tržaški krajini v oddaji Svet kulture.

Predstavitev knjige "Počivajte v miru!"

Kamra.si, 4. december 2018 ― Mestna občina Ptuj v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom na Ptuju in Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož vabi na predstavitev nove knjige »Počivajte v miru! Nagrobniki s starega ptujskega mestnega pokopališča«, ki je nastala ob veliki prenovi pokopališča v Park spominov. Njeni avtorji so Dejan Zadravec, Tatjana Štefanič in Boris Farič. Predstavitev bo v ponedeljek, 10. decembra 2018, ob 17. uri v refektoriju Dominikanskega samostana na Ptuju.
še novic