Verigarji – prve slovenske znamke in Celjska izdaja - zgodba nesojenih znamk

Kamra.si, 11. januar 2019 ― Pokrajinski muzej Celje in Filatelistični in numizmatični klub Celje vas vabita na predavanje mag. Bojana Bračiča z naslovom Verigarji – prve slovenske znamke in Celjska izdaja - zgodba nesojenih znamk,  ki bo v torek, 15. januarja ob 17. uri v dvorani Barbare Celjske v Knežjem dvoru. V sklopu občasne razstave Iz vojne v novo državo pripravljamo predavanje o vzpostavitvi poštnega sistema v Kraljevini SHS, o Verigarjih in znamkah Celjske izdaje. Vstop prost

Berilo za trajnostno urejanje prostora

Inštitut za politike prostora, 11. januar 2019 ― Konec preteklega leta je delovna skupina projekta Zagovorniki okolja, ki ga vodi Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC, obogatena z razmisleki fokusne skupine ekspertov, končala Berilo za trajnostno urejanje prostora.... The post Berilo za trajnostno urejanje prostora appeared first on Inštitut za politike prostora.
16. in 17. februar: Poročni sejem; Kolpern

16. in 17. februar: Poročni sejem; Kolpern

Gornjesavski muzej, 11. januar 2019 ―   Poročni sejem 2019 – Poroka v mestu jekla in narcis (16. in 17. februar 2019, Kolpern)   Vikend po Valentinovem v Gornjesavskem muzeju Jesenice posvečamo bodočim mladoporočencem. Že 9. zaporedno leto organiziramo Poročni sejem – Poroka v mestu jekla in narcis. Povabilo velja vsem tistim, ki bi svoje dejavnosti in produkte radi predstavili parom, […]
Suspiria (2018)

Suspiria (2018)

Deseta umetnost, 11. januar 2019 ― Sprva nisem bil niti malo navdušen nad tem, da se pripravlja predelava kultne italijanske grozljivke Suspiria, ki je spregovorila o prestižni šoli v Berlinu, katero vodi zbor čarovnic. Vsi vemo, kako je s predelavami; v večini primerov izpadejo kot amaterski projekti filmarjev, ki zaradi neizkušenosti in naivnosti preprosto kopirajo duh izvirnika in mu dodajo nekaj […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Wolf of Wall Street (2013)  The Matrix (1999)  [Pozor, hud prizor] - Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)  Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992)  Od serijskega morilca do TV serij Copyright © Deseta umetnost [Suspiria (2018)], All Right Reserved. 2019.
VSTOPNICE ZA FESTIVAL BOBRI

VSTOPNICE ZA FESTIVAL BOBRI

Hiša otrok in umetnosti, 11. januar 2019 ― Za vse gledališke, plesne in glasbene prireditve ter filme, ki potekajo med tednom v popoldanskih terminih ter med vikendi, bo deljenje brezplačnih vstopnic potekalo v soboto, 12. januarja 2019, med 11.00 in 16. 00 v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11. Vsak odrasel obiskovalec lahko prevzame vstopnice za največ tri prireditve, vendar ne več kot pet za vsako. Vstopnic za […]

Marko Trobevšek: Od Maše do popevke

Kamra.si, 11. januar 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 16. januarja 2019, ob 18. uri v Galerijo Miha Maleš na predavanje Marka Trobevška Od Maše do popevke. Predavanje bo teklo o tem, kako tisočletni razvoj umetnosti tonov odseva v popularni glasbi dvajsetega stoletja je pregledno in se posveča tistim prelomom in velikim vprašanjem v razvoju glasbe Zahoda, ki vidno - se pravi slišno - odsevajo v popularni produkciji 20. stoletja in jih je mogoče z njo ponazoriti. Ob posnetkih bomo prehodili pot od prvih zapisanih sledov, se pravi od krščanske liturgije z začetka našega štetja, nekako do romantičnega samospeva in opere 19. stoletja, ter od The Beatles do Davida Bowieja. Predavanje je namenjeno nestrokovnjakom. Vabljeni.
Na 49. TSD sedem tekmovalnih in pet spremljevalnih predstav

Na 49. TSD sedem tekmovalnih in pet spremljevalnih predstav

Misli, 11. januar 2019 ― Na 49. Tednu slovenske drame (TSD), ki bo v Prešernovem gledališču Kranj potekal od 27. marca do predvidoma 8. aprila, bo v tekmovalnem programu na ogled sedem, v spremljevalnem programu pa pet predstav. Selektor Marko Sosič je svoj izbor predstavil na današnji novinarski konferenci v Kranju.
The Godfather Part II (1974)

The Godfather Part II (1974)

Deseta umetnost, 11. januar 2019 ― Pogosto citiran za najboljše nadaljevanje v filmski zgodovini (na prvem mestu prednjači vojni zvezdnik The Empire Strikes), ampak v resnici služi bolj kot prequel. Govorimo o mojstrskem delu na področju naracije v filmu, ki v paralelni svet postavi Michaela (Al Pacino) in njegov boj za moč in oblast izpod očeta Vita (Robert De Niro). Korak nazaj s […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Bombardiranje  Hardcore Henry (2015)  Jaz, Tonya  Dunkirk (2017)  Sicario 2: Vojna brez pravil Copyright © Deseta umetnost [The Godfather Part II (1974)], All Right Reserved. 2019.

Feri Lainšček: Ne. (Recenzira Diana Pungeršič)

Sodobnost, 11. januar 2019 ― Objavljeno v Mladi Sodobnosti 11/2018. Diana Pungeršič   Feri Lainšček: Ne. Ilustrirala: Nana Homovec. Maribor: Litera, 2018.   Naslov Lainščkove nove pesniške zbirke za mlade je lakoničen in že na prvi pogled vzbudi zanimanje. Še posebej ob markantni naslovnici ilustratorke…

Prva izbira Pri Sofiji: Čudežno potovanje Edwarda Tulana

Sodobnost, 11. januar 2019 ― Objavljeno na spletni strani: http://www.prisofiji.si/prva-izbira-pri-sofiji-cudezno-potovanje-edwarda-tulana/ Petkovo sončno popoldne sem izkoristila za vajo v športni disciplini, ki je tik pred izumrtjem. Po opažanjih sodeč nihče več ne trenira (ne tako zelo nenevarnega) branja med hojo. Pločnik ob malem gradu s pogledom…

Novi razpisi JSKD

Naši zbori, 11. januar 2019 ― Na spletnih straneh Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti so objavljeni naslednji javni razpisi: PR-2019: Javni razpis za izbor kulturnih… The post Novi razpisi JSKD appeared first on Naši zbori.
Izgorelost Ivanova in mračni svet Kralja na Betajnovi

Izgorelost Ivanova in mračni svet Kralja na Betajnovi

ARS Svet kulture, 11. januar 2019 ― Izgorelost, brez upanja in volje do življenja so nekatere osrednje značilnosti glavnega junaka drame Ivanov. Izgorelost, brez upanja in volje do življenja so nekatere osrednje značilnosti glavnega junaka drame Ivanov, ki bo premierno uprizorjena v SNG Drama Ljubljana. Režiser Aleksandar Popovski je v besedilu Antona Pavloviča Čehova izostril medčloveške odnose in pokazal dileme modernega človeka. Temačni svet Cankarjevega Kralja na Betajnovi pa bodo izostrili v premieri Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Uprizoritev je nastala v režiji Tomaža Gorkiča, avtorja prve slovenske grozljivke Idila. V oddaji tudi o predstavah Merilci bremen, ki jo avtorsko podpisujeta plesalka in koreografinja Jana Menger in Rok Vevar, ter Rojstvo Venere, ki jo po besedilu Iva Svetine režira Barbara Novakovič Kolenc. Prelistali smo tudi antologijo pesmi po izboru Igorja Sakside in Aleša Štegra Pesem sem, ki nagovarja mlade bralce.

Elena Ferrante: O tistih, ki bežijo, in tistih, ki ostajajo

Koridor, 11. januar 2019 ― Govorimo o kombinaciji brutalno direktne izpovedi in potuhnjenega pisateljskega peresa. Eleno Ferrante smo prek slovenskih prevodov spoznali dokaj pozno – z več kot desetletnim zamikom glede na italijanski izvirnik so nas leta 2015 dosegli Dnevi zavrženosti v prevodu Anite Jadrič, za tem je vsako leto prikapljala nova knjiga Neapeljskega cikla, krivca za neverjeten uspeh avtorice. […] The post Elena Ferrante: O tistih, ki bežijo, in tistih, ki ostajajo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic