Pregled leta 2018: Film/TV

Koridor, 19. januar 2019 ― Začetek filmskega leta 2018 je močno zaznamoval konec preteklega: producentski magnat Harvey Weinstein se po razkritju dolgoletnih spolnih zlorab še zmeraj utaplja v tožbah. Rezultat omenjenega škandala je nekakšna čistka, ki se ne tiče le Hollywooda: ozaveščenost o pogostosti tovrstnih prekrškov in ukrepanje proti njim se je razširilo po vsej Ameriki. Za Kevina Spaceya je to pomenilo hud udarec, […] The post Pregled leta 2018: Film/TV appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pregled leta 2018: Film/TV

Koridor, 19. januar 2019 ― Začetek filmskega leta 2018 je močno zaznamoval konec preteklega: producentski magnat Harvey Weinstein se po razkritju dolgoletnih spolnih zlorab še zmeraj utaplja […] The post Pregled leta 2018: Film/TV appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Gašper Fabijan: Dom med brezami

OUTSIDER, 19. januar 2019 ― Menda je nekje globoko v podzavesti vsakega arhitekta zakopana podoba starega bakroreza, na katerem vidimo mlado žensko, ki z oblo roko otroku kaže preprosto leseno zgradbo v ozadju. Štirje vogali zgradbe so debla bogato olistanih rastočih dreves, med njimi pa je iz vej postavljena strešna konstrukcija. Govorim seveda o bakrorezu na naslovnici Laugierjevih Esejev o…

Ptuj : Oder mladih – Modra vrtnica

Štajerski tednik, 19. januar 2019 ― V Stari steklarski delavnici v Ulici Tomaža Šalamuna na Ptuju vrvi od mladostne kulturno-umetniške ustvarjalnosti. 22. decembra lani so se člani Gledališkega studia pri DPD Svoboda Ptuj skupaj z mentorico Mojco Prigl javnosti predstavili z Modro vrtnico Kristine Brenkove. Že na premieri so navdušili, polne so bile tudi vse ponovitve oz. predstave za osnovne šole. S predstavo Modra vrtnica so se prijavili na srečanje otroških gledaliških skupin.

5 Rož 8 Fotografij

Galerija Fotografija, 19. januar 2019 ― Tanja Lažetić, 5 rož 8 fotografij   Rada opazujem odpiranje popkov. Čakam tisti poseben trenutek, ko je cvet popolnoma odprt. Takrat jih fotografiram. Umetne so, čeprav rastejo in se razvijajo, zato iščem pravo barvo tega kar vidim. Tudi popke fotografiram, ampak ne sušenja in gnitja, ker okrasne rože niso bile narejene zato, da bi se […] The post 5 Rož 8 Fotografij appeared first on Galerija Fotografija.

V CSK France Prešeren slavje ob 25. obletnici Impro lige

Misli, 19. januar 2019 ― V CSK France Prešeren na Karunovi se drevi pričenja dvodnevno dogajanje ob 25. obletnici Impro lige, temeljnega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji. Ponudilo bo predstave in razstavo o zgodovini impro gledališča. Na oder bodo poleg današnjih improvizatorjev stopile nekatere legende improvizacije na Slovenskem.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. januar 2019 ― Pri založbi Litera sta izšla romaneskni prvenec Jedrt Lapuh Maležič Vija vaja ven in roman urednika in publicista Sama Ruglja Resnica ima tvoje oči. Založba Mladinska knjiga je izdala knjigo Zakaj spimo strokovnjaka za raziskave spanja Matthewa Walkerja, založba Zala pa roman Špagica, ptiček in jaz Ellen Karlsson.

Stripovski junak Ariol odpira festival Bobri

SiGledal Novice, 19. januar 2019 ― S prvimi delavnicami, filmi in gledališkimi predstavami se bo danes začel 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival bodo uradno odprli ob 15. uri, ko bo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) premiera predstave Ariol v režiji Matjaža Pograjca. Predstavi bodo sledile delavnice in ples v živalskih maskah.

1945 – Osvobojen geto v Lodžu

Zgodovina na dlani, 19. januar 2019 19. januarja leta 1945 so enote sovjetske Rdeče armade osvobodile t.i. »Geto v Lodžu« na Poljskem. Geto se je nahajal v mestu Lodž, ki se je v času nacistične okupacije imenoval Litzmannstadt. V njem so bivali predvsem poljski Judje in predstavniki romske skupnosti, kasneje pa so v geto naseljevali tudi… Preberi The post 1945 – Osvobojen geto v Lodžu appeared first on Zgodovina na dlani.
1976 Cerknica – V hotelu

1976 Cerknica – V hotelu

Stare slike (Cerknica), 19. januar 2019 ― Ena redkih fotografij, ki nam široko razgrne notranjost tedaj priljubljenega lokala, pa še s pogledom izza šanka. Ob pultu se je v vrsto postavilo moštvo cerkniš­kega malega nogometa. Po nedeljskem treningu, mogoče tudi po tekmi, so se zbrali v Restavraciji Jezero, med ljudstvom bolj poznani kot “hotel”. Vzdušje je videti izvrstno in sto sreč, da […]
Mineva 180 let od rojstva Paula Cezanna

Mineva 180 let od rojstva Paula Cezanna

Misli, 19. januar 2019 ― Mineva 180 let od rojstva francoskega postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna (1839-1906). Cezanne je postavil temelje modernemu likovnemu ustvarjanju ter vplival na Gauguina in Van Gogha. Vplival je tudi na kubiste in fauviste ter abstraktno umetnost 20. stoletja.

19. januarja 1868 je umrl Friderik Baraga, slovenski misijonar, škof, popotnik, slovničar in svetniški kandidat

Kamra.si, 19. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. januarja 1868 (Marquette, Michigan, Združene države Amerike) je umrl Friderik Baraga, krščen kot Irenej Friderik Baraga, slovenski misijonar, škof, popotnik, slovničar in kandidat za svetnika. Rodil se je 28. junija 1797 v Knežji vasi (Grad Mala vas).  Baraga se je rodil v gradiču Mala vas pri Dobrniču. Krščen je bil še isti dan v dobrniški župnijski cerkvi svetega Jurija z imenoma Irenej Friderik, vendar prvega imena ni nikoli uporabljal, le drugega. Njegova starša - oče Janez Nepomuk Baraga in mati Marija Katarina Jožefa (rojena Jenčič) - sta imela pet otrok, izmed katerih je bil Friderik četrti. Oče ni bil bogat, a mati je po smrti svojega očeta podedovala posestvo Mala vas poleg še drugega obsežnega imetja. Bila sta bogaboječa in pobožna ter prizadevna pri preživljanju otrok, da bi jim omogočila dobro izobrazbo. Leta 1799 so grad Mala vas prodali stavbeniku Santu Treu starejšemu in se preselili na Grad Trebnje. Mati je umrla leta 1808, oče pa leta 1812, tako je Friderik odraščal v hiši doktorja Jurija Dolinarja, laičnega profesorja v škofijskem semenišču v Ljubljani. Poletja je preživljal pri stricu Ignaciju na gradu Belnek pri Moravčah.
Stripovski junak Ariol odpira festival Bobri

Stripovski junak Ariol odpira festival Bobri

Misli, 19. januar 2019 ― S prvimi delavnicami, filmi in gledališkimi predstavami se bo danes začel 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Festival bodo uradno odprli ob 15. uri, ko bo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) premiera predstave Ariol v režiji Matjaža Pograjca. Predstavi bodo sledile delavnice in ples v živalskih maskah.

19. januarja 1876 se je v Premu pri Ilirski Bistrici rodil Dragotin Kette, slovenski pesnik

Kamra.si, 19. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. januarja 1876 se je v Premu pri Ilirski Bistrici rodil Dragotin Kette, slovenski pesnik. Umrl je 26. aprila 1899 v Ljubljani.  Ko je bil star dve leti, se je družina preselila na Col pri Vipavi, dve leti kasneje pa v Zagorje na Pivki, kjer mu je za posledicami tuberkuloze umrla mati. V Zagorju je obiskoval prve štiri razrede ljudske šole v enorazrednici. Peti razred je obiskoval v Ljubljani. Pri petnajstih letih je izgubil še očeta,zato je skrb zanj prevzel materin stric Janez Valenčič. Leta 1888 se je vpisal na gimnazijo, jo po drugem letu zapustil in se jeseni vpisal na očetovo željo na učiteljišče. Stric ga je prenehal denarno podpirati in sledilo je obdobje pomanjkanja.

19. januar 2006 - vpis Cerkniškega jezera med mokrišča mednarodnega pomena (Ramsarsko mokrišče)

Kamra.si, 19. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. januar 2006 - vpis Cerkniškega jezera med mokrišča mednarodnega pomena (Ramsarsko mokrišče) Presihajoče Cerkniško jezero je, skupaj s slikovito udorno dolinico Rakov Škocjan in podzemskim kraškim biserom Križno jamo, od leta 2006 vpisano med Mednarodno pomembna mokrišča kot eno od treh Ramsarskih območij v Sloveniji.  
še novic