Ajda Bračič: Ne bodimo polovičarski

OUTSIDER, 23. januar 2019 ― Te dni je Ljubljana razdeljena na pol. Med sprehodom po prestolnici ste bržkone opazili oglasno kampanjo časnika Delo, ki jo je marketing družbe pripravil v sodelovanju z agencijo Luna/TBWA, in ki reže svet po sredini na dva dela: na levi ženska v burki, na desni ženska v bikinkah, na levi nuna, na desni znanstvenica, na…
Študenti arhitekture: Plečnikov stadion ne potrebuje "izboljšav", temveč premislek

Študenti arhitekture: Plečnikov stadion ne potrebuje "izboljšav", temveč premislek

Planet Siol.Net, 23. januar 2019 ― Študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo so napisali javno pismo, v katerem nasprotujejo Pečečnikovemu projektu vključitve Plečnikovega stadiona v novi kompleks Bežigrajskega športnega parka. Opozarjajo na problematičnost obravnave prostora skozi zgolj ekonomsko logiko, ki odmika njegovo družbeno in kulturno vlogo ter zapira možnosti za širša pogajanja o njegovih sočasnih vsebinah.

Vabilo k pisanju za 35. številko Razpotij: ZVOK

Razpotja, 23. januar 2019 ― V današnji izrazito vizualni kulturi pogosto pozabljamo na pomen drugih čutov, ki so prav tako (ali morda še bolj) pomembni za zaznavanje sveta okoli nas. Eden od njih je sluh. Ko že govorimo o poslušanju in slišnem, se največkrat omejujemo na glasbo, ki je verjetno eden najbolje raziskanih zvočnih fenomenov. Onkraj estetskih kategorij pa o poslušanju in zvoku razmišljamo le redko. V naslednjih Razpotjih bi se zato radi posvetili ZVOKU in se podali na raziskovanje različnih form slišnih pojavov ter njihovih političnih, ekonomskih, fizikalnih, socioloških, etnografskih ter nenazadnje tudi pravnih aspektov. Radi bi raziskali zvok kot temeljni element komuniciranja, se ukvarjali s sluhom kot primordialnim čutom in razmišljali o oglašanju.

Natečaj za podobo Mesta knjige 2019

Razpotja, 23. januar 2019 ― Ekipa festivala Mesto knjige Bliža se poletna edicija knjižnega festivala Mesto knjige, z njim pa tudi nuja po novi vizualni opremi. Tokrat smo se odločili, da vključimo tudi vas, in sicer z javnim razglasom v obliki natečaja. Letošnja tema festivala so VODE, zato vas vabimo, da nam pošljete svoje tematske predloge za podobo do 22. februarja 2019 na katja.pahor@razpotja.si. Zaenkrat ne iščemo dokončane podobe, temveč ilustracije, ki bodo kar najbolje predstavile vašo interpretacijo teme in slog. Avtorju sprejetega predloga ponujamo honorar v višini 500 eur, samostojno razstavo v kulturnem stičišču Carinarnica in predstavitev v medijih ter na socialnih omrežjih.

Dr. Ivo Goldstein - Jasenovac: predstavitev knjige in pogovor

Kamra.si, 23. januar 2019 ― Vljudno vas vabimo na predstavitev monografije o Jasenovcu, najbolj razvpitem koncentracijskem taborišču na Balkanu med drugo svetovno vojno, avtorja dr. Iva Goldsteina, hrvaškega zgodovinarja in univerzitetnega profesorja. Sistematičen in celovit pregled delovanja taborišča in fenomenološki pogled nanj prihaja ob pravem času, saj javnost v regiji spričo splošne relativizacije in banaliziranja o kraju, kjer je bilo med letoma 1941 in 1945 pobitih 80.000 ljudi, ve resnično malo. Z gostom se bo v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru v petek, 25. 1. 2019, ob 18.00 pogovarjal filozof mag. Franci Pivec. Predstavitev knjige, ki je izšla pri založbi Fraktura, pripravljamo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta. Veselimo se srečanja z vami!
Tako pišejo znani televizijski obrazi #foto

Tako pišejo znani televizijski obrazi #foto

Planet Siol.Net, 23. januar 2019 ― Ta teden po vsej državi poteka teden osveščanja o pomembnosti pisanja z roko. Različnim akcijam se je pridružilo več kot sto osnovnih in srednjih šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov in drugih ustanov. Tudi poslanke in poslanci v državnem zboru. Mi pa smo preverili, kako gre pisanje z roko znanim obrazom Planeta ter ali danes, v digitalni dobi, sploh še kaj pišejo na papir.

V LGM o prehajanju iz knjige v lutkovno predstavo

SiGledal Novice, 23. januar 2019 ― Slikanice, kratke zgodbe, pesmi in druga literarna dela so mnogokrat izhodišče, predloga ali vsaj navdih za lutkovne predstave. Da bi osvetlila odnose med tema umetniškima zvrstema, pripravljata Mariborska knjižnica in lutkovno gledališče serijo pogovorov z avtorji knjižnih predlog, ustvarjalci lutkovnih predstav in drugimi strokovnjaki.
Stekleni

Stekleni

MMC Film, 23. januar 2019 ― Izkušnje učijo, da na "veliko vrnitev" M. Nighta Shyamalana nikoli ne gre računati s popolno gotovostjo. V Steklenem jadra na valu navdušenja fanov nad zgodbo, ki ji želi naprtiti svoj tipični končni preobrat. A kaj, ko zanj nima dovolj dobre ideje.

Delavnica SAMOZAPOSLENI USTVARJALCI IN ODDAJA LETNIH OBRAČUNOV

KUD Trivia, 23. januar 2019 ― Potrebujete pomoč pri vašem letnem davčnem obračunu, najpomembnejši letni administrativni obveznosti za samozaposlene? Pripraviti ali oddati vam ga lahko pomagamo v sproščenem vzdušju Novičnikove delavnice za samozaposlene v kulturi, ki bo 14. 2. 2019 v Kinu Šiška! Delavnica bo potekala v četrtek, 14. februarja 2019, od 10.00 h – 13.00 h v Kinu Šiška, Trg prekomorskih […]

120 let kulture v Cirkulanah

Kamra.si, 23. januar 2019 ― V Cirkulanah bodo120-letnico organiziranega kulturnega delovanja obeležili s številnimi dogodki.   Začetki organiziranega kulturnega delovanja v Cirkulanah segajo v leto 1899, ko je bilo ustanovljeno Bralno društvo Naprej, v okviru katerega so delovali knjižnica, moški pevski zbor, tamburaški zbor in igralska skupina.Vse odtlej kulturno življenje v naših krajih ni več zamrlo, njegov nosilec pa je danes Kulturno društvo Cirkulane. V društvu deluje osem sekcij: Mešani pevski zbor, Dramska sekcija, Ljudski pevci, ljudske pevke Sestre Kopinske, vokalna skupina Mladi veseljaki, Tamburaši iz Cirkulan, Folklorna skupina in društvena knjižnica. Ob preteklih jubilejih so svoje delo  že predstavili v več zbornikih, na razstavah in dogodkih, v letu 2019 pa  se bodo jubileju poklonili zlasti s številnimi prireditvami, ki bodo potekale skozi celo leto.  Koledar jubilejnih dogodkov je dosegljiv na spletni strani društva.  
še novic