Na Prešernovi proslavi med Butalami in poklonom umetnosti

Na Prešernovi proslavi med Butalami in poklonom umetnosti

Misli, 7. februar 2019 ― Proslava na predvečer kulturnega praznika je tudi tokrat postregla s prepletom kritične misli o družbi predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja in refleksije umetnosti, ki so jo v videih prispevali letošnji nagrajenci. Je slovenska družba odslikava Butal ali je zanjo še upanje?
Kultura in literatura

Kultura in literatura

ARS Svet kulture, 7. februar 2019 ― Dan pred nacionalnim kulturnim praznikom poročamo o zbirki kratkih zgodb Navodila za srečo Vinka Möderndorferja in zbirki esejev Katje Perat Naredite Ameriko spet obvladljivo Dan pred kulturnim praznikom posvečamo slovenski literaturi, natančneje dvema novostma Cankarjeve založbe. Zbirka kratkih zgodb Navodila za srečo Vinka Möderndorferja se posveča človeškim razmerjem, Katja Perat pa v zbirki esejev z naslovom Naredite Ameriko spet obvladljivo pripoveduje o svojem osebnem doživljanju srednjega zahoda Združenih držav v neločljivi povezavi z ameriškim ter globalnim političnim in kulturnim dogajanjem. V oddaji bomo med drugim slišali še, kako Prešernov dan praznujejo v Zagrebu, poročali o odkritju skulptur Damijana Kracine v praznih nišah na fasadi Narodne galerije v Ljubljani in obiskali razstavo sodobnih slikarjev sakralne umetnosti v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.
ODPRTO - 100% ODPRTO

ODPRTO - 100% ODPRTO

CZK, 7. februar 2019 ― Pod naslovom ODPRTO - 100% ODPRTO, predstavljamo izbor pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva, ki ga prikazujemo v sklopu skupinske razstave Ventura Future v Base Milano, Via Bergognone 34, v času milanskega tedna oblikovanja, Milan Design Week,  od 9. do 14. Aprila,  2019. Predstavili bomo reprezentativen, pomemben nabor kakovostnega sodobnega slovenskega oblikovanja,...
Sanjska knjiga VII.

Sanjska knjiga VII.

Airbeletrina, 7. februar 2019 ― Danes sem sanjal, da imam nastop pred veliko publiko. Publika je starejša in svečano oblečena. Vse skupaj je videti kot zelo resen simpozij slovenske kulturne elite ali pa kot državni praznik. Sem eden od nastopajočih. Drugi po vrsti. Prvi nastopajoči bere in bere. Nikoli konca. Očitno ne nastopa pogosto na državnih proslavah in nima nobene prave mere. Ne poslušam ga. Mislim na nekaj zunaj

1992 – Podpis Maastrichtske pogodbe

Zgodovina na dlani, 7. februar 2019 7. februarja 1992 so na Nizozemskem članice Evropske skupnosti podpisale Maastrichtsko pogodbo, ki je postavila temelje za nastanek sodobne Evropske Unije. Bila je nadgradnja Rimske pogodbe, podpisane 35 let prej v Italiji. V veljavo je stopila 1. novembra leta 1993. Med 9. In 10. decembrom 1991, v času po koncu… Preberi The post 1992 – Podpis Maastrichtske pogodbe appeared first on Zgodovina na dlani.
Boris Kobal se umika z odrov: Nisem v stanju, da bi nastopal

Boris Kobal se umika z odrov: Nisem v stanju, da bi nastopal

Planet Siol.Net, 7. februar 2019 ― Boris Kobal je, potem ko so mu v ponedeljek v Šentjakobskem gledališču izrekli izredno odpoved, danes sporočil, da se umika tudi iz predstave Špas teatra Pismo rosno! Vsega je kriv poštar, katere soavtor je Marko Pokorn. Ob tem se je Kobal opravičil vsem, ki so si želeli ogledati predstavo, a kot je zapisal, trenutno preprosto ne zmore več.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zapiski iz podtalja

Koridor, 7. februar 2019 ― Zapiski iz podtalja, zrelo delo Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, je leta 2017 ugledalo luč v novem slovenskem prevodu. Po tem, ko je delo leta 1995 prevedel Janko Moder, se je ponovnega prevoda tokrat lotila Urša Zabukovec in bralcem podarila odličen prevod knjige velikega ruskega pisatelja. Upam si trditi, da je nov prevod nekaj posebnega in svežega […] The post Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zapiski iz podtalja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
še novic