Okrogla miza “Svilena dolina” ob zaključku razstave “Naši računalniki od Karavank do Kitajske”

Okrogla miza “Svilena dolina” ob zaključku razstave “Naši računalniki od Karavank do Kitajske”

Računalniški Muzej, 28. februar 2019 ― V torek, 26. februarja, je v lokalu Pritličje potekala okrogla miza z gostoma Janezom Škrubejem in Jožetom Buhom, ki jo je povezoval Marko Štamcar. Janez Škrubej je bil prvi vodja predstavništva DEC za Jugoslavijo in eden od ustanoviteljev Delte ter njen direktor. Po vključitvi v Iskro je bil generalni direktor podjetja Iskra Delta ves čas … Continue reading Okrogla miza “Svilena dolina” ob zaključku razstave “Naši računalniki od Karavank do Kitajske”
Romantika, nemška afera

Romantika, nemška afera

LUD Literatura, 28. februar 2019 ― Romantika. Zadeva Nemcev je tretje prevedeno delo Rüdigerja Safranskega, nemškega filozofa, ki si je sloves uglednega zgodovinarja zaslužil s poglobljenimi »biografijami mišljenja« nemških velikanov, Schopenhauerja, Schillerja, E. T. A Hoffmanna, Nietzscheja in Heideggerja.
Ekonomija kritike

Ekonomija kritike

LUD Literatura, 28. februar 2019 ― Ustvarjalnost je bila zmeraj glas proti, izzivalo jo je tisto, kar je bilo treba spreminjati, predrugačiti, in takih izzivov je danes na pretek. Torej je danes pravzaprav zelo dober čas za kritiko.

PRISLUHNIMO PRAVLJICI v OBČINSKI KNJIŽNICI POLZELA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 28. februar 2019 ― Na februarski pravljični uri, ki smo jo v Občinski knjižnici Polzela pripravili 28. februarja 2019, smo najprej poklepetali o prihajajočem pustnem rajanju in o znanilcih pomladi, ki se na naše veselje približuje z velikimi koraki. Kadar se sprehajamo skozi gozd, slišimo, kako različno se oglašajo ptice. Nekatere s kratkimi klici in zamolklo, druge visoko, pri tretjih se zdi, kot da žvrgolijo ubrano melodijo … Pravljica pravi, da to, kar slišimo, je ptičji Radio Ku-Ku, v ptičjem jeziku. Morda je na sporedu vrabčeva jutranja telovadba,  vremenska napoved detla Vremenka, kuharska ...

Sistemsko financiranje vsebinskih mrež NVO

Asociacija, 28. februar 2019 ― Zakon o nevladnih organizacijah (ZNOrg) področnim ministrstvom nalaga obveznost, da zagotovijo javne razpise in financiranje projektov ter programov vsebinskih mrež, kot subjektov podpornega okolja, namenjenim spodbujanju razvoja nevladnih organizacij. Vsebinske podporne mreže nevladnih organizacij, katerih temeljna dejavnost predstavlja podporo posameznim NVO oz. NVO sektorju, so bile do ZNOrg sofinacirane iz sredstev Ministrstva za javno upravo. … Preberi več o Sistemsko financiranje vsebinskih mrež NVO

Manja Žugman: Pri-bliževanja

Koridor, 28. februar 2019 ―   *** na starem mestu bom (po)iskala srečo pri-bliževanja   *** ohranjaj(va) se uživaj(va) v tišini besede spijo   *** grizem jabolko (po)doživljam vse misli neizrečene   *** na poti k tebi razumem odrevenelost včerajšnjega dne   *** najin dialog ne daje možnosti da bi morje spalo The post Manja Žugman: Pri-bliževanja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Manja Žugman: Pri-bliževanja

Koridor, 28. februar 2019 ―   *** na starem mestu bom (po)iskala srečo pri-bliževanja   *** ohranjaj(va) se uživaj(va) v tišini besede spijo   *** […] The post Manja Žugman: Pri-bliževanja appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Enota: Centralni park v Kopru

OUTSIDER, 28. februar 2019 ― Koper ima nov park! Območje med Semedelsko promenado in Piransko cesto so uredili v arhitekturnem biroju Enota. Pred ureditvijo je ozemlje današnjega parka predstavljalo le enega v vrsti zasutih delov med nekdanjim otokom in celino, ki so se postopoma oblikovali okrog koprskega mestnega jedra, in ki so mestu odpirali možnosti za širitev, a brez prave…
Vlada za povišanje sredstev za film ob zadostnih sredstvih za kulturo

Vlada za povišanje sredstev za film ob zadostnih sredstvih za kulturo

Misli, 28. februar 2019 ― Vlada je na današnji seji sprejela mnenje o sklepu odbora DZ za kulturo, da sredstva za film s sorazmernimi letnimi povečanji do leta 2022 dosežejo 11 milijonov evrov, kot je bilo predvideno v Nacionalnem programu za kulturo 2014-2017. Vlada je povišanje sredstev za film spoznala za utemeljeno, ob pogoju zadostnih proračunskih sredstev za kulturo.
Vabilo na novinarsko konferenco 7. marca ob 11.00 na sedežu JAK

Vabilo na novinarsko konferenco 7. marca ob 11.00 na sedežu JAK

Javna agencija za knjigo, 28. februar 2019 ― Spoštovani, vabimo vas na predstavitev, ki jo za medije organiziramo na Javni agenciji za knjigo. V družbi avtorjev, založnikov in raziskovalcev vam želimo predstaviti: -    raziskavo Poročilo o raznolikosti (Diversity Report 2018), -    slovenske aktivnosti na knjižnih sejmih v Parizu (15-18 marec), Leipzigu (21-24 marec) in Bologni (1-4 april), -    aktualno stanje prevodov slovenskih avtoric in avtorjev v tuje jezike. Novinarska konferenca bo v četrtek, 7. marca, ob 11.00 v prostorih Javne agencije za knjigo (Metelkova 2b, pritličje, Ljubljana) Govorci: Renata Zamida, direktorica JAK dr. Miha Kovač, profesor založniških znanosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Mojca Kumerdej, avtorica Barbara Beškovnik, Sodobnost Agata Tomažič, avtorica Tanja Skale, Forum Ljubljana Orlando Uršič, založba Litera Katja Urbanija, založba Goga Na novinarski konferenci bomo predstavili izsledke aktualnega Poročila o raznolikosti, ki je izšlo konec leta 2018, ter načrtovane mednarodne aktivnosti Javne agencije za knjigo v prvi polovici leta 2019. Avtorici Mojca Kumerdej (Kronosova žetev / Chronos erntet, prevod Erwin Köstler, izšlo pri založbi Wallstein v Göttingenu) in Agata Tomažič (Česar ne moreš povedati frizerki / Ce qu’on ne peut confier à son coiffeur, prevod Stéphane Baldeck, v kratkem pri Belleville éditions, Pariz) bosta delili izkušnje z delom s tujimi založbami, predstavniki založb pa bodo predstavili svoje mednarodne aktivnosti in izkušnje in sodelovanje z JAK na tem področju. Vabljeni! *** O Poročilu o raznolikosti (Diversity Report 2018) Prvo Poročilo o raznolikosti je izšlo leta 2008, ko je Rüdiger Wischenbart s sodelavci analiziral gibanje knjižnih prevodov po letu 1975, s posebnim oziroma na književnostih srednje Evrope. Odtlej Poročilo izhaja v rednih presledkih, poleg samih prevodov pa se ukvarja tudi z analizami knjižnih uspešnic na evropskih trgih. V letošnjem Poročilu o raznolikosti so avtorji nekoliko podrobneje anal
Mazohistka

Mazohistka

ARS Svet kulture, 28. februar 2019 ― Premierna uprizoritev prvega romana priljubljene slovenske avtorice Katje Perat bo nocoj ob 20h v Anton Podbevšek teatru v Novem Mestu Četrtkov Svet kulture bomo začeli z Mazohistko: premierna uprizoritev prvega romana priljubljene slovenske avtorice Katje Perat bo nocoj ob 20h v Anton Podbevšek teatru v Novem Mestu. V romanu in predstavi, ki jo je režiral Nejc Gazvoda, nastopajo resnične zgodovinske osebe, izmišljena pa je glavna junakinja okoli katere se vrti zgodba o položaju žensk pred stoletjem in tudi v sedanjem svetu. V oddaji prisluhnite še poročilu z gledališko-zgodovinskega večera v počastitev 5. obletnice Slovenskega gledališkega inštituta.
Izbrisana

Izbrisana

ARS Gremo v kino, 28. februar 2019 ― Film Izbrisana je po svojem romanu o mladi ženski, ki ostane brez državljanstva in identitete, posnel Miha Mazzini Spored v kinodvoranah je ta hip imeniten: po nagradah v Portorožu in gostovanjih na tujih festivalih je v kinu film Izbrisana, ki ga je po svojem romanu o mladi ženski, ki ostane brez državljanstva in identitete, posnel Miha Mazzini. Pridružila se mu je filmska meditacija še vedno izjemno ustvarjalne novovalovke Agnès Varda z naslovom O ljudeh in vaseh, v Slovenski kinoteki pa bo svoj izrazito avtorski opus predstavil Andrej Zdravič. Še vedno pa razmišljamo tudi o oskarjih, z nami bo animatorka Špela Čadež, ki je letos prvič sodelovala pri izboru oskarjev, govorili pa bomo tudi o filmu Free Solo, ki je navdušil v Ljubljani in Los Angelesu.
Pogumni odnosi

Pogumni odnosi

ARS Filmska glasba, 28. februar 2019 ― Glasbene odlomke bo izvedel orkester Quincyja Jonesa Za današnjo oddajo o filmski glasbi smo segli po odlomkih iz filma Pogumni odnosi iz leta 1993 v režiji Billa Condona. Zgodba pripoveduje o očetu, ki naravnost obožuje svoje štiri hčerke. Kot vsakega očeta ga zelo skrbi, s kom se družijo in s kakšnimi fanti se srečujejo. Toda njegova potreba po nadzoru je obsedena in nenormalna. Če mu kateri izmed fantov ni všeč, ni stvari, ki je ne bi storil, četudi to pomeni umor nedolžnega človeka … Glasbene odlomke bo izvedel orkester Quincyja Jonesa.

Posvet Zgodovinska mesta za vrhunska doživetja

ZZMS, 28. februar 2019 ― Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi na mednarodni posvet ZGODOVINSKA MESTA ZA VRHUNSKA DOŽIVETJA, ki ga združenje organizira v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo. Posvet bo v sredo 13. marca 2019 ob 9.00 uri v Radovljiški graščini. Na posvetu bomo s pomočjo strokovnjakov skušali odgovorit na vprašanje ali sta kultura in kulturna dediščina pomembna pri oblikovanju […] The post Posvet Zgodovinska mesta za vrhunska doživetja appeared first on ZZMS.
še novic