Ivana Djilas

Ivana Djilas

ARS Oder, 12. julij 2019 ― Ivana Djilas v različnih gledaliških formah in medijih jezika, velikokrat najde točke družbene samoumevnosti in indiferentnosti, diskriminacije in ignorance Ivana Djilas v različnih gledaliških formah in medijih jezika velikokrat najde točke družbene samoumevnosti in indiferentnosti, diskriminacije in ignorance, ki jih potem prenaša v polje gledališča, v katerem jih kritično obravnava ter pokaže na posledice utrjevanja predsodkov, stereotipov in na ležerno brezbrižnost ter škodljivo neodločnost pri reševanju težkih problemov. Ker kot režiserka velikokrat vstopa v svet najmlajših, se teh predstav loteva še z večjim premislekom in skrbnostjo. Ivano Djilas smo gostili v eni izmed aprilskih oddaj Oder, tik pred premiero predstave Pesem o Odiseju v Cankarjevem domu in po premierni uprizoritvi lutkovne predstave Jure in Jaka v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Tokrat pa ponovitev oddaje, v kateri se je z režiserko pogovarjala Magda Tušar.
Sublimna lepota deških glasov

Sublimna lepota deških glasov

Odzven, 12. julij 2019 ― Pojoči dečki augsburške stolnice pod Steinemannovim vodstvom so se nam predstavili s premišljeno sestavljenim sporedom, katerega glavnina je posegla v zakladnico franko-flamske šole ter njenih odmevov v italijanski renesančni glasbi.

Napovedan zadnji razpis i-Portunus

CED, 12. julij 2019 ― Goethe-Institut sporoča, da bo tretji in s tem zadnji letošnji razpis i-Portunus za podporo individualni mednarodni mobilnosti objavljen 14. avg. 2019. Priložnost za umetnike in kulturne delavce s področja uprizoritvenih in vizualnih umetnosti. Ponovno možna skupinska prijava in segmentirana mobilnost, tokrat med 15 in 60 dni. Rok za prijave: 5. sept.
Kaj bo rešilo naš planet?

Kaj bo rešilo naš planet?

PIFcamp, 12. julij 2019 ― Bernhard Rasinger bo letos razmišljal o teraformiranju, podnebnih spremembah in drevesih. Ljudje teraformiramo svoj planet. Razmišljanje o teraformiranju vedno privede do občutka, da bi lahko živeli na nenaseljenih planetih, na primer na Marsu. Na zemlji pa počnemo ravno nasprotno. Vse odkar je človek vzpostavil kontrolo nad ognjem in odkril kolo, se človeštvo navdušuje nad raziskovanjem … Preberi več o Kaj bo rešilo naš planet? The post Kaj bo rešilo naš planet? appeared first on PIFcamp.
V vrtincu totalne perspektive: Jakob Jaša Kenda in Apalaška pot

V vrtincu totalne perspektive: Jakob Jaša Kenda in Apalaška pot

ARS Ars humana, 12. julij 2019 ― Letošnji prejemnik nagrade krilata želva Prevajalec, avtor, urednik, doktor literarnih ved Jakob Jaša Kenda je kot prvi Slovenec prehodil znamenito Apalaško pot – 3500 km dolgo divjinsko pot, ki preči 14 ameriških zveznih držav, njen skupni vzpon pa obsega kar 142 km. Podvig je prelil v potopisni roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike, za katerega je prejel nagrado Krilata želva 2019 – vseslovensko književno nagrado za najboljši slovenski potopis preteklega leta. Napeto čtivo nagovarja raznovrsten krog bralcev: od pustolovcev in pohodnikov do tistih, ki so jim bližja sprehajanja po leposlovnih pokrajinah.
Pričel se je Film pod zvezdami

Pričel se je Film pod zvezdami

Kinodvor, 12. julij 2019 ― Z včerajšnjo razprodano projekcijo celovečernega prvenca Urše Menart Ne bom več luzerka se je pričel letošnji Film pod zvezdami, letni kino na Ljubljanskem gradu, ki ga skupaj pripravljata Kinodvor in Ljubljanski grad.
Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

Ali bi morali zaščititi etiko kot tradicionalno filozofsko disciplino?

ARS Kulturna panorama, 12. julij 2019 ― Prvi del teme o posvetu filozofov o mestu etike v družbi O etiki v slovenski družbi poslušamo na vsakem koraku. Javnomnenjski voditelji, vplivneži na družabnih omrežjih, pomembni predstavniki institucij in predvsem politiki dajejo vtis, da poznajo moralne resnice kot svoj žep. Etika je tradicionalna filozofska disciplina in sveti gral filozofskih naporov, zato v Kulturni panorami predstavljamo nekatere poudarke s filozofskega posveta o mestu etike v družbi. Slovensko filozofsko društvo je v sodelovanju s Slovensko matico junija v Ljubljani organiziralo srečanje filozofov, ki se poglobljeno ukvarjajo z etiko. Spraševali so se, kaj lahko filozofi ponudijo družbi in pa, ali je morda napočil trenutek, da etiko zaščitijo kot filozofsko disciplino? V oddaji lahko slišite razmišljanja filozofov in filozofinje: Borut Ošlaj: Mnoštvo moral in odsotnost etike Jernej Pisk: Vpliv športa na položaj etike v sodobni družbi Janez Juhant: Nujnost in težave dialoga o etiki Smiljana Gartner: Strokovnjaki in izvedenci za etiko V drugem delu teme o etiki lahko slišite mnenja Friderika Klampferja, Vojka Strahovnika, Luke Omladiča in Igorja Pribca. Gašper Pirc, Janez Juhant, Smiljana Gartner, Borut Ošlaj in Jernej Pisk foto: Slovensko filozofsko društvo
Onkraj vodenja

Onkraj vodenja

ARS Svet kulture, 12. julij 2019 ― Na festivalu Mittelfest bodo preizprašali sodobne trende voditeljev na področju politike, družbe, umetnosti, v družini … Kakšen je koncept vodenja v sodobnem svetu? Zdi se, da danes živimo v času onkraj vodenja, da ni voditeljev v pravem pomenu besede. Festival Mittelfest, ki se začenja v Čedadu, ima naslov “Leadership /Vodenje”, na njem pa bodo preizprašali sodobne trende voditeljev na področju politike, družbe, umetnosti, v družini … Jutri bodo na festivalu gostili baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana s predstavo Giselle. Ob meji se začenja tudi poletni kulturni festival Postaje Topolove, ki spreminja majhno beneško vasico v center ustvarjalnosti. Objavili bomo rezultate 28. natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2019 Tretjega programa – programa Ars.

DOKUDOC 2019

Dokudoc, 12. julij 2019 ― Letosnji festival začenjamo 4. septembra in ga zaključimo 8. septembra.  V Mariboru se bomo zbrali in si ogledali nove slovenske dokumentarne filme, ki jih še vedno lahko prijavite v programsko selekcijo na naslednjem linku: http://www.dokumentarci.si/prijava-na-dokudoc-2019/ Se vidimo tik pred vstopom v filmsko jesen v Mariboru! 
Zaklonišče konstruktov

Zaklonišče konstruktov

Airbeletrina, 12. julij 2019 ― Queen’s English je jezik, v katerem katastrofe zvenijo najbolj pomirjujoče. V London sem se preselil pred slabimi tremi leti, le dva meseca po najavi Brexita. Kmalu se bom vrnil v domovino. Tri londonska leta skoraj natanko ustrezajo obdobju nestabilnosti, kakršnega Otok že dolgo ne pomni. V Sloveniji si je kljub nikoli presahli količini novic o političnih preobratih in (torijskih) zarotah verjetno težko predstavljati, kako neprenehoma se »beseda na B« vrtinči po medijih in ustih ljudi. V hiši, v kateri živim, te zjutraj najprej pozdravi pomirjujoč glas napovedovalca ali napovedovalke Četrtega programa BBC-ja, ki ga je Tadej Zupančič že pred leti označil za »utrdbo britanskega srednjega razreda.« Ob jutranji kavi (ki se mi še vedno prileže bolj kot čaj) in kuhanih ovsenih kosmičih (glede uživanja porridga sem popolnoma podlegel severnjaškim navadam) katastrofe dan za dnem odzvanjajo v stabilnem in s

Vojko Belšak in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 12. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Vojko Belšak, prejemnik Severjeve nagrade za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih za vlogi Jevgenija Onjegina v uprizoritvi Onjegin (SLG Celje) in Istvana Balle Bana v Naših skrivnostih (SLG Celje). Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o igralcu Vojku Belšaku.
Somrak bogov na festivalu »Ohridsko leto«

Somrak bogov na festivalu »Ohridsko leto«

SNG Maribor, 12. julij 2019 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Severno Makedonijo na festival "Ohridsko leto", kjer bo jutri, 13. julija 2019, na prizorišču Dolni Saraj uprizorila dramo Somrak bogov v režiji znanega hrvaškega filmskega in gledališkega režiserja Daliborja Matanića.
V Ljubljani drugi oblikovalski maraton BIO 26

V Ljubljani drugi oblikovalski maraton BIO 26

Misli, 12. julij 2019 ― V Ljubljani bo od danes do nedelje potekal drugi oblikovalski maraton. Na njem bodo sodelovale skupine, katerih projekti so se na prvem oblikovalskem maratonu maja v Ljubljani izkazali za najboljše. Končni projekti bodo v sklopu BIO 25 predstavljeni v sodelujočih ustanovah, osrednja razstava bo na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.
še novic