Preveč se vživim

Preveč se vživim

Airbeletrina, 11. julij 2019 ― Niso razumeli moje razlage. Zares niso razumeli. Kar me je malo razočaralo, saj ni bilo spet tako nemogoče. Živemu človeku se lahko vse zgodi, kot je rekla moja stara mama. Ampak policija je bila neomajna, lahko bi celo rekli trdosrčna. Zadeva je namreč bila takšna, da se v knjigo, ki jo berem (in berem veliko, tako pač je), vedno zelo vživim. Mislim in govorim na način, kot govorijo in mislijo junaki v knjigi. To pogosto počnem kot protagonist_ka v knjigi, z vsemi se ne morem poistovetiti, vsaj ne vedno. Skratka, ton knjige me spremlja skozi vsakdan, včasih, če je knjiga zelo impozantna, tudi skozi sanje, ampak to je posebno poglavje, ne bi sedaj o tem, izgubila bom rdečo nit. In navadno ne berem kriminalk, znajo biti dolgočasne, podobni zapleti, podobni dialogi, in od vseh zvrsti so tudi liki v kriminalkah še najbolj normalni. Ampak to knjigo sem v knjižnici vzela po pomoti. Ni bila videti
Revolucija zaradi dežja odpade

Revolucija zaradi dežja odpade

LUD Literatura, 11. julij 2019 ― Strahopetci Josefa Škvoreckega omembe skoraj nevredno kostelško vstajo ne prikazujejo z ideološko povzdignjenega vidika, ampak z dobršno mero ironije in komičnosti, kar je bil tudi glavni razlog, da so knjigo ob izidu zelo slabo sprejeli.
Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919

Uroš Lipušček: Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919

ARS Izšlo je, 11. julij 2019 ― Ali veste, kdo je Douglas W. Johnson? Zakaj bi si zaslužil v Sloveniji vsaj spominsko obeležje? Dolgoletni televizijski urednik in komentator Uroš Lipušček je v minulih letih objavil kar nekaj zanimivih zgodovinski del, tik pred praznikom priključitve Prekmurja matičnemu narodu pa vas vabimo, da poslušate oddajo Izšlo je. V njej bo dr. Uroš Lipušček (v pogovoru z Markom Goljo) predstavil svojo znanstveno študijo Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919 in s podnaslovom Vloga ZDA in kartografa Douglasa W. Johnsona pri določanju slovenskih (prekmurskih) meja. Študijo je izdala Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija iz Petanjcev. Prijetno poslušanje.
Na 66. puljskem filmskem festivalu tudi devet slovenskih filmov

Na 66. puljskem filmskem festivalu tudi devet slovenskih filmov

Misli, 11. julij 2019 ― V tekmovalni program osrednjega filmskega hrvaškega festivala v Pulju, ki bo v 66. izdaji potekal od sobote do 21. julija, so uvrstili tudi devet slovenskih filmov. Med drugim bodo prikazali celovečerec Miha Mazzinija Izbrisana, film režiserke Teone Strugar Mitevske Bog obstaja, ime je Petrunija in koprodukcijo Šivi v režiji Miroslava Terzića.
ImPulsTanz

ImPulsTanz

ARS Svet kulture, 11. julij 2019 ― Plesno poletje Mednarodni festival plesa Impulstanz na Dunaju, ki sta ga leta 1985 ustanovila organizator kulturnih dogodkov Karl Regensburger in brazilski koreograf Ismael Ivo, je danes eden od vrhuncev poletne kulturne sezone v avstrijski prestolnici – in eden od vodilnih festivalov sodobnega plesa na svetu. Na njem se vsako leto v petih tednih v juliju in avgustu ob performansih, raziskovalnih projektih in delavnicah zbere na tisoče profesionalnih plesalcev, koreografov in drugih umetnikov. Tudi letos več kot 100 plesnih predstav uprizarjajo v stavbi dunajske Opere, v Mestnem gledališču, Ljudskem gledališču in v Muzejski četrti. Poletno kulturno dogajanje pa je pestro tudi pri nas – vse od Filmov pod zvezdami do glasbenih festivalov.

Razstava “boj za slovenscino”

Računalniški muzej, 11. julij 2019 ― S strani Filozofske fakultete v Ljubljani smo prejeli vabilo, da v okviru letošnjega knjižnega sejma Liber.ac, ki je potekal na fakulteti od 21. do 23. maja, pripravimo razstavo. Glede na to, da nas je v društvu kar nekaj takšnih, ki smo med študijem redno obiskovali predavalnice te fakultete, smo se temu vabilu z veseljem odzvali.  … Continue reading Razstava “boj za slovenscino”

Pet ugotovitev: Valur – Maribor [0:3]

Urbani (Jaša Lorenčič), 11. julij 2019 ― Pet ugotovitev: Valur – Maribor [0:3] Raztegnili. Maribor Valur, Valur pa himno. Mhm. Morda pa so himno lige prvakov, ki jo sicer Uefa uradno rola od četrtega, zadnjega kroga kvalifikacij naprej, ko se zarolajo tudi milijoni in ko se nam ne rola od iskanja »streamov«, no, morda pa so v Reyjkjaviku himno lige prvakov zarolali, […]

Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove

OUTSIDER, 11. julij 2019 ― Adolf Loos je bil celotno življenje obseden z racionalizacijo. Zgodovino je videl kot prepočasno, a nezaustavljivo čiščenje vsega odvečnega. Ker je nekaj let ob koncu devetnajstega stoletja preživel v naprednih Združenih državah, nato pa se je vrnil v domačo in zaostalo Avstro-Ogrsko, je svojo vlogo še bolj kot v arhitekturni praksi videl v izobraževanju bivanjsko… The post Miloš Kosec: Hočemo visoke stropove appeared first on OUTSIDER.

Prvi petek v avgustu vabljeni na LJUBLJANSKE ZGODBE!

Ana Monro, 11. julij 2019 ― Če še vedno ne veste, kam bi jo letos mahnili na dopust, vabljeni na edinstveno potovanje skozi zgodovino z uličnimi umetniki! Vabljeni na Ljubljanske zgodbe! Časovni stroj bomo spet zagnali 2. avgusta ob 18.00 (predstava bo v slovenskem jeziku) in 20.00 (predstava bo v angleškem jeziku). Sprejmemo lahko omejeno število gledalcev, zato je potrebna predhodna prijava. Sprejemamo ... The post Prvi petek v avgustu vabljeni na LJUBLJANSKE ZGODBE! appeared first on Ana Monro.

Ohcet po starih šegah v Laškem

Kamra.si, 11. julij 2019 ― Zveza Možnar Laško vabi v okviru Festivala Pivo in cvetje v nedeljo, 14. julija 2019, ob 10. uri na občinsko dvorišče na Ohcet po starih šegah. Ohcet po starih šegah bo na letošnjem Pivo in cvetju 50. prava. Ohcetne šege prikazujejo slovo neveste od doma, šranganje, snemanje venčka z nevestine glave, larmo (darovi za nevesto), ohcetne plese in prihod neveste na ženinov dom. Celoten prikaz, skupaj s sklenitvijo zakonske zveze, je malo manj kot dve uri dolga predstava, ki jo že leta vzorno prikazujejo članice in člani Folklorne skupine Anton Tanc iz Marija Gradca in člani Kulturno umetniškega društva Šentrupert. Kot 50. par se bosta na Ohceti po stari šegi v okviru Festivala Pivo in cvetje, vzela nevesta Barbara Knez iz Laškega in ženin Nejc Mašek iz Velenja. 
FILM POD ZVEZDAMI – spremljajte obvestila

FILM POD ZVEZDAMI – spremljajte obvestila

Kinodvor, 11. julij 2019 ― O morebitni odpovedi projekcije Filma pod zvezdami zaradi slabega vremena vas bomo vsak dan najkasneje do 19. ure obveščali na tem mestu na naši spletni strani. Rezervacije vstopnic za Film pod zvezdami niso možne, sedežni red velja.

Matic Starina in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 11. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je dramaturg Matic Starina, ki je na Festivalu Borštnikovo srečanje prejel nagrado za dramaturgijo v predstavah Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega in Visoška kronika v produkciji SNG Drama Ljubljana. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o dramaturgu Maticu Starini.
še novic