MOJCA ZLOKARNIK: RAZSTAVA SLIK

MOJCA ZLOKARNIK: RAZSTAVA SLIK

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. julij 2019 ― Za slike in grafike, ki jih je Mojca Zlokarnik razstavljala v tem desetletju, sta značilna predvsem dva elementa – barve in proge. Seveda je jasno, da je skorajda vsaka slika sestavljena iz barv, ki so nanesene na neko podlago, in bi v tem primeru zaman iskali izjemnost njenega ustvarjanja. Njeno ustvarjanje je, kar zadeva barve, izjemno v tem, da barvo predstavi na zelo neposreden in skrajno nesramežljiv – včasih bi temu rekli kar žaljiv – način. Barva je nekaj izmuzljivega in brez specifične oblike, ki pa lahko prevzame obliko česarkoli. Zlokarnikova poskuša predstaviti barvo v teh izmuzljivih in fantomskih medprostorih. Na njenih slikah barva nima nobene specifične oblike, razen tiste minimalne, ki je potrebna za njeno reprezentacijo. Pa še te minimalne vezanosti na določeno obliko se barva hoče osvoboditi. Na prvi pogled se zdi, da so njene barve strogo zamejene v ustrezne geometrijske predale, barvne skale pantone ali vzorce blaga. Vendar pa pri njenih slikah ne gre za kozmetiko ali za naličenost barvne površine, saj se tisto, kar se nam sprva zazdi plosko in nepredirno, po določenem času strmenja v sliko razkrije kot odpiranje številnih prostorov in globin. Posamezna barva prav tako nikoli ni predstavljena v popolni samoizoliranosti, ampak je vedno postavljena v odnos do druge barve. Ta barvna razmerja še dodatno poudarjajo: premišljeni intervali vertikalnih črt ali newmanovskih zadrg (zips), razmerje do prostora, v katerega je slika postavljena, in razmerje do stene, na katero je obešena. Sodobni človek je v svojem prepoznavanju barv izredno skromen, saj njegovo življenje v glavnem ni več odvisno od subtilnih barvnih odtenkov, s pomočjo katerih bi razbiral jezik usodnih napovedi narave. Sodobnemu človeku subtilni barvni odtenki ne koristijo za njegovo preživetje in si zaradi tega ne zaslužijo njegove pozornosti. V industrijski kulturi večina ljudi lahko zazna in imenuje enajst barv: črno, belo, rdečo, rumeno, modro, rjavo, oranžno, rožnato, vijolično in sivo.

Avgust Demšar, prvo pero slovenske kriminalke: „V kriminalki vedno tekmuješ z glavnim junakom ...“

Štajerski tednik, 13. julij 2019 ― Avgust Demšar je lani izdal svoj deveti kriminalni roman Otok, v kratkem pa naj bi izšel že njegov deseti. Z njim se je dotaknil občutljive teme: finančnih mahinacij Cerkve, ki se začnejo na Ptujski Gori, dogajajo pa tudi na Ptuju. Avgust Demšar je sicer zgolj psevdonim, pod katerim se podpisuje Tomaž Zupančič, docent za likovno pedagogiko in didaktiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Ulično-gledališki ribolov v NEMČIJI!

Ana Monro, 13. julij 2019 ― V okviru Ane Desetnice 2019 smo že tretje leto zapored krepili partnersko sodelovanje z nemškim festivalom Von Nord Nach West, ki je naši Ani soroden v tem, da gostuje v različnih nemških mestih. Z njim se povezujemo od leta 2017, in sicer predvsem na nivoju izmenjave umetnikov. Letos smo tako na Ani Desetnici gostili nemško ... The post Ulično-gledališki ribolov v NEMČIJI! appeared first on Ana Monro.

Arheologi v Cerkljah odkrili slovanske grobove

Misli, 13. julij 2019 ― Pri izgradnji komunalne infrastrukture so v Cerkljah na Gorenjskem konec junija odkrili arheološko najdišče. Arheološka izkopavanja so prinesla odkritje več kot 30 slovanskih grobov iz 11. stoletja ter ostanke zidu iz časa turških vpadov. Arheologi, ki bodo z izkopavanji nadaljevali še prihodnji teden, so našli tudi več bronastih predmetov.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 13. julij 2019 ― Pri založbi LUD Šerpa je izšlo delo J. M. Coetzeeja Peterburški mojster, pri Mladinski knjigi pa delo Jonasa Jonassona Nove prigode stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil. Založba Sanje je izdala delo Marka Pfistra in Simona Cella Bolezen je nekaj drugega!, založba Miš pa mladinsko delo Igorja Karlovška Ognjeno pleme: Pobeg.
1956 Kranj – Tri generacije

1956 Kranj – Tri generacije

Stare slike (Cerknica), 13. julij 2019 ― Moj ded Janez (Ivan) je prikolesaril iz Ljubljane v Kranj k nam na obisk. Takrat je imel že dobrih petinšestdeset let. Moja mati Mira nas je posnela nekega toplega sončnega dne leta 1956 pred stanovanjsko hišo za tovarno ISKRA, kjer smo takrat živeli. Ded Janez stoji na sredini, desno od njega moj oče Marjan, fantič […]

V Pulju se drevi začenja 66. filmski festival

Misli, 13. julij 2019 ― V znamenitem puljskem amfiteatru bodo z ognjemetom in dolgo pričakovano premiero filma o Anteju Gotovini, General režiserja Antuna Vrdoljaka, nocoj slovesno odprli 66. filmski festival. Celoten festival bo v znamenju zgodovinskih osebnosti, je pred začetkom prireditve povedala direktorica festivala Gordana Restović.

Predstava SNG Maribor Somrak bogov na festivalu Ohridsko leto

Misli, 13. julij 2019 ― SNG Maribor bo drevi na festivalu Ohridsko leto uprizorilo dramo Somrak bogov v režiji priznanega hrvaškega režiserja Daliborja Matanića. Aktualnost gledališke priredbe znamenitega Viscontijevega filma je, kot so zapisali v gledališču, v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih zaskrbljujoča.
Retrospektiva Zore Plešnar v Umetnostni galeriji Maribor

Retrospektiva Zore Plešnar v Umetnostni galeriji Maribor

ARS Likovni odmevi, 13. julij 2019 ― Najvidnejša slovenska fotografinja sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled prva pregledna razstava fotografij Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridružila leta 1968 in dve leti pozneje – kot edina ženska – sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. V oddaji Likovni odmevi bomo predstavili razstavo Zore Plešnar, ki je skozi suveren avtorski izraz, v tri desetletja trajajočem delovanju slovensko fotografijo obogatila z odličnimi črno-belimi cikli. Razstavo, ki bo odprta le še do 4. avgusta, bosta v pogovoru z Aleksandro Saško Gruden predstavili avtorica Zora Plešnar in kustosinja razstave Andreja Borin.
še novic