Maščevalci: Zaključek (Avengers: Endgame)

Maščevalci: Zaključek (Avengers: Endgame)

Koridor, 17. avgust 2019 ― Končni razplet je v splošnem mogoče predvideti, toda prežvečenost je kljub temu neosnovan očitek: v dolgotrajni sagi se (kot le nekajkrat poprej) zdi, da bodo dogodki pustili resne posledice. The post Maščevalci: Zaključek (Avengers: Endgame) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Martina Černe: Si predstavljate življenje brez plastike?

OUTSIDER, 17. avgust 2019 ― S sodelavcem stojiva pred kavnim avtomatom. Pritisnem številko 2. V odprtino pade plastični lonček, ki se napolni s kavo, na koncu prileti še plastična žlička. Prva kava danes. Do konca delovnega dne še dve. V enem mesecu več kot šestdeset plastičnih lončkov in žličk. V enem letu … groza me je pomisliti na številko. V… The post Martina Černe: Si predstavljate življenje brez plastike? appeared first on OUTSIDER.
10 romantičnih komedij leta 2017

10 romantičnih komedij leta 2017

Deseta umetnost, 17. avgust 2019 ― Seznam desetih izstopajočih romantičnih komedij 10. THE MEYEROWITZ STORIES (NEW AND SELECTED) Najnovejši film Noaha Baumbacha se vrača nazaj v njegove zgodnje dni z vedrim in izredno premetenim slogom, ki spominja na njegov prelomni Kicking and Screaming. Namesto nesrečnih diplomantov svoj objektiv usmeri v nesrečne Newyorčane. Dustin Hoffman ima vlogo patriarha družine Meyerowitz; Adam Sandler, Ben Stiller in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Prisoners (2013)  You're Next (2011)  Demeter Bitenc: "Svet vedno kroži med ekstremi. Nikoli se ne drži zdrave sredine" (drugi del)  Pet filmov filmskega festivala Liffe  Chernobyl (2019) Copyright © Deseta umetnost [10 romantičnih komedij leta 2017], All Right Reserved. 2019.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 17. avgust 2019 ― Opro, zavod za aplikativne študije je izdal knjigo francoske pisateljice Simone de Beauvoir z naslovom Starost - 1. del, založba Učila pa delo švedskega avtorja Thomasa Eriksona Obkroženi z Idioti: Štiri oblike človekovega vedenja in kako se uspešno sporazumevati z njimi. Pri založbi Zala je izšla slikanica Joeja Todd-Stantona Mišek Julijan.

Meditacije o zvoku

Razpotja, 16. avgust 2019 ― Kolaž: Klavdija Jeršinovec Gregor Vuga V kultnem televizijskem filmu Kamniti trak (The Stone Tape, Nigel Kneale, 1972) se skupina znanstvenikov nastani v viktorijanskem dvorcu. Naročeno jim je, da v tekmi z Japonsko za svoje tehnološko podjetje razvijejo nov način zapisovanja informacij. Namesto tega spoznajo, da sami delujejo kot »sprejemniki«, »dekoderji« in »ojačevalci« za človeške tragedije, »posnete« v (pra)stari kamniti steni, ki predhaja gradnji dvorca. Trak iz naslova se seveda nanaša na magnetni trak, takrat najbolj tehnološko dovršeno metodo snemanja in shranjevanja podatkov (sedem let kasneje, 1979, je na tržišče prišel prvi Sonyjev walkman). The post Meditacije o zvoku appeared first on Razpotja.
Zvočno gledališče

Zvočno gledališče

ARS Svet kulture, 16. avgust 2019 ― Javno predvajanje radijskih iger v bazenu na Vrhniki V današnjem Svetu kulture se bomo med drugim posvetili festivalu stare glasbe Seviqc Brežice, nocoj bo v Gradu Brežice nastopil italijanski ansambel Cappella Musicale Beata Vergine del Rosario, in Sarajevskemu filmskemu festivalu, ki ga odprejo danes. Začeli pa bomo z radijem. Jutri se namreč obeta poseben dogodek na posebnem mestu: zvočno gledališče – javno predvajanje radijskih iger v bazenu na Vrhniki. Ob tej priložnosti smo pred mikrofon povabili naša kolega, režiserja Jožeta Valentiča in dramaturginjo Vilmo Štritof.

Studio 1991: Laboratorij navidezne resničnosti

OUTSIDER, 16. avgust 2019 ― Studio 1991 je manj kot leto dni star arhitekturni biro, ki ga sestavljajo trije mladi arhitekti: Anže Briški, Nuša Gruden in David Žalec. Eden izmed njihovih prvih realiziranih projektov je kot na kožo pisan mlajši generaciji. Gre za laboratorij navidezne resničnosti v Tehnološkem parku v Ljubljani, ki predstavlja novo tipologijo in s tem nov izziv… The post Studio 1991: Laboratorij navidezne resničnosti appeared first on OUTSIDER.
Tolkalo

Tolkalo

ARS Ars humana, 16. avgust 2019 ― Radijska igra v kateri se spopadeta svobodna gospodarska pobuda in mali človek Če bi sredi noči sto metrov stran od vaše hiše nenapovedano, meni nič, tebi nič, iz vrtine usekal ogenj, bi se ustrašili? Če bi dobili informacijo, da so se na polju poleg vaše hiše zakopavale strupene kemikalije, ali bi ostali ravnodušni? Če bi vam odgovorili, da je mešanica, ki jo v vašem kraju spuščajo štiri kilometre globoko v zemljo, poslovna skrivnost in ni vaša stvar, ali bi rekli – »v redu, potem pa kar nadaljujte«? Spoštovani poslušalci, to so le nekatera izmed vprašanj, ki jih bomo odprli v oddaji Ars humana, v katero smo tokrat uvrstili radijsko igro Tolkalo. Vprašanje, ki ga igra razpira je: Je pravica do svobodne gospodarske pobude neomejena? Ali je omejena s pravico do zdravega življenjskega okolja? Vabljeni k poslušanju! Režiser: Alen Jelen Dramaturginja: Saška Rakef Strokovni sodelavec: Rajko Stupar Tonska mojstra: Matjaž Miklič, Sonja Strenar Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Nastopajo: Peter Goljat: David Gaber K. Trseglav Ženska: Barbara Vidovič Tonski mojster: Matjaž Miklič Igor Velše
9. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti vabi na literarna druženja

9. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti vabi na literarna druženja

Javna agencija za knjigo, 16. avgust 2019 ― Med 17. in 22. avgustom se bo v organizaciji Društva slovenskih književnih prevajalcev v Mariboru odvil 9. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti. Seminarja se bo letos udeležilo 13 prevajalk in prevajalcev iz devetih držav, dogajanje pa bodo popestrili literarni večeri v družbi priznanih slovenskih literatov.

Miloš Kosec: Rajski vrt med Plečnikom in Loosom

OUTSIDER, 16. avgust 2019 ― Verjetno je Praga tisto mesto, kjer se obiskovalec iz Slovenije počuti najbolj svetovljansko. Ne le, da je starodavna češka prestolnica že sedem stoletij center umetnosti in izobraževanja, kamor so redno zahajali tudi naši rojaki. Tudi ne gre samo za to, da imamo s Čehi že od nekdaj intenzivne politične, znanstvene in umetniške stike. V Pragi… The post Miloš Kosec: Rajski vrt med Plečnikom in Loosom appeared first on OUTSIDER.
Pes

Pes

Airbeletrina, 16. avgust 2019 ― V otroštvu sem si želel psa. Ovčarko. Nujno nemško. Veliko sem jih videl v kinu, nekaj jih je bilo v naši vasi. Hotel sem svojo. Jo sprehajati, dresirati. Da bi se sprehajal z njo po ulici, loveč poglede drugih. Da bi me poslušala in bi drug drugega imela rada. Pred tem sem že imel psa. Pravzaprav ga nisem imel jaz, marveč mi, naša družina. Nosil je povsem nejunaško ime – Tuzik.[1] Črno ščene srednje rasti se je nekoč priklatilo na naše dvorišče. Poprejšnje Tuzikovo življenje (tako sem ga poimenoval in mu s tem skušal nadeti težo zlasti v lastnih očeh) ni bilo preveč sladko – po vsem sodeč so ga presneto mlatili in ga nasploh trpinčili. Prvi teden je ležal v
še novic