Zlatnik poezije in predstave o uspehu

Zlatnik poezije in predstave o uspehu

ARS Svet kulture, 27. avgust 2019 ― Razstava Maruše Meglič prikazuje sodobnega posameznika, obremenjenega z zahtevami po uspešnosti in samoizpolnitvi, ki ga definirata tudi pogosto zamolčana strah pred neuspehom in tesnoba. V Celju bodo podelili Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko v letošnjem letu ter zlatnik poezije. Kdo bo nagrajenec ali nagrajenka, bo znano nocoj, znan pa je že prejemnik zlatnika poezije. Za življenjski pesniški opus ga bo prejel Ervin Fritz. V oddaji bomo predstavili tudi razstavo Maruše Meglič Success is looking for a good place to stay, ki jo je pripravilo Društvo likovnih umetnikov Ljubljane.

ŠPIL LIGA KLIČE

Kino Šiška, 27. avgust 2019 ― Si dijak? Ustvarjaš glasbo in si jo pripravljen predstaviti v živo? Prijavi se na Špil ligo in se pridruži dosedajšnjim zmagovalcem Koala Voice, Infected, Joker Out, In The Attic ter Kiwi Flash! Prijave so odprte do 1. oktobra.
V Frankfurtu bi morali pokazati strast do lastne kulture

V Frankfurtu bi morali pokazati strast do lastne kulture

ARS Arsov forum, 27. avgust 2019 ― Kako se pripravljamo na častno gostovanje na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2022? Prvič sem slišal za Slovenijo zaradi skupine Laibach. In kar sem se naučil v teh letih, kar me je najbolj prevzelo v Sloveniji, je vaša strast do poezije. To je nekaj edinstvenega, kaj vse delate za poezijo, kako imate radi poezijo, koliko poezije se napiše v Sloveniji, zame je to zelo pomembno, je povedal direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Juergen Boos, ki je v sklopu priprav na častno gostovanje Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2022 obiskal Slovenijo. Povedal je še, da moramo v Frankfurtu pokazati strast in navdušenje nad svojo lastno državo, jezikom, poezijo, hrano, regijo, na veliko stvari moramo misliti. Poudaril je, da imamo še tri leta časa, da razmislimo, kako bomo v Frankfurtu pokazali to, za kar se Slovenija zavzema. Ali namenjamo temu dogodku vitalne sile in sredstva? Kakšni bodo konkretni učinki častnega gostovanja? Koliko bo projekt lahko pomagal slovenskemu založništvu in avtorjem? Z izjavami v oddaji sodelujejo direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Juergen Boos, minister za kulturo Zoran Poznič, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Barbara Štravs Podlogar, direktorica finske agencije za literarno izmenjavo FILI Tiia Strandén. Gostje razprave pa so direktorica Javne Agencije za knjigo Renata Zamida, predsednica Društva slovenskih založnikov in direktorica založbe Ocean Nataša Detič, predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc in Simona Škrabec, ki je sodelovala pri častnem gostovanju Katalonije na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Častno gostovanje v Frankfurtu je velik projekt. Primerjamo ga lahko z uvrstitvijo na olimpijske igre. Za večino držav je bila to enkratna priložnost. Sejem obišče 280 tisoč obiskovalcev iz 160 držav, o njem pa poroča kar 10 tisoč akreditiranih novinarjev in blogerjev. In med vsemi bo čez tri leta na osrednjem razstavišču izpostavljena Slovenija, ki ji bo namenjeno kar 70 odst
S.O.S. Maribor - Sound Of Streets

S.O.S. Maribor - Sound Of Streets

SIGIC - Novice, 27. avgust 2019 ― Društvo KUD SOS v koprodukciji z Narodnim domom Maribor in MKC Maribor, peto leto zapored organizira dvodnevni mednarodni kantavtorski ulični festival "S.O.S. Maribor - Sound of Streets". Letos bo potekal dne 2. in 3. septembra na Vetrinjski, Gosposki in Tyrševi ulici v Mariboru.

Ni nujno res, kar pravi zemljevid Trideset let po 1989 z otoške perspektive

Razpotja, 27. avgust 2019 ― Owen Hatherley Spomnim se lahko treh točno določenih trenutkov, ko sem spoznal, da je obstajala neka posebna reč, imenovana »Vzhodna Evropa«, ki je ločena od »Zahodne Evrope«; dva izmed njih dokazujeta, da sem ravno dovolj star, da se lahko spominjam Sovjetske zveze. Prvič se je to zgodilo na božič 1989, v babičinem stanovanju na otoku Wight, ki je ustrezno premožna lokacija za to, da na BBC gledaš vstajo v Romuniji in usmrtitev Nicolaeja in Elene Ceauşescu, pri tem pa se naučiš nekaj novih besed, kot sta »diktator« in »strelni vod«. Enako pogosto se je pojavljala beseda »komunizem«, a moji trockistični starši so se raje kot za »komuniste« imenovali za »socialiste«, tako da me to ni skrbelo. The post Ni nujno res, kar pravi zemljevid Trideset let po 1989 z otoške perspektive appeared first on Razpotja.

SONICA 2019: SENTINELS

MoTA, 27. avgust 2019 ― (English) This year we are looking forward to five days of music: live sets, AV live concerts, DJ sets, electro-acoustic avant-garde, ambiental expeditions, a sound walk, workshops, talks, and also an exhibition and a film. We are bringing some of the biggest and most exciting names in the field of contemporary electronic music and art! The post SONICA 2019: SENTINELS appeared first on MoTA.
Afrika treh muzejev, vodstvo po razstavi

Afrika treh muzejev, vodstvo po razstavi

SEM, 27. avgust 2019 ― V Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzej Slovenj Gradec je še do 2. septembra na ogled skupinski razstavni projekt Afrika treh muzejev pri katerem sodelujemo Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej. Prijazno vabimo na vodstvo po razstavi po kateri vas bodo popeljali muzejski strokovnjaki – kustosi treh muzejev: dr. Marko Frelih (SEM), Blaž Verbič (Muzej Velenje) in Brigita Rajšter (Koroški pokrajinski muzej). Predstavili vam bodo pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja, zbirko Františka Foita iz Muzeja Velenje ter izbrane vsebine in predmete iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja. Veliko muzejev po Sloveniji ima v zbirkah predmete iz neevropskih dežel, med njimi tudi predmete iz Afrike. Toda v treh muzejih so afriški zbirke še posebej izpostavljene in že desetletja prisotne na stalnih razstavah. Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej imajo v svojem poslanstvu posebno čast, da širši javnosti lahko z razstavami in različnimi muzejskimi programi predstavijo bogato kulturno dediščino afriških kultur – od predmetov iz faraonskega Egipta do sodobnih stvaritev afriških umetnikov. Slovenski etnografski muzej načrtno dokumentira vse oblike povezav Slovencev z Afriko, ki neprekinjeno trajajo že od 19. stoletja. Poleg bogate materialne dediščine je v muzeju shranjena tudi pomembna zbirka fotografij in arhivskih dokumentov. Muzej Velenje že dolgo s stalno razstavo predstavlja izjemno življenjsko zgodbo češkega kiparja, pisatelja in popotnika Františka Foita. Skupaj s soprogo Ireno so ga zapletene okoliščine iz Kenije pripeljale v Velenje in v grajskih prostorih si obiskovalci lahko ogledajo slikovito zbirko mask, kipov in tradicionalnih kiparskih izdelkov študentov, ki jih je poučeval. Koroški pokrajinski muzej ima zelo raznovrstno afriško zbirko dr. Franca Tretjaka, ekonomista in enega vodilnih slovenskih strokovnjakov za analizo in razvoj a

Zgodbe iz kostanjevih gozdov premierno v Torontu!

CED, 27. avgust 2019 ― Film, ki je s podporo podprograma MEDIA nastal v produkciji zavoda Nosorogi Marine Gumzi, bo svetovno premiero septembra doživel v Torontu, na enem najpomembnejših filmskih festivalov. Prvenec Gregorja Božiča je bil izbran v festivalsko sekcijo Odkritja (Discovery), kjer bodo občinstvu predstavljeni avtorji s svojimi prvimi in drugimi filmi.

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 150. OBLETNICI OSMEGA TABORA V ORMOŽU 1869 – 2019

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 27. avgust 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in Občina Ormož vabita na SLAVNOSTNO AKADEMIJO OB 150. OBLETNICI OSMEGA TABORA V ORMOŽU 1869 – 2019 v soboto, 7. septembra 2019, ob 17. uri pred ormoškim gradom. 8. avgusta 1869. leta je peščici narodnozavednih ormoških Slovencev uspelo organizirati tabor, na katerem so se odločno izrekli za ideje Zedinjene Slovenije. Slavnostni govornik […]
So najljubše pesmi že napisane?

So najljubše pesmi že napisane?

Airbeletrina, 27. avgust 2019 ― Ne verjamem v idejo o najboljši pesmi, nekakšnem pravzoru, ki naj služi kot zgled pesniške obrti. Enako velja za vse sorodne izbire po ključu najljubša, najlepša, najmočnejša … Ne samo, da ne verjamem v lastno presodno moč, ki bi me lahko do te odločitve pripeljala, ne verjamem niti temu, da je na svetu sploh kdaj živel bralec poezije, ki bi na to vprašanje vse življenje ponujal odločen, enoznačen odgovor. Takšen odgovor lahko izstrelijo samo tisti, ki jih je poezija oplazila le v času šolanja kot del obvezne šolske snovi in so določeno pesem obdržali v tako zelo lepem spominu, da se ga še vse nadaljnje življenje oklepajo. Ali pa s svojo odločenostjo samo prikrivajo nepoznavanje področja, o katerem se poznavalsko izrekajo, čeprav se zdi, da poezija že nekaj časa ni več del tako čislane splošne razgledanosti, zaradi katerega bi se veljalo truditi ustvarjati vtis.
1936 Rakek – Pred veselico

1936 Rakek – Pred veselico

Stare slike (Cerknica), 27. avgust 2019 ― Drugega avgusta leta 1935 je bila v gostilni pri Hladniku letna prireditev gasilske čete z začetkom ob treh popoldan. Članice in člane so zaprosili za pomoč. Predvsem so ciljali na gasilke in ubrali zelo diplomatsko pot: »Ob tej priliki naprošamo imenovane člane in članice, da nam priskočite z delom na pomoč, na prireditvenem prostoru oziroma […]
V Novem mestu festival in nagrada za kratke zgodbe

V Novem mestu festival in nagrada za kratke zgodbe

Misli, 27. avgust 2019 ― V Novem mestu se drevi začenja petdnevni festival kratke zgodbe Novo mesto short v organizaciji založbe Goga. V sklopu festivala bodo po pogovoru z nominiranci v petek zvečer razglasili nagrajenca za najboljšo kratkoprozno zbirko preteklega leta. Za nagrado novo mesto se potegujejo Andrej Blatnik, Vesna Lemaić, Miha Mazzini in Andrej Tomažin.
Pariz z novim muzejem obeležil 75-letnico osvoboditve

Pariz z novim muzejem obeležil 75-letnico osvoboditve

Misli, 27. avgust 2019 ― Z odprtjem novega muzeja in uprizoritvami vojnih dogodkov so v Parizu konec tedna obeležili 75-letnico osvoboditve izpod nacistične Nemčije. Novi muzej osvoboditve je uradno odprla županja Anne Hidalgo. Nahaja se v stavbi nad bunkerjem, ki ga je uporabljal vodja francoskega odporniškega gibanja Henri Rol-Tanguy, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Kirill Petrenko uradno prevzel mesto šefa dirigenta v Berlinu

Kirill Petrenko uradno prevzel mesto šefa dirigenta v Berlinu

Misli, 27. avgust 2019 ― Ruski maestro Kirill Petrenko je konec tedna uradno prevzel mesto šefa dirigenta Berlinskih filharmonikov. Eden najbolj uglednih orkestrov na svetu ga je izbral za naslednika britanskega dirigenta Simona Rattlea, na inavguracijskem koncertu so odigrali odlomke iz opere Lulu Albana Berga in Beethovnovo deveto simfonijo, poročajo tuje agencije.
Teodor Domej: Rož, Podjuna, Zilja…moja domovina, narod moj trpin?

Teodor Domej: Rož, Podjuna, Zilja…moja domovina, narod moj trpin?

ARS Esej na radiu, 27. avgust 2019 ― V oddaji boste slišali odlomek prispevka Teodorja Domeja o vprašanjih slovenske identitete na območju severne meje Mirovna pogodba iz Saint-Germaina, sklenjena 10. septembra 1919, je določila avstrijske meje. V oddaji Esej na radiu boste slišali odlomek prispevka slovenskega zgodovinarja in narodnostnega delavca na avstrijskem Koroškem Teodorja Domeja o vprašanjih slovenske identitete na tem območju z naslovom Rož, Podjuna, Zilja … moja domovina, narod moj trpin? Besedilo je izšlo v zborniku Inštituta za slovensko narodopisje Traditiones leta 1997. Bereta ga napovedovalca Eva Longyka Marušič in Ivan Lotrič. Vmesni glasbeni vložki so odlomki pesmi Rož, Podjuna, Zila v priredbi Pavleta Kernjaka in Tončija Feiniga. Glavni izvajalec je bil Tonč Feinig Trio. Oblikovalec zvoka je bil Damjan Rostan, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Latinščina v ljudskih pesmih?

Latinščina v ljudskih pesmih?

Odzven, 27. avgust 2019 ― Dr. Marjeta Pisk iz Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU tokrat z drugim prispevkom iz prihajajočega raziskovalnega projekta »Pesemski odsevi medkulturnega sobivanja«. V njem razmišlja o latinščini v ljudskih pesmih.
še novic