Moj dedi je padel z Marsa (2019)

Deseta umetnost, 8. september 2019 ― V nekem trenutku se življenje deklice Une povsem spremeni, ko njenega dedka ugrabijo vesoljci. V kleti družinske hiše slučajno odkrije, da je tudi dedek vesoljec. Njegov vesoljska ladja se je pred mnogimi leti zrušila na Zemljo, poleg dedka pa je tu ostal tudi njegov pilot, nejevoljni robot Dodo. Una in robot imata manj kot 24 […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Get Out (2017)  Koliko je potrebno odšteti za oglaševanje v filmih o Jamesu Bondu?  Roparsko gnezdo  On the Milky Road (2016)  Preboj Copyright © Deseta umetnost [Moj dedi je padel z Marsa (2019)], All Right Reserved. 2019.

104: Bilo je nekoč … v Hollywoodu

FilmFlow, 8. september 2019 ― FilmFlow je nazaj. Tako kot tudi Quentin Tarantino! Pravijo, da je vseeno, če ga ljubite ali sovražite, QT je eden najbolj slovitih avtorjev sodobnega filma. Zato ljubitelji sedme umetnosti vemo, da bomo kot gledalci od njegovih filmov dobili točno to, po kar smo prišli: subverzivno žanrsko dekonstrukcijo, metafilmsko lekcijo iz filmske zgodovine in veliko (krvave) […]

Deuje babe nagrajene

C.M.A.K. Cerkno, 8. september 2019 ― Z veseljem in ponosom sporočamo, da je v petek, 6. septembra 2019, festival Deuje babe prejel European Youth Culture Award, evropsko nagrado s področja mladinske kulture, ki jo v treh različnih kategorijah podeljuje nemška mladinska organizacija Respekt!. Festival Deuje babe je prejel nagrado v kategoriji »mladinsko delo in samoorganizacija«. Poleg festivala Deuje babe, ki ga […] The post Deuje babe nagrajene appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

NEDELJSKI PROGRAM Festeelvala

Gornjesavski muzej, 8. september 2019 ― Pozdravljeni. Organizatorji jeseniškega FeSTEELvala vas obveščamo, da bo v primeru dežja nedeljski program spremenjen: -           predstava Celofan bo odpovedna, -          večerni film Hektor in iskanje sreče (hiperpovezava: https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=kD6n63Mc46M) pa bo predvajan v Banketni dvorani v Kolpernu. Zahvaljujemo se za razumevanje. Vabljeni!

idea:list studio: Stanovanje Pod streho

OUTSIDER, 8. september 2019 ― Par na pragu tridesetih si je v podstrešnem stanovanju na ljubljanskem Brdu uredil prvi skupni dom, za interier pa so poskrbeli v studiu idea:list. Ljudje, ki so večino svojega odraslega življenja preživeli v družbi socialnih medijev, si urejajo svoja prva stanovanja. To se brez dvoma pozna tudi na smernicah v notranjem oblikovanju. Bolj kot kadarkoli… The post idea:list studio: Stanovanje Pod streho appeared first on OUTSIDER.

Prosto dostopne cerkve in javna stranišča

OUTSIDER, 8. september 2019 ― Italijanski arhitekt in kartograf Giambattista Nolli je danes najbolj znan po svojem zemljevidu Rima iz leta 1748. Posnetek stanja Večnega mesta se ni proslavil le zaradi svojih monumentalnih dimenzij (skoraj 2×2 m) in izredne natančnosti (zemljevid je za podlogo planskim dokumentom mestna uprava uporabljala do sedemdesetih let dvajsetega stoletja), ampak tudi zaradi načina upodobitve javnega… The post Prosto dostopne cerkve in javna stranišča appeared first on OUTSIDER.
Tollerjeva skoraj 100 let stara drama v novi podobi v Gledališču Glej

Tollerjeva skoraj 100 let stara drama v novi podobi v Gledališču Glej

Misli, 8. september 2019 ― V Gledališču Glej bo danes premierno zaživela tragedija Hinkemann nemškega ekspresionista Ernsta Tollerja v novi podobi z naslovom Podgane. Drama nas sooča s tem, da se kot nezaželena populacija, kot podgane, utapljamo v pasivnosti, neenakosti in obupu ter prepuščamo politikom, da prosto krojijo svet okoli nas, pa so sporočili iz Gleja.

Agata Tomažič: Med tiri in cesto

OUTSIDER, 8. september 2019 ― Tako kot vsaka ženska rabi svojo sobo, si mora vsak(a) meščan(ka) v svojem mestu najti kotiček, ki je samo zanj(o). Kotiček, ki je hkrati skrivališče in premišljevalnica, in kamor se včasih napotiš kar tako, da se srečaš s samim sabo iz tistega obdobja, ko si se nazadnje mudil tam. Ampak mesta so seveda zelo nenaklonjena… The post Agata Tomažič: Med tiri in cesto appeared first on OUTSIDER.
1933 Ljubljana – Prvi Sokolski zlet

1933 Ljubljana – Prvi Sokolski zlet

Stare slike (Cerknica), 8. september 2019 ― Prvi Pokrajinski zlet Sokolov Kraljevine Jugoslavije je bil v Ljubljani 28. junija 1933, na Vidov dan. Priprave nanj so se začele že leto prej. Jeseni leta 1932 je celotno organizacijo priprav prevzel Boris Gregorka, za kar je po končani prireditvi prejel priznanje Sokolov kraljevine Jugoslavije in Ljubljanskih Sokolov. Prireditev je potekala na letnem vadišču Ljubljanskih […]
Španija v bitko za mednarodnega oskarja z Almodovarjem

Španija v bitko za mednarodnega oskarja z Almodovarjem

Misli, 8. september 2019 ― Španija je za svojega kandidata za oskarja v kategoriji mednarodnih celovečercev izbrala dramo Bolečina in slava Pedra Almodovarja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila španska filmska akademija. Eden najslavnejših španskih režiserjev je že osvojil dva kipca. Naslednje bodo podelili 9. februarja 2020 v Los Angelesu.
Stoletnica rojstva Mirka Mahniča

Stoletnica rojstva Mirka Mahniča

SLOGI, 8. september 2019 23. septembra mineva sto let od rojstva Mirka Mahniča, vsestranskega gledališkega ustvarjalca; režiserja, lektorja, pisatelja, gledališkega zgodovinarja, kritika in kronista ter tudi dolgoletnega sodelavca Slovenskega gledališkega inštituta oziroma njegovih predhodnikov. Mirko Mahnič je bil večplastna in markantna osebnost slovenskega gledališča in slovenske kulture. V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja je kot režiser deloval v […] The post Stoletnica rojstva Mirka Mahniča appeared first on SLOGI.
Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja

Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja

SLOGI, 8. september 2019 ― Stalna razstava HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. […]
MLADI KURATOR, MLADI UMETNIK: ANJA GUID, MARUŠA MEGLIČ

MLADI KURATOR, MLADI UMETNIK: ANJA GUID, MARUŠA MEGLIČ

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 8. september 2019 ― Gre za razstavo iz cikla Mladi kurator, mladi umetnik, ki ga organizira galerija Društva likovnih umetnikov Ljubljane. Tokrat se predstavlja Maruša Meglič z razstavo Success is looking for a good place to stay, s katero nadaljuje svoje razmišljanje o dvojnosti človekove narave, "Razstavljena dela vznikajo iz zavedanja, da sodobnega posameznika, obremenjenega z zahtevami po napredku in samoizpolnitvi, sočasno določata tudi pogosto zamolčana strah pred neuspehom in tesnoba ob odgovornosti za svojo lastno spodletelost. Avtorica razmišlja o nastajajoči napetosti med posameznikovo ambicioznostjo, ponotranjenem imperativu družbe in njegovo sočasno potrebo po inerciji – o tisti napetosti znotraj vsakega, ki ga obvladujeta ideja svobode (in) izbir ter tej isti »ideologiji izbire imanenten »občutek neizmerne odgovornosti, povezan s strahom pred neuspehom, občutkom krivde in tesnobo glede obžalovanja, ki bo sledilo, če smo izbrali narobe. Zaradi premišljene izbire materialov in oblik ob sugestivnih in poetičnih naslovih, dela Maruše Meglič ne potrebujejo nikakršnih didaskalij, predvidevajo le pogled empatičnega in tenkočutnega gledalca, razbremenjenega teženj po racionalnih interpretacijah, ki si ne dovoli le videti, temveč tudi čutiti, predvsem pa predpostavljajo razmišljujočega posameznika, ki si tako tavtološko kot umetnost sáma vedno znova postavlja eno in isto vprašanje: Kakšen je občutek biti človek v tem svetu". Anja Guid.
še novic