UPS! na SLOVAŠKEM!

Ana Monro, 7. september 2019 ― Dober glas seže v deveto vas in tako je zadnji dan avgusta na festivalu Amplion v Banski Štiavnici na Slovaškem gostoval Gledališki pevski zbor z atraktivno predstavo Ups!, ki je premiero doživela na Ani Desetnici 2019 v Ljubljani. Za več informacij ne spreglejte Novičnika,  ki bo objavljen 16. septembra. Če želite Novičnik prejeti v svoj elektronski nabiralnik, kliknite TUKAJ in vnesite ... The post UPS! na SLOVAŠKEM! appeared first on Ana Monro.
Zlata paličica, 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade

Zlata paličica, 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade

SLOGI, 7. september 2019 ― Med 28. septembrom in 6. oktobrom 2019 bo v Ljubljani potekal 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica. Festival organizira Lutkovno gledališče Ljubljana ob sodelovanju Slovenskega gledališkega inštituta in Cankarjevega doma. Bienalni festival Zlata paličica prinaša izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade, ki so […] The post Zlata paličica, 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade appeared first on SLOGI.

Srce

Urbani (Jaša Lorenčič), 7. september 2019 ― Bilo je tam malo naprej od Celja. Ni lilo. A-a. Žleht, nesramno, v brk, v faco, v šoferšajbno je lilo, pršilo, težilo. Tam nekje, malo po polnoči. Takrat, ko kilometri porajajo smisel življenja. Forrest Gump je temu rekel, da je deževalo »še od spodaj gor«. Jesen je prišla tako naglo, da je poletje zbežalo. Ko […]
Bolečina in slava

Bolečina in slava

MMC Gledamo, 7. september 2019 ― Najsubtilnejši Almodóvarjev film zadnjih desetih let elemente umetnikovega življenja pregnete v vizualni jezik njegove kinematografije. Nastala je barvita elegija, globoko oseben izdelek celo za režiserja, ki je od nekdaj zasidran v avtobiografskem.

Cuckoo (Festival Mladi levi 2019)

Koridor, 7. september 2019 ― Ker mediji med seboj tekoče sodelujejo in se kot elementi tudi podpirajo, je struktura narative predstave izredno lepo razvidna. The post Cuckoo (Festival Mladi levi 2019) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 7. september 2019 ― Pri KUD Police Dubove je izšla zbirka kratkih zgodb Bele živali so zelo pogosto gluhe, ki jo podpisuje Ivana Myškova. Založba Miš je izdala pesniško zbirko Miroslava Košute z naslovom Ljubezni to pesem in roman Grad Gripsholm izpod peresa Kurta Tucholskyja. Pri založbi Morfemplus je izšla slikanica Paula McCartneya Hej, Velededi.

Od kramljanja do blebetanja

Kriterij.si, 7. september 2019 ― Od kramljanja do blebetanja festival Mladi levi 2019 Urednik Sat, 09/07/2019 - 06:32 Od kramljanja do blebetanja Zapis o predstavah: Daria Deflorian & Antonio Tagliarini: Izkopavanje in Walid Raad: Les Louvres in/ali Brcanje mrliča V dvorani so naključno razporejeni stoli, obrnjeni v različne smeri. Gledalci smejo zasesti kateregakoli od njih, razen tistih, ki imajo na naslonjalu obešeno kakšno obleko in pripadajo igralcem. Na dveh robovih uprizoritvenega prostora stojita po dva ekrana, na katerih se predvajajo podnapisi govorjenega teksta. Te naprave vzbujajo vprašanja – koliko gre za off prostor in koliko za integriranega. To, da so ostali na nedoločenem teritoriju, se zdi še najboljša rešitev, gre za najboljši kompromis med potrebo po tem, da bi gledalci besedilo razumeli, in tem, da bi se vse odvilo v enotnem prostoru, ki si ga delijo z igralci. Stalno pogledovanje na zaslon pa onemogoča najbrž želeni dostop gledalcev do obraznih izrazov in gest pripovedovalcev. Ti so trije, ženska in dva moška. Njihovo izhodišče je Antonionijev film Rdeča puščava, pozornost pa je usmerjena na usodo igralke Monice Vitti, kakor se je ta prepletala s snemanjem filma. Etape snemanja in s tem zgoščeni motivi igralkinega življenja se prepletajo z izkušnjami, odnosi. Vzdušje predstave in diskurz bi lahko povezali z dvema idejama – Nietzschejevo o poslednjih ljudeh ter Badioujevo o živalskem humanizmu. Liki odlično izražajo močno prežetost z nihilizmom, ki ga je napovedoval Nietzsche. Gre za dobrodušne, prijazne posameznike, ki živijo v precejšnjem udobju, še vedno pa jih zaznamuje človeška ranljivost – smrt, bolečina, telesna in duševna. Smrt velikih vrednot jih pušča v medlem humanizmu, v materializmu, povezanem z nihilizmom, ki pa vendarle ne more biti dosleden, sicer bi prišlo do samoizničenja. Tako ostanejo mala zadovoljstva in mala junaštva: minljive ljubezni, skrb za obolele starše in za – lase. Lasje so v besedilu najbrž glavni simbol. Lasje, slepo rastoča materija, ki
še novic