Maskina čitalnica v času koronavirusa

SiGledal Novice, 16. marec 2020 ― V času, ko nam pandemične razmere narekujejo, da ostanemo doma, ko je javno življenje izključeno, je čas, da smo še toliko bolj solidarni, zato so se na Maski odločili, da vsak ponedeljek v branje on-line ponudijo izbrano knjigo iz Maskine založbe, oziroma izbran članek iz časopisov Maska.
Zapiski iz karantene

Zapiski iz karantene

Airbeletrina, 16. marec 2020 ― Milo rečeno, čudni časi so. Misli v glavi je težko sestaviti skupaj, čeprav se večinoma vrtijo okoli ene same stvari. Koronavirusa. Tu je nekaj mojih zmedenih misli o situaciji, v kateri smo se znašli.
Dogodki CzK v marcu in aprilu 2020

Dogodki CzK v marcu in aprilu 2020

CZK, 16. marec 2020 ― Na podlagi razglasitve epidemije SARS-CoV-2 v Sloveniji je Muzej za arhitekturo in oblikovanje zaprt od 13. 3. 2020 do nadaljnjega. Med tem se na Centru za kreativnost trudimo vse izobraževalne dogodke, pri katerih je to mogoče, prestaviti v virtualno okolje.
V prihodnjih dneh kultura z domačega naslonjača

V prihodnjih dneh kultura z domačega naslonjača

Misli, 16. marec 2020 ― V času, ko se je zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji javno življenju zaustavilo, Slovenski filmski center podarja na ogled izbor slovenskih filmov, Javna agencija za knjigo pa začenja spletno kampanjo. RTV Slovenija je novim okoliščinam prilagodila program, nekatere institucije vsebine ponujajo preko spleta.

Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma v okviru TSD

Misli, 16. marec 2020 ― Prešernovo gledališče Kranj je 50. Teden slovenske drame (TSD), s katerim spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo v tujini, zaradi koronavirusa prestavilo. Kljub temu pa je razglasilo nominirance za nagrado Slavka Gruma, katere dobitnika običajno naznanijo ob zaključku festivala. Ta bo predvidoma potekal junija.

Arhein: Interier hiše K

OUTSIDER, 16. marec 2020 ― Novogradnjo na idilični lokaciji v Starem trgu ob Kolpi sta s svojo zasnovo notranje opreme na višji nivo ponesli Sanja Zvonkovič in Erika Šinkovec iz pisarne Arhein. Ko sta pristopili k projektu, je bil objekt v zaključni fazo gradnje, položena je bila talna keramika in parket, izvedene so bile tudi že vse instalacije. Tlorisno zato… The post Arhein: Interier hiše K appeared first on OUTSIDER.

OBVESTILO VSEM POGODBENIKOM JAK: ukrepi v času epidemije koronavirusa – COVID 19

Javna agencija za knjigo, 16. marec 2020 ― 1. Od 17.3. do predvidoma 29.3. delo zaposlenih na JAK v skladu s sklepom direktorice poteka od doma, omejitev uvajamo skladno z uredbo Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ. Glavna pisarna do nadaljnjega deluje nemoteno in je dosegljiva na gp.jakrs@jakrs.si ter tel. 01/369 58 20. Sodelavci JAK smo v času uradnih ur dosegljivi na naslednjih telefonskih številkah in e-naslovih: Miha Marinč: 040 748 072 Vlasta Vičič: 031 462 486 Tjaša Urankar: 031 617 588 Anja Kovač: anja.kovac@jakrs.si, 051 304 089 Katja Stergar: slovenian.agency@gmail.com, 041 816563 Renata Zamida: renata.zamida@jakrs.si 2. Vsi načrtovani razpisi in pozivi, ki naj bi bili objavljeni 20.3., bodo objavljeni z zamikom, o točnem datumu vas bomo še obvestili. Vsi že zaključeni razpisi se obdelujejo z željo po čim manj zaostankih, vse rezultate lahko pričakujete v doglednih rokih. 3. Vlada RS napoveduje rebalans proračuna za leto 2020 in v tem trenutku omejuje porabo na 70% sprejetega proračuna. Do tega trenutka nimamo konkretnih informacij ali navodil s strani resornega ministrstva kot neposrednega proračunskega uporabnika o toku izplačil na JAK (ki je posredna proračunska porabnica) in posledično k našim pogodbenikom, a zaenkrat poteka vse normalno, tako da nam vaše zahtevke za izplačila še naprej pošiljajte v skladu s sklenjenimi pogodbami. Obveščali vas bomo sproti. Prosimo vas, da nas o morebitnih odstopanjih od terminskih načrtov sofinanciranih projektov sproti in pravočasno obveščate, da se bomo lahko skupaj ustrezno odzivali in prilagajali načrte. Prosimo vas, da spremljate kazalnike glede izpada pri prometu in prihodkih in glede drugih omejitev za vaše poslovanje, ki jih ukrepi v zvezi s koronavirusom-COVID 19 prinašajo. 4. S strani JAK v času med 17. in 29. marcem izvajamo spletno kampanjo, ki je namenjena tudi podpori vsem vam in je kombinacija osveščanja o branju ter povabila k obisku spletnih knjigarn, ki omogočajo varno in b

Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma na 50. TSD

SiGledal Novice, 16. marec 2020 ― Prešernovo gledališče Kranj je 50. Teden slovenske drame (TSD), s katerim spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo v tujini, zaradi koronavirusa prestavilo. Kljub temu pa je razglasilo nominirance za nagrado Slavka Gruma, katere dobitnika običajno naznanijo ob zaključku festivala. Ta bo predvidoma potekal junija.
DOROTEJA DOLINŠEK: S SONCEM SINHRONO / PRVA FAZA

DOROTEJA DOLINŠEK: S SONCEM SINHRONO / PRVA FAZA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 16. marec 2020 ― Pri Centru odličnosti vesolje, znanosti in tehnologije, Vesolje - SI so v sodelovanju s kanadskim Space Flight Laboratoryjem (SFL) in inštitutom za vesoljske študije Univerze v Torontu, razvili mikrosatelit za opazovanje Zemlje in video dokumentacijo v visoki ločljivosti, NEMO HD. 26. marca 2020 se bo ta iz Francoske Gvajane dvignil na s soncem sinhrono orbito, s čimer ima potencial postati prvo slovensko tehnološko telo v vesolju. Avtorica projekta, Doroteja Dolinšek to prepoznava kot pomemben dogodek v že zajetnem nizu slovenskih tehnoloških in umetniških vsebin v vesoljskem kontekstu. Leta 2017 je s centrom Vesolje – SI vzpostavila sodelovanje, ki se manifestira skozi dvofazni umetniški projekt. Prva faza temelji na tehničnih načrtih 3D modela Nema HD, ki jih je avtorica iz tehnološkega jezika prevajala v vizualni abstraktni jezik, kar je rezultiralo v produkcijo slik, kinetičnih objektov in kolažev. Poleg mikrosateliteve notranje geometrije in funkcije, se je v omenjenih kolažih ukvarjala predvsem s tehnološko skrivnostjo, ki jo vsebujejo načrti. Avtorica je poleg teh raziskovala tudi sinhronost dveh različnih praks z istim skupnim imenovalcem in vpliv dogodkov, povezanih s tehnološkim telesom na razvoj umetniških del ter časovni okvir, ki ga tehnološko telo začrtuje. Na razstavi so tako na ogled dela, ki so nastajala vse od leta 2017 pa do danes, vendar Prva faza s tem še ni zaključena. Med umetniškim in tehnološkim projektom, za katera avtorica pravi, da sta si sinhrona, saj sta istočasno obravnavana z dveh različnih smeri, se pojavi časovna vzporednica. Mikrosatelit je še vedno v fazi pred izstrelitvijo in tako je tudi Prva faza še v razvoju, dokler NEMO HD ne zapusti Zemljine težnosti. Uspešnost izstrelitve nato nareka začetek Druge faze. Tomaž Rodič, direktor centra Vesolje – SI, je o sodelovanju zapisal takole: »Sočasni razvoj tehnološkega in umetniškega projekta širi polje (za)znanj in pogledov na ustvarjalne dosežke. To okrepi razvojne priložnosti na obe

Vitrina meseca Ženske zgodbe – ODPADE

Gorenjski muzej, 16. marec 2020 ― NAČRTOVANI DOGODEK ZARADI IZREDNIH RAZMER, EPIDEMIJE KORONAVIRUSA, ODPADE. Vljudno vabljeni na predstavitev Vitrine meseca ŽENSKE ZGODBE Gospodarice, žene, matere, ljubice, prerokinje, sužnje in čarovnice v torek, 24. marca 2020, ob 13. uri v avli Mestne hiše, Glavni trg 4, Kranj. ... Read More

Novičnik – MAREC 2020!

Ana Monro, 16. marec 2020 ― Tudi v tokratnem NOVIČNIK-u poročamo o naših raznolikih aktivnostih – tistih, ki smo jih že izvedli, in tistih, za katere si želimo, da jih bomo lahko! Korona je namreč tik pred koncem zaustavila program ŠUGLE, predčasno pa se je zaključila sezona ZGNUD-a. Upamo, da se ne bo podobno zgodilo s programom v Studiu GAM, da trenutne razmere ... The post Novičnik – MAREC 2020! appeared first on Ana Monro.

Odpoved delavnice Avtorske pravice za KKI

Asociacija, 16. marec 2020 ― V skladu z navodili vlade glede prepovedi izvedb dogodkov v zaprtih prostorih za preprečitev širjenja korona virusa, odpovedujemo delavnico Avtorske pravice za KKI. Prav tako se bo predvidoma zamaknila izvedba ostalih delavnic, ki jih društvo Asociacija planira v okviru projekta Obveznosti, možnosti in priložnosti za ustvarjalce v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za … Preberi več o Odpoved delavnice Avtorske pravice za KKI

Nujno obvestilo o napovedanih javnih razpisih in pozivih

Javna agencija za knjigo, 16. marec 2020 ― Obveščamo vas, da so vsi javni pozivi in razpisi JAK napovedani za objavo v petek, 20. marca, prestavljeni za predvidoma 14 dni. Temu primerno se bo podaljšalo trajanje teh razpisov in pozivov: JR5-P-2020 (prevodi v tuje jezike) JR6-INJ-2020 (podpora izidom v nemščini) JR7-eZaložništvo-2020 JP3-Trubar-2020 (podpora stroškom tiska) Morebitne dodatne spremembe bomo redno objavljali na naši spletni strani, zato nas spremljajte še naprej.
še novic