Virus kot božja kazen

Virus kot božja kazen

Miha Mazzini, 28. marec 2020 ― “Ekstremne situacije potegnejo iz nas to, kar resnično smo” pravi veliki naslov v časopisu Delo, kjer je urednik Ali Žerdin za pojasnitev najbolj aktualne teme ta trenutek izbral “psihologinjo, terapevtko in filozofinjo” Vido Žabot in poslal na teren novinarko Vesno Milek, da jo izpraša. Omejil bi se le na to izjavo Vide Žabot: “Znanstveniki fiziki ... [>>>>>>>]
Pritisk

Pritisk

Kinodvor, 28. marec 2020 ― V arhivu RTV je do nedelje na voljo dokumentarec Pritisk, ki ponuja pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize. Odgovor na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, smo po lanski premieri filma v Kinodvoru iskali z režiserjem Fredrikom Gerttnom. #FilmNaDan
Pesnikova beda

Pesnikova beda

Vrabec Anarhist, 28. marec 2020 ― Breton je ustanovil Internacionalo duha – po predhodnem dogovoru z Internacionalo delavskega gibanja –, in v svoj program zapisal, da mora umetnost, revolucionarna, pristna umetnost, neposredno vplivati na človeško življenje. The post Pesnikova beda appeared first on Vrabec Anarhist.
Tribune za vsako priložnost

Tribune za vsako priložnost

Glave (Apparatus), 28. marec 2020 ― Anže in Pižama sta dovolj stara, da vržeta svoji imeni v kelih, a se vseeno vzdržita, da se jima ne bi bilo treba družiti z Moaning Myrtle. Za posladek Anže povezuje slovenske prevode z izvirnimi imeni. Če so ti glave všeč, jih lahko podpreš. Hvala. – Glave 123 Zapiski: Ognjeni kelih Morilca na kolektivca Podkast […]
Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Domača knjižnica: Sabina Višček in Igor Saksida

Airbeletrina, 28. marec 2020 ― Učiteljico razrednega pouka Sabino Višček in profesorja mladinske književnosti Igorja Saksido med drugim druži poezija. Še posebej ljub jima je Gregor Strniša, zato ni naključje, da ima pomembno mesto v njuni domači knjižnici. Nemalokrat njuna komunikacija preko SMS sporočil poteka tudi v obliki izbranih verzov. Povezuje ju še rap, ki ga literarni zgodovinar včasih tudi izvaja.
1943 Cerknica – Pred cerkvijo

1943 Cerknica – Pred cerkvijo

Stare slike (Cerknica), 28. marec 2020 ― Slika je nastala leta 1943 v obzidju pred cerkniško cerkvijo na lep sončen dan. Slikani sta sestri Slava in Darinka Logar in Slavina hčerka Ladi. Neznani fotograf jih je prav počakal, ko so se približevale cerkvi. Lepo so se mu nasmehnile. Oblečene v lepe poletne obleke, mati in hči imata celo obleke iz enakega blaga. Darinka […]
Bubi v slovo

Bubi v slovo

SIGIC - Novice, 28. marec 2020 ― V spomin Bubi, Ireni Povše, eni ključnih oseb domače glasbene scene zadnjih trideset let in več. Brez kolone koncertov, ki jih je pripeljala v Ljubljano in Slovenijo, bi bili na tem koncu sveta v marsičem bolj siromašni.

Likovni odmevi

ARS Likovni odmevi, 28. marec 2020 ― Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke […] Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.
Križ kot simbolna zaščita

Križ kot simbolna zaščita

ARS Svet kulture, 28. marec 2020 ― Pogovor z Darkom Knezom o pomenu in vlogi križa v času velike noči ter epidemije Na veliki petek se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. V luči epidemije pa lahko ob vlogi križa v velikonočnih običajih v teh dneh razmišljamo tudi o križu kot simbolni zaščiti pred kugo in drugimi boleznimi. O tem, pa tudi o zbirki križev iz Narodnega muzeja Slovenije, je razmišljal mag. Darko Knez, ki je v muzeju zaposlen kot vodja oddelka za zgodovino in uporabno umetnost. V oddaji pa tudi o letošnjem zmagovalcu literarne nagrade Vstajenje, ki so ga razglasili v Trstu. Nagrado bodo podelili že 57-ič, namenjena pa je predvsem zamejskim in zdomskim ustvarjalcem. Letošnji lavreat Tone Mizerit živi v Buenos Airesu v Argentini.
John Debney: Kristusov pasijon

John Debney: Kristusov pasijon

ARS Filmska glasba, 28. marec 2020 ― zgodovinski film Mela Gibsona iz leta 2004 Kristusov pasijon je zgodovinski film Mela Gibsona iz leta 2004, ki prikazuje poslednjih dvanajst ur življenja Jezusa Kristusa. Spremljamo ga od molitve na Oljski gori do križanja in razglašen je bil za najbolj kontroverzno upodobitev vseh časov. Zgodba je povzeta iz štirih svetopisemskih evangelijev: po Mateju, Marku, Luki in Janezu. Še nikoli do leta 2004, niti kdaj pozneje, nobeden od filmskih ustvarjalcev ni poskušal tako intenzivno, podrobno in stvarno prikazati zgodbe o Kristusovem trpljenju in velikem žrtvovanju. Film je pretresljiv in brutalen.

Filmi o pandemijah 2. del, Velikonočni filmi, V zenitu sonca, Kako se kinematografi spopadajo z zaprtjem dvoran?

ARS Gremo v kino, 28. marec 2020 ― Pandemije in zombiji; filmi, ki spremljajo praznovanje velike noči; kultna kriminalka iz leta 1960; kaj bo s kinematografi, če bodo še dolgo ostali zaprti? Kinodvorane pri nas še vedno samevajo zaradi razglašene epidemije. O tem, kako se pri kinematografih spopadajo z zaprtjem dvoran, ki bo po vsej verjetnosti trajalo še kar nekaj časa, se bomo spraševali v tokratni oddaji. Dobro za ljubitelje filmov pa je le to, da lahko filme gledamo tudi doma. Na primer dela, ki se s temo pandemij spopadajo na domišljijski način, ali pa tem dnem primerno filme z velikonočnimi vsebinami. V oddaji bomo poleg tega razmišljali o kultni kriminalki V zenitu sonca iz leta 1960 z Alainom Delonom v glavni vlogi, posneti po romanu Patricie Highsmith, ki bo v petek v okviru programa Kinoteka na ogled na Televiziji Slovenija.
Jacquet iz Mantove, 5. oddaja

Jacquet iz Mantove, 5. oddaja

ARS Skladatelj tedna, 28. marec 2020 ― Odlomki iz Žalostink preroka Jeremija ter moteti Jacqueta iz Mantove Na vrsti je zadnji del cikla, posvečenega bretonskemu renesančnemu mojstru Jacquesu Colebaultu, ki je večino življenja preživel v Italiji in je bolj znan po imenom Jacquet iz Mantove. Od leta 1526 je več kakor trideset let vodil glasbeno kapelo tamkajšnje katedrale svetega Petra in Pavla ter obvladoval glasbeno življenje v mestu. Njegov mecen Ercole Gonzaga je že v najstniških letih postal škof. Pozneje so ga imenovali za kardinala in uveljavil se je kot spreten cerkveni diplomat. Po smrti vojvode Francesca Gonzage leta 1550 je prevzel tudi posvetno oblast v Mantovi in njegova vizija katoliške reforme je zaobsegla vse vidike življenja v mestu.
še novic