Poletna muzejska noč

Poletna muzejska noč

Loški muzej, 20. junij 2020 ― Na poletno muzejsko noč bo Loški muzej odprt do 22. ure, vstop vanj bo od 18. do 22. ure prost. Ob 20. uri na grajskem vrtu prirejamo glasbeno-pripovedovalsko predstavo Do konca svojih dni skupine Bajaté.
10 filmov, ki jih je težko gledati

10 filmov, ki jih je težko gledati

Deseta umetnost, 20. junij 2020 ― Nekateri filmi so dobri, a jih je težko gledati do konca. Na seznamu je nekaj takšnih, pa tudi kakšen, ki je zgolj šokanten. Presodi naj vsak sam. 10. Twin Peaks: Fire Walk With Me Pozabljena stvaritev Davida Lyncha je postala tako velika misterija, da je znani režiser posnel še tretjo inštalacijo televizijske serije, pa čeprav je izjavil, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Hitri, reciklirani in zaželeni  Transformers: Age of Extinction (2014)  This Is the End (2013)  Zamera  The Hate U Give (2018) Copyright © Deseta umetnost [10 filmov, ki jih je težko gledati], All Right Reserved. 2020.
Bob Dylan po skoraj desetletju izdal nov album izvirnih skladb

Bob Dylan po skoraj desetletju izdal nov album izvirnih skladb

Misli, 20. junij 2020 ― Ameriška folk in rock legenda Bob Dylan, tudi dobitnik Nobelove nagrade za literaturo, je po osmih letih objavil nov album Rough and Rowdy Ways z desetimi izvirnimi skladbami. Kot je ocenila britanska glasbena revija NME, gre "zagotovo za njegovo največjo pesniško izjavo doslej", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na kresno noč se sliši kaj žabe pojejo

Kamnik.info, 20. junij 2020 ― Večeri in noči pred kresno nočjo, še posebej pa kresna noč sama, imajo prav posebno moč in pravljični pridih, s kresno nočjo pa so povezane tudi številne pripovedke in pravljice, katerih prgišče jih je bilo moč sinoči slišati tudi v mekinjskem samostanu. V atriju mekinjskega samostana, katerega debeli zidovi in stare sobane bi najbrž utegnile ... Prispevek Na kresno noč se sliši kaj žabe pojejo je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

V MGL nocoj krstno Žalostinke Jerneja Potočana

SiGledal Novice, 20. junij 2020 ― Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo nocoj krstno uprizorili dramo Žalostinke Jerneja Potočana. Predstava je nastala v okviru rezidenčnega avtorstva, s katerim spodbujajo nastanek novih slovenskih dramskih besedil. Mladi dramatik je v njem na humoren način tematiziral žalost. Režiral je Jan Krmelj.

Čez teden dni na pot po Sloveniji odhaja ANA DESETNICA 2020!

Ana Monro, 20. junij 2020 ― 8 dni, 8 mest, 41 dogodkov in čudovito poletno doživetje za vse, ki se ji boste pridružili. To obljublja ANA DESETNICA 2020 za 1. del svoje poti po Sloveniji. Kje in kdaj bo gostovala in koga oziroma kaj bo pripeljala s sabo, preverite v FESTIVALSKEM PROGRAMU. Prisrčno vabljeni!   Ogled vseh dogodkov je brezplačen, pri njihovi izvedbi pa bomo ... The post Čez teden dni na pot po Sloveniji odhaja ANA DESETNICA 2020! appeared first on Ana Monro.
V Dolenjskem muzeju razstava 16. Novomeških likovnih dnevov

V Dolenjskem muzeju razstava 16. Novomeških likovnih dnevov

Misli, 20. junij 2020 ― Na vrtu pred etnološkim oddelkom Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo slikarskih del, ustvarjenih na likovni koloniji 16. Novomeški likovni dnevi. Razstava bo do 29. avgusta na ogled v razstavišču Jakčev dom. Na tem tradicionalnem srečanju je sicer med ponedeljkom in petkom sodelovalo sedem slovenskih umetnikov.
Marko Mandir: Prihod Thompsona ni OK

Marko Mandir: Prihod Thompsona ni OK

MMC Drugo, 20. junij 2020 ― Morda zaradi pragmatičnosti slovenske politike ali strahu, da bi 10 odstotkov slovenskega prebivalstva, "jugovičev", razblinilo narodno bit, ti še niso priznani, pravi Marko Mandir in ugotavlja, da Slovenija močno zaostaja glede pravic manjšin.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. junij 2020 ― Pri založbi LUD Šerpa so izdali zgodbe nemškega pisatelja Arna Schmidta z naslovom Leviatan - Priseljenci - Črna ogledala, pri Mladinski knjigi pa peto knjigo prigod stripovskega junaka Pasjega moža Dava Pilkeya. KUD Sodobnost International je izdala slikanico finskih avtoric Kaise Happonnen in Anne Vasko Medvedka Muri.
1967 Ljubljana – Posvetilo Ivana Matičiča Hrvoju Maistru

1967 Ljubljana – Posvetilo Ivana Matičiča Hrvoju Maistru

Stare slike (Cerknica), 20. junij 2020 ― Eno zadnji Matičičevih obsežnejših del je povest Rezinka, ki je kot redna knjiga izšla v zbirki Slovenske večernice 117 za leto 1967. Kot Maistrov borec je Ivan Matičič prijateljeval z Rudolfom Maistrom in tudi njegovima sinovoma Hrvojem in Borutom. Kot urednik gozdarske založbe pri Zvezi gozdarskih društev Slovenije sem se s Hrvojem Maistrom srečal leta […]
Kazuo Ishiguro napovedal svoj prvi roman po Nobelovi nagradi

Kazuo Ishiguro napovedal svoj prvi roman po Nobelovi nagradi

Misli, 20. junij 2020 ― Britanski pisatelj Kazuo Ishiguro bo marca prihodnje leto izdal roman Klara and the Sun (Klara in sonce), ki bo njegov prvi roman po prejemu Nobelove nagrade za literaturo leta 2017. Zgodba romana bo pripovedovala o umetno ustvarjenem bitju Klari, ki si želi najti človeškega lastnika, piše britanski The Guardian.

20. junija 1893 je v Celju umrl Josef Neckermann, zdravnik in celjski župan

Kamra.si, 20. junij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. junija 1893 je v Celju umrl Josef Neckermann, zdravnik in celjski župan. Rodil se je 29. novembra 1829 v Celju.   Rojen je bil v družini okrožnega ranocelnika in mestnega zdravnika Rudolfa Neckermanna. V domačem mestu je končal osnovno šolo in gimnazijo, nato pa študiral filozofijo in medicino na Dunaju.Leta 1856 je začel opravljati delo rudniškega zdravnika v Pečovniku, kmalu odšel v Vrbovec pri Mozirju in postal v Mozirju tudi občinski svetovalec. Očitno se je za javno življenje odločil že zelo zgodaj; tako se je zelo zavzemal, da bi Celje dobilo status avtonomne občine, kot zdravnik pa hkrati tudi za prenovo obstoječe bolnišnice. Leta 1868 je bil v Celju izbran za »posebnega špitalskega ordinarija«, po dograditvi nove bolnišnice pa ga je deželni odbor imenoval za sanitetnega svetnika.V letu 1870 je bil izvoljen za celjskega župana in to funkcijo opravljal celih 23 let – vse do smrti. V bolnišnici ga je zato v veliki meri nadomeščal dr. Gregor Jesenko. Od leta 1867 do svoje smrti je bil tudi poslanec štajerskega deželnega zbora, kjer je zastopal volivce mestne kurije.Mesto se je v času njegovega županovanja zelo hitro razvijalo. Na njegovo pobudo so ustanovili leta 1871 Olepševalno društvo, ki je pomembno zaznamovalo zunanjo podobo Celja in njegovo turistično ponudbo. V veliki meri je pripomogel, da je država v Celju ustanovila Cinkarno, ki je pomenila veliko prelomnico v celjskem gospodarskem razvoju. Prizadeval se je tudi za regulacijo Savinje, tako da so jo v letih 1876 in 1893 od Mozirja do Levca tudi izvedli. V mestu so bila zgrajena številna javna poslopja: gledališče (1885), mestna hranilnica (1887), s preselitvijo osnovne šole v Staro grofijo (1873) je rešil šolsko prostorsko vprašanje, leta 1878 pa so na Čret preselili tudi mestno pokopališče. Število prebivalstva v mestu se je s 4224 v letu 1869 povečalo na 6224 v letu 1890; demografska rast sama potrjuje ugodne razvojne trende.
še novic