Anita Wach

Anita Wach

Koreografski imenik, 25. junij 2020 ― Plesalka, koreografinja, performerka in avtorica projektov sodobne scenske umetnosti Anita Wach (1974, Kielce, Poljska) po končanem šolanju na gimnaziji svojo poklicno pot začne v plesnem gledališču Kielce (Kielecki Teatr Tanca). Leta 1996 opravi tečaj za sodobni ples (Center za promocijo kulture, Varšava) in postane redna članica prvega kolektiva za sodobni…
Anita Wach

Anita Wach

Koreografski imenik, 25. junij 2020 ― Plesalka, koreografinja, performerka in avtorica projektov sodobne scenske umetnosti Anita Wach (1974, Kielce, Poljska) po končanem šolanju na gimnaziji svojo poklicno pot začne v plesnem gledališču Kielce (Kielecki Teatr Tanca). Leta 1996 opravi tečaj za sodobni ples (Center za promocijo kulture, Varšava) in postane redna članica prvega kolektiva za sodobni…

Mariborski Intimni oder se seli na prosto

Misli, 25. junij 2020 ― Mariborski Intimni oder se seli iz GT22 na prosto. Niz dogodkov pod imenom Prostovanje naj bi začela predstava Tonight I Celebrate, ki sta si jo zamislila Uroš Kaurin in Bojan Jablanovec. A jim je vreme prekrižalo načrte, saj so omenjeno predstavo zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali.

Nastop v Metliki v sklopu prireditev »Pridi zvečer na grad«

ŽPZ Kombinat, 25. junij 2020 ― Občina Metlika, Združenje borcev za vrednote NOB Metlika in Ljudska knjižnica Metlika prijazno vabijo na koncert ŽPZ Kombinat pod taktirko Mateje Mavri v nedeljo, 28. junija 2020, ob 20. uri na igrišču Pungart v Metliki. Dogodek bo prvi v sklopu mednarodnih poletnih kulturnih prireditev Pridi zvečer na grad in bo posvečen praznikom, ki jih v […]
Cukanje za brado

Cukanje za brado

LUD Literatura, 25. junij 2020 ― Četrtega maja je preminul Michael McClure, eden ključnih mož povojne ameriške književnosti. Če želimo resnično na hitro pojasniti za koga v literarnozgodovinskem smislu gre, se lahko poslužimo formule; kar je Ginsberg za beatniško poezijo, Kerouac za beatniško prozo, je McClure za dramatiko.

V Kamnik ta vikend prihaja festival uličnega gledališča Ana Desetnica

Kamnik.info, 25. junij 2020 ― Kamniški Glavni trg bo v soboto 27. in nedeljo 28. junija zaživel in zažarel v utripu uličnih gledaliških predstav, ki jih bo v Kamnik prinesel Festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča, ki ga producira Gledališče Ane Monro iz Ljubljane, je v Kamniku, po zaslugi Kulturnega društva Priden možic, prvič gostovala ... Prispevek V Kamnik ta vikend prihaja festival uličnega gledališča Ana Desetnica je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Trg Republike

Vrabec Anarhist, 25. junij 2020 ― Trg je srce, trg je mesto v malem. Odkar so ga zasedle palicajske straže, je naša prestolnica mesto v žalnem. The post Trg Republike appeared first on Vrabec Anarhist.

Ta vikend se končno začenja pravo POLETJE NA ULICI!

Ana Monro, 25. junij 2020 ― ”Otvorili” ga bomo s premierno uprizoritvijo naše nove produkcije, interaktivne ekološke predstave ZADNJI ULOV (27.6. ob 19.00 na Glavnem trgu v Kamniku), s katero se začenja tudi 1. del 23. mednarodnega festivala uličnega gledališča ANA DESETNICA 2020 – OKVIR POLETJA (27.6. do 4.7.). Vse informacije najdete na označenih povezavah. Prisrčno vabljeni! Se že veselimo srečanja z vami!   Vsi dogodki ... The post Ta vikend se končno začenja pravo POLETJE NA ULICI! appeared first on Ana Monro.
Sebastijan Pregelj za STA: V sobo našega otroštva se vsi radi vračamo

Sebastijan Pregelj za STA: V sobo našega otroštva se vsi radi vračamo

Misli, 25. junij 2020 ― Sebastijan Pregelj je za roman V Elvisovi sobi prejel Cankarjevo nagrado, z njim je bil tudi med petimi finalisti za kresnika. Za STA je spregovoril o knjigi, v kateri je zgodbo o odraščanju svoje generacije peljal vzporedno z zgodovinskimi prelomnicami. V Elvisovo sobo, simbol otroštva in nedolžnosti, se vsi radi vračamo. Tedaj je bilo lepo.

Mariborski Intimni oder se seli na prosto

SiGledal Novice, 25. junij 2020 ― Mariborski Intimni oder se seli iz GT22 na prosto. Niz dogodkov pod imenom Prostovanje naj bi začela predstava Tonight I Celebrate, ki sta si jo zamislila Uroš Kaurin in Bojan Jablanovec. A jim je vreme prekrižalo načrte, saj so omenjeno predstavo zaradi slabe vremenske napovedi odpovedali.

Mineva 50 let od začetka delovanja Gledališča Glej

SiGledal Novice, 25. junij 2020 ― Gledališče Glej danes obeležuje 50. obletnico prve premiere, drame Kaspar Petra Handkeja, ki je nastala pod okriljem tedanjega eksperimentalnega teatra s statusom društva. Delovanje Gleja je tekom desetletij zaznamovalo več umetniških vodij in številni mladi upi, ki so danes priznani gledališki umetniki. Ob jubileju v Gleju že zrejo v prihodnost.

Mariborski Intimni oder se seli na prosto

Misli, 25. junij 2020 ― Mariborski Intimni oder se danes seli iz GT22 na prosto. Niz dogodkov pod imenom Prostovanje začenja predstava Tonight I Celebrate, ki sta si jo zamislila Uroš Kaurin in Bojan Jablanovec. "S Prostovanjem selimo gledališče, film in pogovore na mestna dvorišča in trge," so sporočili iz društva Moment.
ANDREJ ŠKUFCA: ČRNI TRG / BLACK MARKET

ANDREJ ŠKUFCA: ČRNI TRG / BLACK MARKET

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 25. junij 2020 ― Spiralaste roke Črnega trga spominjajo na samosestavljive dele, katerih cilj je popolna avtomatizacija. Njihova algoritmična enakomernost izhaja iz vrhunskih oblikovalskih platform, ki se uporabljajo za sodobno proizvodnjo in njihovo snovno manifestiranje. Pravzaprav so to virtualne vizije in interpretacije, ki oblikujejo naše okolje. Bleščeče črne cevi ponazarjajo svoj zemeljski izvor, naftovode, oceanske kable iz optičnih vlaken, morske jegulje, eksoskelete in najzgodnejše oblike cevastih večceličnih mikroorganizmov. Ti predmeti sploščajo čas v prvobitnost prihodnosti, ki zanika človekovo izjemnost.Črni trg je prostor trgovanja zunaj pravnih okvirov. Najbolj znan spletni primer, Svilna pot, premika fizične predmete po zemlji prek svoje lovkaste mreže virtualne komunikacije in izmenjevalnih omrežij. Načeloma je anarhistična – molekularna in rizomatična. Lahko se razprši in združi v neskončne tvorbe, pri čemer se nenehno pomika med minljivim in fizičnim. Po svoji biti je to, kar Keller Easterling imenuje aktivna oblika, organ brez telesa, ki v naši družbi obstaja kot skoraj neviden vzporeden svet, njegov modularni, organski in biotehnični korpus pa razkriva duha za institucijami in politično etiko.Po mnenju avtorjev znanstvene fantastike, kot sta J. G. Ballard ali Stanisław Lem, je zamišljanje prihodnosti vedno način kritiziranja našega lastnega časa. Dandanes neizkoriščen potencial ustvarjanja avtomatiziranih družb radikalne enakosti sicer obstaja, vendar je cilj sedanje korporativne strukture dokončati izčrpavanje čim večje količine materialne in človeške energije na podlagi podivjanega antitehnološkega modela, ki se bolj kot na véliki skok naprej osredotoča na povečevanje potrošnje. Ob uporabi znanstvenih vizij biotehnologije, arhitekture in urbanizma je Črni trg predlog morebitnih prihodnosti, ki zajemajo emancipacijski potencial tehnologije ter ponovni razmislek o vlogi in položaju človeštva v planetarni prepletenosti.Samostojna razstava Andreja Škufce v Mednar
Leonardo DiCaprio načrtuje igrani film Virunga

Leonardo DiCaprio načrtuje igrani film Virunga

Misli, 25. junij 2020 ― Ameriški igralec in producent Leonardo DiCaprio ter ameriški režiser, producent in scenarist Barry Jenkins nameravata po britanskem dokumentarnem filmu Virunga o ogroženih gorskih gorilah v Afriki posneti igrani film. DiCaprio bo sodeloval s svojo produkcijsko hišo Appian Way, Jenkins bo prispeval scenarij.
Mineva 50 let od začetka delovanja Gledališča Glej

Mineva 50 let od začetka delovanja Gledališča Glej

Misli, 25. junij 2020 ― Gledališče Glej danes obeležuje 50. obletnico prve premiere, drame Kaspar Petra Handkeja, ki je nastala pod okriljem tedanjega eksperimentalnega teatra s statusom društva. Delovanje Gleja je tekom desetletij zaznamovalo več umetniških vodij in številni mladi upi, ki so danes priznani gledališki umetniki. Ob jubileju v Gleju že zrejo v prihodnost.

25. junija 1916 se je v Radovljici rodil Vlado Novak, literarni zgodovinar, bibliograf in bibliotekar

Kamra.si, 25. junij 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. junija 1916 se je v Radovljici rodil Vlado Novak, literarni zgodovinar, bibliograf in bibliotekar. Umrl je 5. oktobra 1994 v Celju. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v Šentvidu nad Ljubljano, se posvetil študiju slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani in ga uspešno zaključil neposredno pred izbruhom 2. svet. vojne. Že maja 1941 je pristopil k OF, delal kot asistent in knjižničar na fakulteti in kot pogodbeni učitelj na Šubičevi gimnaziji v Ljubljani.  
še novic