Studio_8.1 _kako živijo ljudje

Studio_8.1 _kako živijo ljudje

Cirkulacija 2, 5. avgust 2020 ― V seriji dokaj rednih intervalnih dogodkov (na 1.5 mesečni ravni) Studio 8.1 vabimo na prvi dogodek, ki bo v četrtek 6. avgusta 2020 ob 18.00 v Cirkulaciji 2 | Podhod Ajdovščina!  Sokreatorji teh dogodkov so vrhunski glasbeniki/ce (naj-naj-)mlajše generacije, ki si upajo uperiti pogled čez rob njihovih instrumentov. Ustvarjalka v rezidenci / kuratorica v letu 2020 je Brina Kren. Nastopajoči: Brina Kren, Sara Gričar, An Černe, Neža Zupanc, Matej Kastelic, Jan Jelovšek in Klemen Kocijančič Uvo...

5. avgust - praznik sv. Marije Snežne

Kamra.si, 5. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. avgust - praznik sv. Marije Snežne. Na ta dan je bila posvečena največja Marijina cerkev na svetu, bazilika Marije Velike v Rimu. Ime Marija Snežna ali latinsko Sancta Maria ad Nives pa naj bi dobila po legendi: »Pod papežem Liberijem, ki je Cerkev vodil od leta 352 do leta 366, je rimski patricij Janez s privoljenjem svoje žene sklenil, da Gospodovo mater Marijo napravi za dedinjo svojega velikega premoženja, ker sama nista imela otrok. Prosila sta jo, naj jima razodene, za katero delo oz. namene naj bi obrnila svoje imetje. V noči med 4. in 5. avgustom, ko je v Rimu navadno največja vročina, se je zakoncema v sanjah prikazala Marija in velela pozidati cerkev na kraju, kjer bo naslednje jutro ležal sneg. Enake sanje je imel tudi papež Liberij, ki je zgodaj zjutraj šel v spremstvu duhovščine in ljudstva na grič Eskvilin, pokrit s snegom, in tam označil prostor za zidanje Marijine cerkve. Bleščeče beli sneg sredi poletja je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti.« V Sloveniji najdemo kar nekaj cerkva posvečenih Mariji Snežni. Najvišje ležeča je kapela na Kredarici (2.515 m nad morjem), ki jo je dal postaviti župnik Jakob Aljaž leta 1896. Razen te kapele na Kredarici so v našem gorskem svetu Mariji Snežni posvečene še kapele na Krvavcu in v Martuljku in na Veliki planini. Mariji Snežni so posvečene naslednje cerkve: Marija Snežna v Slovenskih goricah, na Svetini, Solčavi ter Trnovo nad Gorico.  Vir: - https://www.facebook.com/PokrajinskiMuzejCelje/?epa=SEARCH_BOX - https://katoliska-cerkev.si/praznik-marije-snezne  
PIFcamp 2020: The early rain catches the strom

PIFcamp 2020: The early rain catches the strom

PIFcamp, 5. avgust 2020 ― After a rainy morning in the village of Soča Peaks (to listen to the soundtrack click here), the planned hike with Dario Cortese was postponed until the afternoon. Such sweet mornings under a tent are ideal for documenting, which is also this year’s umbrella theme of PIFcamp. In cooperation with the PIFcamp video team (Jure … Continue reading PIFcamp 2020: The early rain catches the strom The post PIFcamp 2020: The early rain catches the strom appeared first on PIFcamp.
PIFCamp 2020: Po dežju se dan pozna

PIFCamp 2020: Po dežju se dan pozna

PIFcamp, 5. avgust 2020 ― Po deževnem jutru v vasi Soča Peaks (za zvočno podlago za takšna jutra klikni tukaj) se je predviden pohod z Dariom Cortesejem zamaknil v popoldanske ure. Takšna sladka jutra pod šotorom so idealna za dokumentiranje, ki je tudi letošnja krovna tema PIFcampa. Sodelujoči PIFlarji so v sodelovanju z video ekipo PIFcampa (Jure Lavrin, Tilen Sepič, … Preberi več o PIFCamp 2020: Po dežju se dan pozna The post PIFCamp 2020: Po dežju se dan pozna appeared first on PIFcamp.

Sedem nepremagljivih – predstavitev nove knjige Tomaža Schlegla (video)

Kamnik.info, 5. avgust 2020 ― Z izdajo nove pravljične knjige Sedem nepremagljivih, ki je nastala v času karantene, je Tomaž Schlegl pokazal, da se je proti najrazličnejšim virozam najbolje boriti z ustvarjalnostjo. Tomaževa ilustrirana pravljica Sedem nepremagljivih je izšla s pomočjo Občine Kamnik v nakladi 300 izvodov, naročite pa jo lahko na spletni strani www.7nepremagljivih.eu.     Prispevek Sedem nepremagljivih – predstavitev nove knjige Tomaža Schlegla (video) je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
PIFcamp 2020: Se bova PIFcampirala?

PIFcamp 2020: Se bova PIFcampirala?

PIFcamp, 5. avgust 2020 ― PIFCamp je znova (že šestič zapored!) zbral makerje, hekerje, tehnološke navdušence in ljubitelje narave na poloddaljeni lokaciji, v vasi Soča v zgornjesoški dolini. Letošnja protikoronska izdaja kampa z okoli 35 udeleženci ostaja v žepnem format na lokaciji v živo, a tudi v velikem formatu po spletnem prenosu, z več v živo posredovanimi predavanji in delavnicami. … Preberi več o PIFcamp 2020: Se bova PIFcampirala? The post PIFcamp 2020: Se bova PIFcampirala? appeared first on PIFcamp.
Izšel je zbornik tretjega simpozija

Izšel je zbornik tretjega simpozija

Društvo Slovenski staroverci, 5. avgust 2020 ― Izšel je zbornik tretjega simpozija o staroverstvu in pokristjanjevanju, ki je bil 31.8. in 1.9.2019, v Kobaridu. Na koncu zbornika so k članku Igorja Kernela dodane še faksimile vira o poznem pokristjanjevanju leta 1331 v Kobaridu. Srednjeveška rokopisna latinščina je ob tem še pretipkana, da je enostavno berljiva. Faksimile so predstavljene tudi na naslovnici in […]
Letošnji Liffe v klasični obliki, a na distanci

Letošnji Liffe v klasični obliki, a na distanci

Misli, 5. avgust 2020 ― Letošnji Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe bo, so sporočili iz Cankarjevega doma. V 31. izdaji bo zaživel med 11. in 22. novembrom. Zaradi koronavirusa bo festival, ki vsako leto v kinodvorane privabi skoraj 50.000 ljudi, letos potekal nekoliko drugače, "na kulturni distanci", filmska izkušnja pred velikim platnom pa bo nespremenjena.

Matevž Granda: »Hiša mora biti v obliki črke I Comic Sans«

OUTSIDER, 5. avgust 2020 ― Ko sem bil študent drugega letnika arhitekture, je nekdo v seminar prof. Vojteha Ravnikarja prinesel knjigo tlorisov baročnih zgradb v obliki črk abecede. Te miniaturne mojstrovine je zasnoval nemški baročni arhitekt Johann David Steingruber (1702-1787). Študentje smo se s posmehom navduševali nad palačami in iskali svojo najljubšo črko. Vse skupaj je izgledalo nekako postmodernistično, čeprav… The post Matevž Granda: »Hiša mora biti v obliki črke I Comic Sans« appeared first on OUTSIDER.
Zgodovina glasbe na Slovenskem IV

Zgodovina glasbe na Slovenskem IV

SIGIC - Novice, 5. avgust 2020 ― "Zgodovina glasbe na Slovenskem" je ključni projekt domače muzikološke stroke, s čemer le-ta odplačuje svoj dolg do svojega utemeljitelja Dragotina Cvetka, ki je svojo "Zgodovino glasbene umetnosti na Slovenskem" izdal že pred več kot šestdesetimi leti.
Naprej v preteklost, skupna panojska razstava državnih muzejev

Naprej v preteklost, skupna panojska razstava državnih muzejev

SLOGI, 5. avgust 2020 ― Muzeji in galerije se na razstavi predstavljamo skozi avtorske razstave in projekte, s katerimi želimo nagovoriti publiko, ki ji bo obisk posameznih muzejev razkril predstavljene zgodbe in hkrati potrdil zavezo, da delamo v dobro družbe in skupaj gradimo boljši jutri. The post Naprej v preteklost, skupna panojska razstava državnih muzejev appeared first on SLOGI.

Razstava ALMIRA – Preteklost oblikuje sedanjost v Radovljici

Fakulteta za dizajn, 5. avgust 2020 ― Od 5. avgusta 2020 dalje vas vabimo na ogled razstave ALPSKA MODNA INDUSTRIJA – ALMIRA; PRETEKLOST OBLIKUJE SEDANJOST, ki je v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici. Na razstavi so poleg arhivskih izdelkov nekdanje tovarne Almira, predstavljena tudi dela študentov Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, ki se inspirativno navezujejo na tovarno Almira, pletenine, […] The post Razstava ALMIRA – Preteklost oblikuje sedanjost v Radovljici appeared first on Fakulteta za dizajn.

ŠUGLA odpira vrata 9. GENERACIJI!

Ana Monro, 5. avgust 2020 ― Bi se radi naučili osnov nastopanja (v javnem prostoru), razvili svojo prezenco in/ali razširili performativna znanja? Vas zanima gledališče kot živ organizem v urbanem prostoru, ki ima v sodobni družbi vedno bolj pomembno vlogo, ali pa bi radi elemente gledališča uporabili v kulturno-izobraževalne namene? Vpišite se na ŠUGLO, Šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti! Rok ... The post ŠUGLA odpira vrata 9. GENERACIJI! appeared first on Ana Monro.
še novic