Blackoutt z novim spotom in napovedjo albuma »Madman«!

Blackoutt z novim spotom in napovedjo albuma »Madman«!

SPRP, 10. september 2020 ― Blackoutt so pred vrati izzida albuma Madman. Plošček bo zadnji del trilogije Behind (2014) - The Culture Of (2018) - Madman, izšel pa bo še to jesen. Za pokušino člani skupine predstavljajo videospot za pesem »Empty-M«, ki bo hrupno ozračje kalila tudi na novem albumu.    Blackoutt so sicer štiričlanska instrumentalna stoner rock skupina, ki s svojimi brezkompromisnimi grunge rifi in psihedeličnimi kitarami že vrsto let utira svojo pot v alternativnem svetu glasbe. V živo jih bo moč ujeti 15. septembra na letnem odru Gala hale, kjer se bo zopet bliskalo in grmelo. Vabljeni! Piše: Matej Urbanč

V CD novo sezono poimenovali Iz oči v oči

SiGledal Novice, 10. september 2020 ― V Cankarjevem domu (CD) so 41. sezono poimenovali Iz oči v oči. Tako je tudi podnaslov razstave fotografa Henrija Cartier-Bressona, ki jo bodo v Galeriji CD odprli 22. septembra. Po besedah generalne direktorica CD Uršule Cetinski bodo v novi sezoni delovali v nekoliko drugačnih razmerah, bodo pa ohranili vse poglavitne abonmaje in festivale.
Feštival Sajeta, strela z jasnega

Feštival Sajeta, strela z jasnega

Odzven, 10. september 2020 ― Prepoved ni izlegla tišine, predvsem Janez Leban tega stanja ni mogel požreti, molk mu ni teknil, zato je napol ilegalno Sajeto potegnil v grapo Zadlaščice, k sebi na dom in glej ga, vraga, Sajeta je prav tam srečala samo sebe, svoj najbolj bister (iz)vir.

Kultura in prostor v času krize in po njej

CED, 10. september 2020 ― Nadaljujemo s ciklom spletnih pogovorov o kulturnih politikah evropskih mest v kriznih razmerah in po njih. 1. oktobra o tem, ali bodo ponovno odkrite lokacije v javnem prostoru postale prevladujoča prizorišča za kulturo in umetnost »v živo« vse dokler ne bo učinkovitega cepiva. Prijave na spletni dogodek so že odprte - vabljeni!

Mladi levi 2020

Kriterij.si, 10. september 2020 ― Mladi levi 2020 festival Mladi levi 2020 Urednik Thu, 09/10/2020 - 14:07 Letos je bilo drugače. Že to, da se je festival zgodil, je bilo vredno praznovanja. In celotni Mladi levi so bili v znamenju te zmage. Bilo je manj predstav, a pomen tega, da so uprizorjene, je bil večji. Morda bi tako v resnici morali izgledati vsi festivali. Kot praznovanje in kontemplacija življenja, s katerima stopamo na oder. Umetnost, teater ne kot izjema v odnosu do življenja – nekaj idealiziranega ali podcenjenega –, temveč kot nekaj, kar pač spada vanj. Hodiš po opravkih, telovadiš, ješ, se družiš, ljubiš (in, idealno, čim manj sovražiš), greš na predstavo. Znamo živeti to življenje kot festival? To je vprašanje, na katero bo moralo odgovoriti 21. stoletje. To je ideal, ki ga bo moralo doseči, ne samo v danes »razvitem« svetu, temveč povsod. Ogledal sem si večino dogodkov, a ne vseh. Predstavi Trans-Plant in Za narodov blagor sem videl prej in o njiju pisal na tem portalu.   Do My Mouth (Davis Freeman) Predstava Do My Mouth v Bruslju živečega ameriškega performerja Davisa Freemana praktično v vseh svojih elementih nasprotuje okusu ljubljanskega občinstva, še posebej tistega dela, ki si rad ogleda tudi  off produkcije. Preprosto je izjemno ameriška. Zelo osebnoizpovedna, sentimentalna, čisto preveč čustvena, z elementi new agea. Poleg tega se vse preveč zlahka ujame v protislovja lastne implicitne ideologije, s čimer poudarja občutek čistega političnega spontanizma. Pa vendarle. Menim, da je dobra. Kljub vsemu ideološkemu spontanizmu se Freeman podobno kot veliki ameriški književniki z vso resnostjo oprime eksistencialnih vprašanj: smrti, odnosa z bližnjimi, smisla življenja. In prav angažma, s katerim začne kopati po svojem spominu, je tisti, ki navsezadnje vzpostavi umetniško integriteto, v kateri se poleg avtorja – tokrat prek internetne kamere – pojavi še njegova hči. Nekako je treba ločiti eksplicitno, pomensko vsebino in samo strukturo pripovedi, ki jo performans vzp
No, kaj pa ti predlagaš?

No, kaj pa ti predlagaš?

LUD Literatura, 10. september 2020 ― Dialektika spola prepričljivo poveže historični materializem s feminizmom, podobno kot reflektira razmerje med slednjim in psihoanalizo. Dotakne se vprašanja rase in do neke mere tudi spolne nebinarnosti, pod vprašaj postavi pojme ljubezni, romantike, družine, otroštva …

Miloš Kosec: Zvezdniški gradovi

OUTSIDER, 10. september 2020 ― Kaj imajo skupnega Gandalf, Tim Roth, William Shakespeare, Gary Oldman in Pet Shop Boys? V slovenskih gradovih so se počutili doma že davno, preden smo na njih začeli prirejati »srednjeveške igre«. Fascinacija z gradovi seveda ni nekaj novega in se ni začela s slovensko osamosvojitvijo – pravzaprav pa bi lahko rekli, da so bili pred… The post Miloš Kosec: Zvezdniški gradovi appeared first on OUTSIDER.
Mesta mestom: Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem

Mesta mestom: Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem

Inštitut za politike prostora, 10. september 2020 ― “Peš petki”, kot jim rečejo v Črni na Koroškem, so dnevi, ko se vesela, pisana druščina šolarjev in spremljevalcev peš ali s skiroji skupaj odpravi v šolo. Ne zmotita jih ne dež, za to imajo dežnike in pelerine, ne mraz, hodili so tudi že pri minus deset stopinjah Celzija (-10°C). Na poti do šole se... The post Mesta mestom: Pešbus in Bicivlak v Črni na Koroškem appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Koncertni cikel SiBRASS 2020

Koncertni cikel SiBRASS 2020

SIGIC - Novice, 10. september 2020 ― Društvo SiBRASS tudi letos nadaljuje in nadgrajuje cikel koncertov, v katerem predstavlja najrazličnejša glasbena dela in zasedbe s poudarkom na trobilih. S podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in raznih drugih  podpornikov je uspelo zasnovati štiriletni programski okvir koncertnega cikla.
Razpis za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec 2020

Razpis za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec 2020

Društvo slovenskih pisateljev, 10. september 2020 ― Razpis za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec 2020   Med pomembnimi dogodki 36. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA (SKS), ki bo potekal med 24. in 29. novembrom 2020, bo tudi letos podelitev NAGRADE SKS ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC, izdan v zadnjem letu. Založbe in samozaložnike, ki so že ali bodo v času od 11. […]

Predstavitev knjig Kaliban in čarovnica ter Naša pozicija

C.M.A.K. Cerkno, 10. september 2020 ― Cerkljanski mladinski alternativni klub v sodelovanju z Bevkovo knjižnico Cerkno in Založbo Sophia vabi na predstavitev knjig “Kaliban in čarovnica: Ženske, telo in prvotna akumulacija” Silvie Federici in “Naša pozicija: razred je pomemben” bell hooks.Knjigi bodo predstavile feministična teoretičarka Lilijana Burcar ter prevajalki Mojca Dobnikar in Tea Hvala. Pogovor bo povezoval Matjaž Peternelj. Na predstavitvi […] The post Predstavitev knjig Kaliban in čarovnica ter Naša pozicija appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
še novic