Podelitev nagrade URBana LJUBLJana 2020!

Ana Monro, 19. september 2020 ― V nedeljo, 20.9., točno opoldne, bomo v Ambroževem parku razglasili prejemnika mednarodne nagrade odličnosti URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih in v Sloveniji delujočih uličnih ustvarjalcev. Zanjo se poteguje 8 umetniških skupin/ustvarjalcev oziroma njihovih predstav, ki ste si jih lahko ogledali v okviru festivalskega programa v Ljubljani: – Plesalci plesne šole Kazina & Ada ... The post Podelitev nagrade URBana LJUBLJana 2020! appeared first on Ana Monro.

Jok, projekcija, akcija!

Kriterij.si, 19. september 2020 ― Jok, projekcija, akcija! festival Mladi levi 2020 Urednik Sat, 09/19/2020 - 17:50 Jok, projekcija, akcija! Pripovedna nit predstave Daj še usta Davisa Freemana se plete okoli izgube. Dobra ura zgoščenega nizanja materiala se ohlapno spogleduje s formo stand up nastopov nove dobe, tistih, ki ne temeljijo več le na zaporedju kratkih šal, temveč gradijo kompleksnejšo narativno strukturo, ne nujno več izključno komično obarvano. Četudi se ne zdi, da bi Freeman stremel k nadgradnji takega formata, njegove sledi, najverjetneje odtisi odraščanja v ameriškem kulturnem prostoru, ostajajo. Predstava je izrazito usmerjena k občinstvu; nagovarja ga, zabava, mu pripoveduje, povabi ga k aktivaciji domišljije in dokaj eksplicitno poskuša režirati njegova čustva. Oder je primarno prepuščen pripovedovanju in posledično govoru, besedi, saj nad minimalnimi odrskimi rekviziti, mikrofonom in ploščo, ki ponuja možnosti obdelovanja zvoka, bdi projekcijsko platno. Prazen prostor, ki ga za seboj pustijo smrti nekaterih bližnjih, ustvarjalec in performer zapolni z izseki avtobiografske pripovedi, v katerih se skozi motiv nepričakovanih, prezgodaj končanih življenj, plasiranih kot nekaj ključnih točk med anekdotami iz njegove biografije, pravzaprav izriše njegova zgodovina. Na platno predvajan fotografski material nas iz kraljestva domišljije, porajanega s pripovedovanjem, postavi na trdnejša tla. Osrednja akcija pripovedovanja resničnost nehote preoblikuje v zgodbo, katere liki se nato ob fotografijah, ilustraciji tragičnih dogodkov, ki jih opisuje Freeman, vsaj za nekaj trenutkov osamosvojijo in postanejo konkretni posamezniki. Mladostniško obdobje zaznamuje prva ljubezen, ki leta kasneje stori samomor, po linearni časovnici potujemo skozi ustvarjanje družine, odraščanje hčerke Kaye do nedavne smrti dolgoletnega sodelavca, čisto na koncu pa smo v zdajšnjem trenutku, v videoklicu s Kayo, ki zaradi koronavirusa ne stoji na odru. Performerjev nastop zaznamuje dobro obvladovanje pripov

Vabljeni na nedeljski PIKNIK!

Ana Monro, 19. september 2020 ― Že vrsto let po zaključku festivalskega programa gostujoče umetnike pogostimo s t. i. poslovilnim brunchem, letos pa v našo in njihovo družbo vabimo tudi vas, cenjeni obiskovalci festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja in ljubitelji uličnega gledališča. V nedeljo, 20.9., bomo v parku na Ambroževem trgu namreč pripravili čisto pravi piknik (od 13.00 dalje). Za ... The post Vabljeni na nedeljski PIKNIK! appeared first on Ana Monro.

3. festivalski DAN bo postregel z novim SPEKTAKLOM!

Ana Monro, 19. september 2020 ― Tudi 3. dan 2. dela festivala Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja (19.9.) v Ljubljani bomo program sklenili z atraktivnim spektaklom, za katerega bodo tokrat poskrbeli člani italijanske umetniške skupine Ondadurtro Teatro – Meraviglia! (Športni park Poljane, 21.15). Pred tem pa vas vabimo na odisejado po mestnih ulicah (Čoln ob 16.30), v kabaret (Cirkus na mesec ob ... The post 3. festivalski DAN bo postregel z novim SPEKTAKLOM! appeared first on Ana Monro.

Prostori v prostoru

Kinoatelje, 19. september 2020 ― Razstava del študentk in študentov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici Festival Poklon Viziji Galerija Tir Solkan, 2.–4. oktober 2020

Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 2. DAN!

Ana Monro, 19. september 2020 ― Tudi drugi festivalski dan (18.9.) smo ob Ljubljanici ustvarili prijeten ambient, ki so ga v sončnem popoldnevu spet napolnili smeh gledalcev, ki so uživali ob odličnih predstavah, klepet obiskovalcev, ki so zgolj posedali v dnevni sobi, in zvoki pianina, ki te dni prav tako ”gostuje” na ulici. Skupaj z uličnimi umetniki smo z veseljem poskrbeli ... The post Ana Desetnica 2020 – Okvir poletja, 2. del: Ljubljana, 2. DAN! appeared first on Ana Monro.

Tik pred zdajci umaknjena prodaja gradu Cmurek na Tratah

Misli, 19. september 2020 ― Šentiljski občinski svetniki bi morali pred dnevi odločati o soglasju k prodaji gradu Cmurek na Tratah, v katerem domuje Muzej norosti, a se to ni zgodilo. Po besedah župana bodo počakali na spremembo zakonodaje, ki bo omogočila, da gre objekt namesto v prodajo v dolgoročni najem. V muzeju upajo, da bo tokrat slišan tudi njihov glas.
Črno belo

Črno belo

LUD Literatura, 19. september 2020 ― Njegovi soprogi je bilo ime Stella in bila je arhitektka za notranjo opremo – Stella, njegova lepa zvezda. Kdaj pa kdaj je poskusil narisati njen obraz, vselej miren, odprt in nedosegljiv, a mu ni uspelo. Imela je bele in močne dlani brez nakita, delala je hitro in brez pomislekov.

Sveti Coprijan je zaživel tudi v Barutani

Kamnik.info, 19. september 2020 ― Včeraj je v kreativni četrti Barutana potekala ponovitev pripovedovalskega večera s Križnikovimi pravljicami z naslovom Križnik po Križniku. Nastopajoči so v svoji interpretaciji pripovedovali zgodbe, katere je Križnik tekom svojega šuštarskega življenja popisoval in včasih tudi plačeval pripovedovalcem za njihove bajke. Tako smo lahko včeraj v kreativnem prostoru arhitektov Štajn poslušali nekatere izmed zgodb o ... Prispevek Sveti Coprijan je zaživel tudi v Barutani je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. september 2020 ― Pri Beletrini je izšel roman Ristanc argentinskega avtorja Julia Cortazarja, pri založbi Miš pa mladinski roman Dnevi na otoku nizozemskega avtorja Gideona Samsona. Založba Mladinska knjiga je izdala knjižico Marmelade in shranki: zaviti z ljubeznijo avtorice Katje Graumann.
Slovenka? Črnogorka? Štajerka!

Slovenka? Črnogorka? Štajerka!

MMC Oder, 19. september 2020 ― "Vedno se mi je zdelo, da živim neko vzporedno življenje: doma patriarhalna vzgoja, ko so se pri nas vrata zaprla, je bilo tako, kot da smo nekje v Črni gori – v Mariboru. Šola pa je bila seveda takšna, kot je bila, slovenska, liberalna. "
1967 Cerknica — 20 let Bresta

1967 Cerknica — 20 let Bresta

Stare slike (Cerknica), 19. september 2020 ― Fotografija neznanega fotografa je nastala leta 1967 pred upravno stavbo Bresta v Cerknici. Brestov obzornik št. 2, z dne 28. 11. 1967 je zapisal: Lep prijeten sončni dan, kot bi hotel prispevati k prazničnemu dnevu. Zastave kamor pogleda oko. Velik napis: 20 let 1947 — 1967 na modro-rdeči podlagi. Velika slovenska zastava se vije s […]
Elton John v kompletu albumov predstavlja 60 neizdanih draguljev

Elton John v kompletu albumov predstavlja 60 neizdanih draguljev

Misli, 19. september 2020 ― Elton John bo 13. novembra izdal komplet albumov Elton: Jewel Box, v katerem je 148 pesmi iz glasbenikove več kot 50-letne kariere, med njimi 60 še neizdanih. Komplet zaznamujejo skladbe, ki so glasbeniku pri srcu, a jih pozna le malo njegovih oboževalcev, skladbe iz zgodnjih nastopov z Bernijem Taupinom in pa pesmi z zadnjih strani njegovih plošč.

19. septembra 1891 se je v Latkovi vasi rodil Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar

Kamra.si, 19. september 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1891 se je v Latkovi vasi rodil Janko Kač, pisatelj, novinar, urednik in hmeljar. Umrl je 1. novembra 1952 v Ljubljani.Rodil se je kot peti otrok malega kmeta in mizarskega obrtnika. Po končani osnovni šoli, ki jo je v Preboldu zaključil s 13. letom, je takoj šel služit kot dninar k bogatemu kmetu. Čez eno leto sta nadučitelj in župnik pregovorila starše, da sta Janka poslala v ljubljansko gimnazijo. Gimnazijo je nato zaključil v Celju. Vpoklican je bil tudi na eno izmed bojišč 1. svetovne vojne, vendar se je kmalu vrnil kot invalid in 1916. leta privatno maturiral na celjski gimnaziji. Kot neborec je bil ponovno vpoklican na bojišče, ampak je kmalu dobil dopust, saj je začel v Gradcu študirati medicino, a tik pred zaključkom študija je  z medicino popolnoma prekinil.   

19. septembra 1902 je v Ljubljani umrl Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar

Kamra.si, 19. september 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. septembra 1902 je v Ljubljani umrl Ivan Vrhovec, slovenski zgodovinar. Rodil se je 21. maja 1853 v Spodnjih Poljanah pri Ljubljani.  Med leti 1873 in 1876 je na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in slovenski jezik. Od l. 1886 je bil profesor zgodovine na novomeški gimnaziji, kar je bila njegova prva stalna služba. L. 1887 se je poročil z Amalijo Razpet, hčerjo okrajnega zdravnika dr. Martina Razpeta. Ob delu v Novem mestu je bil tudi izjemno kulturno dejaven, zato velja za enega najbolj prizadevnih organizatorjev tamkajšnjega kulturnega življenja. Zaslužen je, da je Novo mesto ponovno dobilo gledališče, ki je pred njegovim prihodom že obstajalo, a je njegovo delovanje zamrlo. Skupaj s sodelavci z novomeške gimnazije so osnovali gledališki odsek in pripravili vrsto gledaliških predstav, o katerih so poročale tudi Dolenjske novice. Sam je bil igralec, dramaturg in režiser hkrati. Kljub temu, da je večino svojega prostega časa posvetil gledališču, je občasno še vedno raziskoval in pisal. L. 1888 je v Ljubljanskem zvonu objavil spis v treh nadaljevanjih z naslovom Francozi v Novem mestu.

19. september 1999 - papež Janez Pavel II. je razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega

Kamra.si, 19. september 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. september 1999 - papež Janez Pavel II. je razglasil škofa Antona Martina Slomška za blaženega Ob tem je določil za njegov godovni dan njegove smrti, 24. september. Še vedno pa poteka postopek zarazglasitev za svetnika, ki ga znotraj Rimskokatoliške cerkve vodi Postulatura postopka za Slomškovo kanonizacijo. Anton Martin Slomšek(1800-1862)  je po osnovnem pouku na Ponikvi je obiskoval v Celju 3. razrede glavne šole 1814 in 1814/19 gimnazijo, filozofki zimski tečaj 1819/20 v Ljubljani, letni 1820 v Senju in 1820/21 v Celovcu, kjer je končal tudi bogoslovje (posvečen 8. septembra 1824). Služboval je kot kaplan od septembra 1825 do aprila 1827 na Bizeljskem (Sv. Lovrenc v Krajini) in do oktobra 1829 v Novi cerkvi, kot spiritual do oktobra 1838 v semenišču v Celovcu, kot nadžupnik in dekan do oktobra 1844 v Vuzenici ter kot kanonik in višji šol. nadzornik do aprila 1846 v Št. Andražu na Koroškem. Dne 25. aprila 1846 je prevzel kot opat celjsko mestno župnijo, a že 30. maja ga je salzburški nadškof, kardinal Frider knez Schwarzenberg imenoval za lavantinskega škofa in ga 5. julija v Salzburgu posvetil. Iz Št. Andraža se je Slomšek po razmejitvi škofij 1859 preselil na novi sedež lavantinske škofije v Maribor, kjer je bil 4. septembra ustoličen.
še novic