Matevž Granda: »Sovražim sovraštvo«

OUTSIDER, 27. oktober 2020 ― Zadnjih nekaj dni  kulturno javnost pretresata »deložacija« nevladnih organizacij, ki so najemale prostore ministrstva za kulturo na Metelkovi 6 in »umetniška akcija«, ki ji je sledila. Reakcije na dogodek v medijih kažejo na to, kako se v našem prostoru sistemsko poglablja razkol. V pravni državi, kot je Slovenija, medsebojne odnose med najemodajalcem in najemojemalcem ureja… The post Matevž Granda: »Sovražim sovraštvo« appeared first on OUTSIDER.
Neven Korda – SPOMINI NA SEDANJOST

Neven Korda – SPOMINI NA SEDANJOST

Cirkulacija 2, 27. oktober 2020 ― Vabljeni na strogo distancirani umetniški dogodek ob Dnevu mrtvih in dan potem. Poglede na sedanjost bo avtor sugeriral v živo prek spleta, lastne poglede pa boste mimobiskovalci varno uperjali prek debelega izložbenega okna Cirkulacije 2 | Podhod Ajdovščina Ljubljana. Najnovejše poslovno vodilo je: improvizacija. Neven Korda – SPOMINI NA SEDANJOST tridnevna stvarna zvočno-vizualna postavitev v divjih barvah vsepovsod Neprekinjeni tridnevni program: Nedelja, 1. november 2020 ob 20.00: spletni otvor...
Pravljični pobeg s Fižolčico

Pravljični pobeg s Fižolčico

Bajalka, 27. oktober 2020 ― ULIČNA RAZSTAVA IZ SLIKANICE FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO 20.–29. oktober 2020, središče Maribora Pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je v organizaciji MKC Maribor po mestnem središču med 20. in 29. oktobrom 2020 na ogled ulična razstava iz slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho. Plakatna akcija je bila zaradi letošnjih izrednih ukrepov prestavljena iz aprilskega termina na oktober. Ulično razstavo sedmih plakatov naj bi pospremili pravljični sprehodi za vrtčevske otroke in za posamezne družine. A žal so zaradi epidemije odpovedana vsa pripovedovanja. Obljubljamo, da se bo Fižolčica do otrok v vrtce prikotalila takoj, ko bo to mogoče.     […] Stran Pravljični pobeg s Fižolčico se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Pismo mojemu igralcu Vitu Weisu

SiGledal Novice, 27. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Jerca Polc piše igralcu Vitu Weisu.

Bronast kipec, 1. stoletje, Sidol

Medobčinski muzej Kamnik, 27. oktober 2020 ― Mejačevi so ga leta 1899 našli v vodnjaku v Sidolu. Ležal je približno meter globoko. Bil je del Sadnikarjeve zbirke in je leta 1964 z odkupom prišel v kamniški muzej. Kipec izvira iz 1. stoletja n. št. Lahko bi bil inventar hišnega oltarčka, morda votiv. Taki predmeti so značilni za sodobne in starodavne družbe. Z njihovim […] The post Bronast kipec, 1. stoletje, Sidol appeared first on MM:K.

Pismo mojim igralcem in igralkam

SiGledal Novice, 27. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Urška Bračko piše igralkam in igralcem.

Pismo dramaturgu

SiGledal Novice, 27. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Samanta Kobal piše dramaturgom.

Sotočje Save in Krke

ZZMS, 27. oktober 2020 ― Ravno v Brežicah se združita največja slovenska reka Sava ter druga najdaljša reka, ki teče samo v Sloveniji, Krka.  The post Sotočje Save in Krke appeared first on ZZMS.

Pismo moji igralki Nataši Barbari Gračner

SiGledal Novice, 27. oktober 2020 ― Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalec Nejc Rožman Ivančič piše igralki Nataši Barbari Gračner.

Janja Vidmar: Naš Tone ne tone

Koridor, 27. oktober 2020 ― Naš Tone ne tone je pripoved o vsakdanu stereotipnega Slovenca, ki se utaplja v kritiziranju in nerganju. Prepričan je v svoj prav, pri tem pa ne opazi posmeha okolice. The post Janja Vidmar: Naš Tone ne tone appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kamnita žara s pridatki, 2. stoletje, Mengeš

Medobčinski muzej Kamnik, 27. oktober 2020 ― Leta 1979 je v severozahodnem vogalu hiše na Ul. Mengeške skupine 13 (današnja Slomškova ul. 13) – na parceli 568/2, k. o. Mengeš – je Janez Šuštaršič odkril kamnito žaro, ki je bila prekrita s ploščo. V žari je bila žganina pokojnika, ter pridatki: dva steklena balzamarija, steklena skleda z rebri in železen nož.  Grob […] The post Kamnita žara s pridatki, 2. stoletje, Mengeš appeared first on MM:K.
Razglas: Mehatronična delavnica Cirkulacije 2

Razglas: Mehatronična delavnica Cirkulacije 2

Cirkulacija 2, 27. oktober 2020 ― V Cirkulaciji 2 | Podhod Ajdovščina Ljubljana predstavljamo Mehatronično delavnico Cirkulacije 2! Mehatronična delavnica Cirkulacije 2 je sklop neprestanih podpornih dejavnosti Cirkulacije 2, ki za javnost ne pomenijo nič – za zainteresirane posameznike pa možnost dostopa do znanj, izkušenj, sugestij, orodij – alias: proizvodnih sredstev in procesov. Delavnica je primerna za vse kreativce, ki jih zanima razširitev polja s pomočjo tehnologij: vizualne umetnike, glasbenike in še posebej ...

Davor Mateković / Proarh: Kamnita hiša

OUTSIDER, 27. oktober 2020 ― Kamnita počitniška hiša ob jadranski obali se vklaplja v lokalni kontekst, a s svojo jasno arhitekturo kljub temu izstopa. Počitniška hiša stoji na ozki lokaciji, obkrožena z okoliško zazidavo, ki je stihijska in nima jasne usmeritve – arhitekti gradnjo v okolici označijo za prostorski ‘hrup’, v takšnem hrupu mora arhitekturni jezik postati tišji in ustvariti… The post Davor Mateković / Proarh: Kamnita hiša appeared first on OUTSIDER.
še novic