Objava petih vicev devetinštiridesetega izbora

Objava petih vicev devetinštiridesetega izbora

SEM, 20. november ― Uredniški odbor je izbral devetinštirideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Zdaj mi je pa dovolj te diskriminacije! Zbirajo se lahko ožji družinski člani... Kaj pa mi, ki smo malo širši? Zjutraj sem iz napačne flaše malo cuknil. Pa je bila voda, namesto šnopsa. Skoraj sem se vsral, sem že mislil, da nimam vonja in okusa. Situacija je resna! V vasi z 200 prebivalci, so jih 300 testiral. Evo danes dobil rezultate, vseh 500 je okuženih! Ugodno prodam jakno in dostavno torbo Wolt. Primerno za izhode po 21. uri. Odločila sem se... Zaprla se bom v hišo. Bolje umreti na vibratorju kot na ventilatorju. Seznam vseh izbranih vicev

Scenarnica ABC – Kaj so logline, sinopsis, treatment in scenosled – 2. del

Društvo slovenskih režiserjev, 20. november ― Matevž Luzar in Luka Marčetić pred začetkom prvega dela predavanja /foto Arhiv DSR/ V septembrskem prvem delu predavanja, ki smo ga izvedli preko aplikacije Zoom, sta scenarista in režiserja Matevž Luzar in Luka Marčetić poskušala osvetliti, kaj so logline, sinopsis, treatment in scenosled ter komu in zakaj so ti dokumenti, ki spremljajo scenarij, pomembni in […]

Nagrada Sončnica na rami 2021

Sodobnost, 20. november ― Kulturno umetniško društvo Sodobnost International razpisuje nagrado za pedagoške delavce, knjižničarje in vse tiste, ki se ukvarjajo s spodbujanjem branja med otroki in najstniki.   Namen nagrade je: nagrada za trud in prizadevnost na področju spodbujanja veselja do branja, spodbujanje…
Dragi tovariši

Dragi tovariši

MMC Gledamo, 20. november ― Ena od nalog umetnosti je, da pred pozabo rešuje skrito zgodovino, da prelomne trenutke oživlja brez zapadanja v poenostavitve ali hagiografije. Andrej Končalovski je Drage tovariše posnel v črno-beli tehniki, a z ogromno občutka za vmesna, siva območja.

Začenja se tokrat spletni festival računalniške umetnosti MFRU

Misli, 20. november ― Mladinski kulturni center Maribor že četrt stoletja pripravlja Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU). Letošnja izvedba, ki se začenja danes, bo zaradi epidemioloških razmer skoraj v celoti potekala preko spleta. Festival je sicer od svojega začetka v Sloveniji in širše opravil pionirsko delo na področju umetnosti novih medijev.
Pogovor z režiserjem Christosom Nikoujem

Pogovor z režiserjem Christosom Nikoujem

Kinodvor, 20. november ― Noč evropskega filma 2020 je potekala v okviru 31. LIFFa: na ogled je bil grški film Sadeži pozabe, po projekciji pa se je z režiserjem pogovarjal naš programski direktor Koen Van Daele. Vabljeni, da si pogledate, kaj je Nikou povedal o svojem celovečernem prvencu.
Webinar »Avtor_ica in avtorska pravica na področju literature«

Webinar »Avtor_ica in avtorska pravica na področju literature«

Društvo slovenskih pisateljev, 20. november ―   Vabilo na webinar »Avtor_ica in avtorska pravica na področju literature«   Literarno delo je napisano, založba je navdušena in ga je že uvrstila v svoj program novih izdaj v prihajajočem obdobju. Najtežja pot je že prehojena, na vrsti je podpis založniške pogodbe, usklajevanja z uredniki in razmislek o stiku z bralci, gledalci in poslušalci, […]

Dan slovenskih splošnih knjižnic

Knjižnica Postojna, 20. november ― Danes, 20. novembra, obeležujemo DAN SLOVENSKIH SPLOŠNIH KNJIŽNIC. Ob tej priložnosti smo pripravili manjšo informativno razstavo z naslovom "Naših 115 let - Od čitalnice do digitalne knjižnice", kjer vas seznanjamo o svojih storitvah, dejavnostih in "e povezavah", ki nudijo bralcem širok nabor možnosti. Ta praznični dan, ki je, tako kot vsako leto doslej, obetal brezplačni vpis v knjižnico in podaritev odpisanih knjig, zaradi danih ukrepov, pa žal, ni izvedljiv. Vse zamujeno bomo prenesli na primeren spomladanski termin in vas o tem obvestili.

Seminar Zagotavljanje univerzalne dostopnosti v odprtem prostoru

Inštitut za politike prostora, 20. november ― Vas zanima kakšen je univerzalno dostopen javni prostor in kaj v zvezi s tem zahteva gradbeni zakon ter kako to v praksi na najboljši možen način tudi uresničujemo? Odgovore ponuja spletni seminar Zagotavljanje univerzalne dostopnosti, ki ga organizirata Zavod Dostop in IPoP v torek 24. novembra 2020 s podporo Ministrstva za okolje in prostor. Tokrat... The post Seminar Zagotavljanje univerzalne dostopnosti v odprtem prostoru appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Anonimka v katalogu KUV

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 20. november ― V povezavi s pozivom nacionalnega medresorskega projekta Kulturni bazar, da se v času razglašene epidemije zaradi bolezni Covid-19 okrepi dostop do kakovostnega spletnega gradiva z različnih področij iz kulturno-umetnostne vzgoje (KUV), se v Zgodovinskem arhivu Celje odzivamo s spodbudo po vključitvi projekta Anonimka v okviru ponudbe vsebin na spletni strani KUV na daljavo. Ob izobraževanju […] The post Anonimka v katalogu KUV first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Climax (2018)

Climax (2018)

Deseta umetnost, 20. november ― Filmi, pod katere se podpisuje Gaspar Noé imajo tendenco, da po vizualni plati močno spominjajo na nočne more, vendar pri tem ne zabrišejo meje med sanjskim in realnim svetom, kot to rad počne David Lynch, ampak grozljive podobe iz naših sanj preslika v  otipljivo resničnost. Le kaj je še bolj grozljivega od tega, če človek ugotovi, da se […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - 300 (2006)  Jupiter Ascending (2015)  Slonček Dumbo  Mia in beli lev  Knives Out (2019) Copyright © Deseta umetnost [Climax (2018)], All Right Reserved. 2020.

Poslikana keramika Mihe Maleša

Medobčinski muzej Kamnik, 20. november ― V Schnablovi keramični delavnici v Kamniku je deloval tudi grafik in slikar Miha Maleš (1907–1989), po rodu iz Jeranovega pri Kamniku. Ukvarjal se je z grafiko, risbo, slikanjem na platno, stenskim fresko slikarstvom, vitraži, tapiserijami in knjižnimi ilustracijami … in seveda tudi s keramiko. Umetniško pot je začel v Zagrebu in jo nadaljeval na Dunaju […] The post Poslikana keramika Mihe Maleša appeared first on MM:K.
Kresničke

Kresničke

LUD Literatura, 20. november ― Utrujeni sva od lovljenja metuljev. Zato počivava v visoki travi, kjer zvenijo črički. Kraška tla dišijo po pečenem kruhu in poletju. Gledava v nebo.

Začenja se novembrska spletna izdaja CoFestivala

SiGledal Novice, 20. november ― Letošnji mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga bo določala tema Ojačevalci glasov, bo izveden v dveh delih - letos novembra in aprila prihodnje leto. Od danes do 25. novembra bo niz dogodkov potekal v spletni obliki. Med drugim bodo predstavili plesalki Valesko Gert in Anno Halprin ter koncerta Iva Dimcheva in Sainkho Namtchylak.
SAVINJČANI BEREMO 2020/21

SAVINJČANI BEREMO 2020/21

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 20. november 20. novembra 2020, na dan slovenskih splošnih knjižnic, začenjamo 14. sezono branja odraslih SAVINJČANI BEREMO. V tednu od 16. do 20. novembra, ko praznujemo teden slovenskih splošnih knjižnic, smo knjižnice po vsej Sloveniji spomnile državljane, kako smo se prilagodile novim razmeram in katere knjižnične storitve so kljub oviram, ki jih ustvarja epidemija, še vedno dostopne. V Medobčinski splošni knjižnici Žalec smo v koronačasu, ki nam je odvzel vse prireditve, ustvarili serijo pogovorov s skupnim imenom BREZ MASKE … PreBrano in IzBrano v knjižnici. Vse pogovore snema Savinjska televizija. Ogledate si jih lahko ...

Pismo Doroteji Nadrah

SiGledal Novice, 20. november ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Neva Lučka Zver piše igralki Doroteji Nadrah.
Mineva 110 let od smrti pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja

Mineva 110 let od smrti pisatelja Leva Nikolajeviča Tolstoja

Misli, 20. november ― Mineva 110 let od smrti velikega ruskega romanopisca in filozofa Leva Nikolajeviča Tolstoja. Bil je realist z razvitim smislom za analitičnost in psihološke odtenke svojih junakov. Obsojal je dvoličnost družbe in socialno nepravičnost. Med drugim podpisuje mojstrovini svetovne književnosti Vojna in mir ter Ana Karenina.
31. LIFFe: Gagarin (Gagarine)

31. LIFFe: Gagarin (Gagarine)

Koridor, 20. november ― Filmski prvenec Fanny Liatard in Jérémyja Trouilha je preplet realizma in sanj mladeniča, ki želi pobegniti daleč stran od resničnosti. The post 31. LIFFe: Gagarin (Gagarine) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

20. novembra 1989 je v Ljubljani umrl Božidar Jakac, slovenski slikar in grafik

Kamra.si, 20. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. novembra 1989 je v  Ljubljani umrl Božidar Jakac, slovenski slikar in grafik. Rodil se je 16. julija 1899 v Novem mestu. Božidar Jakac je bil med najbolj dejavnimi in največkrat predstavljenimi slovenskimi umetniki, zato naš zapis poudarja le njegovo pot in delo v občini Kostanjevica na Krki. Njegova mati je bila Josipina Colaričeva s Slinovc pri Kostanjevici. Od 1969 je bil zaslužni član Dolenjskega kulturnega festivala v Kostanjevici na Krki. Tu so bile odmevne razstave njegovih del v letih: 1969 (ob 70-letnici), 1974 (Avtoportreti), 1999 (ob 100-letnici rojstva in 25-letnici Galerije B. Jakca), 2003 (Risarski dnevniki). V Galeriji Krško je razstavljal leta 1968. 

20. novembra 1598 je umrl Adam Bohorič, slovenski protestant, slovničar in šolnik

Kamra.si, 20. november ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. novembra 1598 je umrl Adam Bohorič, slovenski protestant, slovničar in šolnik. Rodil se je ok. leta 1520 v okolici Brestanice.  Po končanem študiju jezikoslovja in glasbe v Wittenbergu je v letih 1551–1563 vodil svojo šolo v Krškem. Leta 1565 jo je zaprl in na povabilo Primoža Trubarja in Sebastijana Krelja postal ravnatelj stanovske šole v Ljubljani (sedaj Klasična gimnazija v Ljubljani).[5] Šolo je vodil do upokojitve leta 1582, v obdobju 1595–1598 pa je bil začasni ravnatelj. Šoli je napisal tudi šolski red in določil slovenščino za občevalni in poučevalni jezik na začetni stopnji. Ko so po ukazu nadvojvode Ferdinanda leta 1598 šolo zaprli, je bil Bohorič izgnan iz domovine in je istega leta umrl v Nemčiji. Leta 1584 je v Wittenbergu izdal prvo slovensko slovnico Zimske urice proste (Arcticae horulae succisivae), ki je bila napisana v latinščini (prevedel jo je Jože Toporišič leta 1987). V uvodu brani slovensko jezikovno samostojnost proti nemščini in opozarja na njeno povezavo s slovanskimi jeziki. Zatem sledi v latinščini razložena slovnica slovenskega jezika. Sestavljata jo dva večja dela, od katerih prvi obsega pravopis, besedoslovje in oblikoslovje, drugi pa skladnjo. Našteta so tudi načela črkopisa, ki se po njem imenuje bohoričica. Slovnica je bila napisana po zgledu latinske slovnice Philippa Melanchtona, zato je izpustila nekatere značilnosti slovenščine, vendar je kljub temu ostala v veljavi dobrih dvesto let. Adam Bohorič je okoli leta 1571 revidiral Juričičev prevod Spangenbergove postile, okoli leta 1580 je napisal dva šolska spisa, ki pa dandanes nista ohranjena. To sta Elementale Labacense in Nomenclatura trium linguarum. Prvi spis je latinski, nemški in slovenski abecednik. Nomenclatura trium linguarum pa je slovarček v treh jezikih, ki je bil namenjen učenju latinskih besed ob slovenščini ali nemščini. Napisal je tudi delo Otročja tabla okoli leta 1580 in Otročja pejsem, kedar se zjutra vstane ali zveče
Vražji bendi Ervina Fritza – ob pesnikovi 80-letnici

Vražji bendi Ervina Fritza – ob pesnikovi 80-letnici

Odzven, 20. november ― Osemdesetletnica rojstva enega najpomembnejših sodobnih slovenskih pesnikov, ki življenje vselej zajema s smrtjo, smrti pa se smeji v brk s stoično in brezkompromisno držo, že sama po sebi ni kar tako, še bolj zanimivo pa postane, ko pomislimo, da se Ervin Fritz na svoji dolgi umetniški poti ni srečeval zgolj z besedo, ampak tudi s (popularno) glasbo.
še novic