31. LIFFe: Greta (I am Greta)

31. LIFFe: Greta (I am Greta)

Koridor, 19. november 2020 ― Gibanja in njegovega političnega konteksta dokumentarcu ne uspe prikazati koherentno in prepričljivo, zanimanje gledalca pa film ohranja predvsem zaradi Gretine izjemnosti. The post 31. LIFFe: Greta (I am Greta) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Človek betona, človek zemlje

Človek betona, človek zemlje

Vrabec Anarhist, 19. november 2020 ― To je knjiga, ki razume, kaj je utrip naših ulic. Ki razume, da košarka na njih ni zgolj postranska, rekreativna dejavnost, temveč samo njihovo bistvo. Da je za vsako blokovsko naselje košarkarsko igrišče tako pomembno, kot je za nacionalno kulturo pomemben Cankarjev dom. The post Človek betona, človek zemlje appeared first on Vrabec Anarhist.
Jožef Matjašec razstavlja virtualno

Jožef Matjašec razstavlja virtualno

Notranjsko primorske novice » Kultura, 19. november 2020 ― Na Facebookovem profilu Društva likovnikov Logatec je na ogled virtualna razstava slik člana društva Jožefa Matjašeca z naslovom Nostalgija. Slikar je na ogled postavil 18 čudovitih akvarelov. Jožef Matjašec, Društvo likovnikov Logatec Foto: osebni arhiv Kot je ob razstavi zapisala likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, se je v Matjašecu spet prebudila nežna prekmurska duša. »Potrdila je njegovo ustvarjalno identiteto, ki je ni nikoli zanikal, pa čeprav avtor neutrudno preizkuša različne tehnike in interpretativne načine. Njegovi aduti so mehki, nežni, transparentni, v občutene barvne vrednosti ubrani likovni zapisi, ustvarjeni v tehniki akvarela. (…) Zdi se, da mu je tehnika akvarela pisana na kožo, da najbolj ustreza njegovemu ustvarjalnemu in osebnemu karakterju. Vsa ta dejstva močno potrjuje tokratna slikarjeva razstava.« Matjašec je razstavil akvarele pokrajine od Cerkniškega jezera do gradu Snežnik, ki jim je dodal elemente arhitekture. »Pokrajina kot naravni ali pa z arhitekturnimi elementi naseljen prostor je zanj nagovarjajoč, optično zanimiv pa tudi čutno bogat svet informacij o njenem ustroju, delovanju in nenehnem spreminjanju glede na letni čas ali pa le na hipno stanje, na utrinek dneva, na vremenske spremembe, na toplino in vonj ambienta. Avtor subtilno zaznava in v likovni nagovor prevaja temporalne specifike in razlike. Išče elemente, ki so blizu, ki ohranjajo prepoznavnost, in seže po oddaljenih, ki jih zaznavamo le na nivoju prividnega, slutenega, zastrto podanega,« o njegovih delih pravi Stibilj Šajnova. Matjašeca je opisala kot veščega krajinarja. »Dorečenost prepleta z zasanjanostjo, razgibanost z umirjenostjo, barve z vodo, ki mu omogoča redčenje pigmentov, s tem pa razpiranje in sproščanje akvarelnih učinkov. Čeprav prostor konkretno likovno in estetsko organizira ter oblikuje po principu kompozicijskega ravnovesja, v njem vedno najde tudi mesto za globlji, duhovni odnos s pokrajino. Ta se preko subtilnega spremljanja
Apples (2020)

Apples (2020)

Deseta umetnost, 19. november 2020 ― Aris, osamljen moški v poznih tridesetih letih, postane žrtev nepojasnjenega pojava izgube spomina. Medtem ko se v mestu število podobnih primerov povečuje, se je prisiljen soočiti s posledicami bizarne amnezije, zato pristane na poskusno zdravljenje. Sadeži pozabe je eden tistih filmov, ki spretno ustvarjajo lastne kinematografske svetove, imajo jasno izoblikovan idejni koncept in obenem pripovedujejo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu  Hellboy  The Departed (2006)  The Revenant (2015)  Doctor Sleep (2019) Copyright © Deseta umetnost [Apples (2020)], All Right Reserved. 2020.

19. november 1865 - v Ljubljani ustanovljena prva otroško bolnišnica

Kamra.si, 19. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. november 1865 - v Ljubljani ustanovljena prva otroško bolnišnica  "Spoznanje, da otrok ni le pomanjšana oblika odraslega, je v razvitem svetu v začetku 19. stoletja pripeljalo do ustanavljanja prvih otroških bolnišnic. Slovenski kulturni prostor je dobil prvo dobrodelno zasebno organizirano Bolnico kraljice Elizabete (Sissi) z 12 posteljami leta 1865 v Ljubljani, na Poljanah 54, njen protagonist pa je bil dr. Viljem Kovač. Dobrodelnost vplivnih članov takratne kranjske družbe je bolnišnico uspela vzdrževati nekaj let, nato pa je bila leta 1871 opuščena ljubljanska sirotišnica, tista, ki je pošiljala male bolnike in zagotavljala plačilo. Bolnišnica se je postopoma razvijala, širila in njeno vodstvo je pridobilo podporo, prodalo prvotno stavbo in se leta 1889 vselilo v novo stavbo s 30 posteljami na takratni Elizabetini ulici, kasnejši Ulici stare pravde."   dr. Zvonka Zupanič Slavec   Vir: https://dokumen.tips/documents/strokovna-revija-isis-leto-xxi-stevilka-12-1-december-2012.html
Koronacija

Koronacija

MMC Gledamo, 19. november 2020 ― Koronacija, prvi pravi dokumentarni film o pandemiji covida-19 oziroma o spopadanju s pandemijo med tistim prvim izbruhom v Vuhanu, ni prijetna. Je duhamorna, moreča, tesnobna, pogosto nepovezana in antiklimaktična.
KuZle ob 40-letnici z vinilko Naredte revolucijo (za) KuZle (gre) pozivajo k revoluciji

KuZle ob 40-letnici z vinilko Naredte revolucijo (za) KuZle (gre) pozivajo k revoluciji

SIGIC - Novice, 19. november 2020 ― Pisalo se je leto 1980, ko so se KuZle v postavi Bojan Lapanja (vokal), Dare Kaurič (kitara, vokal), Dušan Moravec (bas, vokal) in Iztok Turk (bobni) prvič snele z vajeti in začele svoj udarni glasbeni pohod po slovenskih odrih. Čeprav so z njim zaključile že dve leti kasneje, pa so njihova sporočila še vedno zelo aktualna. Ob svoji 40-letnici so se jih odločile prepustiti mlajšim rodovom.

Zadnji festival dramske pisave Vzkrik

SiGledal Novice, 19. november 2020 ― Festival dramske pisave Vzkrik se zaradi epidemioloških razmer iz Mestnega gledališča ljubljanskega seli na splet. Gre za četrti in obenem zadnji sklop festivala. Štiridnevni festival, ki bi moral biti že marca, bo potekal kot celovečerni dogodek v soboto, 21. novembra.
Life Is Beautiful (1997)

Life Is Beautiful (1997)

Deseta umetnost, 19. november 2020 ― Vojna tragikomedija Life Is Beatiful, sicer življenjski projekt italijanskega komika in filmarja Roberta Benignija, se na papirju igra s precej tvegano oz. neokusno idejo, ki grozote holokavstva prikaže s pomočjo chaplinovske fizične komedije. Slednja je še posebej izrazita v prvem delu filma, ki se odvija v zadnjih mesecih pred izbruhom druge svetovne vojne; Guido (Benigni) je dobrosrčna […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Wailing (2016)  Ukradena princesa  Jupiter Ascending (2015)  Future World (2018)  Only God Forgives (2013) Copyright © Deseta umetnost [Life Is Beautiful (1997)], All Right Reserved. 2020.
Ptuj: Znamenite Pregljeve tapiserije v muzejski lasti

Ptuj: Znamenite Pregljeve tapiserije v muzejski lasti

Štajerski tednik, 19. november 2020 ― Korona obdobje piše tudi pozitivne zgodbe. Eno takšnih so po dolgih letih prizadevanj spisali v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož (PMPO). Direktor Aleksander Lorenčič je z velikim veseljem in ponosom sporočil, da je zbirka tapiserij iz butika Koteks Tobus – Marij Pregelj postala last PMPO. Le-ta je že od leta 2000, ko je sprejel v restavratorski atelje cikel osmih tapiserij, povezan z dolgo zgodbo reševanja dragocene umetniške zbirke enega najpomembnejših avtorjev visokega modernizma.
Ljubljanski glasbenik, ki je prijateljeval z Mozartom

Ljubljanski glasbenik, ki je prijateljeval z Mozartom

Zgodovina na dlani, 19. november 2020 ― V Ljubljani so se poleg “običajnih” ljudi, rojevali, delovali in umirali posamezniki, ki so pustili globok pečat v evropskem mozaiku zgodovine. Med njimi izstopa glasbenik, pevec, igralec, violinist, pianist in skladatelj Franc (Francesco) Pavlanski Pollini. Trgovska rodbina Pollinijev se je verjetno že konec 16. stoletja preselila iz Beneške republike v… Preberi The post Ljubljanski glasbenik, ki je prijateljeval z Mozartom appeared first on Zgodovina na dlani.

Spletna razstava Southwind E1 dokumentira pot po reki Mississippi

Misli, 19. november 2020 ― GalerijaGallery organizira odprtje spletne razstave Maxima Berthoua in Marka Požlepa z naslovom Southwind E1. Umetnika sta po reki Mississippi potovala s šestmetrskim parnikom na lopatasta kolesa, želela pa sta raziskati in doživeti sodobno ameriško družbo ob tej mitološki reki. Razstavo bodo spremljale objave kratkih zgodb o popotovanju.

Poke studio: Villa Majda

OUTSIDER, 19. november 2020 ― Ambient prenovljene kraške domačije, ki danes deluje kot hotel s štirimi zvezdicami, so zasnovali pri Poke studiu. Kamen, les, kovina – restavrirane stare materiale v kraški hiši dopolnjujejo sodobni elementi, ki rustikalno notranjost vile obvarujejo pred tem, da bi delovala ‘muzejsko’. Prej bi jo lahko označili za prostor ‘alternativne resničnosti’. Villa Majda predstavlja fantazijo življenja… The post Poke studio: Villa Majda appeared first on OUTSIDER.
Tone Mlakar, fotograf

Tone Mlakar, fotograf

Loški muzej, 19. november 2020 ― Tone Mlakar je bil vsestranski ustvarjalec, ki se je v svoji karieri ljubiteljsko, a z vso resnostjo in vnemo ukvarjal tudi s fotografijo. Javnost ga kot fotografa verjetno najbolj pozna po slikovitih podobah Škofje Loke in okolice, zato njegov dolgoleten opus zasluženo predstavlja eno najbolj podrobnih fotografskih kronik mesta in njegovih prebivalcev.
Kreativna blokada in nemoč kot navdih

Kreativna blokada in nemoč kot navdih

LUD Literatura, 19. november 2020 ― Škrbine so, kot bi temu rekel John Barth, roman (p)o tem, kako preseči literaturo izčrpanosti, ko se pionirski modernizem izteče in izprazni. So roman, ki ga poganja rokopis, ki ga ni oziroma je v nastajanju, ki ga bralec ne vidi, razen v surovem stanju, kot fusnote in opombe na listkih, na katerih je kontekst komaj ali sploh ne prepoznaven.
še novic