Zapisnik drame v Drami

Majda Širca blog, 18. november 2020 ― Enkrat sredi mandata sem na Ministrstvu za kulturo slučajno dobila v roke zapisnik komisije, ki je opravila razgovor z Janezom Pipanom. Po 14 letih vodenja SNG Drama je kandidiral za ponovni mandat ravnatelja. Zapisnik mi je prišel v roke dve … Continue reading →
Ob pisateljevi obletnici

Ob pisateljevi obletnici

Radio Študent, 18. november 2020 ― Sedemdeseta obletnica smrti velikega slovenskega pisatelja Lovra Kuharja, bolj znanega kot Prežihov Voranc, se ponuja kot priložnost za razmišljanje, kam njegova dela pravzaprav sodijo. Še toliko bolj zato, ker med stotimi najbolj izposojenimi knjigami v splošnih knjižnicah od januarja do oktobra letos ni prav nobenega izmed Vorančevih romanov.
Virtualno odprtje razstave Foto Loka

Virtualno odprtje razstave Foto Loka

Loški muzej, 18. november 2020 ― Oglejte si virtualno odprtje razstave Foto Loka, ki zajema več kot stoletje dolgo obdobje fotografije v Škofji Loki in se osredotoča predvsem na odnos umetnikov fotografov do njihovega neposrednega okolja, do mesta oziroma prostora, v katerem živijo.

Redna zbirka 2021 Celjske Mohorjeve družbe

Kamra.si, 18. november 2020 ― Izšla je redna zbirka 2021 Celjske Mohorjeve družbe. MOHORJEV KOLEDAR 2021 Tradicionalni, že 163. koledar najstarejše slovenske založbe, s kalendarijskimi podatki in pestrimi prispevki avtorjev z različnih področij našega življenja po tematskih sklopih. Giovannino Guareschi: DON CAMILLO IN PEPPONE 8 (Slovenske večernice 170)Zadnjih 49 zgodb o duhovniku don Camillu in partijskem funkcionarju Pepponeju, nabitih s humorjem, ki v vsakem času brezkompromisno držijo ogledalo sodobni družbi. Julien Ries: K IZVIROM VERSTEVSlikovna monografija je izčrpno in celovito delo za širše bralce o izvorih človeške religiozne narave. Študija zgodovinarja religij in kardinala Juliena Riesa (1920–2013) odkriva prisotnost religioznega smisla v človeštvu že od prvega pojavljanja na Zemlji in kaže, da je notranja verska struktura pravzaprav bistvena značilnost človeka: homo religiosus. Vinko Vasle: ARHIVARKriminalni roman, v katerem se zgodba dramaturško prepričljivo stopnjuje kot v napetem filmu. Domnevna skrivnostna smrt edine priče umora nam razkrije družinsko tragedijo, preiskovanje primera smrti višjega arhivarja pa zločine iz časa po drugi svetovni vojni, ki so zavrteli kolesje usode mnogih ljudi. Tončka Stanonik: ČASARNICA PRI GOSPE AŽBETISlikanica z očarljivo, realistično, a hkrati tenkočutno pripovedjo o dragocenosti časa in krhkosti zdravja, o hvaležnosti in razdajanju, iz katerih se rodi neuničljiva ljubezen. Napoved za redno zbirko 2022 https://www.mohorjeva.org/izdelek/redna-zbirka-2022/

Michel Houellebecq: Serotonin

Koridor, 18. november 2020 ― Prevod zadnjega Houellebecqovega romana poleg ozaveščenosti o družbenopolitičnih problemih spodbuja tudi refleksijo o tem, na kaj je slovensko bralstvo v primerjavi z bralci francoskega izvirnika pripravljeno in na kaj ne. The post Michel Houellebecq: Serotonin appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Filmska srečanja ob kavi vabijo na Animateko

Filmska srečanja ob kavi vabijo na Animateko

Kinodvor, 18. november 2020 ― Med 30. novembrom in 9. decembrom toplo vabljeni, da se nam pridružite pri ogledu filmov v sklopu 17. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ki bo letos potekal prek spleta. Oglejte si, katere naslove izpostavljamo in z nakupom "vstopnice" podprite festival.
Spletni kolokvij Slovenskega etnografskega muzeja o Branislavi Sušnik

Spletni kolokvij Slovenskega etnografskega muzeja o Branislavi Sušnik

SEM, 18. november 2020 ― Sporočilo za javnost Slovenski etnografski muzej                         Ljubljana, 18. november 2020 Spletni kolokvij Slovenskega etnografskega muzeja o Branislavi Sušnik V četrtek, 26. novebmbra 2020, med 13.00 in 15.00, Slovenski etnografski muzej ob 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik (1920-1996), organizira in vabi na spletni kolokvij o izjemni znanstvenici, etnologinji, antropologinji in etnolingvistki slovenskega rodu, ki je svojo znanstveno in raziskovalno dejavnost posvetila Paragvaju, kjer je živela in delala vse od leta 1951. Kolokvij predstavlja znanstvena raziskovanja in dosežke ter življenje dr. Sušnikove v Paragvaju, njeno 45 letno delo v Etnografskem muzeju Andrés Barbero v Asunciónu in spremno publikacijo, ki jo Slovenski etnografski muzej izdaja ob tem ljubileju. V njej zaokroženo podaja pregled dosedanjih prizadevanj Slovenskega etnografskega muzeja ter predstavlja razstavni projekt, ki bo realiziran marca 2021. Kolokvij gosti tudi predavateljico iz Paragvaja, ga. Adelino Pusineri, direktorico Etnografskega muzeja Andrés Barbero v Asunciónu in dolgoletno kolegico in sodelavko dr. Sušnikove. Kolokvij bo potekal preko spletnega portal ZOOM, vabimo vas, da se nam pridružite 5 min pred začetkom na tej povezavi: Platforma ZOOM - ID: 269 626 5839, geslo: 588099 https://zoom.us/j/2696265839?pwd=bW5zcE1aSHZzWU5kUVBDVGNLd2NmQT09 PROGRAM Uvod v kolokvij dr. Tanja Roženbergar, Slovenski etnografski muzej La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju dr. Marija Mojca Terčelj, avtorica razstave, Primorska univerza, Fakulteta za humanistične študije Dr. Branislava Sušnik in njeno 45-letno delo v Etnografskem muzeju Andrés Barbero Adelina Pusineri, Etnografski muzej Andrés Barbero Predstavitev spremne publikacije o razstavi v nastajanju Tina Palaić, urednica publikacije, Slovenski etnografski muzej. Sodelujejo: dr. Tanja Roženbergar, dr. Marija Mojca Terčelj, mag. Jasna Kralj Pavlovec, arhitektura razstave in Danijela

BREZ MASKE … z mag. Markom Repnikom, direktorjem JSKD

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. november 2020 ― »Kultura gre svojo pot. Kakor luč je …«, je pred približno sto leti zapisal Srečko Kosovel. Te njegove misli so bile so bile iztočnica za pogovor z mag. Markom Repnikom, direktorjem JSKD. Z gostom Medobčinske splošne knjižnice Žalec, se je sredi novembra v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec pogovarjala Jolanda Železnik, direktorica. Koronavirus, ki močno kroji naše življenje in se zajeda v vse pore našega bivanja, je močno posegel tudi na področje kulture. Programi in vsebine, ki so mnogim osmišljali življenje pred korono, iščejo poti, kako priti med ljudi. Nekateri ...
31. LIFFe: Sadeži pozabe (Mila)

31. LIFFe: Sadeži pozabe (Mila)

Koridor, 18. november 2020 ― Aris, osamljen moški v poznih tridesetih letih, postane žrtev nepojasnjenega pojava izgube spomina. Medtem ko se v mestu število podobnih primerov povečuje, se je prisiljen soočiti s posledicami bizarne amnezije, zato pristane na poskusno zdravljenje. The post 31. LIFFe: Sadeži pozabe (Mila) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

CMAKoncert livestream parti: Douchean & Selgor

C.M.A.K. Cerkno, 18. november 2020 ― Video povezava do prve četrtine streama je sedaj na voljo tudi na Facebooku: TUKAJ Ker pa je FB stream nato blokiral zaradi copyrighta, je preostanek na Youtubu: TUKAJ OPIS:Epidemija in ukrepi zoper nje nam v nadaljnje onemogočajo izvedbo koncertov v živo, zato se tudi mi odpravljamo na splet.V prvem CMAKoncertnem livestreamu se nam bosta predstavila […] The post CMAKoncert livestream parti: Douchean & Selgor appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

17. Animateka se seli na SPLET!

Bunker, 18. november 2020 ― https://www.youtube.com/watch?v=GdFMvl2AU_8&feature=youtu.be Festivalski trailer avtorjev Mateja Lavrenčiča in Matjaža Morausa Zdešara 17. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bi morala biti tudi v Stari elektrarni, se prestavlja na splet. Potekala bo med 30. novembrom in 9. decembrom na uporabnikom prijazni in preizkušeni platformi, ki ne omogoča le prikaza filmov, temveč tudi širšo festivalsko izkušnjo predavanj in […] The post 17. Animateka se seli na SPLET! appeared first on .
Mandibule

Mandibule

MMC Gledamo, 18. november 2020 ― "Pravi zaklad so prijatelji, ki smo jih našli po poti. " Človek ne pričakuje, da ga bo ta zlizani kliše presunil kot globoka življenjska resnica – še manj pa, da se bo brez vsake ironije pojavil v filmu obešenjaškega nihilista Quentina Dupieuxa.
še novic