PETOVIONA IN NJEN AGER, simpozij

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 17. november 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in ZRC SAZU – Inštitut za arheologijo organizirata simpozij Petoviona in njen ager. V sredo, 18. 11. 2020, bodo potekale kratke predstavitve vsebin simpozija, ki bo predvidoma izveden v živo jeseni 2021. Video posnetek s predstavitvami vsebin bo na ogled na Youtube kanalu Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož od ponedeljka, […]

Zaključek projekta PRIMORCI BEREMO 2020

Knjižnica Postojna, 17. november 2020 ― Spoštovani bralci! V letošnjem letu ste imeli prvič priložnost, da ste lahko sodelovali v projektu PRIMORCI BEREMO 2020. To poletje in jesen časi res niso bili naklonjeni zaradi posledic, ukrepov in raznih omejitev, ki so občasno omejevali dejavnost knjižnice. Ste pa vseeno vneto brali, saj vas je sodelovalo 55, od tega si vas je kar 23 prislužilo priznanje. Prebranih je bilo 190 knjižnih del slovenskih pisateljev in pesnikov. Verjamemo, da ste uživali ob branju, upamo, da boste prihodnje leto sodelovali v še večjem številu. Iskrene čestitke in zahvala vsem udeležencem. Dobitniki priznanj bodo prejeli lepo knjižno nagrado po pošti. 

17. november 1850 - pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah

Kamra.si, 17. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...17. november 1850 - pridobitev koncesije za proizvodnjo železa v Štorah Pred 170 leti se je pričela gradnja železarne v Štorah, ko je 17. novembra 1850 Ministrstvo za poljedelstvo in rudarstvo Avstrijske monarhije podelilo FRIEDRICHU BRUNU ANDRIEU Koncesijo za gradnjo pudlarne in valjarne v Štorah. V Štorah, kjer je FRIEDRICH BRUNO ANDRIEU postal prvi lastnik in začetnik za tiste čase sodobne tovarne, je kasneje nastala uspešna železarna, ki je spremenila kraj. Železarna Štore je bila na celjskem tudi prvo industrijsko podjetje(1850),  sledili sta ji Cinkarna(1873) in Westnova tovarna emajlirane posode(1894). Friedrich Bruno Andrieu je pomembno vplival na oblikovanje proizvodnih in poslovnih procesov v 19. stoletju, ki se nanašajo na železarsko proizvodnjo v raznih krajih tako v Sloveniji kot v Avstriji. Največji pečat je pustil v Štorah, Slovenija, in v kraju Bruck an der Mur, Avstrija. V obeh krajih je bil začetnik podjetniške ideje in ustanovitelj ter prvi lastnik tovarne. Kasneje so v obeh krajih nastala zelo uspešna podjetja in ju spremenila. Pri teh spremembah je poglavitno vlogo odigrala industrija, ki je bila vodilna panoga, pospeševala je nastanek in razvoj drugih dejavnosti. (po viru: Orožen Janko, Arzenšek, Štefan, Belej, Marjan in drugi …, Slovenske železarne, Železarna Štore, Zbornik, 1975, str. 5–12). Vir: http://zelezarski-muzej.si/novo/?p=2749 Pripravila Slavica Glavan, Železarski muzej Štore 
Demontaža kulturnih institucij

Demontaža kulturnih institucij

MMC Drugo, 17. november 2020 ― Način, kako v zadnjem obdobju na Ministrstvu za kulturo izbirajo direktorje osrednjih nacionalnih kulturnih ustanov, nakazuje, da se utegnejo v sorazmerno kratkem času porušiti strokovni temelji delovanja naših najpomembnejših muzejev in galerij.
31. LIFFe: Zlo ne obstaja (Sheytan vojud nadarad)

31. LIFFe: Zlo ne obstaja (Sheytan vojud nadarad)

Koridor, 17. november 2020 ― Iranski filmski omnibus, ki tematizira kolektivno travmo samega dejanja usmrtitve, združi politično z osebnim in z vizualno dodelano ter igralsko prepričljivo zgodbo postavi trden argument proti smrtni kazni. The post 31. LIFFe: Zlo ne obstaja (Sheytan vojud nadarad) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
ZNANI NOMINIRANCI IN NOMINIRANKI ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 36. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

ZNANI NOMINIRANCI IN NOMINIRANKI ZA NAJBOLJŠI LITERARNI PRVENEC 36. SLOVENSKEGA KNJIŽNEGA SEJMA

Društvo slovenskih pisateljev, 17. november 2020 ― Žirija v sestavi Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus (član) in Veronika Šoster (članica) je med sedemindvajsetimi knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala sledeče nominirance in nominiranki za nagrado literarni prvenec 36. Slovenskega knjižnega sejma: Sergej Curanović: Plavalec (Cankarjeva založba, 2019) Borut Kraševec: Agni (LUD Šerpa, 2020) Vesna Liponik: roko razje (Škuc, 2019) Anja Novak […]

Arhitektura iz zemlje: Adobe Canyon House

OUTSIDER, 17. november 2020 ― Hiša v Sonorski puščavi v Arizoni izrašča iz okoliškega terena in s svojimi velikimi odprtinami okvirja poglede na vse strani odprtega obzorja. Studio Rick Joy je v Arizoni v ZDA zasnoval hišo za par, ki se s štirimi monolitnimi vogali iz zbite zemlje trdno sidra v valovito puščavsko pokrajino. Tujost oglate stavbe v naravnem okolju… The post Arhitektura iz zemlje: Adobe Canyon House appeared first on OUTSIDER.

Kamniška znamenitost

Medobčinski muzej Kamnik, 17. november 2020 ― Prav sedaj imamo razstavo z naslovom Slovenska majolika, ki prikazuje tudi razvoj kamniške keramike od sredine 19. stoletja do konca tovarne Svit Kamnik. Prva keramična delavnica v Kamniku, predhodnica Schnablove tovarne in povojne tovarne Svit Kamnik, je bila ustanovljena že leta 1855, ustanovil pa jo je Florijan Konšek. Leta 1878 je delavnico kupil Blaž Šnabl […] The post Kamniška znamenitost appeared first on MM:K.
Kinotrip na Animateki

Kinotrip na Animateki

Kinodvor, 17. november 2020 ― Kinotripov jagodni izbor sladko-odštekanih kratkih animiranih filmov. Letošnja 17. Animateka se bo med 30. novembrom in 9. decembrom 2020 odvila izključno na spletu. Vstopnice v predprodaji od 25. novembra. Zagotovi si svojo in podpri najslajši filmski festival!

Letošnja nagrada Cervantes španskemu pesniku Franciscu Brinesu

Misli, 17. november 2020 ― Letošnji prejemnik Cervantesove nagrade je 88-letni španski pesnik Francisco Brines, ki velja za enega najpomembnejših španskih pesnikov druge polovice minulega stoletja. Brinesova poezija po besedah španskega ministra za kulturo Joseja Manuela Rodrigueza Uribesa prehaja od oprijemljivega pa vse do metafizičnega in duhovnega.
še novic