Intenzivnejši in globlji odnos do umetnosti

Kriterij.si, 26. november 2020 ― Intenzivnejši in globlji odnos do umetnosti Umetniške krajine doma - drugi val Urednik Thu, 11/26/2020 - 21:32 Ko takole razmišljam o umetnosti, s katero se kot konzument ukvarjam v teh dneh, ugotavljam, da se precej naslanja na postkolonialnega duha. In to čisto spontano. Za kaj pri tem v resnici gre, je težko točno določiti. Pri številnih primerih gre pač za naključje, ki je povezano z delom. Vendar tukaj ne bom obravnaval tistih del, ki so zame predvsem profesionalni objekt spoznavanja, temveč tista, ki so me tudi osebno izraziteje nagovorila. Najprej naj omenim odkritje soula. Zgodilo se je, ko sem poslušal album, na katerem je sodeloval po mojem mnenju eden najprodornejših, jezikovno najizvirnejših in žmothtnih raperjev, Black Thought, član The Roots. Med vrtenjem komadov se mi je v uho zataknil tisti z naslovom Bad to the Bone. Gre za sodelovanje producenta Salaama Reemija, omenjenega raperja in pevca Reeka Ruffina. Zadeva mi je s svojo melanholijo, prostranstvi, ki se razpenjajo v mogočnem in raskavem glasu Ruffina, in eksistencialno napetostjo segla do kosti. Posvetilo se mi je, da je soul tisti zvok, ki ga že dlje časa intuitivno iščem. Spravil sem se poslušat klasike – Marvina Gaya, Stevieja Wonderja, Williama DeVaughna, Gila Scotta Herona. Poln, dostojanstven, topel zvok v ritmih korakanja je začel name delovati terapevtsko. Spojil je tisto, kar se včasih v naših prostorih zdi nespojljivo – zavzetost za socialno pravičnost in duhovnost. Glasba, ki ti da občutek, da si del nečesa večjega, skupnosti pokončnih in sprejemajočih ljudi. Sporočila imajo socrealistične prvine, ne bojijo se proze, glasovi pevcev so dovolj suvereni, da lahko, se zdi, zapojejo karkoli. Obenem pa polna včasih globoko preprostih, drugih pretanjeno liričnih momentov. Gil Scott Heron je trubadur, ki je, kadar govorimo o velikanih, kot so Cohen, Dylan, Waits, spregledan. Marvin Gaye, Wonder, DeVaughn nagovarjajo s posebno čistostjo. Ob tem sem se spomnil besed Cornella Westa, da pr

Nezakoniti postopki ministrstva se morajo končati

Asociacija, 26. november 2020 ― Zgodba samozaposlenih v kulturi, za katere se proces na Ministrstvu za kulturo vleče že od spomladi, se še ni zaključila. Asociacij je 26. novembra organizirala novinarsko konferenco, da bi ponovno opozorila javnost na protipravnost še ne zaključenih procesov. Na novinarski konferenci smo opozorili na kršitve Ministrstva za kulturo, izpostavili konkretne posledice, ki jih zaradi teh … Preberi več o Nezakoniti postopki ministrstva se morajo končati

Nina Granda: Odgovor na pismo bralcev v SP

OUTSIDER, 26. november 2020 ― Dr. Flajšman 21. novembra v odgovoru na mojo kolumno v Delu »Eno kolo premalo« z dne 11. novembra, ki problematizira grafitiranje Plečnikove poteze v celotni dolžini s tisoč kolesi črne in rdeče barve za namen političnih sporočil, zapiše, da grafit na nabrežju Gradaščice ni poškodoval betonskega zidu in zato nikakor ne gre za oškodovanje dediščine.… The post Nina Granda: Odgovor na pismo bralcev v SP appeared first on OUTSIDER.
JANEZ KERIN, PREDSEDNIK ZKDS: »DELOVATI MORAMO PO NAČELU ZKP – ZDRAVE KMEČKE PAMETI.«

JANEZ KERIN, PREDSEDNIK ZKDS: »DELOVATI MORAMO PO NAČELU ZKP – ZDRAVE KMEČKE PAMETI.«

Revija Primus, 26. november 2020 ― Piše: Sara Špelec   V medkarantenskem obdobju, natančneje 23. junija 2020, je Zveza kulturnih društev Slovenije dobila novega predsednika Janeza Kerina. Čeprav se poklicno ukvarja s preiskovanjem kaznivih dejanj, se je pred 20 leti zaobljubil ljubiteljski kulturi, zato si življenja več ne predstavlja brez odrskih desk, različnih gostovanj na domačih in tujih tleh ter delovanja ...
P74 Virtualno #1: Laibach Kunst & Milena Usenik

P74 Virtualno #1: Laibach Kunst & Milena Usenik

Center in Galerija P74, 26. november 2020 26. november26. december 2020 Vljudno vabljeni na ogled spletne/virtualne razstave Laibach Kunst & Milena Usenik od 26. 11. do 26. 12. 2020 na P74 spletno platformo za 3D razstave, pop-up projekte, posebne in ekskluzivne prezentacije in promocijo. 3D razstava: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/3466608/laibach-kunst-milena-usenik Profil Galerija P74: https://www.kunstmatrix.com/en/p74-gallery Življenjepis Milene Usenik (pdf) Življenjepis Laibach Kunst (pdf)
CMoKFEST Show 2020

CMoKFEST Show 2020

SIGIC - Novice, 26. november 2020 ― Zaradi trenutnih razmer so vsakoletni festival CMoKFEST, ki ga organizirata Center mladih Koper in Klub Študentov Občine Koper, prestavili na splet. Nastal je CMoKFEST Show.

Kako razbiti led molka?

Razpotja, 26. november 2020 ― Simona Škrabec V letalu, s katerim se vračam iz Mehike v Evropo, berem Sprachgitter Paula Celana v katalonskem prevodu Arnaua Ponsa. Že na prvi strani se ustavim, kot bi me besede pribile ob tla, oblije me nekakšna čudna mrščavica. Le nekaj ur je minilo, kar sem se poslovila od udeležencev pisateljskega srečanja v Chiapasu. Med toplimi latinskimi objemi sem se za trenutek zapletla v pogovor s Ciceronom Aguilarjem. Omenjeni glasbenik je bil namreč eden od pobudnikov čudovitega projekta, ki je omogočil, da smo se v San Cristóbalu de las Casas srečali literati, ki v Južni Ameriki ustvarjajo v jezikih staroselcev, in raziskovalci, ki kakor sama preprosto ljubimo jezikovno raznolikost. The post Kako razbiti led molka? first appeared on Razpotja.

Jiří Kočica: Izvirnik

Koridor, 26. november 2020 ― Izvirnik dokazuje, da je lahko izvor konceptualne umetnosti tudi sto let zatem še vedno povod za večplasten, intelektualen, hibriden roman. The post Jiří Kočica: Izvirnik appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Joseph DeLappe: In Drones We Trust! (2014- )

MoTA, 26. november 2020 ― Skupinska intervencija In Drones We Trust! Josepha DeLappa, ki poteka od leta 2014 v ZDA in v Evropi, z minimalnim posegom na bankovcih vabi obiskovalce k tiskanju političnih motivov na svoj denar. Na voljo so trije motivi: ‘In Drones We Trust’ je štampiljka MQ1 Predator drona. Sprva je bil opremljen s kamerami, kasneje pa nadgrajen […] The post Joseph DeLappe: In Drones We Trust! (2014- ) appeared first on MoTA.
Nova knjiga Avgusta Demšarja: Ko umorijo škofa na Ptujski Gori ...

Nova knjiga Avgusta Demšarja: Ko umorijo škofa na Ptujski Gori ...

Štajerski tednik, 26. november 2020 ― Leto 2020 je pomembno tudi v življenju in delu prvega pisca slovenskega kriminalnega romana Avgusta Demšarja. Izdal je svojo 10. kriminalno zgodbo z naslovom Cerkev, ki je prvi del trilogije z naslovom Vodnjaki, kot se imenuje izmišljena fiktivna vas nekje na Pohorju, kjer se odvija najnovejša kriminalna zgodba. Drugi del bo izšel v letu 2021, s prav tako pomenljivim naslovom Tajkun.
200 romantičnih komedij – I. del

200 romantičnih komedij – I. del

Deseta umetnost, 26. november 2020 ― Dvesto najboljših romantičnih komedij sodeč po portalu Rotten Tomatoes. Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    Megalodon: Predator iz globin  Berlinale 2019: Malo tudi naša Petrunja zaenkrat še vedno glavni favorit festivala!  Razbijač Ralph 2  The Old Man & The Gun (2018) […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    My Brother Chases Dinosaurs (2019)  The Salt of the Earth (2014)  Edge of Tomorrow (2014)  Otroška igra  Dial M for Murder (1954) Copyright © Deseta umetnost [200 romantičnih komedij - I. del], All Right Reserved. 2020.
Okornov film Life in a Year od petka na Amazon Prime

Okornov film Life in a Year od petka na Amazon Prime

Misli, 26. november 2020 ― Slovenski režiser Mitja Okorn, ki si je uspešno kariero zgradil na Poljskem, bo najnovejši film Life in a Year s petkom predstavljal preko spletne platforme Amazon Prime. V filmu igrata Cara Delevingne in Jaden Smith, Okorn pa je v zapisu za spletni portal Backstage ob spletni premieri dejal, da je imel vedno ambicije režirati film v Hollywoodu.
Tristan Perich: Tone Patterns Study #2 (2018)

Tristan Perich: Tone Patterns Study #2 (2018)

MoTA, 26. november 2020 ― Delo Tone Patterns Study #2 je nadgradnja Perichevega projekta Noise Patterns. V njem Perich raziskuje oblikovanje in naglaševanje digitalnega hrupa. S tehničnega vidika je zvočna surovina Vzorcev hrupa 1-bitni digitalni hrup: verjetnostna gostota naključnih oscilacij, ki jih Perich vrsti v ritmične vzorce in plasti, v teksture, impulze, utripe in hrumenje. V delu Tone Patterns Study […] The post Tristan Perich: Tone Patterns Study #2 (2018) appeared first on MoTA.

Asociacija opozarja na nepravilnosti ministrstva pri obravnavi vlog samozaposlenih v kulturi

SiGledal Novice, 26. november 2020 ― Asociacija je na današnji spletni novinarski konferenci znova opozorila na problematiko obravnave vlog samozaposlenih v kulturi. Kot so spomnili, so se težave s podeljevanjem pravice do plačila prispevkov začele pojavljati že poleti. Več samozaposlenih, ki so po sprva odobrenih vlogah za plačilo dobili zavrnjene odločbe, se je znašlo v stiski.

Zapisi iz brloga: Patrizia Jurinčič Finžgar

SiGledal Novice, 26. november 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Patrizia Jurinčič Finžgar: "Potrpežljivo čakam čas, ko se bom lahko gledališču spet polnokrvno posvečala, in resnično upam, da kmalu spet pride. Do takrat pa bom posegala po katerikoli ustvarjalni škatli, ki mi pride po roke, in prav vsem priporočam tako ali drugačno ustvarjalnost, ne glede na to, ali je škatla, po kateri posegajo, bolj otipljive ali bolj nevidne sorte."
še novic