Več ali manj naju povezuje betula na ljubljanski tržnici

Več ali manj naju povezuje betula na ljubljanski tržnici

Airbeletrina, 19. december 2020 ― Pri Beletrini je izšel roman Jurija Hudolina z naslovom Samohodec, ki je napisan po motivih iz življenja Igorja Vidmarja, botra, ideologa slovenskega panka, ki je v slovenijo pripeljal prek tristo svetovno znanih glasbenih imen, od Davida Bowieja, Nicka Cava, Sex Pistols do Rammsteinov, o čemer priča tudi obsežen seznam koncertov na koncu knjige.
Bolj ali manj naju povezuje betula na ljubljanski tržnici

Bolj ali manj naju povezuje betula na ljubljanski tržnici

Airbeletrina, 19. december 2020 ― Pri Beletrini je izšel roman Jurija Hudolina z naslovom Samohodec, ki je napisan po motivih iz življenja Igorja Vidmarja, botra, ideologa slovenskega panka, ki je v slovenijo pripeljal prek tristo svetovno znanih glasbenih imen, od Davida Bowieja, Nicka Cava, Sex Pistols do Rammsteinov, o čemer priča tudi obsežen seznam koncertov na koncu knjige.
Korona Krona razstava na ogled na YouTubu

Korona Krona razstava na ogled na YouTubu

Notranjsko primorske novice » Kultura, 19. december 2020 ― Rakovški samostojni kulturni ustvarjalec in fotograf Herman Pivk je v galeriji Krpan postavil razstavo z naslovom Korona Krona razstava, ki jo je posnel, da si jo lahko ljubitelji umetnosti ogledajo na kanalu YouTube. Prvič je na ogled 27 njegovih avtorskih del, unikatnih fotografij, ki so nastale v fotografski temnici in jih je za to priložnost natisnil na aluminijasto folijo. Virtualna Korona Krona razstava, Herman Pivk, galerija Krpan, december 2020Foto: osebni arhiv »Aluminij, skrivnostni material, skrivnostni kovinski vtis. Zelo odporen, dober električni in toplotni prevodnik, zelo neobčutljiv na zunanje okoliščine. Mogoče moramo taki postati tudi mi, da bomo preživeli,« v videorazstavi pove Herman Pivk. In še, da se zdi, kakor da so ta dela čakala prav na ta trenutek, da se prikažejo. »Meni se zdijo kot odsev krize, korona krize. Kot njena zrcalna slika.« Sprehodite se po razstavi skupaj z avtorjem. pet The post Korona Krona razstava na ogled na YouTubu first appeared on Notranjsko primorske novice.
Žaba in prazen bazen

Žaba in prazen bazen

Smetnjak, 19. december 2020 ― Zdi se, da beseda leta ni Covid, temveč bazen. Šarec je svoj salto mortale “Treba se je nehati spraševati, ali je voda v bazenu in kako topla je, ampak je treba preprosto skočiti” sicer izrekel že avgusta 2019, a se … Continue reading → The post Žaba in prazen bazen first appeared on Smetnjak.

Ministrstvo za kulturo z razpisi za izbor projektov na različnih področjih umetnosti

SiGledal Novice, 19. december 2020 ― Ministrstvo za kulturo je objavilo več javnih razpisov za izbor projektov na področju vizualnih, glasbenih in uprizoritvenih umetnosti. Odprta sta tudi razpisa za kulturne projekte romske skupnosti ter za dodelitev delovnih štipendij za samozaposlene v kulturi. V uradnem listu je objavljen tudi razpis RTV za izdelavo filmov neodvisnih producentov.

Prijateljstvo – Nova e-slikanica Karle Koman

Kamnik.info, 19. december 2020 ― Kamniška avtorica Karla Koman, letos sicer bolj “daljinska razredna učiteljica”, je minule dni objavila novo e-slikanico iz serije Medvedek razume, ki se tokrat, kot pove že njen naslov, posveča prijateljstvu. Nastajajoča zbirka slikanic Medvedek razume, ki je posvečena različnim aktualnim težavam s katerimi se tekom odraščanja srečujejo otroci, je pred kratkim dobila novo nadaljevanje, saj ... Prispevek Prijateljstvo – Nova e-slikanica Karle Koman je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Začenja se dvodnevni spletni Festival plesne ustvarjalnosti

Misli, 19. december 2020 ― V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti bo danes na spletu zaživel dvodnevni spletni Festival plesne ustvarjalnosti mladih Živa 2020, ki ga letos posvečajo 100. obletnici rojstva plesne pedagoginje in koreografinje Žive Kraigher. Na festivalu bo med drugim premierno prikazana video rekonstrukcija koreografije Žive Kraigher Balada.
Berlinale prihodnje leto v dveh delih, sprva le virtualna izvedba

Berlinale prihodnje leto v dveh delih, sprva le virtualna izvedba

Misli, 19. december 2020 ― Filmski festival v Berlinu bo v 71. izdaji kljub še oktobrskim zagotovilom vodstva, da bo potekal v fizični obliki, marca zaživel le v virtualnem svetu, na izvedbo v živo pa bo treba počakati do junija. Spomladanski del bo tako namenjen filmskim ustvarjalcem in predstavnikom filmske industrije, občinstvo pa si bo filme lahko ogledalo šele poleti.
UHO sodobne glasbe

UHO sodobne glasbe

Odzven, 19. december 2020 ― Zaključil se je prvi del novega festivala Forum nove glasbe, naslednika nekdanjega festivala Slowind. Ali bo novo društvo hodilo po poti predhodnika ali pa se bo prilagodilo spremenjenim družbenim potrebam?
Ultimativna lestvica TOP filmov leta 2020

Ultimativna lestvica TOP filmov leta 2020

Deseta umetnost, 19. december 2020 ― Zaradi pandemije je za nami vsekakor filmsko leto kot še ga ni bilo. Prikrajšani smo bili za kopico filmskih naslovov, ki bi luč sveta morali ugledati letos, pa je niso ter celo nekaj filmskih festivalov. Kljub temu sva se z Matejem Patljakom (Matej o filmu; tako in drugače) odločila pripraviti prav posebno in zdaj že tradicionalno t.i. ultimativno […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Seznam filmov na festivalu Kurja Polt 6: Freaks (2019)  Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker (2019)  eXistenZ (1999)  Interstellar (2014)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) Copyright © Deseta umetnost [Ultimativna lestvica TOP filmov leta 2020], All Right Reserved. 2021.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. december 2020 ― Pri novomeški založbi Goga so izdali delo Nobelove nagrajenke, beloruske pisateljice Svetlane Aleksijevič Vojna nima ženskega obraza, pri mariborski založbi Litera pa knjigo iger Vinka Möderndorferja z naslovom Za isto mizo. Založba Grlica je izdala mladinsko delo Jeffa Kinneyja Dnevnik nabritega mulca: Na dnu.

Pismo Dragi Potočnjak

SiGledal Novice, 19. december 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Ivana Hauser piše Dragi Potočnjak.
Hiša umetnosti na Dunaju v letu 2021 o naravi in fotografinjah

Hiša umetnosti na Dunaju v letu 2021 o naravi in fotografinjah

Misli, 19. december 2020 ― Hiša umetnosti na Dunaju se bo v letu 2021 osredotočila na vprašanje, kako fotografija vpliva na naše dojemanje narave. V ospredju razstav bodo fotografinje in tema o ponovnem premisleku narave, drugi poudarek pa bo na festivalu Foto Wien, ki ga nameravajo organizirati drugič. Hiša se je sicer letos tako kot druge ustanove soočila z upadom obiska.

19. decembra 1993 je v Novem mestu umrl Boris Andrijanič, slovenski farmacevt in gospodarstvenik

Kamra.si, 19. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...19. decembra 1993 je v Novem mestu umrl Boris Andrijanič, slovenski farmacevt in gospodarstvenik. Rodil se je 8. decembra 1910 v Novem mestu.  Družina izvira iz mesteca Bakar na Hrvaškem, od koder se je oče 1906 preselil v Novo mesto. Andrijanič je osnovno šolo obiskoval v Novem mestu (1917–21), gimnazijo (1921–29) v Novem mestu in Ljubljani, kjer je 1930 maturiral. Farmacijo je študiral v Zagrebu (1930–35) in 1935 diplomiral. Po državnem izpitu 1937 je postal magister farmacije. Zaposlen je bil v očetovi lekarni, ki jo je prevzel 1942. Avgusta 1943 je odšel v partizane, kjer je bil lekarniški referent 14. divizije VII. korpusa in od februarja 1944 referent za nabavo sanitetnega materiala pri sanitetnem odseku Glavnega štaba NOV in POS. Organiziral je več terenskih lekarn, osebno je vodil lekarno Planjava pri Babnem Polju. Februarja 1945 je postal vodja apotekarskega referata pri sanitetnem odseku baze Glavnega štaba NOV in POS za Dalmacijo, kjer je organiziral skladišča v Zadru in Splitu ter skrbel za pošiljke v Slovenijo. Ustanovil je lekarno v vojni bolnišnici Zadar. Žena Mara (r. Agnič) je bila s sinom Andrejem Dragom (Mišom) internirana v Nemčiji.
še novic