Utrinki igričarske kritike

Utrinki igričarske kritike

Radio Študent, 29. december 2020 ― Danes v RKHV intervjuju gostimo znanega igričarskega kritika Sergeja »Snetija« Hvalo, s katerim smo se pogovarjali o vrednotenju videoiger. Hudičevo seme, ki današnjo mladino baje opehari vseh ambicij ali pa jo, obratno, sfuka in spodbudi, da s šibrovko krene na strelski pohod, danes sicer predstavlja eno najpopularnejših kulturnih vsebin.
Manj je več

Manj je več

Literatura v živo, 29. december 2020 ― Zanimanje za nefikcijske stripe narašča, navdušeno bralstvo skrbi za dostojno prodajo, novinarji izpostavljajo »možnosti zapostavljenega medija« in ta resničnostna matrica dosega tudi domače ustvarjalce. Nedavno ji je podlegel Izar Lunaček s stripovsko predelavo svoje filozofske doktorske disertacije Vrnitev ciklizma in popularna kultura z naslovom Sveto in smešno.
Izgubljeni stil

Izgubljeni stil

Literatura v živo, 29. december 2020 ― Dušan Čater je znan kot pisatelj nekega svojskega stila, kar se je najbolje pokazalo vsakič, ko se je ta stil – v odsotnosti boljših pridevnikov – poimenovalo enostavno čatrovski (pa naj je šlo za klepetavi pijansko-kokainski ringelšpil Ata je spet pijan ali pa za halucinatorni Flash Royal). Za njegov novi roman Ekstradeviško pa se nasprotno zdi, kot da stil Čatrovih pisateljskih začetkov pušča za sabo, kot da želi biti čim bolj realističen popis življenja, ki se razteza prek treh obdobij, petdesetih in osemdesetih let ter sodobnosti.
Tradicionalno decembrsko razstavo so odprli prek Zooma

Tradicionalno decembrsko razstavo so odprli prek Zooma

Notranjsko primorske novice » Kultura, 29. december 2020 ― Tradicionalno božično-novoletno razstavo je Društvo likovnikov Logatec letos pripravilo na inovativen način. V nedeljo, 27. decembra, so likovna dela 32 članov društva predstavili na odprtju razstave, ki so ga izvedli kar prek Zooma. Tako kot bi ga tudi sicer, so dogodek popestrili s kulturnim programom, obiskovalci pa so si iz svojih foteljev v miru ogledali dela, ki jih je z besedo pospremila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Vsa dela so na ogled na Facebookovem profilu društva. Božično-novoletna razstava Društva likovnikov Logatec, 27. december 2020 Foto: DLL »Decembrska razstava je tradicija; ob odprtju se družimo, izmenjamo darila in si zaželimo vse dobro. Ker tega nismo mogli narediti, smo se odločili, da se vseeno srečamo, pa čeprav prek ekranov,« pravi predsednik društva Janez Ovsec. »Za vzdušje smo obiskovalce povabili, naj se slavnostno oblečejo in pripravijo kozarec penine, da smo si lahko na koncu nazdravili, kot se spodobi.« Ovsec je uvodoma pozdravil obiskovalce, med njimi so bili tudi prijatelji, likovniki iz blejskega društva, ki so si nato prek ekranov lahko ogledali likovna dela; vsakega je z nekaj besedami opisala Stibilj Šajnova. »Mogoče del res nismo mogli videti v živo, a smo si vsi skupaj vzeli čas, da smo si poglobljeno pogledali prav vsako likovno delo. Verjetno bolj, kot če bi bila razstavljena v galeriji Čeprav je mogoče vse trajalo malo dlje, nam ni bilo dolgčas, saj smo sledili podrobnejši razlagi.« Za kulturni program so poskrbeli citrarka Urška Sajovic, ki je zaigrala v živo, ter tamburaš in vokalist Luka Ovsec in violinistka Ana Obreza, ki sta svoj nastop posnela vnaprej. Stibilj Šajnova se je ob odprtju vprašala, ali je letošnje leto pokazalo na to, kako pomembna so druženja likovnih ustvarjalcev ustvarjalcev in kako drugače lahko začutiš likovno delo, če si ga ogledaš v živo. »Vredno je bilo živeti ta čas, če bo spoznanje o tovrstnih nenadomestljivih vrednotah po premaganem virusu spremenilo naše življen

Matevž Granda: Plečnik in nebotičniki

OUTSIDER, 29. december 2020 ― Najbrž je prvi znani nebotičnik v zgodovini babilonski stolp. Ta sicer ni bil nikoli dokončan, ker naj bi se bog, ki so ga želeli graditelji stolpa doseči, tako razjezil, da jim je zmešal jezike in s tem preprečil dokončanje tega prvega primerka stavbne tipologije nebotičnika. Kasneje je bilo dokončanih kar nekaj visokih stolpov. Eden od… The post Matevž Granda: Plečnik in nebotičniki appeared first on OUTSIDER.
#4 KNJIGA v FOKUSU

#4 KNJIGA v FOKUSU

Center in Galerija P74, 29. december 2020 ― Dejan Habicht, Dekonstrukcija moderne, 2010  Vabljeni k spremljanju četrtega pogovora iz ciklusa Knjiga v fokusu. Predstavljamo knjigo umetnika Dekonstrukcija moderne Dejana Habichta. V kratkem pogovoru sodelujeta Tadej Pogačar in Dejan Habicht.  Ciklus Knjiga v fokusu je namenjen podrobnejšemu vpogledu v izbrane publikacije, ki smo jih v zadnjih letih izdali ali jih promoviramo na mednarodnih sejmih knjig umetnika.   > […]
Spletni finale Klubskega maratona 2020

Spletni finale Klubskega maratona 2020

SIGIC - Novice, 29. december 2020 ― Kljub nenavadnim razmeram je Klubskemu maratonu Radia Študent tudi letos uspelo zagnati poletno klubsko turnejo. Brez tradicionalnega metelkovskega sklepa in vrhunca seveda ne gre, zato bo v torek, 29. decembra 2020 ob 20. uri, finale Klubskega maratona 20 potekalo prek videostreama.

Poslovila se je še zadnja bolničarka Partizanske bolnice Franja

Misli, 29. december 2020 ― V 98. letu je umrla še zadnja bolničarka iz Partizanske bolnice Franja Slavica Furlan z Vogrskega. V Mestnem muzeju Idrija, ki skrbi za dediščino bolnišnice, nimajo podatkov o drugih še živečih članih osebja in ranjencev iz Franje. Zato vabijo vse morebitne še živeče "franjevce" ter njihove svojce, da navežejo stik z muzejem.

Ljubljanska Opera z novimi prazničnimi miniaturami

SiGledal Novice, 29. december 2020 ― SNG Opera in balet Ljubljana bo ob 19.30 na spletnem kanalu YouTube premierno predvajala praznične glasbene utrinke. Kot so zapisali, so za za popestritev prazničnih dni pripravili nov niz glasbeno-scenskih miniatur, ki jih predstavljajo kot posebni projekt v času epidemije z naslovom (P)osebno. Ponovitev miniatur bo v sredo.

Voščilo

Gornjesavski muzej, 29. december 2020 ― Iz Gornjesavskega muzeja Jesenice se z novoletno poslanico v.d. direktorice Irene Lačen Benedičič poslavljamo od letošnjega leta. Tudi v letu 2021 ostanimo zdravi in povezani. Vaši muzealci https://www.youtube.com/watch?v=NFfVHCPDsXA&feature=youtu.be    
Avtorizirano

Avtorizirano

Odzven, 29. december 2020 ― Na večer z naslovom Authorized 2020 se je v vlogi avtorjev predstavilo osem inštrumentalistov, katerih glasba je nedvomno pokazala, da jazzovski orkester danes ne deluje nujno v ozko zamejenih žanrskih okvirih.
še novic