Sound of Metal

Sound of Metal

Koridor, 28. december 2020 ― V prvem igranem celovečernem filmu režiserja Dariusa Marderja, znanem po dokumentarcu Loot (2008), Riz Ahmed igra bobnarja, ki se mora spopasti z nenadno izgubo sluha. The post Sound of Metal appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

A propos: Kultura in turizem; Raznolikosti in izjemnosti Prekmurja in Bleda

Radio Kaos, A propos, 28. december 2020 ― S predzadnjo oddajo A propos: Kultura in turizem smo se podali v Lendavske gorice, od tam pa mimo Vinaruima, skozi razstavišča Galerije muzeja Lendava, prek bližnje s kulturnimi dogodki bogate Murske Sobote in razstave Lojzeta Logarja v tamkajšnji galeriji do turističnega in tradicionalno s kulturo (in turisti) napolnjenega Bleda. No, do letošnjega marca je bilo […] The post A propos: Kultura in turizem; Raznolikosti in izjemnosti Prekmurja in Bleda first appeared on Radio KAOS.

ARPAD ŠALAMON (1930-2020)

Galerija-Muzej Lendava, 28. december 2020 ― “Kdor ustvarja, dvakrat živi…” Zapustil nas je likovni umetnik in učitelj Arpad Šalamon, po rodu iz Vojvodine, kasneje Lendavčan in meščan Slovenskih Konjic, mojster ex librisa. Letos, ob praznovanju 90. rojstnega dne so mu pripravili retrospektivno razstavo v Velenju, Slovenskih … Preberite več →
En knjižničar, en vir #1Lib1Ref #1Lib1RefCEE

En knjižničar, en vir #1Lib1Ref #1Lib1RefCEE

Biblioblog, 28. december 2020 ― YouTube predstavitev akcije CTK - Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in uporabniška skupina Slovenski wikipedisti vas vabimo na prvo slovensko akcijo En knjižničar, en vir. Kdaj: od 15. januarja do 5. februarja 2021 Zakaj: Cilj je izboljšati kakovost in zanesljivost člankov v Wikipediji s pomočjo znanja knjižničarjev in povabiti širšo javnost, da prispeva Wikipediji z izkoriščanjem virov, ki so na voljo v knjižnicah. Kako: S to akcijo vabimo vas, knjižničarje, da v spletni enciklopediji Wikipedija dodate vir vsaj enemu članku po svoji izbiri. Zakaj knjižničarji? s svojim znanjem lahko izboljšate kakovost člankov in njihovo zanesljivost v Wikipediji ter tako izboljšate dostop do kvalitetnih informacij za svoje uporabnike. uporabnikom pomagate pri odkrivanju knjig in manj poznanih avtorjev na določenih področjih. uporabnike seznanite s kvalitetnimi viri ter jih spodbudite, da tudi oni aktivno sodelujejo na Wikipediji. Kako začeti? Knjižničarji ste vabljeni, da preprosto dodate vsaj en vir v Wikipedijo. Sledite naslednjim navodilom: (na voljo tudi tukaj). ustvarite račun na Wikipediji (če ga še nimate), izberite članek (lahko ga izberete iz seznamov slovenske Wikipedije: Članki s trditvami brez navedenega vira, Članki, ki potrebujejo dodatne sklice, Z viri nezadostno podprti članki, Biografije živečih oseb brez virov, Članki, ki potrebujejo zanesljive vire ali pa iz angleške s pomočjo orodja Citation Hunt), oglejte si opombe s sklici in preverite, ali lahko dodate zanesljiv vir, ki dodal nove informacije, dodajte kvaliteten vir iz svoje zbirke (upoštevajte pravila kako navajati vire), v povzetek urejanja dodajte oznaki #1Lib1Ref in #1Lib1RefCEE. Kako še lahko pomagate? S promocijo akcije drugim knjižničarjem in zainteresiranim uporabnikom, saj boste s tem ozavestili in naučili uporabnike, kako uporabljati Wikipedijo, ter kako najti in izboljšati članke. Z dodajanjem zanesljivih citatov v Wikipedijo boste
Vaje v umiranju, vaje v življenju

Vaje v umiranju, vaje v življenju

Vrabec Anarhist, 28. december 2020 ― Stupica ima izjemen občutek za prostor, tudi v eteričnem smislu: kako vsebine napolnijo forme in prehajajo med njimi; kako si jih entitete podajajo – ali pa so si (entitete) podajane. The post Vaje v umiranju, vaje v življenju appeared first on Vrabec Anarhist.
Brez ljubiteljskih kulturnikov ni kulture in ni življenja

Brez ljubiteljskih kulturnikov ni kulture in ni življenja

Štajerski tednik, 28. december 2020 ― Svet Območne izpostave JSKD Ptuj je izbral prejemnike priznanj najzaslužnejšim na področju kulture za leto 2020. Zaradi koronavirusa letos ni bilo javne podelitve, prejemnike priznanj pa so predstavili na spletu. Gre za dolgoletne, nadvse požrtvovalne gradnike ljubiteljske kulture na različnih področjih, katerih delo je tesno povezano z lokalnimi skupnostmi ter siceršnjim družbenim in društvenim oz. kulturnim življenjem sploh.

Ana Mraz Direkt z ul'ce na dom

SiGledal Novice, 28. december 2020 ― V Gledališču Ane Monro so letos pripravili epidemiološkim razmeram prilagojeno izdajo festivala Ana Mraz, poimenovano Direkt z ul'ce. Tako od sobote do srede, vsak dan ob 18. uri, preko spletne platforme SIMS poulični festivalski duh prinašajo v domove. Danes bo na sporedu predstava Kufr band v izvedbi skupine Čupakabra.

Ana Mraz Direkt z ul'ce na dom

Misli, 28. december 2020 ― V Gledališču Ane Monro so letos pripravili epidemiološkim razmeram prilagojeno izdajo festivala Ana Mraz, poimenovano Direkt z ul'ce. Tako od sobote do srede, vsak dan ob 18. uri, preko spletne platforme SIMS poulični festivalski duh prinašajo v domove. Danes bo na sporedu predstava Kufr band v izvedbi skupine Čupakabra.

Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020, 2. dan!

Ana Monro, 28. december 2020 ― Drugi festivalski večer (27.12.) ste si lahko v večkanalnem spletnem prenosu SIMS, ki ga razvijamo v Gledališču Ane Monro, ogledali ulično predstavo Cvetlična rapsodija umetniške skupine Camerata Crostata. Tudi tokrat je nekaj trenutkov v svoj fotografski objektiv ujel Luka Dakskobler. Vabljeni, da se priklopite na SIMS spet danes in vse do 30. decembra ob 18.00. Program dogodkov in vse ... The post Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020, 2. dan! appeared first on Ana Monro.
Predzadnje dejanje

Predzadnje dejanje

SIGIC - Novice, 28. december 2020 ― Werefox se po devetih letih poslavlja v velikem slogu. Mini album Live Radio Session je dostopen tako v avdio kot tudi video obliki na spletnih glasbenih platformah in je uvertura v zaključno glasbeno delo, ki ga ima skupina namen izdati naslednje leto.

Premišljena izbira svetil

OUTSIDER, 28. december 2020 ― Kako zasnovati ustrezno osvetlitev doma? Dan se je znova začel daljšati, a pred nami je še dolga vrsta temnih zimskih večerov. V nadaljevanju ponujamo nekaj nasvetov, kako izbrati primerna svetila, da bo naš dom tudi v globini zime žarel s prijetno svetlobo. Kjer je le mogoče, zagotovimo dnevno svetloboDnevna svetloba ima v primerjavi z umetno… The post Premišljena izbira svetil appeared first on OUTSIDER.
Gledališka nagrada julija Vesni Jevnikar

Gledališka nagrada julija Vesni Jevnikar

Misli, 28. december 2020 ― Nagrada julija za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla Prešernovega gledališča Kranj v sezoni 2019/2020 je pripadla igralki Vesni Jevnikar. Nagrado, ki jo gledališče podeljuje v sodelovanju z Gorenjskim glasom, je žirija igralki podelila za vlogo Helene Alving v predstavi Strahovi Henrika Ibsena in v režiji Igorja Vuka Torbice.

Gledališka nagrada julija Vesni Jevnikar

SiGledal Novice, 28. december 2020 ― Nagrada julija za najboljšo igralsko stvaritev domačega ansambla Prešernovega gledališča Kranj v sezoni 2019/2020 je pripadla igralki Vesni Jevnikar. Nagrado, ki jo gledališče podeljuje v sodelovanju z Gorenjskim glasom, je žirija igralki podelila za vlogo Helene Alving v predstavi Strahovi Henrika Ibsena in v režiji Igorja Vuka Torbice.

Kamniški umetniki

Medobčinski muzej Kamnik, 28. december 2020 ― Na stalni razstavi v Galeriji Mihe Maleša je predstavljena likovna ustvarjalnost kamniških in s Kamnikom povezanih umetnikov 19. in 20. stoletja na področju kiparstva, slikarstva, grafike ipd. Z deli so predstavljeni naslednji umetniki: Jakob Savinšek (1922–1961), Ivan Vavpotič (1877–1943), Dušan Lipovec (1952–2005), Dušan Sterle (1948), Alojz Berlec (1949), Tomaž Perko (1947), Polde Mihelič (1923–2007), Aladin […] The post Kamniški umetniki appeared first on MM:K.
»Bili s/m/o otroci tistih let«

»Bili s/m/o otroci tistih let«

LUD Literatura, 28. december 2020 ― Babačić je za svojo zbirko nekaj več kot tridesetih kolumn in daljših priložnostnih, časopisno objavljenih besedil prejel letošnjo Rožančevo nagrado za esejistiko, pri čemer se z vzorom, ki je dal nagradi ime, parkrat tudi neženirano spogleduje.

Ob prelomu leta: Koronakriza ohromila kulturo in njene ustvarjalce, sovpadli protesti (II)

SiGledal Novice, 28. december 2020 ― Koronakriza je močno ohromila kulturo in njene ustvarjalce, kmalu zatem so se pred pristojnim ministrstvom začeli pojavljati protesti. Pripravljavci so jih uperili proti (ne)aktivnosti ekipe Vaska Simonitija, ki je resor prevzel skoraj sočasno s krizo, pri sprejemanju protikriznih ukrepov. V kulturnih ustanovah je medtem prišlo do nekaterih menjav.

Ob prelomu leta: Koronakriza ohromila kulturo in njene ustvarjalce, vsebine so se selile na splet (I)

SiGledal Novice, 28. december 2020 ― Koronakriza je močno ohromila kulturo in njene ustvarjalce. Ob prvem valu epidemije, ki jo je vlada razglasila marca, so bile kulturne institucije med prvimi, ki so morale zapreti vrata, s tem pa se je začasno ustavila tudi njihova ponudba. Z drugim, jesenskim valom epidemije, so se kulturni dogodki v še večji meri kot spomladi preselili na splet.

Gledališke premiere v času epidemije

SiGledal Novice, 28. december 2020 ― Spomladi, ob prvem zaprtju kulturnih ustanov, so v številnih gledališčih, zato da so ostali v stiku z gledalci, odprli svoje arhive in na spletu objavili posnetke uprizoritev iz preteklih let ter pripravili tudi množico drugih spletnih aktivnosti. V času drugega zaprtja gledališki ustvarjalci med drugim pripravljajo uprizoritve, ki bodo premierno uprizorjene, ko se bodo vrata gledaliških hiš ponovno odprla. Nekaj premier se je zgodilo tudi med zaprtjem, gledalci smo si jih lahko ogledali iz domačega naslanjača, upamo pa, da bodo kmalu zaživele tudi v polnih gledaliških dvoranah.

Literarno novinarstvo – Janko Petrovec in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 28. december 2020 ― V torek, 15. decembra, je prek platforme Zoom v živo potekal nov dogodek cikla Literarno novinarstvo, ki ga v Trubarjevi hiši literature že drugo leto vodi Leonora Flis. Tokrat je gostila novinarja, igralca in prevajalca Janka Petrovca. Petrovec je maturiral na United World College of the Adriatic v Devinu, po srednji šoli je odšel v Afriko kot prostovoljec, ko se je vrnil, je na AGRFT doštudiral gledališko igro in kasneje več kot desetletje delal v tržaškem gledališču. Že v srednji šoli je novinarsko sodeloval z raznimi mediji, leta 2008 se je zaposlil na Radiu Slovenija, leta 2016 pa je postal dopisnik iz Rima. Je prejemnik Borštnikove nagrade in dobitnik italijanske novinarske nagrade na temo Sredozemlja, letos pa je pri založbi Goga izdal tudi knjigo Karantena. Rim. Ko je leta 1988 prišel v Devin, je doživel kulturni šok, saj se je med 200 sošolci z vsega sveta kar naenkrat znašel v vrtincu občutij, premislekov, senzacij, ki so mu zapolnili tisti dve leti učenja. V tem turbulentnem obdobju je bil nenehno utrujen, tudi glede načina pouka in vsega, vezanega na jezik, je bilo pa to zelo plodno in ključno obdobje zanj. Če ne bi bilo tega šoka, se mu ne bi odprli horizonti, kot so se mu, je priznal. Maturiral je leta 1990, pred maturo pa mu je oče svetoval, naj še kakšno leto ostane zunaj države, da počaka, kaj se zgodi v Jugoslaviji. Mentor mu je predlagal Kanado, Venezuelo in Afriko, in odločil se je za slednjo, kjer je delal kot prostovoljec v mednarodni šoli, tisto leto je bilo izjemno zanimivo, saj je bilo to zadnje leto apartheida.
še novic