Inventura leta 2020

Inventura leta 2020

Inštitut za politike prostora, 21. januar 2021 ― Leto 2020 sta v dobrem in slabem zaznamovala epidemija in skrb za zdravje. IPoP je v optimističnem duhu razmeram najprej prilagodil način dela, postopoma pa skladno z možnostmi tudi vsebine. Čeprav smo več kot pol leta delali od doma, smo z dnevnimi jutranjimi javljanji ostali močno povezani, kar nam je pomagalo tako osebno kot strokovno... The post Inventura leta 2020 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Rog, naš rojstni kraj

ŽPZ Kombinat, 21. januar 2021 ― Ženski pevski zbor Kombinat ni bil vedno to, kar je danes, torej prepoznaven glasbeni kolektiv, ki goji in širi izročilo upora skozi pesem, odmevno sodeluje s številnimi uglednimi glasbeniki in nastopa na vseh koncih Slovenije, pa tudi v tujini. Najprej smo bile samo peščica deklet, ki so hotela raziskovati in se učiti, prostor za to […]

Kako prenova hiše preraste v poslanstvo

OUTSIDER, 21. januar 2021 ― »Sta si sploh izrisala načrt?« vprašam. Kot študentki arhitekture se mi zdi gradnja brez načrta povsem nedoumljiva. »Ne, nisva,« odgovorita. Poznava vsako desko, vsak tram, vsak centimeter te hiše. Veva, kje je kaj in zakaj je tam.« Besede me presunejo. Arhitekt se v svojem poklicu trudi, da bi našel popolno rešitev, tisto neomajno védenje, da… The post Kako prenova hiše preraste v poslanstvo appeared first on OUTSIDER.
Mesto ni samo gospod župan

Mesto ni samo gospod župan

Radio Študent, 21. januar 2021 ― Kot ste že seznanjeni, so v torek ob 7.00 varnostniki podjetja Valina s pooblastilom Mestne občine Ljubljana vdrli v Avtonomno tovarno Rog in po nasilni evakuaciji začeli odvažati stvari in rušiti poslopja. O prihodu varnostnih sil rogovci niso bili obveščeni in tako niso imeli možnosti, da bi  pravočasno umaknili svoje stvari, nekateri pa niso mogli rešiti niti svojih živali.
In se vrti ...

In se vrti ...

Odzven, 21. januar 2021 ― Kočevje je zavrtelo svet, ko se je svet moral ustaviti. Zato se od letošnje kompilacije ni pričakovalo preveč, se bo pa toliko več od prihodnje, jubilejne desete.

Dve vrsti retorike in struktura politične (ne)reprezentacije

Razpotja, 21. januar 2021 ― Članek je bil napisan in prvič objavljen spomladi 2017 Ilustracija: Jan Sedmak Martin Hergouth Retorika pomeni veščino javnega govora; toda obenem se je drži madež zla: potvorjenosti, zavajanja, manipulacije, vnašanja iracionalnega v javno življenje in odločanje. Za sodobno zavest sicer ni povsem izgubila sijaja, ko gre za elegantno izpeljano zdravico ali pa brezhibno gladko predstavitev novega tehnološkega gadgeta, toda retorika v eminentnem smislu političnega voditeljstva je bila nepopravljivo zaznamovana s podobami govorov Hitlerja ali Mussolinija ipd. Danes smo (spet) soočeni s politično situacijo, ki že vsaj kako leto nosi močan značaj lomljenja, s serijo dogajanj – Brexit, Trump, ipd. The post Dve vrsti retorike in struktura politične (ne)reprezentacije appeared first on Razpotja.

Urša Menart: Režiser mora dobro vedeti, katere ideje sodijo v njegov film

MAF - Mad About Film, 21. januar 2021 ― Mad About Film (MAF) Urša Menart: Režiser mora dobro vedeti, katere ideje sodijo v njegov film S prodorno slovensko režiserko Uršo Menart, dobitnico številnih nagrad, med drugimi tudi nagrade Vesna za najboljši celovečerni film, smo se pogovarjali o filmskih izraznih sredstvih. Govorili smo o tem, kako je ustvarila končno podobo svojega debitantskega filma Ne bom več … Urša Menart: Režiser mora dobro vedeti, katere ideje sodijo v njegov film

Kaj je v filmu res filmskega?

MAF - Mad About Film, 21. januar 2021 ― Mad About Film (MAF) Kaj je v filmu res filmskega? O specifičnih filmskih izraznih sredstvih Ko gledamo filme, povečini prepoznavamo najbolj očitne in jasne vidike te umetnosti, kot so delo igralcev, scenografija, zgodba (scenarij), posebni učinki, kostumografija, barve in glasba. O režiji težko določamo, kdaj je dobra, kdaj ne; kje … Kaj je v filmu res filmskega?

Seznam: uporabni posnetki za razumevanje filmskih izraznih sredstev

MAF - Mad About Film, 21. januar 2021 ― Mad About Film (MAF) Seznam: uporabni posnetki za razumevanje filmskih izraznih sredstev Da nas ne bodo samo besede, smo pripravili seznam osmih Youtube posnetkov, ki razlagi dodajajo vizualno gradivo. Vloga kompozicije v filmu. Zakaj je Državljan Kane tako opevan film? Kaj nam povedo uvodni prizori? Kadriranje: primer uokvirjanja v filmu Razpoložena za … Seznam: uporabni posnetki za razumevanje filmskih izraznih sredstev
V Gledališču Celje interna premiera predstave Gorazdov vozel

V Gledališču Celje interna premiera predstave Gorazdov vozel

Misli, 21. januar 2021 ― Gledališče Celje bo v petek izvedlo interno premiero predstave Gorazdov vozel, ki v ospredje postavlja samomor osnovnošolca Gorazda. Ta je samomor storil na dan, ko je prejel ukor pred izključitvijo. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.
Letni program 2021

Letni program 2021

Loški muzej, 21. januar 2021 ― Objavljamo program Loškega muzeja za leto 2021, v katerem nadaljujemo sistematično prenovo stalnih zbirk v skladu s sodobnimi muzejskimi smernicami ter konceptualno zaokrožen razstavni program, ki smo ga v preteklih letih nadgradili glede na prizorišča, usmeritve in naloge muzeja.
še novic