KRISTINA HOČEVAR: RUJENJE / HALF OF A C / C 的一半

KRISTINA HOČEVAR: RUJENJE / HALF OF A C / C 的一半

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 16. april 2021 ― Koncept zasebnosti je, kot eksplicitno vpet med posameznika in družbo, močno zgodovinsko in kulturno pogojen, jasna definicija tega pojma pa se izmika že znotraj posamične kulture – verjetno tudi zato, ker gre za poskus družbenega konsenza glede zelo subjektivnega vprašanja. Rujenje ohranja pomensko odprtost zasebnosti in o njej razmišlja z različnih vidikov: intimnosti, kulturne pogojenosti in jezika oz. prevajanja ter umetnosti kot prakse, ki je prav tako razpeta med zasebnim in javnim. Pesniška zbirka in razstava sta zgovorno nastali po umetničinem bivanju na pesniški rezidenci na Kitajskem ter neposredni izkušnji tamkajšnjih politik nadzora. Kadar smo nadzorovani oz. se nam tako zdi, se začnemo obnašati drugače, kar poruši za intimne odnose ključno spontanost, doživljanje pa nadomesti opazovanje samih sebe, nekakšen samonadzor. Osebno in blizu postane prostor tveganja, v pogled na intimo se naseli nelagoden prizvok. To še zlasti velja za sodobne komunikacijske tehnologije: bližina, ki jo z zbliževanjem oddaljenega omogoča mobilni telefon, je v isti sapi past neizogibnega nadzora. Razstavljen video glajenja las, posnet z mobilnim telefonom, ne prikazuje le geste bližine; (tudi) iz las lahko namreč razbiramo DNK, analiza katerega je eden od načinov identifikacije in avtentikacije. Nežnost, ujeta v z nadzorom nasičen digitalni svet, pa je le – približek. So na posnetku sploh pravi lasje? Podobno se sledi našega DNK odtisnejo na obleke in predmete, neme priče deljene oz. skupne intime, ki so zdaj kot mrtvi ostanki arhivirani za steklom, prepuščeni našemu pogledu. Intima v luči nadzora izginja tudi na seriji črno-belih fotografij, obdelanih na način, ki onemogoča identifikacijo oseb. Skupni spomini se fragmentirajo, razkrajajo skoraj do točke razosebljanja; hkrati pa prav s tem prehajajo (odhajajo?) v estetski objekt. The concept of privacy, as explicitly enmeshed between the individual and society, is strongly historically and culturally conditioned, and a clear def
Nova frekvenca: Jan Kus (prenos posnetka)

Nova frekvenca: Jan Kus (prenos posnetka)

SIGIC - Novice, 16. april 2021 ― Tudi četrti večer pete sezone Nove frekvence bo potekal v organizaciji Knjižnice Otona Župančiča. Vnaprej pripravljen posnetek intervjuja med gostiteljico Nino Novak ter v New Yorku živečim saksofonistom Janom Kusom bo na strani Mestne knjižnice Ljubljana predvajan v ponedeljek, 19. aprila ob 19.30 uri.
Objava petih vicev oseminšestdesetega izbora

Objava petih vicev oseminšestdesetega izbora

SEM, 16. april 2021 ― Uredniški odbor je izbral oseminšestdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Malo mi je že neugodno, ker še nisem pozitiven na covid-19, ker zdaj izgleda, kot da nimam nobenega družabnega življenja. Ker je po statističnih podatkih virus manj aktiven ob vikendih bi bilo smiselno vikende spremeniti v delovne dni, med tednom pa ostati doma. A veste zakaj je cepljenje »brezplačno«? Če ni računa, ni garancije. Vklopi razum, zahtevaj račun! Gostilne so še vedno zaprte. Pa toti nas zdravijo zaradi alkohola, ne pa Corone. Nova slovenska praznika: 12.4. – Dan ukinitve policijske ure. 19.4. – Dan osvoboditve teras. Seznam vseh izbranih vicev      

Tapete: nekoč in danes

OUTSIDER, 16. april 2021 ― Tapete so oblika umetniškega izraza. Pomenijo tudi zavezo, ki od stanovalca zahteva širši premislek o prostoru in bolj trajni (morda tudi trajnostni?) viziji. Pomembno je, da razumemo, kako deluje velikost prostora v odnosu do gostote vzorca, kako se obnaša ob različnih delih dneva in svetlobi. Izjemno širok nabor motivov omogoča, da likovni poudarek (če prostor to… The post Tapete: nekoč in danes appeared first on OUTSIDER.

Katarina Gomboc Čeh: Iskanje izgubljenega časa

OUTSIDER, 16. april 2021 ― Nikoli nisem imela pretiranega zaupanja v novoletne zaobljube. Tu in tam sem se čemu zaobljubila, a iz izkušenj sem vedela, da bodo zastavljeni cilji kmalu splavali po vodi, zato sem se tega lotevala s previdnostjo, najraje pa sploh ne. Pa vendar sem si lani tik pred silvestrovim, ne da bi to posebej načrtovala, zastavila na… The post Katarina Gomboc Čeh: Iskanje izgubljenega časa appeared first on OUTSIDER.
Obetavna mladenka (Promising Young Woman)

Obetavna mladenka (Promising Young Woman)

Koridor, 16. april 2021 ― Film čigumijevo rožnate barve, ki ob fantastični hiperženstvenosti, godalni izvedbi pesmi Toxic in duhovitih dialogih pozabi na tiste, o katerih govori – na žrtve spolnih zlorab. The post Obetavna mladenka (Promising Young Woman) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Teja Tegelj za risbo Zahvala prednikom prejela zlato nagrado Osten

Teja Tegelj za risbo Zahvala prednikom prejela zlato nagrado Osten

Notranjsko primorske novice » Kultura, 16. april 2021 ― Mlada umetnica Teja Tegelj iz Postojne se je 18. marca razveselila posebnega priznanja, za risbo z naslovom Zahvala prednikom je prejela zlato nagrado osten na bienalu risbe Osten Biennial of Drawing Skopje. Na njem je z 819 deli sodelovalo 260 umetnikov iz 44 držav. Nagrajena risba Zahvala prednikom, avtorica Teja Tegelj Vir: Kataloga bienala Mednarodno žirijo je prepričala Tejina risba Zahvala prednikom, ki je tako postala del zbirke Muzeja risbe. Kot pojasnjuje umetnica, gre za risbo velikega formata iz njene zadnje serije Iz telesa, v kateri se posveča raziskovanju koncepta utelešene kognicije. »Celoten koncept sloni na nevroznanstvenih odkritjih, ki potrjujejo ključno vlogo telesa oziroma senzomotoričnih aktivnosti v kognitivnih procesih,« razlaga. »Povedano drugače: telo ni zgolj sredstvo za prenašanje glave, ampak ima ključno vlogo pri učenju, razumevanju in počutju. Vznemirljivo pri teh risbah je to, da celoten postopek risanja temelji na telesnem izrazu in bolj ali manj izven kontrole razuma, ob čemer med črtami in prazninami vznikajo presenetljive podobe, simboli, arhetipi …« Na področju umetnosti je Osten prepoznavna blagovna znamka že od leta 1945, bienale risbe pa pripravljajo od leta 2009, ko je Grand Prix za življenjske dosežke prejel Jože Ciuha. iž The post Teja Tegelj za risbo Zahvala prednikom prejela zlato nagrado Osten first appeared on Notranjsko primorske novice.
Ms Rihter paid a working visit to Maja Gojković, President of FSK Board

Ms Rihter paid a working visit to Maja Gojković, President of FSK Board

Forum slovanskih kultur, 16. april 2021 ― As part of her working visit to the Republic of Serbia Andreja Rihter, Director of the Forum of Slavic Cultures (FSK), met with President of FSK Board, Maja Gojković, Deputy Prime Minister and Minister of Culture and Information of the Republic of Serbia. They spoke about the institution’s strategic policies, including one of its priorities, which is to increase the international visibility of Slavic cultures.

Coprniški nož, 30. leta 20. stoletja, Velika planina

Medobčinski muzej Kamnik, 16. april 2021 ― Coprniški nož ima prav posebno moč pri zdravljenju zvinov in ognojenih parkljev govedi. Pastir je s posebno okrašenim nožem (devet križev in devet polmesecev) izrezal travnato rušo okoli poškodovane noge živali in rušo obesil na kol. Ko se je posušila, je žival ozdravela. Pastirjeva duhovnost je bila tudi v novem veku razpeta med vraževerjem in […] The post Coprniški nož, 30. leta 20. stoletja, Velika planina appeared first on MM:K.
V mariborske UGM Studiu slikarska razstava Stojana Graufa

V mariborske UGM Studiu slikarska razstava Stojana Graufa

Misli, 16. april 2021 ― Umetnostna galerija Maribor danes v svojem UGM Studiu na Trgu Leona Štuklja odpira slikarsko razstavo Stojana Graufa z naslovom Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje. Razstava, ki je del spremljevalnega programa mednarodnega trienala umetnost in okolje, bo predstavila okoli 50 risb in slik iz zadnjega desetletja umetnikovega ustvarjanja.

German Design Council

Fakulteta za dizajn, 16. april 2021 ― Poziv arhitektom, načrtovalcem in oblikovalcem: Registrirajte se zdaj za ICONIC AWARDS 2021: Inovativna arhitektura in sodelujte z najboljšimi. Ne glede na to, ali ste vključeni v gradbene projekte, notranje zasnove, […] The post German Design Council appeared first on Fakulteta za dizajn.

Študent študentu o študiju na daljavo

Fakulteta za dizajn, 16. april 2021 ― Prejeli smo: Vabilo na spletno srečanje študentov »Študent študentu o študiju na daljavo« Vabimo, da se nam v torek, 20.4. od 17:00 do 19:00 pridružite na srečanju študentov s statusom posebnih potreb, namenjenemu izmenjavi izkušenj na področju […] The post Študent študentu o študiju na daljavo appeared first on Fakulteta za dizajn.

Javni natečaj za podelitev denarne nagrade in priznanja najboljšemu ponudniku dizajna uniforme za slovensko udeležbo na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020

Fakulteta za dizajn, 16. april 2021 ― Objavljeno: SPIRIT Slovenija, javna agencija, 12. 4. 2021, www.spiritslovenia.si Predmet javnega natečaja: S podelitvijo denarne nagrade in priznanja se izreka izbranemu zmagovalnemu oblikovalcu javno priznanje za prispevek k učinkoviti predstavitvi Republike Slovenije na […] The post Javni natečaj za podelitev denarne nagrade in priznanja najboljšemu ponudniku dizajna uniforme za slovensko udeležbo na svetovni razstavi EXPO Dubaj 2020 appeared first on Fakulteta za dizajn.

OPOMNIK ZA JAVNI NATEČAJ: Socialni demokrati obujajo tradicijo prvomajskega plakata z natečajem o prihodnosti dela

Fakulteta za dizajn, 16. april 2021 ― Spoštovane in spoštovani, v nadaljevanju vam pošiljamo sporočilo za javnost Socialnih demokratov o javnem natečaju: Socialni demokrati obujajo tradicijo prvomajskega plakata z natečajem o prihodnosti dela Socialni demokrati v sodelovanju […] The post OPOMNIK ZA JAVNI NATEČAJ: Socialni demokrati obujajo tradicijo prvomajskega plakata z natečajem o prihodnosti dela appeared first on Fakulteta za dizajn.

Poletna šola Krater: odprti poziv za oblikovalce in arhitekte

Fakulteta za dizajn, 16. april 2021 ― Rok za prijave: 29. apr 2021 Poletna šola Krater je 9-dnevni program oblikovanja in razvoja novih materialov iz lokalnega okolja. V okviru programa bodo mentorirali izbrane oblikovalske kolektive/posameznike_ce pri razvoju, produkciji in aplikaciji idej […] The post Poletna šola Krater: odprti poziv za oblikovalce in arhitekte appeared first on Fakulteta za dizajn.
še novic