V SNG Nova Gorica predstava Kdo se boji Virginie Woolf?

V SNG Nova Gorica predstava Kdo se boji Virginie Woolf?

Misli, 14. maj 2021 ― Na velikem odru SNG Nova Gorica bodo ob 20. uri premierno uprizorili dramo Edwarda Albeeja Kdo se boji Virginie Woolf? v režiji Radoša Bolčine. Zakonska drama govori o boju med moškim in žensko ter prepletanju realnosti in iluzij. Po besedah Bolčine je dovršena stvaritev Albeeja njegova prikrita ljubezen že vrsto let.
Objava petih vicev enainsedemdesetega izbora

Objava petih vicev enainsedemdesetega izbora

SEM, 14. maj 2021 ― Uredniški odbor je izbral enainsedemdeseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Oglas: "Samski moški po dvakratnem cepljenju spozna samsko žensko v podobnem imunološkem stanju, z namenom skupnega zmanjševanja socialne distance in sproščanja omejitev". Za med regijami potni nalog, za v tujino testiranje, cepljenje..., pojma nimam kaj še vse. V Idriji ne kompliciramo toliko. Za k nam je dovolj napotnica! To, da ti vstavijo čip ob cepljenju, sploh ni slaba stvar. Marsikdo tega ne ve, ampak če se preveč približaš robu Zemlje, začne piskati in te tako opozori, da ne padeš čezenj. A mi necepljeni, nepreboleli in netestirani, torej ZDRAVI, lahko gremo še kam drugam razen k maši? Sad će pola nas čipiranih pripasti Melindi Gates u razvodu. (Prevod: Zdaj bo polovica nas čipiranih po ločitvi pripadla Melindi Gates.) Seznam vseh izbranih vicev    

Koronakceleracionizem

Razpotja, 14. maj 2021 ― Aljoša Kravanja Že nekaj let, morda desetletje, se na spletu širi intelektualno gibanje, imenovano akceleracionizem. Gibanje je očitno povezano z idejo pospeška. Natančneje rečeno, akceleracionisti verjamejo, da je mogoče obstoječe tehnološke in politične trende pospešiti, jim dati nov zagon – in da nas bodo torej bolje in hitreje pripeljali do neke nove družbene oblike. Zveni abstraktno, zato vzemimo primer: kriptovalute. Kriptovalute so (poleg vsega drugega) finančna tehnologija, ki ne potrebuje osrednjega odločevalca in garanta, kot je centralna banka. Je plačilno sredstvo, vendar je vzdrževanje infrastrukture te valute razpršeno med uporabniki. The post Koronakceleracionizem appeared first on Razpotja.
Sova in miška

Sova in miška

Kinodvor, 14. maj 2021 ― Prikupen muzikal ter vznemirljiva gozdna pustolovščina štirih prijateljev in miške, v kateri mladi junaki odkrivajo pravila narave in prijateljstva. Na spletnem Kinodvoru do 6. junija.

Predavanje in razstava o dr. Avguštinu Stegenšku

Kamra.si, 14. maj 2021 ― Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje vabi v ponedeljek, 17. maja 2021, ob 17.30, da prisluhnte spletnemu predavanju https://www.youtube.com/watch?v=dWdMsohx_2E o začetniku umetnostne zgodovine na slovenskem dr. Avguštinu Stegenšku s tremi gosti. Upokojeni celjski škof in častni meščan Celja, msgr. dr. Stanislav Lipovšek, bo dr. Stegenška predstavil z vidika njegove duhovniške službe, v osrednjem predavanju z rodosolovnimi poudarki pa bo spregovorila gospa Vlasta Knapič, roj. Stegenšek. Na koncu nas bo po razstavi, ki je  do 15. junija na ogled v II. nadstropju knjižnice , "virtualno" popeljal njen avtor, gospod Tomaž Majcen iz Muzeja Laško.
Novice: 18. maj - Mednarodni dan muzejev - Dan odprtih vrat Tolminskega muzeja

Novice: 18. maj - Mednarodni dan muzejev - Dan odprtih vrat Tolminskega muzeja

Tolminski muzej, 14. maj 2021 ― V torek, 18. maja 2021, bomo slovenski muzeji in galerije mednarodni dan muzejev že drugič obeležili drugače, kot bi ga želeli. Letošnja ICOM tema PRIHODNOST MUZEJEV: OKREVANJE IN NOVI IZZIVI želi opomniti na ključne spremembe v naši družbi in okrevanje v času epidemije COVID19. Muzeji v tem času ponujamo premislek o odnosu do skupnosti in se hkrati tudi sami soočamo z novimi izzivi in modeli kreativnosti v kulturi. Na mednarodni dan muzejev bomo slovenski ...
Spletni pogovor z aktivistko v rezidenci Kaniko Gupta

Spletni pogovor z aktivistko v rezidenci Kaniko Gupta

SEM, 14. maj 2021 ― Na spletnem dogodku 13. maja 2021 smo gostili umetnostno zgodovinarko Kaniko Gupta, našo bodočo aktivistko v rezidenci v sklopu projekta Taking Care – Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi. Kanika Gupta je z udeleženci dogodka delila svojo vizijo in razumevanje projektne rezidence, v kateri se ukvarja z indijsko zbirko SEM. Na podlagi svojega dosedanjega raziskovanja te zbirke in številnih pogovorov s kustosom mag. Ralfom Čeplakom Mencinom in vodjo projekta Taking Care v SEM Tino Palaić je Kanika Gupta pripravila umetniški performans, ki ga bo izvedla ob svojem prihodu v Slovenijo. Z njim bo odprla vprašanja podnebnih sprememb, človekovega vpliva na okolje in staroselskih praks ter vrednot, ki nam lahko pomagajo pri razmišljanju o tem, kakšno prihodnost si želimo in katere korake izbirati, da bi jo uresničili. Podlaga za njen performans je starodavni indijski mit o ženski in drevesu, ki ga rezidentka preplete s tradicionalnimi indijskimi plesnimi praksami. V pogovoru je Kanika Gupta z nami delila tudi napovednik za svoj dokumentarni film z naslovom It was in Spring / Bilo je spomladi, ki na intimen način pokaže soočanje s pohlepom kapitalizma, ko gradbeni projekti zasenčijo vse potrebe človeka in okolja in sprožijo njuno degradacijo. Tovrstnim gradbenim projektom, ki so v Indiji v porastu, lahko potegnemo vzporednico tudi z dogajanjem v Sloveniji, ko postaja varovanje okolja kot ena od varovalk pred razrastom kapitalističnih lovk vedno bolj stigmatizirano in se poskuša onemogočiti. Predpremiera filma bo 1. junija 2021 ob 11.00 (CET). Registracija je obvezna, saj je število udeležencev omejeno. Kanika Gupta je predstavila tudi svoje raziskovanje plakatov iz indijske zbirke SEM , ki je potekalo leta 2018, ko je prvič obiskala muzej. Plakati so bili ustvarjeni v Indiji v začetku 20. stoletja in razkrivajo številne podrobnosti o takratni indijski družbi. V Slovenijo so jih prinesli slovenski misijonarji, ki so delovali v Bengalskem misi

Miloš Kosec: Plečnik v času epidemije

OUTSIDER, 14. maj 2021 ― Začetek Vodnikove ceste v Spodnji Šiški predstavlja slepa in nenehno brezupno zaparkirana ulica, v kateri se nikoli povsem razrešeno srečujeta dva povsem nasprotna značaja nenehno spreminjajoče se ljubljanske soseske. Na eni strani nizke predmestne hiše, ki se v gručah stiskajoče pod ozelenjenim pobočjem Šišenskega hriba še vedno upirajo nenehnim pritiskom po zgoščevanju urbanega tkiva, na… The post Miloš Kosec: Plečnik v času epidemije appeared first on OUTSIDER.

1987 – Umre Vitomil Zupan

Zgodovina na dlani, 14. maj 2021 14. maja leta 1987 je v Ljubljani umrl pisatelj, pesnik, dramatik in esejist Vitomil Zupan. Bil je vsestranski slovenski kulturni delavec, pogosto nerazumljen, za oblast moralno sporen, a kljub temu eden najbolj plodovitih književnikov. Rojen na leto prve svetovne vojne, pisal že kot otrok, bil dijak ljubljanske gimnazije in vnet… Preberi The post 1987 – Umre Vitomil Zupan appeared first on Zgodovina na dlani.

PCT pogoji

Kinodvor, 14. maj 2021 ― Javne kulturne prireditve se lahko udeležijo le končni uporabniki, ki imajo: 1. dokazilo o negativnem rezultatu PCR ali hitrega testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, 2. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je preteklo od prejema: ‒ drugega odmerka cepiva proizvajalca Pfizer najmanj 7 dni, Moderne najmanj 14
Tekmovanje POPRI

Tekmovanje POPRI

Fakulteta za dizajn, 14. maj 2021 ― Študentki 2.letnika notranje opreme Anamarija Čuden in Neža Cugmas pod mentorstvom doc. Mojca Perše sta prejeli Priznanje na regijskem tekmovanju POPRI.  Tekmovanje POPRI je nacionalno tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih […] The post Tekmovanje POPRI appeared first on Fakulteta za dizajn.

Natečaj za MLADE KREATIVCE 2021

Fakulteta za dizajn, 14. maj 2021 ― Jubilejni SOF ponovno odpira natečaj za mlade kreativce, neprecenljivo priložnost, ki domačim kreativnim talentom omogoča, da se pokažejo na nacionalni ravni. Razpisani natečaj ima poleg svežega brifa in zanimivih izzivov tudi nekaj […] The post Natečaj za MLADE KREATIVCE 2021 appeared first on Fakulteta za dizajn.

Obvestilo uporabnikom arhivske čitalnice

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 14. maj 2021 ― Obveščamo vas, da je Vlada Republike Slovenije na 74. redni seji 12. 5. 2021 sprejela Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, ki spreminjajo začasni ukrep ponujanja storitev arhivov v zaprtih prostorih. Čitalnica Zgodovinskega arhiva Celje je odprta v običajnem delovnem času, vsak delovnik od 8:00 do […] The post Obvestilo uporabnikom arhivske čitalnice first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Zategadelj

Zategadelj

Literatura v živo, 14. maj 2021 ― Življenje je zmanjšana občutljivost ... Živel sem zmanjšano občutljivost in od tega netopen v mukah umiral. Bi torej moral biti srečen, da si želim, da bi otopel?
še novic